ODLUKA

O MATERIJALNOM OBEZBEĐENJU UČESNIKA NOR-A, PRIPADNIKA JUGOSLOVENSKE VOJSKE U OTADŽBINI I RAVNOGORSKOG POKRETA

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 22/2009)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi za ostvarivanje prava boraca narodnooslobodilačkog rata, pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i Ravnogorskog pokreta, članova njihovih porodica, vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine.

Član 2

Učesniku NOR-a odnosno članovima uže porodice umrlog korisnika materijalnog obezbeđenja, pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i članovima uže porodice umrlog pripadnika Ravnogorskog pokreta i vojnim invalidima koji po nijednom drugom osnovu ne ostvaruju pravo na penziju, socijalnu pomoć i invalidninu ili čiji su prihodi mali i nedovoljni za izdržavanje, može se odrediti materijalna pomoć, pod uslovom i u obimu propisanom ovom odlukom.

Član 3

Visina materijalne pomoći zavisi od godine života, sposobnosti za rad, odnosno stepena invalidnosti, prihoda u domaćinstvu i broja članova porodice.

Član 4

Borcima narodnooslobodilačkog rata u daljem tekstu borci NOR-a, pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini i Ravnogorskog pokreta, u smislu ove Odluke smatraju se lica koja su stupila u Narodnooslobodilački rat, Jugoslovenskoj vojsci i Ravnogorskom pokretu pre 15.09.1944. godine (muškarci) odnosno pre 01.01.1945. godine (žene) ako im je vreme od dana stupanja u narodnooslobodilački rat do 15. maja 1945. godine priznato u poseban staž u dvostrukom trajanju po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Svojstvo pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i Ravnogorskog pokreta utvrđuje organ gradske uprave nadležan za poslove boračko-invalidske zaštite u postupku priznavanja prava iz ove oblasti posebnim rešenjem, koje podleže reviziji od strane drugostepenog organa.

Član 5

Vojnim invalidima i korisnicima porodične invalidnine u smislu ove Odluke smatraju se lica kojima je to svojstvo priznato po zakonskom propisu kojim su uređena osnovna prava vojnih invalida i porodica palih boraca.

Član 6

Članovima porodice u smislu ove odluke smatraju se:

1. bračni drug,

2. deca rođena u braku ili van braka, usvojena i pastorčad,

3. roditelji, očuh, maćeha i usvojilac.

Član 7

Prava po ovoj odluci su:

1. materijalno obezbeđenje,

2. dodatak za negu i pomoć od strane drugog lica,

3. naknada troškova smeštaja u ustanove socijalne zaštite,

4. naknada pogrebnih troškova,

5. pomoć u slučaju smrti i

6. trenutne novčane pomoći.

Član 8

Sredstva za ostvarivanje prava po ovoj odluci obezbeđuju se u budžetu Skupštine grada Vranja.

Isplatu invalidsko boračkih prinadležnosti vrši organ gradske uprave nadležni za poslove invalidsko-boračke zaštite.

II - USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

1. Materijalno obezbeđenje

Član 9

Materijalno neobezbeđeni borci NOR-a, pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, pripadnici Ravnogorskog pokreta, vojni invalidi, korisnici porodične invalidnine, članovi porodice umrlih boraca NOR-a, pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i pripadnika ravnogorskog pokreta, umrlih vojnih invalida VIII, IX i X grupe imaju pravo na materijalno obezbeđenje ako ispunjavaju uslove u pogledu nesposobnosti za privređivanje i imovinskog cenzusa.

Materijalno neobezbeđeni u smislu stava 1. ovog člana smatraju se korisnici koji nemaju lične prihode: nisu u radnom odnosu ne obavljaju delatnosti ličnim radom, nisu uživaoci invalidske niti bilo koje druge penzije i pomoći.

Članovima porodice priznaje se samo jedno pravo utvrđenih u redosledu iz čl. 7. ove odluke.

Korisniku pripada samo jedno materijalno obezbeđenje, u slučaju da ima više osnova, (vojni invalid, korisnik porodične invalidnine i dr.).

Samohranim, u smislu odredaba ove odluke, smatraju se korisnici koji u domaćinstvu nemaju članove uže porodice (bračni drug i deca i roditelje sposobne za privređivanje, niti imaju članove uže porodice ili roditelje koji imaju ličnih prihoda ili prihoda od imovine.

Član 10

Nesposobnim za rad, u smislu ove odluke smatra se:

1. lice starije od 70 godina (muškarci i žene),

2. lica mlađa od 70 godina kod kojih postoji kategorija invalidnosti da telesno oštećenje organizma vojnih invalida I grupe,

3. dete do navršenih 15 godina života, odnosno do 26 godina, ako se nalazi na redovnom školovanju, kao i deca čija je nesposobnost nastupala pre 15 godine života.

Član 11

Ocena imovinskih uslova vrši se prema redovnim prihodima korisnika i članova njegovog domaćinstva iz prethodne godine, u odnosu na godinu u kojoj korisnik ostvaruje prava na materijalno obezbeđenje (odnosno prema prvom mesecu sticanja prihoda i važi do 31.03. naredne godine).

U redovne prihode u smislu stava 1. ovog člana ubrajaju se:

Lični dohodak od poljoprivredne delatnosti, lični dohodak iz radnog odnosa, iznos penzije, prihod od imovine, mesečno novčano primanje i izuzetno mesečno novčano primanje članova domaćinstva.

Imovinski cenzus za korisnike, čije domaćinstvo ima dohodak od poljoprivrede, predstavljaju ukupni prihodi po planu domaćinstva u iznosu od 35% prosečnog mesečnog ličnog dohotka, ostvarenog u prethodnoj godini na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: prosečan mesečni lični dohodak), a za korisnike koji nemaju prihod od poljoprivredne delatnosti 50% prosečnog mesečnog ličnog dohotka.

Član 12

Ličnim dohotkom od poljoprivrede u smislu odredaba ove odluke, smatra se katastarski prihod uvećan za 12 puta, za korisnike starije od 70 godina i korisnike čije telesno oštećenje organizma odgovara telesnom oštećenju organizma vojnih invalida i grupe katastarski prihod uvećan 7 puta i korisnike starije od 80 godina katastarski prihod koji je služio za utvrđivanje poreza umanjen za 50%.

Ako je poljoprivredno zemljište dato u zakup poljoprivrednoj organizaciji, ličnim dohotkom od poljoprivrede smatra se iznos zakupine.

Član 13

Članove korisnikovog domaćinstva čiji se prihodi uzimaju u obzir čine: bračni drug, deca i roditelji koji žive u domaćinstvu.

Član 14

Osnovica materijalnog obezbeđenja za korisnike čije domaćinstvo nema prihod od poljoprivredne delatnosti, niti bilo koje druge prihode, predstavlja do 50% prosečnog mesečnog ličnog dohotka, a za korisnike starije od 80% godina i samohrane do 60% prosečnog mesečnog ličnog dohotka.

Osnovica materijalnog obezbeđenja za korisnike čije domaćinstvo ima prihod od poljoprivredne delatnosti predstavlja do 35% prosečnog ličnog dohotka, a za korisnike starije od 80 godina 40% prosečnog mesečnog ličnog dohotka.

Član 15

Visina materijalnog obezbeđenja za korisnike čije domaćinstvo nema prihode od poljoprivrede, niti bilo koje druge prihode iznosi do 50% prosečnog mesečnog ličnog dohotka, a za korisnike starije od 80. godina i samohrane korisnike do 60% prosečnog mesečnog ličnog dohotka.

Visina materijalnog obezbeđenja za ostale korisnike predstavlja razlika između odgovarajuće osnovice materijalnog obezbeđenja i prihoda po članu domaćinstva.

III - DODATAK ZA NEGU I POMOĆ

Član 16

Korisnici materijalnog obezbeđenja imaju pravo na dodatak za negu i pomoć I ili II stepena zavisno od toga da li njihovo telesno oštećenje organizma odgovara I ili II stepenu dodatka za negu i pomoć od strane drugog lica.

Dodatak za negu i pomoć I stepena iznosi do 25%, a II stepena do 15% prosečnog mesečnog ličnog dohotka.

Pravo na dodatak za negu i pomoć pripada korisnicima ukoliko to pravo ne mogu da ostvare po drugom osnovu.

Lekarsku komisiju koja daje nalaz i mišljenje organu koji u I stepenu rešava o pravu na dodatak za negu i pomoć od strane drugog lica čine dva lekara specijaliste.

Lekarsku komisiju koja daje nalaz i mišljenje organu koji u II stepenu rešava o pravima na dodatak za negu i pomoć čine tri lekara specijaliste.

Lekarska komisija iz st. 4. i 5. ovog člana ima sekretara.

IV - NAKNADA TROŠKOVA SMEŠTAJA U USTANOVE SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 17

Korisnici materijalnog obezbeđenja koji ostvaruju dodatak za negu i pomoć i samohrani korisnici, koji su zbog nesposobnosti, od strane Centra za socijalni rad u Vranju smešteni u odgovarajuće ustanove socijalne zaštite, imaju pravo na materijalno obezbeđenje i ostale naknade u skladu sa ovom Odlukom.

V - NAKNADA POGREBNIH TROŠKOVA

Član 18

U slučaju smrti korisnika materijalnog obezbeđenja lice koje izvrši sahranu ima pravo na pogrebne troškove na teret grada Vranja u visini određenoj zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica ("Sl. glasnik SRS", broj 54/89.

Pravo iz stava 1. ovog člana priznaje se licu koje ovo pravo ne može da ostvari po drugom pravnom osnovu.

VI - POMOĆ U SLUČAJU SMRTI

Član 19

Članovi porodice umrlog korisnika materijalnog obezbeđenja sa kojim je korisnik živeo u zajedničkom domaćinstvu imaju pravo na pomoć u slučaju smrti korisnika u dvomesečnom iznosu materijalnog obezbeđenja koji je pripadao korisniku.

Član 20

Zahtev za ostvarivanje prava iz ove odluke podnosi se Sekretarijatu za socijalnu, zdravstvenu, dečju i invalidsko-boračku zaštitu, izbeglice i privremeno raseljena lica gradske uprave grada Vranja.

Radi utvrđivanja činjenica i uslova za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje organ gradske uprave nadležan za poslove invalidsko-boračke zaštite vodi upravni postupak po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 21

Po žalbama na rešenje iz člana 20. ove odluke rešava Gradsko veće Grada Vranja.

Revizija predmeta materijalnog obezbeđenja vršiće se svake godine, od strane stručne Komisije, koju obrazuje Gradsko veće Grada Vranja.

VII - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Organ gradske uprave nadležan za poslove invalidsko-boračke zaštite izvršiće usklađivanje prava dosadašnjih korisnika materijalnog obezbeđenja u skladu sa republičkim propisima.

Korisnici materijalnog obezbeđenja iz stava 1. ovog člana koji posle izvršenog usklađivanja u smislu ove odluke dođu u nepovoljniji položaj koristiće prava po dosadašnjoj odluci do 30.06.2010. godine.

Član 23

U slučajevima kada nije moguće odlučivanje o pravima korisnika materijalnog obezbeđenja po ovoj odluci primenjivaće se Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica (Sl. gl. SRS broj 54/89).

Član 24

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".

Član 25

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi: Odluka o materijalnom obezbeđenju učesnika NOR-a ("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 28/05).