ODLUKA

O PRIZNANJIMA I NAGRADI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 17/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom ustanovljavaju se priznanja i nagrada grada Kraljeva za rad i dela koja zaslužuju posebno priznanje i isticanje i uređuje se postupak za njihovo dodeljivanje.

Član 2

Priznanja grada Kraljeva su:

- Zvanje počasnog građanina grada Kraljeva;

- Diploma zaslužnog građanina grada Kraljeva;

- Diploma zaslužne organizacije grada Kraljeva;

- Zahvalnica.

Član 3

Nagrada grada Kraljeva je Oktobarska nagrada grada Kraljeva.

Član 4

Priznanja grada Kraljeva dodeljuju se građanima - državljanima Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji grada Kraljeva, odnosno preduzećima, ustanovama, organizacijama ili mesnim zajednicama sa sedištem na teritoriji grada Kraljeva.

Priznanja grada Kraljeva mogu se dodeliti i građanima - državljanima Republike Srbije, čije prebivalište nije na teritoriji grada Kraljeva, odnosno preduzećima, ustanovama, organizacijama ili mesnim zajednicama čije sedište nije na teritoriji grada Kraljeva, a mogu se dodeliti i stranim državljanima, stranim preduzećima, ustanovama ili organizacijama.

Član 5

Oktobarska nagrada dodeljuje se licu koje je državljanin Republike Srbije, nastanjenom na teritoriji grada Kraljeva.

II PRIZNANJA KOJA DODELJUJE GRADONAČELNIK KRALJEVA

Član 6

Gradonačelnik Kraljeva može dodeliti Zvanje počasnog građanina grada Kraljeva i Zahvalnicu.

Zvanje počasnog građanina grada Kraljeva

Član 7

Zvanje počasnog građanina grada Kraljeva dodeljuje se, kao najviša lična počast i izraz posebnog poštovanja, građanima koji uživaju veliki ugled u zemlji i svetu.

Zvanje počasnog građanina grada Kraljeva može se dodeliti i stranim državljanima.

Počasnom građaninu grada Kraljeva izdaje se Povelja.

Zahvalnica

Član 8

Zahvalnica se dodeljuje građanima, preduzećima, ustanovama, organizacijama ili mesnim zajednicama za postignute primerene rezultate i uspehe u radu, učinjene podvige, humana dela, kao i za ispoljenu hrabrost i požrtvovanje u spasavanju života ljudi i materijalnih dobara.

Zahvalnica se može dodeliti i građanima, preduzećima, ustanovama ili organizacijama čije prebivalište, odnosno sedište nije na teritoriji grada Kraljeva, kao i stranim državljanima, preduzećima, ustanovama ili organizacijama, ukoliko je njihov doprinos od značaja za grad Kraljevo.

Uručivanje priznanja

Član 9

Povelju počasnom građaninu grada Kraljeva i Zahvalnicu uručuje gradonačelnik Kraljeva u prigodnim prilikama, a u slučaju njegove odsutnosti, zamenik gradonačelnika Kraljeva.

U slučaju odsutnosti lica iz prethodnog stava, priznanja može da uruči i lice koje posebnim rešenjem odredi gradonačelnik Kraljeva.

III PRIZNANJA I NAGRADA KOJE DODELJUJE SKUPŠTINA GRADA KRALJEVA

Član 10

Diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, Diplomu zaslužne organizacije grada Kraljeva i Oktobarsku nagradu grada Kraljeva dodeljuje Skupština grada Kraljeva povodom 7. oktobra - Kraljevdana, Dana grada Kraljeva.

Diploma zaslužnog građanina grada Kraljeva

Član 11

Diploma zaslužnog građanina grada Kraljeva dodeljuje se građanima za učinjena humana dela, za dugogodišnji rad i ostvarenja u oblasti naučno-istraživačkog rada, zdravstva, prosvete, kulture, umetnosti, fizičke kulture, sporta, proizvodnog rada i drugim oblastima društvenog i javnog života, koji su od izuzetnog značaja i predstavljaju trajnu vrednost za grad Kraljevo, a naročito imajući u vidu već dodeljena priznanja od strane profesionalnih ili granskih udruženja.

Diploma zaslužnog građanina grada Kraljeva može se dodeliti i građanima koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Kraljeva, kao i stranim državljanima, ukoliko je njihov doprinos od izuzetnog značaja za grad Kraljevo.

Diploma zaslužne organizacije grada Kraljeva

Član 12

Diploma zaslužne organizacije grada Kraljeva dodeljuje se preduzećima, ustanovama, delovima preduzeća i ustanova, organizacijama ili mesnim zajednicama, za humana dela, dugogodišnji rad i izuzetne uspehe u privredi, nauci, zdravstvu, prosveti, kulturi, umetnosti, fizičkoj kulturi, sportu i drugim oblastima, kao i za druge uspehe kojima se doprinosi razvoju i afirmaciji grada Kraljeva, a naročito imajući u vidu već dodeljena priznanja od strane profesionalnih ili granskih udruženja.

Diploma zaslužne organizacije grada Kraljeva može se dodeliti i preduzećima, ustanovama, delovima preduzeća i ustanova ili organizacijama čije sedište nije na teritoriji grada Kraljeva, kao i stranim preduzećima, ustanovama ili organizacijama, ako je njihov doprinos od izuzetnog značaja za grad Kraljevo.

Oktobarska nagrada grada Kraljeva

Član 13

Oktobarska nagrada grada Kraljeva (u daljem tekstu: nagrada) dodeljuje se za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u nauci, kulturi, umetnosti, prosveti, zdravstvu, fizičkoj kulturi, sportu, novinarstvu, proizvodnom radu ili u drugim oblastima privrednog i društvenog života.

Nagrada se može dodeliti i za celokupno stvaralaštvo.

Član 14

Nagrada se dodeljuje pojedincima ili grupama autora za zajedničko ostvarenje.

Nagrada se može dodeliti istom licu samo jednom u periodu u kome se nagrada dodeljuje, izuzev u slučaju zajedničkog dela u kome je to lice jedan od autora.

Nagrada se dodeljuje za delo koje je postalo dostupno javnosti publikovanjem, izlaganjem ili dostupno na drugi način u periodu od 1. septembra prethodne godine do 31. avgusta godine u kojoj se nagrada dodeljuje.

Član 15

Pod delom koje je, u smislu člana 14. ove Odluke, postalo dostupno javnosti smatra se:

- delo u oblasti naučno-istraživačkog rada i umetnosti objavljeno u roku predviđenom za nagradu;

- ostvarenje u oblasti kulturnog stvaralaštva, angažovanju na širenju i razvoju kulture i razvijanju aktivnosti amaterskih kulturno-umetničkih društava, kao i stvaranje uslova za korišćenje kulturnih dobara;

- delo likovne i primenjene umetnosti, ako je izloženo u galeriji i drugom prostoru namenjenom za izlaganje dela iz ove oblasti;

- osavremenjavanje procesa nastave i objavljivanje stručnih radova sa obrazovno-vaspitnom problematikom;

- uvođenje i primena dostignuća u oblasti medicine i doprinos razvoju i unapređivanju zdravstva;

- rezultati ostvareni u oblasti unapređenja i zaštite životne sredine;

- vrhunski rezultati u oblasti sporta i doprinos razvoju i unapređivanju fizičke kulture i sporta;

- novinarsko dostignuće ostvareno u pisanim ili elektronskim medijima;

- arhitektonsko-građevinski i drugi projekat objekta po kome je, u roku predviđenom za nagradu, objekat završen, kao i urbanistički planovi, ako je njihova realizacija otpočela;

- stvaranje novog proizvoda (pronalazaštvo), razrada i primena tehnoloških dostignuća i drugi vidovi rada koji omogućavaju oplemenjavanje postojećih i uvođenja novih proizvoda, produktivnost i ekonomičnije poslovanje, ako je njihova realizacija otpočela;

- vrhunski rezultati u oblasti poljoprivredne proizvodnje;

- samostalni radovi (diplomski, seminarski i drugi radovi) učenika i studenata koji predstavljaju doprinos određenoj oblasti nauke, originalno tumačenje nekog problema, delimično novo rešenje praktične primene određenih naučnih rezultata, ili umetničko dostignuće koje se po vrednosti posebno ističe, kao i rezultati učenika i studenata i nagrade osvojene na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

U jednoj godini za svaku od navedenih oblasti može se dodeliti najviše po jedna nagrada.

Član 16

Nagrada se dodeljuje u vidu diplome.

Uz diplomu se dodeljuje i novčani iznos nagrade.

Sredstva za nagradu i druge troškove obezbeđuju se iz budžeta grada Kraljeva.

Gradsko veće grada Kraljeva svake godine utvrđuje visinu novčane nagrade u okviru sredstava utvrđenih budžetom Grada za tekuću godinu.

Postupak koji sprovodi Komisija za nagrade i priznanja Skupštine grada Kraljeva

Član 17

Komisija za nagrade i priznanja Skupštine grada Kraljeva (u daljem tekstu: Komisija) blagovremeno, na svojoj sednici, utvrđuje tekst javnog poziva, u kome određuje rok za podnošenje predloga za dodelu priznanja i nagrade.

Javni poziv se obavezno objavljuje u sredstvima javnog informisanja.

Član 18

Predloge za dodelu Diplome zaslužnog građanina grada Kraljeva, Diplome zaslužne organizacije grada Kraljeva i Oktobarske nagrade grada Kraljeva mogu da podnesu preduzeća, ustanove, organizacije, mesne zajednice, društva, stručna i druga udruženja ili građani.

Predlozi se podnose Komisiji u pisanoj formi i moraju biti obrazloženi.

Član 19

Komisija, po isteku roka za predlaganje, razmatra svaki prispeli predlog za dodelu priznanja i nagrade koji je blagovremen i potpun.

Ukoliko predlog nije dovoljno obrazložen i dokumentovan, Komisija će zatražiti od predlagača da u određenom roku dopuni predlog u pisanoj formi, a ako to ne učini u ostavljenom roku, smatraće se kao da predlog nije ni podnet.

Član Komisije predložen za priznanje, odnosno nagradu, ne učestvuje u radu Komisije prilikom odlučivanja o dodeli priznanja, odnosno nagrade za koju je predložen.

Član 20

Ako Komisija smatra da u određenoj oblasti nema dela koja ispunjavaju uslove za dodeljivanje priznanja i nagrade, može predložiti Skupštini grada Kraljeva da se priznanje, odnosno nagrada ne dodeli.

Član 21

U pripremanju predloga odluka za dodelu priznanja i nagrade Komisija može formirati stručna tela od svojih članova, kao i od istaknutih naučnih, kulturnih i javnih radnika i zatražiti mišljenje od odgovarajućih institucija i pojedinih stručnjaka za određenu oblast o delu predloženom za priznanje i nagradu.

Član 22

Nakon razmatranja blagovremenih i potpunih predloga, Komisija utvrđuje predloge odluka o dodeljivanju priznanja i nagrade, pojedinačno za svakog predloženog kandidata, uz obrazloženje čime se rukovodila kod utvrđivanja predloga odluka.

Na ovako utvrđene predloge odluka nije moguće podnošenje amandmana.

Donošenje odluka o dodeli priznanja i nagrade

Član 23

Odluke o dodeli priznanja i nagrade donosi Skupština grada Kraljeva na redovnoj sednici.

O svakom predlogu odluke koji je utvrdila Komisija, odbornici se posebno izjašnjavaju, a odluke donose većinom glasova prisutnih odbornika.

Odluke o dodeli priznanja i nagrade objavljuju se u "Službenom listu grada Kraljeva".

Uručivanje priznanja i nagrada

Član 24

Diploma zaslužnog građanina grada Kraljeva, Diploma zaslužne organizacije grada Kraljeva i Oktobarska nagrada grada Kraljeva uručuju se 7. oktobra na svečanoj sednici Skupštine grada Kraljeva, koja se održava povodom Kraljevdana - Dana grada Kraljeva.

Priznanja i nagrada grada Kraljeva uručuju se na svečani način.

Član 25

Priznanja i nagradu grada Kraljeva iz člana 24. ove Odluke uručuje gradonačelnik Kraljeva, a u slučaju njegove odsutnosti, zamenik gradonačelnika Kraljeva.

U slučaju odsutnosti lica iz prethodnog stava, priznanja i nagradu može da uruči i lice koje posebnim rešenjem odredi gradonačelnik Kraljeva.

Član 26

Pre uručenja priznanja i nagrade čitaju se odluke o dodeli priznanja i nagrade grada Kraljeva.

Ako se određeno priznanje i nagrada uručuje stranom državljaninu, odluka Skupštine grada Kraljeva prevodi se na odgovarajući strani jezik i pre uručenja čita na tom jeziku.

Član 27

Svečanom uručenju priznanja i nagrade grada Kraljeva obezbediće se odgovarajući publicitet preko sredstava javnog informisanja.

Oduzimanje priznanja

Član 28

Skupština grada Kraljeva, na predlog Komisije, može doneti Odluku o oduzimanju dodeljenog priznanja i nagrade u sledećim slučajevima:

- ako je lice koje je dobilo priznanje pravosnažnom odlukom osuđeno za krivično delo koje ga čini nedostojnim nosioca priznanja i

- ako lice koje je dobilo priznanje svojim nedoličnim ponašanjem obezvređuje institut priznanja i ruši ugled Skupštine grada Kraljeva.

Vođenje evidencije o dodeljenim priznanjima i nagradama, administrativni i drugi poslovi

Član 29

O dodeljenim priznanjima i nagradi grada Kraljeva vodi se evidencija na osnovu koje se dobitnicima priznanja i nagrada mogu izdavati potvrde.

Član 30

Administrativne i druge poslove za potrebe Komisije, kao i evidenciju o dodeljenim priznanjima i nagradama, vodi Odeljenje za skupštinske poslove Gradske uprave grada Kraljeva.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 31

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o priznanjima i nagradama opštine Kraljevo ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 2/08).

Član 32

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".