UREDBA

O PREMIJI ZA DUVAN U LISTU TIPA BERLEJ I ORIJENTAL ZA 2009. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 71/2009)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja premije za duvan u listu tipa berlej i orijental za 2009. godinu (u daljem tekstu: premija).

Član 2

Pravo na korišćenje premije za ugovoren i isporučen duvan u listu tipa berlej i orijental po kilogramu, u zavisnosti od tipa i klase duvana, imaju pravna i fizička lica i  preduzetnici (u daljem tekstu: korisnici premije) koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) koji se vodi u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 119/08, 21/09 i 36/09), pod uslovom da su:

1) prijavili površine pod duvanom do 30. aprila 2008. godine;

2) izmirili svoje obaveze ostvarene po osnovu kratkoročnih kredita u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 70/04 i 83/04), Uredbom o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2005. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 139/04, 10/05, 51/05 i 60/05) i Uredbom o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 3/06).

Član 3

Lica koja ispunjavaju uslove iz člana 2. ove uredbe imaju pravo na premiju za količinu proizvedenog duvana u listu tipa berlej i orijental ako su na prijavljenim površinama postigli prinos jednak ili veći od propisane proizvedene količine duvana po hektaru (u daljem tekstu: referentni prinos), i to:

Tip duvana

Berlej

Orijental

Referentni prinosi (kg/ha)

1.800

1.100

Član 4

Korisnici premije koji su ispunili uslov iz člana 3. ove uredbe ostvaruju pravo na premiju za ugovoren i isporučen duvan u listu tipa berlej i orijental po kilogramu, u zavisnosti od tipa i klase, i to:

Klase

Tip duvana

Berlej

Orijental

I klasa (din/kg)

60

110

II klasa (din/kg)

50

100

III klasa (din/kg)

45

95

IV klasa (din/kg)

25

85

Član 5

Zahtev za ostvarivanje premije podnosi se do 30. septembra 2009. godine Ministarstvu finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava), na Obrascu - Zahtev za isplatu premije za duvan u listu tipa berlej i orijental za 2009. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se Upravi prema mestu upisa poljoprivrednog gazdinstva u Registar, jednokratno za ukupno otkupljene količine duvana.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilažu se kopije dokumenata, a originali se dostavljaju na uvid, i to:

1) ugovor o proizvodnji duvana zaključen sa pravnim licem proizvođačem duvana, odnosno obrađivačem duvana koji obavlja delatnost prerade ili otkupa duvana u listu sa podacima o broju ugovora, tipu duvana, zasađenim površinama, katastarskoj opštini i katastarskoj parceli;

2) potvrdu proizvođača, odnosno obrađivača duvana sa kojim je zaključen ugovor o proizvodnji, za količinu preuzetog semena ili rasada duvana;

3) potvrda proizvođača duvana, odnosno obrađivača duvana sa kojim je zaključen ugovor o proizvodnji o primljenim količinama duvana (kantarske potvrde - otkupni listovi).

Svaka kantarska potvrda - otkupni list mora da ima broj.

Član 6

Uprava posle upoređivanja podataka iz zahteva sa podacima o prijavljenim površinama pod duvanom i  izmirenim obavezama po kratkoročnim kreditima, kao i podacima iz priložene dokumentacije, pečatom i potpisom ovlašćenog lica potvrđuje tačnost podataka o površinama za koje se ostvaruje premija, vrši obračun sredstava i ispostavlja nalog za prenos sredstava po osnovu premije na namenski račun korisnika premije.

Isplata sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se sa posebnog podračuna Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 7

Uprava vodi evidenciju o korisnicima premije i visini isplaćenih sredstava i o tome obaveštava Ministarstvo.

Član 8

Novčanom kaznom od 200.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - korisnik premije ako ostvari pravo na premiju, a ne ispunjava uslove iz člana 2. ove uredbe.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 100.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik - korisnik premije.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana fizičko lice - korisnik premije.

Član 9

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 10

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

ZAHTEV ZA ISPLATU PREMIJE ZA DUVAN U LISTU TIPA BERLEJ I ORIJENTAL ZA 2009. GODINU

 

I Osnovni podaci

 

Ime i prezime nosioca, člana
poljoprivrednog gazdinstva
Naziv pravnog lica
Naziv preduzetnika

 

JMBG (Jedinstveni matični broj građana)
PIB (Poreski identifikacioni broj)

 

Adresa
(Opština, mesto, ulica i broj)

 

Broj telefona

 

Broj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva

 

 

 

II Podaci o proizvodnji

 

Red.
br

Tipovi duvana

BERLEJ

ORIJENTAL

1

2

3

4

1.

Površina zasejanog duvana (ha, ar, m2)

 

 

2.

Predato suvih listova I klase (kg)

 

 

3.

Predato suvih listova II klase (kg)

 

 

4.

Predato suvih listova III klase (kg)

 

 

5.

Predato suvih listova IV klase (kg)

 

 

6.

Predato suvih listova V klase (kg)

 

 

7.

Predato suvih listova VI klase (kg)

 

 

UKUPAN PRINOS:

 

 

 

Datum i mesto

 

Podnosilac zahteva

 

M.P.