PRAVILNIK

O OBRASCU SLUŽBENE LEGITIMACIJE ZAŠTITNIKA GRAĐANA I NJEGOVOG ZAMENIKA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 15/2009)

Član 1

Obrazac legitimacije se sastoji od dva lista veličine od po 65x85 milimetara, korice legitimacije biće bordo-braon boje, a unutrašnje strane legitimacije biće bele boje.

Član 2

Imalac službene legitimacije, istu će koristiti za identifikaciju prilikom obavljanja službenih radnji Zaštitnika građana i ne može je koristiti u druge svrhe.

Član 3

Obrazac službene legitimacije štampa se ćiriličnim pismom i sadrži:

- Naslovna strana korica:

Na sredini GRB GRADA KRALJEVA, ispod toga REPUBLIKA SRBIJA, ispod toga ZAŠTITNIK GRAĐANA, ispod toga podebljanim slovima LEGITIMACIJA.

- Prva unutrašnja strana korica:

Na vrhu sa leve strane stoji natpis: REPUBLIKA SRBIJA, ispod toga ZAŠTITNIK GRAĐANA, ispod toga GRAD KRALJEVO. Na sredini strane mesto za fotografiju u boji veličine 25x30 milimetara, ispod toga ime prezime, funkcija, ispod toga JMBG i broj lične karte imaoca legitimacije, ispod toga datum izdavanja i redni broj, ispod toga mesto za otisak pečata i potpis Zaštitnika građana.

- Druga unutrašnja strana korica:

Na drugoj unutrašnjoj strani korica natpis: "OVLAŠĆENJE", a ispod toga tekst: "Imalac ove službene legitimacije u vezi postupka koji vodi Zaštitnik građana ima pravo da traži od organa uprave i javnih službi, da mu omoguće pristup prostorijama i stave na raspolaganje sve podatke kojima raspolažu, a koji su od značaja za postupak koji vodi, odnosno za ostvarenje cilja njegovog preventivnog delovanja, bez obzira na stepen njihove tajnosti, osim kada je to u suprotnosti sa zakonom.

Isto tako ima pravo da obavi razgovor sa svakim zaposlenim u organu uprave i javnim službama kada je to od značaja za postupak koji vodi, kao i da uzme izjavu od svakog lica za koje se osnovano pretpostavlja da raspolaže saznanjima o okolnostima slučaja koji istražuje i obavi sa njim o tome razgovor ili uzme od njega pismenu izjavu, a pozvano lice je dužno da se odazove pozivu".

Član 4

O izdatim službenim legitimacijama vodi se službena evidencija koja sadrži: redni broj, ime i prezime imaoca legitimacije, JMBG, broj lične karte, fotografiju imaoca legitimacije, datum vraćanja legitimacije i rubriku za napomene.

Član 5

Ako imalac službene legitimacije istu ošteti, izgubi ili na neki drugi način ostane bez službene legitimacije ili njenog dela, dužan je da o tome odmah pismeno obavesti Zaštitnika građana, radi brisanja iz evidencije i izdavanja duplikata na novom obrascu.

Imalac službene legitimacije kome prestane funkcija ili radni odnos, obavezan je da službenu legitimaciju vrati prilikom prijema odluke o prestanku funkcije ili radnog odnosa.

Član 6

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".

 

OBRAZAC
LEGITIMACIJE

 

Naslovna strana korica

 

GRB GRADA KRALJEVA
REPUBLIKA SRBIJA
ZAŠTITNIK GRAĐANA
- L E G I T I M A C I J A -

 

Prva unutrašnja strana korica

 

 

REPUBLIKA SRBIJA
ZAŠTITNIK GRAĐANA
GRAD KRALJEVO

Mesto za fotografiju veličine
25 x 30 milimetara

 

Ime i prezime, funkcija imaoca
legitimacije

 

JMBG i broj lične karte imaoca
legitimacije

 

Datum izdavanja legitimacije i redni broj

 

Otisak pečata i potpis
Zaštitnika građana

Druga unutrašnja strana korica

 

OVLAŠĆENJE

Imalac ove službene legitimacije u vezi postupka koji vodi Zaštitnik građana ima pravo da traži od organa uprave i javnih službi, da mu omoguće pristup prostorijama i stave na raspolaganje sve podatke kojima raspolažu, a koji su od značaja za postupak koji vodi, odnosno za ostvarenje cilja njegovog preventivnog delovanja, bez obzira na stepen njihove tajnosti, osim kada je to u suprotnosti sa zakonom.

Isto tako ima pravo da obavi razgovor sa svakim zaposlenim u organu uprave i javnim službama kada je to od značaja za postupak koji vodi, kao i da uzme izjavu od svakog lica za koje se osnovano pretpostavlja da raspolaže saznanjima o okolnostima slučaja koji istražuje i obavi sa njim o tome razgovor ili uzme od njega pismenu izjavu, a pozvano lice je dužno da se odazove pozivu.