PRAVILNIK

O MERILIMA ZA ODREĐIVANJE BROJA SUDSKOG OSOBLJA U SUDOVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 72/2009)

1. Osnovne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se merila koja su osnov za određivanje potrebnog broja sudskog osoblja u osnovnom, višem, privrednom i prekršajnom sudu, kao i u apelacionom sudu, Privrednom apelacionom sudu, Višem prekršajnom sudu, Upravnom sudu i Vrhovnom kasacionom sudu.

Član 2

Potreban broj sudskog osoblja u sudu određuje se po pravilu prema broju sudija.

Potreban broj sudskog osoblja na poslovima izvršenja i zemljišnih knjiga određuje se prema broju predmeta u sudu.

2. Merila za osnovni, viši, privredni i prekršajni sud

Član 3

Broj sudijskih pomoćnika i sudijskih pripravnika za osnovni, viši i privredni sud određuje se tako što na jednog sudiju dolazi po jedan sudijski pomoćnik ili po jedan sudijski pripravnik, s tim da ukupan broj sudijskih pomoćnika ne bude veći od 2/3, a broj sudijskih pripravnika od 1/3 u odnosu na ukupan broj sudija u sudu.

Broj sudijskih pomoćnika i sudijskih pripravnika za prekršajni sud određuje se tako što na tri sudije dolazi po jedan sudijski pomoćnik ili po jedan sudijski pripravnik, s tim da ukupan broj sudijskih pomoćnika ne bude veći od 2/3, a broj sudijskih pripravnika od 1/3 u odnosu na ukupan broj sudija u sudu.

Član 4

Broj zapisničara - daktilografa u sudu određuje se tako što na:

- jednog prvostepenog sudiju, odnosno jednog istražnog sudiju dolazi po jedan zapisničar,

- dve drugostepene sudije dolazi po jedan zapisničar.

Član 5

Broj sudskog osoblja na administrativnim poslovima u osnovnom i privrednom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,8 izvršilaca.

Broj sudskog osoblja na administrativnim poslovima u prekršajnom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,5 izvršilaca.

Broj sudskog osoblja na administrativnim poslovima u višem sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,4 izvršioca.

Član 6

Broj sudskog osoblja na informatičkim poslovima određuje se tako da u osnovnom, višem i privrednom sudu bude do tri izvršioca, a u prekršajnom sudu najmanje jedan izvršilac za tu vrstu poslova.

Član 7

Broj sudskog osoblja na tehničkim poslovima u osnovnom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,4 izvršioca.

Broj sudskog osoblja na tehničkim poslovima u višem, privrednom i prekršajnom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,2 izvršioca.

Član 8

Na poslovima izvršenja i zemljišnih knjiga u osnovnom sudu na svakih 1.300 predmeta godišnje, dolazi po jedan izvršilac.

Na poslovima izvršenja u višem, privrednom i prekršajnom sudu na svakih 3.000 predmeta godišnje dolazi po jedan izvršilac.

Član 9

Broj sudskog osoblja na poslovima održavanja čistoće određuje se prema veličini prostora za održavanje u sudu, tako da na 400 m2 dolazi jedan izvršilac.

3. Merila za apelacioni sud, Privredni apelacioni sud i Viši prekršajni sud

Član 10

Broj sudijskih pomoćnika za apelacioni sud, Privredni apelacioni sud i Viši prekršajni sud određuje se prema broju sudija tako da na jednog sudiju dolazi po jedan sudijski pomoćnik.

Član 11

U apelacionom sudu i Privredno apelacionom sudu obrazuje se daktilobiro u kome se broj zapisničara - daktilografa određuje tako da na dve sudije dolazi po jedan zapisničar - daktilograf. U Višem prekršajnom sudu na jednog sudiju dolazi po jedan zapisničar - daktilograf.

Za obavljanje poslova sudske uprave u sudu obezbeđuje se jedan zapisničar - daktilograf.

Član 12

Broj sudskog osoblja na administrativnim poslovima u apelacionom sudu i Privredno apelacionom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,4 izvršioca.

Broj sudskog osoblja u Višem prekršajnom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,5 izvršilaca.

Član 13

Broj sudskog osoblja na informatičkim poslovima u apelacionom sudu, Privredno apelacionom sudu i Višem prekršajnom sudu određuje se tako da u sudu bude do tri izvršioca.

Član 14

Broj sudskog osoblja na tehničkim poslovima u apelacionom sudu, Privredno apelacionom sudu i Višem prekršajnom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,2 izvršioca.

Član 15

Broj sudskog osoblja na poslovima održavanja čistoće određuje se prema veličini prostora za održavanje u sudu, tako da na 400 m2 dolazi jedan izvršilac.

4. Merila za Upravni sud

Član 16

Broj sudijskih pomoćnika u Upravnom sudu određuje se prema broju sudija, tako da na jednog sudiju dolazi po jedan sudijski pomoćnik.

Član 17

U Upravnom sudu obrazuje se daktilobiro u kome se broj zapisničara - daktilografa određuje tako da na dve sudije dolazi jedan zapisničar - daktilograf.

Za obavljanje poslova sudske uprave u Upravnom sudu obezbeđuje se jedan zapisničar - daktilograf.

Član 18

Broj sudskog osoblja na administrativnim poslovima u Upravnom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,8 izvršilaca.

Član 19

Broj sudskog osoblja na informatičkim poslovima u Upravnom sudu određuje se tako da za tu vrstu poslova bude najviše tri izvršioca.

Član 20

Broj sudskog osoblja na tehničkim poslovima u Upravnom sudu određuje se tako da za tu vrstu poslova na jednog sudiju dolazi po 0,2 izvršioca.

5. Merila za Vrhovni kasacioni sud

Član 21

Broj sudskih savetnika u Vrhovnom kasacionom sudu određuje se prema broju sudija, tako da na jednog sudiju dolazi po jedan sudski savetnik.

Broj sudskih savetnika u pripremnom odeljenju Vrhovnog kasacionog suda određuje se tako da na jedno veće dolaze po dva sudska savetnika.

Broj sudskih savetnika u odeljenju sudske prakse određuje se tako da u svakom odeljenju sudske prakse bude najmanje jedan, a najviše tri sudska savetnika.

Odeljenje sudske prakse ima sekretara odeljenja.

Član 22

U Vrhovnom kasacionom sudu obrazuje se daktilobiro u kome se broj zapisničara - daktilografa određuje tako da na dve sudije dolazi po jedan zapisničar - daktilograf.

Za obavljanje poslova sudske uprave u Vrhovnom kasacionom sudu obezbeđuje se jedan zapisničar - daktilograf.

Član 23

Broj sudskog osoblja na administrativnim poslovima u Vrhovnom kasacionom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,8 izvršilaca.

Član 24

Broj sudskog osoblja na informatičkim poslovima u Vrhovnom kasacionom sudu određuje se tako da za tu vrstu poslova bude najviše tri izvršioca.

Član 25

Broj sudskog osoblja na tehničkim poslovima u Vrhovnom kasacionom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,2 izvršioca.

6. Završne odredbe

Član 26

Potreban broj sudskog osoblja za druge poslove u sudu (lektor, portparol, sudski tumač, bibliotekar, međunarodne integracije), određuje se tako da za tu vrstu poslova u sudu bude obezbeđen najmanje jedan izvršilac.

Član 27

Upražnjena radna mesta u sudu popunjavaju se ako su predviđena aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, u skladu sa odobrenim kadrovskih planom za tekuću godinu.

Član 28

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".