ODLUKA

O SIMBOLIMA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 17/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom ustanovljavaju se simboli, propisuje se njihov izgled i uređuje upotreba i zaštita simbola grada Kraljeva.

Član 2

Grad Kraljevo ima svoje simbole.

Simboli grada Kraljeva su grb i zastava.

Član 3

Grb grada Kraljeva koristi se u dva nivoa i to: kao Osnovni grb i kao Veliki grb.

Blazon Osnovnog grba sastoji se od crvenog štita i sedam zlatnih otvorenih kraljevskih kruna, rasporeda 2 + 2 + 2 + 1.

Blazon Velikog grba sastoji se od Osnovnog grba na čijoj gornjoj ivici štita stoji srebrni soko u poletu, zlatno oružan, zlatnih nogu i praporaca uvezanih plavo, ispod štita vije se traka bele boje koja se na oba kraja završava srpskom trobojkom i na kojoj je crvenim slovima ispisan tekst "NAMA DOBRO A NIKOME ZLO".

Član 4

Zastava grada ima sledeći blazon:

Na kvadratnom polju ponovljen motiv sa štita Osnovnog grba, u bojama kao na Grbu.

Član 5

Izgled Grba u oba nivoa za službenu upotrebu definisaće se etalonom (izvornikom), izrađenim na osnovu blazona iz člana 3. ove Odluke.

Član 6

Izgled Zastave grada je sastavni deo etalona iz člana 4. ove Odluke.

Član 7

Grbom i Zastavom izražava se i predstavlja pripadnost gradu Kraljevu.

Grb i Zastava mogu se upotrebljavati samo u obliku, sa sadržinom i na način koji su predviđeni ovom Odlukom.

Član 8

U službenim prostorijama Grada Grb i Zastava grada Kraljeva mogu se isticati samo uz državne simbole.

Član 9

Grb i Zastava ne mogu se upotrebljavati kao robni i uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje roba ili usluga.

Izuzetno, upotreba Osnovnog grba u komercijalne i marketinške svrhe može se odobriti, ukoliko se takvom upotrebom:

- izražava pozitivan odnos prema Gradu,

- populariše ili prezentira Grad, njegove turističke, kulturne i druge vrednosti,

- doprinosi stvaranju ili razvoju kolektivnog identiteta i osećanja pripadnosti Gradu i populariše sam grb.

Član 10

Grb i Zastava ne mogu se upotrebljavati ako su oštećeni ili su svojim izgledom nepodobni za upotrebu.

Član 11

Grb i Zastava mogu se, izuzetno, upotrebiti kao sastavni deo drugih amblema i grbova, odnosno znakova.

Upotreba Grba i Zastave u umetničkom stvaralaštvu i u vaspitno-nastavne svrhe je slobodna, pod uslovom da se ne protivi dobrom ukusu, društvenim i moralnim normama, heraldičkoj praksi i tradiciji i ne vređa ugled Grada.

Član 12

Etalon Grba i Zastave čuvaju se u Odeljenju za skupštinske poslove Gradske uprave grada Kraljeva.

Kopije etalona deponovane su u arhivi Srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksilologiju i faleristiku Beli orao u Beogradu.

Član 13

O upotrebi i zaštiti Grba i Zastave stara se Odeljenje za skupštinske poslove Gradske uprave grada Kraljeva, koje će obavljati stručne, administrativne i organizacione poslove oko sprovođenja ove Odluke.

II GRB GRADA

Član 14

Grb mogu bez posebne dozvole, u skladu sa Statutom grada i ovom Odlukom, da koriste: gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Kraljeva, predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva, sekretar Skupštine grada Kraljeva, Gradsko veće grada Kraljeva, načelnik Gradske uprave grada Kraljeva i odeljenja Gradske uprave grada Kraljeva.

Javna preduzeća i javne ustanove čiji je osnivač Skupština grada Kraljeva imaju pravo na službenu upotrebu Grba na osnovu rešenja Skupštine grada Kraljeva.

Sva pravna i fizička lica, osim lica pomenutih u stavu 1. i 2. ovog člana, koja žele da koriste Grb, moraju prethodno pribaviti saglasnost Skupštine grada Kraljeva.

Pravna lica Grb mogu koristiti samo u službene svrhe.

Član 15

Gradsko veće grada Kraljeva obrazuje Savet za grb, koji se sastoji od najmanje tri člana sa zadatkom:

1. da predlaže etalon Grba i njegovu usklađenost sa usvojenim blazonom,

2. da stručno ocenjuje zahteve za odobravanje prava upotrebe grba u skladu sa ovom Odlukom i

3. da vrši i druge poslove u skladu sa ovom Odlukom.

Član 16

Veliki grb grada Kraljeva može da se ističe samo na zgradi Grada, u službenim prostorijama gradonačelnika i zamenika gradonačelnika Kraljeva i predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada Kraljeva, kao i u posebnim svečanim prilikama kada se ističe značaj i tradicija Grada, odnosno kada se reprezentuje Grad.

Član 17

Osnovni grb grada Kraljeva koriste odeljenja Gradske uprave grada Kraljeva za obeležavanje službenih prostorija i u službene svrhe.

Osnovni grb grada Kraljeva idealno je vlasništvo svih građana Grada, ali ga oni službeno mogu koristiti samo u skladu sa ovom Odlukom.

Član 18

Grb se u pečatu i štambilju može koristiti isključivo u skladu sa pozitivnim propisima i pod uslovima propisanim ovom Odlukom.

Član 19

Grb se, po pravilu, prikazuje u propisanim metalima i emajlima ili tinkturama, odnosno u odgovarajućoj kolorističkoj interpretaciji metala i emajla ili tinktura.

Grb se može prikazivati i u crno-beloj transkripciji standardnim heraldičkim metodom, pod sledećim uslovima:

- ako su metali i tinkture interpretirani standardnom heraldičkom metodom (šrafiranje i punktiranje po kodu Petrasankte);

- ako je prikaz u crno-beloj tehnici linearan, bez interpretacije metala i tinktura;

- ako je prikaz kontrastnim poljima izveden na estetski prihvatljiv način, a po pravilu tako što se metali prikazuju kao svetla, a tinkture kao tamna polja;

- ako je prikaz dat sugestijom reljefa, sa bačenom senkom, pod uslovom da se izvor svetlosti nalazi u pravcu gornjeg desnog (heraldički) kantona;

- ako je prikaz dat u negativu linearne predstave i

- ako je prikaz dat na bilo koji drugi način koji Savet za grb prihvati i oceni adekvatnim.

Član 20

Po pravilu, Osnovni grb ističe se na prilaznim putevima, na granici atara.

Osnovni grb može se isticati i na tablama sa nazivima ulica na teritoriji Grada.

Veliki grb i Osnovni grb mogu, za vreme trajanja manifestacija koje su od značaja za Grad biti isticani na javnim mestima, na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

III ZASTAVA GRADA

Član 21

Sva fizička i pravna lica na teritoriji Grada imaju pravo da viju Zastavu grada Kraljeva (u daljem tekstu: Zastava).

Član 22

Zastava se obavezno ističe:

- na zgradi organa Grada i na drugim objektima Gradske uprave grada Kraljeva;

- u službenim prostorijama gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada, sekretara Skupštine grada i načelnika Gradske uprave grada Kraljeva;

- u službenim prostorijama načelnika odeljenja Gradske uprave grada Kraljeva;

- prilikom proslava Dana Grada i Gradske slave, svečanosti i drugih masovnih kulturnih, sportskih i službenih manifestacija koje su od značaja za Grad;

- prilikom međuopštinskih susreta, takmičenja i drugih skupova na kojima Grad učestvuje ili je reprezentovan, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova i

- u drugim prilikama, ako upotreba Zastave nije u suprotnosti sa odredbama ove Odluke.

Član 23

Zastava se obavezno ističe na zgradi organa Grada u dane praznika i u dane zasedanja Skupštine grada.

Zastava se ističe u svim prilikama i na način kako se republičkim propisima predviđa i propisuje isticanje državnih zastava, kao i u svim slučajevima i na način kako republički protokol propisuje isticanje republičke zastave.

Član 24

Zastave se po pravilu viju sa jarbola ili koplja.

Zabranjeno je zastavu isticati o horizontalnoj prečagi (antena) koja je postavljena uspravno na jarbol (patibulum) ili o koplje.

Član 25

Zastava ne sme biti ni u kom slučaju postavljena tako da dodiruje tle, niti upotrebljena kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili slično.

Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

Ako se Zastava ističe na govornici, može se postaviti na koplju sa desne strane govorniku ili na zidu iza govornika, tako da je govornik ne zaklanja.

Zastavom se može prekriti katafalk ili kovčeg u slučaju da Skupština grada donese odluku da se ukaže takva vrsta poslednje počasti za vreme sahrane preminulog.

U slučaju iz stava 4. ovog člana, oproštaju mora prisustvovati gradonačelnik ili lični izaslanik gradonačelnika, a Zastava se mora sa kovčega ukloniti pred konačnu depoziciju posmrtnih ostataka i predati porodici preminulog.

Član 26

Grad Kraljevo može imati i naročiti, unikatnu zastavu - Štandartu, koja se čuva u zgradi organa Grada. Ta zastava može biti izrađena na posebno dekorativan način i ukrašena zlatnim resama po slobodnim rubovima. Dimenzije Štandarte, dekorativne detalje i izradu kontroliše i odobrava Savet za grb. Štandarta simboliše sam Grad i koristi se u najsvečanijim prilikama. Štandarta se ističe samo u prisustvu gradonačelnika, predsednika Skupštine grada ili lica koja ih u tom svojstvu zamenjuju.

Izuzetno, po odobrenju lica iz stava 1. ovog člana, Štandarta se može nositi u procesiji i izvan zgrade organa Grada.

IV NADLEŽNOST

Član 27

O sprovođenju ove Odluke stara se Odeljenje za skupštinske poslove Gradske uprave grada Kraljeva.

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Komunalna inspekcija Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 28

Pravna i fizička lica čije je sedište na teritoriji Grada podnose zahtev za dobijanje saglasnosti za upotrebu grba Odeljenju za skupštinske poslove Gradske uprave grada Kraljeva.

Uz zahtev se prilaže dokumentacija sa opisom namene i načina korišćenja za koje se traži saglasnost. Nadležni organ može zahtevati i drugu dokumentaciju radi objektivnijeg sagledavanja opravdanosti zahteva.

Član 29

Rešenje o saglasnosti za upotrebu Grba donosi Skupština grada, na predlog Gradskog veća.

Rešenje iz prethodnog stava sadrži uslove, rok i namenu u okviru kojih je saglasnost data.

Član 30

Na predlog Gradskog veća, Skupština grada može ukinuti rešenje iz člana 29. ove Odluke, ako se utvrdi da se korisnik ne pridržava utvrđenih uslova ili ako svojim korišćenjem Grba narušava ugled Grada.

Član 31

Ukoliko se odobri upotreba Grba u komercijalne ili marketinške svrhe, međusobni odnosi i naknade Gradu regulišu se posebnim ugovorom.

Grad, kao ugovornu stranu, zastupa gradonačelnik.

V KAZNENE ODREDBE

Član 32

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, a novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 preduzetnik, ako:

1. upotrebi Grb bez saglasnosti nadležnog organa ili protivno odredbama ove Odluke;

2. izradi ili stavi u promet Grb ili Zastavu koji odudaraju od utvrđenog blazona, a za to ne poseduju saglasnost u skladu sa odredbama ove Odluke.

Novčanom kaznom od 250,00 do 25000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz prethodnog stava ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 33

Novčanom kaznom od 250,00 do 25000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. upotrebi Grb u službene ili komercijalne svrhe ili u cilju sticanja lične dobiti, bez saglasnosti nadležnog organa ili protivno odredbama ove Odluke;

2. izradi ili stavi u promet Grb ili Zastavu koji odudaraju od utvrđenog blazona, a za to ne poseduje saglasnost u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 34

Izvršiocu prekršaja iz članova 32. i 33. ove Odluke preventivno će se oduzeti predmeti kojim je izvršen prekršaj, do donošenja izvršne odluke nadležnog organa.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 35

Organi Grada izvršiće usklađivanje svojih zvaničnih oznaka i simbola u roku od 90 (devedeset) dana od dana stupanja ove Odluke na snagu.

U roku od 6 (šest) meseci od stupanja na snagu ove Odluke, moraju se uskladiti sa njom sva pravna i fizička lica koja službeno ili po osnovu važećeg odobrenja koriste Grb ili Zastavu opštine Kraljevo.

Član 36

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe Odluka o simbolima opštine Kraljevo ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 7/07) i Odluka o upotrebi grba i stega opštine Kraljevo ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 7/07).

Član 37

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".