ODLUKA

O PRENOSU AKCIJA BEZ NAKNADE GRAĐANIMA - NOSIOCIMA PRAVA I ZAPOSLENIMA I BIVŠIM ZAPOSLENIMA "NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE" A.D. NOVI SAD

("Sl. glasnik RS", br. 71/2009)

1. Ovom odlukom određuje se način ostvarivanja prava na prenos besplatnih akcija "Naftna industrija Srbije" a.d. Novi Sad (u daljem tekstu: NIS) na građane koji su upisani u evidenciju nosilaca prava kod Agencije za privatizaciju, kao i na zaposlene i bivše zaposlene u NIS-u.

2. Kapital za sticanje prava na prenos besplatnih akcija građana koji su upisani u evidenciju nosilaca prava kod Agencije za privatizaciju (u daljem tekstu: nosioci prava) iznosi 15% od osnovnog kapitala NIS-a, odnosno 24.459.060 akcija.

Kapital za sticanje prava na prenos besplatnih akcija zaposlenima i bivšim zaposlenima u NIS-u je najviše 4.34% od procenjene tržišne vrednosti ukupnog kapitala NIS-a, odnosno 7.076.821 akcija.

3. Pravo na prenos akcija bez naknade NIS-a do dana stupanja na snagu ove odluke steklo je 4.798.615 nosioca prava.

4. Pravo na prenos akcija bez naknade NIS-a do dana stupanja na snagu ove odluke steklo je 21.737 zaposlenih i bivših zaposlenih u NIS-u koji su ispunili uslove iz člana 25. Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

5. Ukupan broj akcija koje se prenose nosiocima prava iz tačke 3. ove odluke je 23.993.075.

Ukupan broj akcija koje se prenose zaposlenima i bivšim zaposlenima u NIS-u iz tačke 4. ove odluke je 6.548.892.

Nominalna vrednost jedne akcije je 500 dinara.

6. Svaki nosilac prava ostvaruje pravo na prenos pet akcija NIS-a bez naknade.

Zaposleni i bivši zaposleni u NIS-u ostvaruju pravo na prenos akcija bez naknade u skladu sa članom 23. Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

7. Agencija za privatizaciju dostavlja Centralnom registru, depoa i kliringa hartija od vrednosti spisak nosilaca prava radi otvaranja vlasničkih računa u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Agencija za privatizaciju donosi rešenje o prenosu akcija bez naknade za zaposlene i bivše zaposlene u NIS-u i dostavlja ga NIS-u i Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti, u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Građani i zaposleni i bivši zaposleni u NIS-u, po čijim prijavama nije doneta konačna odluka o utvrđivanju prava na besplatne akcije, pravo na besplatne akcije ostvarivaće, sukcesivno, u zavisnosti od konačne odluke donete po prijavi, u skladu sa ovom odlukom.

Do donošenja odluka iz stava 1. ove tačke, akcije na čiji prenos bez naknade građani, odnosno zaposleni i bivši zaposleni u NIS-u mogu da steknu pravo, ostaju na vlasničkom računu Republike Srbije u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti.

9. Akcije koje ne budu raspoređene građanima i zaposlenim i bivšim zaposlenim u NIS-u prenose se u Privatizacioni registar.

10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".