PRAVILNIK

O IZDAVANJU LICENCE ZA UZAJAMNU KATALOGIZACIJU

("Sl. glasnik RS", br. 70/2009)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Pravilnik određuje uslove i postupke za sticanje i oduzimanje licence za uzajamnu katalogizaciju, te način vođenja evidencije o izdatim, važećim i oduzetim licencama.

Pravilnik propisuju osnivači Virtuelne biblioteke Srbije: Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Matice srpske i Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković".

Za sprovođenje Pravilnika odgovorni su upravnik NBS i VBS Centar NBS.

U Pravilniku upotrebljeni i zapisani izrazi u gramatičkom obliku za muški pol upotrebljavaju se kao neutralni za ženski i muški pol.

Član 2

Upravnik NBS imenuje Komisiju za licence za uzajamnu katalogizaciju i predsednika Komisije. Članove Komisije čine delegirani predstavnici NBS, BMS, UBSM i VBS Centra NBS.

Predsednik Komisije može zatražiti, ako je potrebno, u periodima povećanog obima posla, angažovanje saradnika koji bi pomagali Komisiji, ali bez prava odlučivanja.

Član 3

Licenca dokazuje osnovnu osposobljenost stručnog radnika biblioteke za kreiranje bibliografskih zapisa, uključujući i sadržajnu obradu i pripadajuće normativne zapise u uzajamnom bibliografskom sistemu (u nastavku: sistem COBISS.SR).

Po sticanju licence stručni radnik biblioteke, koja je uključena u sistem COBISS.SR, može da sudeluje u procesu uzajamne katalogizacije i da kreira bibliografske zapise za uzajamnu bazu podataka COBISS.SR.

Licencu izdaje ili oduzima VBS Centar NBS u saglasnosti s Komisijom za licence.

II USLOVI I POSTUPAK ZA STICANJE LICENCE

Član 4

Postupak za sticanje licence može da počne ako kandidat koji želi steći licencu ispunjava sledeće uslove:

- ima položen bibliotekarski ispit,

- za kandidata koji je u procesu polaganja stručnog bibliotekarskog ispita, biblioteka dostavlja ime mentora koji je odgovoran za rad kandidata,

- za kandidate studente Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, uslovi su da imaju položene ispite koji se odnose na katalogizaciju i da imaju mentora koji je odgovoran za rad kandidata,

- obavio je osposobljavanje u području uzajamne katalogizacije koje je obavezno za sticanje licence i propisano u programima obrazovanja VBS Centra NBS,

- u testnoj okolini sistema COBISS.SR samostalno je kreirao najmanje 30 bibliografskih zapisa s pripadajućim normativnim zapisima za različite vrste monografskih publikacija (za ovu namenu VBS Centar NBS kandidatu otvara korisničko ime u testnoj okolini COBISS.SR).

Član 5

Za kandidata koji želi steći licencu, biblioteka mora VBS Centru NBS poslati pisani podnesak na obrascu koji je dostupan na web strani VBS Centra NBS. Obavezno mora navesti sledeće podatke: ime i prezime, datum i mesto rođenja, adresu stalnog i eventualnog privremenog prebivališta (ulica, kućni broj, mesto i poštanski broj), e-adresu, stepen i smer stručnog obrazovanja, te podatke o statusu zaposlenja kandidata.

Podnesku iz prvog stava treba da priloži:

- dokaz o položenom bibliotekarskom ispitu,

- za kandidata koji je u procesu polaganja stručnog bibliotekarskog ispita, biblioteka dostavlja ime mentora koji je odgovoran za rad kandidata,

- za kandidate studente Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, Katedra dostavlja uverenje o položenim ispitima koji se odnose na katalogizaciju i ime mentora koji je odgovoran za rad kandidata,

- dokaze o obavljenom osposobljavanju u području uzajamne katalogizacije koje je obavezno za sticanje licence i propisano u programima obrazovanja VBS Centra NBS,

- izjavu kandidata da je u testnoj okolini sistema COBISS.SR samostalno kreirao najmanje 30 bibliografskih zapisa s pripadajućim normativnim zapisima za različite vrste monografskih publikacija.

Izjavu iz četvrte alineje prethodnog stava mora da overi odgovorno lice organizacije u kojoj je kandidat zaposlen ili organizacije koja je kandidatu omogućila rad u testnoj okolini sistema COBISS.SR.

Član 6

Ako VBS Centar NBS ustanovi da podnesak nije potpun, kandidata će pisano pozvati da podnesak dopuni u roku od 15 dana od primitka poziva. Ako kandidat u propisanom roku podnesak ne dopuni, računa se da podnesak nije bio podnesen.

Član 7

VBS Centar NBS, odnosno zaduženi član Komisije ili saradnik, je dužan u roku od 15 dana po primitku potpunog podneska iz člana 5. da proveri da li su u testnoj okolini kreirani bibliografski zapisi i pripadajući normativni zapisi u skladu s pravilima formata COMARC, te da o rezultatu provere obavesti kandidata.

Ako zapisi nisu u skladu s formatom COMARC, obaveštenju mora biti priložen spisak grešaka u zapisima. Postupak popravljanja i provere zapisa ponavlja se tako dugo dok zapisi ne budu u skladu s formatom COMARC, ali najviše tri puta. Ako zapisi i nakon treće provere ne odgovaraju osnovnim zahtevima formata COMARC ili katalogizacijskim pravilima, kandidat mora ponoviti postupak u skladu s članom 4. ovog pravilnika (mora ponovno pristupiti osposobljavanju za uzajamnu katalogizaciju koje je obavezno za sticanje licence i propisano u programima obrazovanja VBS Centra NBS i kreirati novih 30 zapisa u testnoj okolini).

Pošto su kreirani zapisi u skladu s formatom COMARC, VBS Centar NBS ih dostavlja Komisiji za licence. Komisija za licence je dužna da u roku od pet dana proveri da li su zapisi kreirani u skladu s važećim katalogizacijskim pravilima i o rezultatu provere obavestiti kandidata.

Ako kreirani zapisi nisu u skladu s katalogizacijskim pravilima, obaveštenju mora biti priložen spisak grešaka u zapisima u kojima važeća katalogizacijska pravila nisu poštovana. Postupak popravljanja i provere zapisa se ponavlja sve dok zapisi ne budu u skladu s katalogizacijskim pravilima, ali najviše tri puta.

Ako Komisija za licence prilikom treće provere ustanovi da zapisi nisu u skladu s formatom COMARC ili s katalogizacijskim pravilima, kandidat mora ponoviti postupak u skladu s članom 4. ovog pravilnika (mora ponovno pristupiti osposobljavanju za uzajamnu katalogizaciju koje je obavezno za sticanje licence i propisano u programima obrazovanja VBS Centra NBS i kreirati novih 30 zapisa u testnoj okolini).

Međusobno obaveštavanje između kandidata, VBS Centra NBS i Komisije za licence odvija se elektronskom poštom, u skladu sa uputstvima za komuniciranje.

Član 8

Na osnovu pozitivnog mišljenja Komisije za licence kandidatu se dodeljuje licenca za uzajamnu katalogizaciju. Licenca važi na neodređeno vreme, sem u slučajevima koje određuje ovaj pravilnik.

Potvrda o dodeljenoj licenci sadrži sledeće podatke: ime i prezime, mesto i datum rođenja posednika licence, datum, mesto i redni broj izdate licence, žig i potpis odgovornog lica VBS Centra NBS.

VBS Centar NBS dodeljuje posedniku licence korisničko ime i šifru sa ovlašćenjima za kreiranje bibliografskih zapisa za monografske publikacije u sistemu COBISS.SR u roku od pet dana od primitka zahteva biblioteke za koju će kreirati zapise u procesu uzajamne katalogizacije.

Uslov za sticanje ovlašćenja za kreiranje zapisa za druge vrste građe jeste uspešno obavljeno osposobljavanje na odgovarajućim kursevima, propisanim u programima obrazovanja VBS Centra NBS.

III VAŽENJE I ODUZIMANJE LICENCE

Član 9

Posednik licence mora se stalno stručno usavršavati po programu obrazovanja VBS Centra NBS.

Kvalitet bibliografskih i normativnih zapisa u sistemu COBISS.SR kontinuirano prate redaktori uzajamne baze podataka koje imenuje VBS Centar NBS. Pri tom se dva puta godišnje vrši provera 50 slučajno programski izabranih bibliografskih zapisa i pripadajućih normativnih zapisa.

Posednika licence - kreatora bibliografskih i pripadajućih normativnih zapisa koji nisu u skladu s katalogizacijskim pravilima i/ili pravilima formata COMARC, VBS Centar NBS će upozoriti na greške. O tome obaveštavaju takođe i odgovorno lice biblioteke u kojoj je posednik licence zaposlen ili za koju kreira bibliografske zapise.

Član 10

Ako posednik licence u sistemu COBISS.SR nije kreirao nove bibliografske zapise ili nije dopunjavao postojeće više od tri godine, važenje licence se gasi. O tome VBS Centar NBS pismeno obaveštava posednika licence, elektronskom poštom biblioteku u kojoj je zaposlen, ako je zaposlen, i Komisiju za licence.

Posedniku licence kod kojeg redaktori iz člana 9. ovog pravilnika i nakon trećeg upozorenja ustanove da kreirani zapisi nisu u skladu s katalogizacijskim pravilima i/ili formatom COMARC, može se na predlog redaktora licenca oduzeti.

Licenca se može oduzeti na rok od tri godine, ako postoje dokazi da je posednik licence korisničko ime i šifru za rad u sistemu uzajamne katalogizacije COBISS.SR otkrio drugom licu ili zloupotrebio ovlašćenja prilikom ažuriranja bibliografskih zapisa.

Odluku o oduzimanju licence donosi VBS Centar NBS uz saglasnost s Komisijom za licence.

U slučaju prestanka važenja ili oduzimanja licence VBS Centar NBS će se pobrinuti da se stručnom radniku oduzmu korisničko ime i šifra za kreiranje zapisa u sistemu COBISS.SR.

Član 11

Protiv izdavanja ili oduzimanja licence moguća je žalba upravniku NBS.

Član 12

Lice kome je važenje licence isteklo, mora za ponovno sticanje licence da obavi proveru znanja kreiranjem novih 30 originalnih zapisa u testnom okruženju COBISS.SR.

Lice kome je licenca bila oduzeta, može je ponovno steći po postupku, propisanom u II. poglavlju ovog pravilnika.

IV EVIDENCIJA IZDATIH, VAŽEĆIH I ODUZETIH LICENCI

Član 13

Evidenciju izdatih, važećih i oduzetih licenci vodi VBS Centar NBS. Centar je dužan da trajno čuva sve podneske, dokaze i korespondenciju u vezi sa izdavanjem, prestankom važenja ili oduzimanjem licence po ovom pravilniku.

VBS Centar NBS je dužan obezbediti uvid u evidenciju izdatih, važećih i oduzetih licenci pod uslovima i na način koji je u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka ličnosti.

V PRELAZNE I KONAČNE ODREDBE

Član 14

Stručnim radnicima biblioteka koji na dan donošenja ovog pravilnika imaju korisničko ime i šifru za kreiranje bibliografskih zapisa u sistemu COBISS.SR priznaje se licenca i izdaje potvrda o licenci u roku od 30 dana od objavljivanja ovog pravilnika.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".