ODLUKA

O NAČINU KORIŠĆENJA STANOVA I SREDSTAVA NA KOJIMA JE GRAD UŽICE NOSILAC PRAVA RASPOLAGANJA

("Sl. list opštine Užice", br. 13/2005 i "Sl. list grada Užica", br. 21/2008 - dr. odluka i 7/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se: uslovi i način davanja stanova na korišćenje na kojima je nosilac prava raspolaganja grad Užice, obaveze grada u zadovoljavanju stambenih potreba određenih kategorija lica i druga pitanja u vezi sa korišćenjem stanova i sredstava na kojima je grad nosilac prava raspolaganja.

Član 2

Stanovi na kojima je grad nosilac prava raspolaganja su:

- stanovi koji su u državnoj svojini po osnovu nacionalizacije i konfiskacije;

- stanovi stečeni nasleđem i poklonom;

- stanovi izgrađeni ili kupljeni iz sredstava amortizacije ili prodaje u svojinu ili susvojinu stanova iz alineje 1 i 2 ovog člana;

- stanovi izgrađeni ili kupljeni za potrebe raseljavanja;

- stanovi stečeni iz sredstava budžeta grada, odnosno drugih sredstava grada;

- stanovi stečeni po drugom osnovu (razmenom i dr.).

Član 3

Sredstva za zadovoljavanje stambenih potreba u smislu ove Odluke su:

- lična sredstva lica kojima se po ovoj Odluci zadovoljavaju stambene potrebe;

- bankarski krediti;

- sredstva od prodatih stanova grada njihovim korisnicima u svojini;

- sredstva od amortizacije;

- sredstva od anuiteta po datim kreditima;

- sredstva budžeta grada namenjena za zadovoljavanje stambenih potreba i

- druga sredstva namenjena za zadovoljavanje stambenih potreba.

O angažovanju sredstava iz stava 1. ovog člana odlučuje izvršni organ.

Odluku o kupovini određenog stana donosi izvršni organ.

Član 4

Stanovi na kojima grad ima pravo raspolaganja koriste se za rešavanje stambenih potreba:

- lica koja imaju stanarsko pravo na stanovima u svojini građana, a radi vraćanja tih stanova vlasnicima na korišćenje, za čije je preseljenje grad dužan da obezbedi drugi stan;

- boraca, ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, a koji nisu u radnom odnosu;

- lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, a koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodice koji su u radnom odnosu;

- lica koja se iseljavaju iz nehigijenskih zgrada i stanova i zgrada sklonih padu;

- naučnih radnika, umetnika, vrhunskih sportista i drugih lica koja svojim radom i rezultatima izuzetno reprezentuju i afirmišu grad Užice u zemlji i svetu;

- izabranih, postavljenih i zaposlenih lica u organima grada i nadležnoj gradskoj upravi.

Član 5

Postupak u vezi raspolaganja i korišćenja stanova iz sredstava na kojima je grad nosilac prava raspolaganja vrši Komisija za stambena pitanja koju imenuje Skupština grada.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Način rada i odlučivanja Komisije utvrđuje se poslovnikom koji donosi Komisija.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije vrši nadležna gradska uprava - Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i komunalno stambene poslove.

Član 6

Protiv Odluke Komisije lice koje ima pravni interes može podneti žalbu Gradskom veću u roku od 15 dana od dana prijema odluke.

Odluka Gradskog veća po žalbi je konačna.

Član 7

Pribavljanje stanova i raspodela stanova iz sredstava za stambenu izgradnju vrši se prema Programu koji donosi izvršni organ na predlog Komisije za svaku godinu.

II ZADOVOLJAVANJE STAMBENIH POTREBA GRAĐANA

1. Rešavanje stambenih potreba boraca, ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica poginulih učesnika oružanih akcija

Član 8

Zahtev za rešavanje stambene potrebe Komisiji mogu podneti: borci, ratni invalidi, civilni invalidi rata i članovi porodice sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, koji nisu u radnom odnosu.

Status borca ili učesnika oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine utvrđuje se na osnovu rešenja nadležnog organa.

Lica iz stava 1. ovog člana mogu da podnesu zahtev za rešavanje stambenih potreba pod uslovom da su državljani Republike Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji grada Užica najmanje godinu dana pre 4. februara 2003. godine, da do dana podnošenja zahteva oni ili njihovi članovi porodičnog domaćinstva nisu postali vlasnici ili zakupci na drugom stanu ili da stan na kome su bili vlasnici nisu ustupili ili otuđili drugom licu ili isti napustili bez razloga.

Članovi porodičnog domaćinstva sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine; pored uslova iz stava 3. ovog člana treba da su nezaposleni, odnosno da nemaju stalno zaposlenje.

Član 9

Komisija sačinjava listu reda prvenstva za davanje stana u zakup.

Kriterijumi za izradu liste redosleda prvenstva su:

- invalidnost;

- zdravstveno stanje

- broj članova porodičnog domaćinstva.

Lista redosleda prvenstva utvrđuje se na osnovu ukupnog broja bodova i to:

1. Po osnovu invalidnosti za podnosioca zahteva, bodovanje se vrši tako što se za X grupu invalidnosti daje - 10 bodova i za svaku narednu grupu do I grupe broj bodova se povećava za po - 10 bodova.

Za poginulog člana porodičnog domaćinstva daje se - 100 bodova

2. zdravstveno stanje člana porodičnog domaćinstva vrednuje se sa ukupno - 10 bodova

Pod zdravstvenim stanjem podrazumevaju se teške ili trajne bolesti koje se dokazuju na osnovu mišljenja lekara zdravstvene ustanove u kojoj se član porodičnog domaćinstva leči.

3. za svakog člana porodičnog domaćinstva podnosiocu zahteva pripada po - 5 bodova uključujući i podnosioca zahteva

2. Rešavanje stambenih potreba socijalno ugroženih lica

Član 10

Licima koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, a koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodice koja su u radnom odnosu, Komisija, postupajući po zahtevu može dodeliti stan u zakup na osnovu liste reda prvenstva, pod sledećim uslovima:

- da je nesposoban za rad;

- da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu u radnom odnosu;

- da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju u svojini stan ili kuću ili nisu zakupci stana u državnoj svojini, na teritoriji Republike;

- da najmanje 5 godina pre podnošenja zahteva, ima prebivalište na teritoriji grada Užica i da je u istom periodu ostvario pravo na socijalnu zaštitu.

Član 11

Kriterijum za utvrđivanje liste reda prvenstva socijalno ugroženom licu koje ispunjava uslove iz člana 10. ove Odluke, je broj članova porodičnog domaćinstva.

Za svakog člana porodičnog domaćinstva uključujući i podnosioca zahteva utvrđuje se po - 10 bodova.

U slučaju jednakog broja bodova prioritet na listi ima lice koje boluje od teške i trajne bolesti ili je invalid i po tom osnovu za svakog člana porodičnog domaćinstva daje se još po - 5 bodova.

3. Rešavanje stambenih potreba građana koji stanuju u nehigijenskim zgradama i stanovima i zgradama sklonim padu

Član 12

Licima koja se iseljavaju iz stanova i zgrada za koje je nadležna organizaciona jedinica nadležne gradske uprave za građevinske poslove, utvrdila da su nehigijenski za stanovanje ili skloni padu, obezbediće se stan koji zadovoljava njihove minimalne potrebe stanovanja.

Redosled prvenstva za davanje stana u zakup licima iz stava 1. ovog člana utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

A) stanje stambene jedinice

- sklon padu i predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje korisnika - 90 bodova;

- nehigijenski, sklon padu i ne predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje korisnika - 70 bodova.

B) porodično stanje

- za porodicu sa 2 člana - 5 bodova;

- za porodicu od 3 - 5 članova - 10 bodova;

- za porodicu preko 5 članova - 15 bodova

U slučaju jednakog broja bodova prioritet ima lice koje ima veći broj članova porodičnog domaćinstava.

Član 13

Rešenje o iseljenju iz nehigijenskog stana i stana sklonog padu i preseljenju u obezbeđeni stan donosi nadležni organ nadležne gradske uprave.

4. Rešavanje stambenih potreba lica koja imaju stanarsko pravo na stanovima koji su u svojini građana

Član 14

Kada nadležni organ nadležne gradske uprave, po prethodno sprovedenom postupku u skladu sa zakonom, utvrdi da su ispunjeni uslovi za preseljenje nosioca stanarskog prava iz stana u svojini građana, Komisija po pravosnažnosti rešenja, obezbeđuje stan za iseljenje lica koja imaju stanarsko pravo, u skladu sa Programom iz člana 7. ove Odluke.

Nosiocu stanarskog prava iz stava 1. ovog člana daje se stan u zakup u skladu sa uslovima utvrđenim zakonom.

Član 15

Redosled prvenstva za davanje u zakup stana nosiocima stanarskog prava u stanovima u svojini građana utvrđuje Komisija, na osnovu uslova stanovanja vlasnika (broj članova porodičnog domaćinstva vlasnika, strukture i kvadrature stana u kome stanuje i sl).

III OSTALE ODREDBE

Član 16

O rešavanju stambenih potreba naučnih radnika, umetnika, vrhunskih sportista i drugih lica iz člana 4. alineja 6. Komisija odlučuje na osnovu inicijativa preduzeća, ustanova i drugih organizacija iz oblasti u kojima ova lica postižu rezultate.

Član 17

Stambene potrebe izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u organima grada rešavaju se u skladu sa Uredbom o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini Vlade Republike Srbije ("Sl. Glasnik RS" broj 41/02) i Pravilnikom o kriterijumima i merilima, koji donosi Gradonačelnik.

Član 18

U slučaju kada grad ima interesa da izvrši zamenu svojih stanova sa stanovima drugih nosioca prava korišćenja, odnosno raspolaganja, odluku donosi Komisija, a ugovor o zameni zaključuje Gradonačelnik.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Postupak po zahtevima koji su podneti do stupanja na snagu ove Odluke, a o kojima nije odlučeno, nastaviće se po odredbama ove Odluke.

Član 20

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o stanovanju ("Sl. list opštine Užice" broj 4/93) i Odluka o izmenama i dopunama odluke o stanovanju ("Sl. list opštine Užice" broj 6/96).

Član 21

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".