ODLUKA

O NAČINU DRŽANJA PASA I MAČAKA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 17/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način držanja pasa i mačaka na teritoriji grada Kraljeva radi sprečavanja nastajanja zaraznih bolesti životinja i zaštite zdravlja građana, kao i njihova zaštita dobrobiti.

Pod teritorijom grada Kraljeva podrazumevaju se naseljena i nenaseljena mesta, odnosno područja katastarskih opština koja ulaze u sastav grada (u daljem tekstu: teritorija grada Kraljeva).

Član 2

Na teritoriji grada Kraljeva mogu se, u skladu sa odredbama ove odluke, držati psi i mačke u stanovima, dvorištima porodičnih stambenih i dvorištima poslovnih objekata.

Član 3

Odredbe ove odluke koje se odnose na broj i vrstu životinja koje se mogu držati, ne primenjuju se na pravna i fizička lica koja u vršenju svoje redovne delatnosti koriste životinje (službeni psi) i kojima je predmet poslovanja čuvanje ili uzgoj životinja.

Član 4

Odredbe ove odluke koje se tiču ograničenog broja držanja životinja ne odnose se na ovčarske pse i ostale pse koji se koriste za čuvanje stada u nenaseljenim mestima u katastarskim opštinama koje ulaze u sastav grada Kraljeva.

II DRŽANJE PASA I MAČAKA

Član 5

Psi i mačke mogu se držati pod uslovima i na način da se ne uznemiravaju treća lica i da se obezbedi sigurnost i higijena.

Član 6

U stanu se mogu držati najviše dva psa ili dve mačke.

Podmladak životinja iz stava 1. ovog člana može se držati u stanu najduže do 3 meseca starosti.

U zajedničkom stanu psi i mačke mogu se držati samo ako postoji pisana saglasnost sustanara.

Član 7

U dvorištu individualnog porodičnog stambenog objekta i dvorištu poslovnog objekta mogu se držati najviše dva psa.

Podmladak životinja iz stava 1. ovog člana može se držati u dvorištu najduže do 3 meseca starosti.

Pas se mora držati u posebno ograđenom prostoru sa kućicom za pse, udaljenom najmanje 3 metra od ulice i susednih zgrada ili u odgovarajućoj kućici vezan na lancu, tako da ne može ugroziti prolaznike i susede. Lanac ne može biti kraći od dva ni duži od tri metra.

Pas se mora svakodnevno puštati van ograđenog prostora predviđenog za njegovo držanje, odnosno sa lanca, ako je dvorište potpuno ograđeno i ako na drugi način ne ugrožava i uznemirava prolaznike i susede.

Ako dvorište nije potpuno ograđeno ili ako bi se puštanjem van ograđenog prostora, odnosno sa lanca ugrozili prolaznici i susedi, pas mora biti vezan na produženu vodilicu.

Član 8

Vlasnik ili držalac psa je dužan da na ulaznim vratima, odnosno kapiji, na vidnom mestu, istakne natpis "čuvaj se psa".

Član 9

U zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade, pas se može držati samo ako postoji pisana saglasnost vlasnika, odnosno korisnika zajedničkog dvorišta.

Član 10

Prostor u kome se drže životinje mora se redovno čistiti i održavati, a povremeno i dezinfikovati.

Član 11

Vlasnik, odnosno držalac psa je dužan da psa izvodi na kratkom povodniku, sa zaštitnom korpom na njušci i priborom za sanitarno čišćenje zagađene površine.

Izuzetno od prethodnog stava, psi malog rasta ili štenad do 3 meseca starosti mogu se izvoditi i bez zaštitne korpe na njušci.

Prilikom izvođenja psa, vlasnik ili držalac dužan je da kod sebe ima potvrde o izvršenom obeležavanju i o vakcinaciji.

Član 12

U parku kod železničke stanice, u pojasu pored trotoara Dositejeve ulice (od poslovnog objekta ITF do Mašinskog fakulteta), levom stranom obale uz reku Ibar (počev od prostora pijace nizvodno), bedemom desne strane obale reke Ibar (počev od mosta nizvodno) i na zelenoj površini - padinama Ratarskog imanja, kao površinama namenjenim za javno korišćenje, psi se mogu izvoditi i puštati da se slobodno kreću sa zaštitnom korpom na njušci.

Član 13

Preduzeće koje obavlja delatnost održavanja javnih zelenih površina, vidno će obeležiti površine na kojima se psi mogu voditi, kretati i puštati na način propisan u članu 12. ove odluke.

Član 14

Ukoliko pas, prilikom izvođenja i kretanja, zagadi javnu površinu, držalac je dužan da je bez odlaganja očisti.

Ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja iz stana, zagade zajedničke prostorije i dvorište stambene zgrade kolektivnog stanovanja, držalac je dužan da zagađenu površinu očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje.

Član 15

Ako pas ili mačka ozlede neko lice, vlasnik, odnosno držalac životinja dužan je da o tome odmah obavesti organ državne uprave nadležan za poslove veterinarske inspekcije.

Član 16

Vlasnici, odnosno držaoci životinja, dužni su da se staraju o zdravlju životinja i da preduzimaju zoosanitarne i biosigurnosne mere.

U cilju sprečavanja pojave, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zaraznih bolesti životinja, bolesti zajedničkih ljudima i životinjama i obezbeđivanja kontinuiranog praćenja kretanja životinja, psi moraju biti obeleženi i evidentirani na način propisan zakonom.

Obavezna je vakcinacija i dehelmentizacija svih pasa i mačaka starijih od tri meseca jedanput godišnje.

Obavezno je obeležavanje svih pasa koji nisu obeleženi na propisan način prilikom njihovog vakcinisanja protiv besnila.

Član 17

Vlasnik, odnosno držalac psa dužan je da u slučaju sumnje da su psi oboleli od zaraznih bolesti:

1. odmah to prijavi veterinaru ili veterinarskom inspektoru,

2. onemogući drugim licima pristup do dolaska veterinara ili veterinarskog inspektora i

3. izoluje psa ili mačku za koju se sumnja da je obolela.

III MERE ZABRANE

Član 18

Zabranjeno je:

1) držanje pasa koji lajanjem ili zavijanjem ometaju mir u stambenoj zgradi i susedstvu;

2) držanje pasa i mačaka na balkonima, terasama, zajedničkim dvorištima i prostorijama (tavanima, podrumima, vešernicama i sl.) stambenih zgrada;

3) uvođenje pasa i mačaka u službene prostorije i sredstva javnog saobraćaja, javna kupališta i šetališta ili na druga javna mesta na kojima se okuplja veliki broj građana (pijace, plaže, školska dvorišta, dečja igrališta, i sl.);

4) puštanje pasa sa povodnika u parkovima i na drugim javnim i zelenim površinama koje nisu određene za tu namenu;

5) ostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova na teritoriji grada Kraljeva;

6) šišanje i kupanje pasa na javnim površinama, parkovima, pored reka, vodotoka, na plažama i bazenima otvorenog tipa;

7) hranjenje životinje neobrađenim klaničnim otpacima i drugim otpadom organskog porekla koji može biti izvor hrane glodarima (miš, pacov i sl.) na javnim površinama i mestima za odlaganje komunalnog otpada.

IV NADZOR

Član 19

Nadzor nad sprovođenjem i primenom odredaba ove odluke vrši organ Gradske uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije, a preko komunalnih inspektora.

Član 20

Komunalni inspektor ovlašćen je da držaocima životinja rešenjem nalaže da nedostatke i nepravilnosti u pogledu uslova i načina držanja i zaštite životinja, propisanih ovom odlukom, otklone u primerenom roku.

Ukoliko držalac životinja ne postupi po rešenju iz prethodnog stava, organ iz stava 1. ovog člana donosi rešenje shodno svojim ovlašćenjima.

V ZAŠTITA DOBROBITI ŽIVOTINJA

Član 21

Dužnost svakog građanina grada Kraljeva jeste da spreči i prijavi nadležnom organu za poslove veterinarstva, sve oblike zlostavljanja pasa i mačaka i ugrožavanje njihovog života, zdravlja i dobrobiti.

Vlasnik, odnosno držalac pasa i mačaka ne može biti lice mlađe od 18 godina.

Ako lice iz stava 2. ovog člana poseduje pse i mačke, kao vlasnik, odnosno držalac se ima smatrati njegov roditelj ili staratelj.

Član 22

Vlasnik-držalac pasa i mačaka je dužan da o njima brine sa pažnjom dobrog domaćina (da obezbedi uslove kojima se zadovoljavaju životne potrebe životinja, kao što su dovoljna količina kvalitetne hrane i vode, prostor za kretanje, ishranu i odmor, zaklon, mikroklimatske i higijenske uslove života, prisustvo i kontakt sa životinjama iste vrste i očuvanje fizičke, psihičke i genetske celovitosti životinje, kao što je i preduzimanje i sprovođenje preventivnih, dijagnostičkih, higijenskih, terapeutskih i drugih mera radi očuvanja zdravstvenog stanja životinja i sprečavanje nastanka povreda, bolesti, stresa, bola, patnje, straha i smrti).

Član 23

Vlasnik, odnosno držalac psa kome je uskraćena sloboda kretanja, obezbeđuje prostor za smeštaj u kojem bez teškoće može da legne i ustane, ispruži prednje, odnosno zadnje noge, kao i da se na istoj površini i u istom prostoru bez savijanja trupa i glave okrene u stajaćem i u ležećem položaju.

Vlasnik, odnosno držalac dužan je da životinji koja se stalno drži u zatvorenom prostoru obezbedi odgovarajuću površinu za kretanje.

Vlasnik, odnosno držalac pasa dužan je da psu koji se drži vezan obezbedi u toku dana period u kome neće biti vezan i u kome će moći slobodno da se kreće u skladu sa njegovim fiziološkim potrebama u ponašanju.

Član 24

Zabranjeno je:

1) zlostavljati životinju;

2) lišavati životinju života, osim u slučajevima i na način propisan ovim zakonom;

3) koristiti tehničke uređaje ili druga sredstva kojima se životinja kažnjava i kojima se utiče na njeno ponašanje, uključujući bodljikave ogrlice ili sredstva za obuku ili gonjenje upotrebom električne energije ili hemijskih materija, osim u obuci službenih pasa;

4) hvatati životinju zamkama kojima joj se nanosi bol ili povreda, osim u slučaju hvatanja štetnih glodara;

5) povećavati agresivnost životinje selekcijom ili mehaničkim metodama;

6) nahuškavati životinju na ljude i druge životinje, osim u postupku obuke službenih životinja;

7) koristiti žive životinje kao mamce za lov ili obuku životinja;

8) organizovati trke životinja na način kojim se prevazilaze fizičke mogućnosti životinja i životinjama nanosi povreda, bol, patnja, strah i stres;

9) dodeljivati životinje kao nagrade u igrama na sreću;

10) koristiti doping, stimulaciju i druge supstance koje se koriste radi bržeg razvoja životinje i poboljšanja proizvodnih i fizičkih osobina;

11) hraniti ili napajati životinju supstancama koje načinom upotrebe ili sadržajem mogu da izazovu nepotrebnu patnju i bol životinja;

12) propagirati aktivnosti koje su zakonom zabranjene, osim ako se tim aktivnostima ukazuje na negativne posledice takvih radnji;

13) omamljivati, klati, odnosno lišavati životinju života suprotno odredbama zakona;

14) održavati borbe između životinja ili između životinja i ljudi, organizovati klađenje, kladiti se, kao i prisustvovati borbama životinja i

15) prodavati ili poklanjati kućne ljubimce licima mlađim od 18 godina bez dozvole roditelja ili staratelja.

Član 25

Članovi 21, 22, 23. i 24. ove odluke zasnovani su na Zakonu o dobrobiti životinja ("Službeni glasnik RS", broj 41/09), a nadzor nad sprovođenjem i primenom ovih odredaba vrši ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva preko veterinarskih inspektora.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 26

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne obeleži zelene površine za puštanje pasa i ako ne održava čistoću i higijenu na ovim površinama (član 13. odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Član 27

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 500.000.00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) drži više pasa i mačaka suprotno članu 6. stav 1. i članu 7. stav 1. ove odluke;

2) drži podmladak pasa i mačaka duže od 3 meseca starosti suprotno članu 6. stav 2. i članu 7. stav 2. ove odluke;

3) ne istakne natpis "čuvaj se psa" (član 8. odluke);

4) u zajedničkom stanu i zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade, odnosno dvorištu poslovne zgrade drži pse i mačke bez saglasnosti sustanara, odnosno korisnika zajedničkog dvorišta (član 6. stav 3. i član 9);

5) u dvorištu porodične stambene zgrade i dvorištu poslovne zgrade drži psa suprotno uslovima iz člana 7. stav 3, 4. i 5. i člana 10. ove odluke;

6) ne izvrši vakcinaciju i dehelmintizaciju pasa (član 16. stav 3.);

7) postupi protivno zabranama iz člana 18. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Član 28

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1) izvodi psa bez kratkog povodnika i bez zaštitne korpe na njušci (član 11.);

2) pušta psa da se slobodno kreće suprotno odredbama člana 12. ove odluke;

3) ne očisti javne površine koje pas zagadi prilikom izvođenja (član 14. stav 1.);

4) ne očisti i ne opere, a po potrebi i ne dezinfikuje, zajedničko stepenište, druge zajedničke prostorije i dvorište koje životinja uprlja ili zagadi (član 14. stav 2.).

Novčanu kaznu iz stava 1. ovog člana naplaćuje na licu mesta komunalni inspektor.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe članova 107. i 108. Odluke o komunalnom uređenju ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 10/98, 21/98 i 15/99) i Odluka o načinu držanja pasa i mačaka ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 14/2004).

Član 30

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".