PRAVILNIK
ZA IZVRŠENJE ZAKONA O IZDAVANJU TAPIJA

("Sl. novine Kraljevine Jugoslavije", br. 29-X/30)

Član 1 (k § 1)

Pismena molba, koja se podnosi opštinskom sudu za ubaštinjenje, mora biti od strane podnosioca pred opštinskim sudom priznata i od suda overena ili potpis na njoj overen od vlasti nadležne za overavanje u mestu iz koga se molba šalje.

Ako molba nije overena u smislu gornje odredbe, opštinski sud će molioca pozvati da u određenom roku pretstane radi priznanja potpisa, a ako molilac po tom pozivu ne pretstane, molba se neće uzimati u postupak.

Član 2 (k § 1)

Molba mora sadržati izrečno traženje da se izda tapija i u njoj se moraju nabrojati sva dokumenta, koja se prilažu, a pored toga u njoj se imaju navesti imena svih graničara kao i naziv i položaj njihovih parcela, ukoliko molbi nije priložen od katastarske uprave izrađen ili potvrđen plan, u kome su ovi podaci sadržani. Gdegod se u Zakonu o izdavanju tapija ili u ovom pravilniku govori o položaju graničnih parcela, ima se podrazumevati položaj po stranama sveta (istok, zapad, sever, jug).

Član 3 (k § 2)

U krajevima, za koje je izvršen katastarski premer zemljišta, katastarske uprave će po traženju stranaka za izdavanje kopija katastarskih planova radi pribavljanja tapija ucrtati te planove na samim obrascima za tapije ili izdati zasebne overene kopije plana.

Stranka, koja traži kopiju plana, može zahtevati da se sve parcele, koje se vode na njeno ime, ucrtaju u jedan obrazac za tapiju, odnosno u jednu kopiju plana ili u više obrazaca, odnosno kopija, a u delovima kako stranka traži.

Isto pravo ima stranka pri vađenju prepisa katastarskih posedovnih listova, pa molilac može tražiti da mu se izda jedan posedovni list za sve parcele, ili posebni listovi za pojedine parcele.

Ako se, prema traženju stranke, imaju prilikom podele nepokretnosti na više planova ili više posedovnih listova pojedine parcele cepati, katastarske vlasti pri izdavanju kopija planova, odnosno poreske vlasti pri izdavanju prepisa posedovnih listova, postupiće u pogledu numerisanja cepanih parcela po odredbama koje za njih važe.

Član 4 (k § 2)

Na području Apelacionog suda u Skoplju i u srezu Andrijevičkom područja Velikog suda u Podgorici, opštinski sudovi moraju tražiti da molilac podnese uverenje nadležne agrarne vlasti kojim se utvrđuje da nepokretnost za koju se traži tapija ne potpada pod udar agrarne reforme, ni kao državno ili kao opštinsko ni kao trajno napušteno zemljište, i da ne podleži ograničenjima koja važe za čivčijska zemljišta.

Član 5 (k § 2)

Turske tapije i isprave o svojini zemlje izdate od strane bugarskih vlasti, ne mogu se smatrati punovažnim dokumentima za pravo svojine, već potpadaju pod "druge dokaze", kojima se može molba potkrepiti, pa će opštinski i prvostepeni sudovi ocenjivati njihovu dokaznu snagu po opštim propisima.

Član 6 (k § 3)

Delovodni protokol za tapije kod opštinskih sudova vodiće se po obrascu koji se dodaje ovom pravilniku pod /1.

Stubac br. 3 popunjava se prema navodima overene pismene molbe, odnosno prema usmenim navodima moliočevima, pošto opštinski sud utvrdi njegovu istovetnost u slučaju ličnog prestanka. Podaci za popunjavanje stub. br. 4, 5 i 6 uzimaće se iz isprava koje su priložene molbi ili će se popuniti prema navodima moliočevim, ako isprave nisu priložene ili ako u njima nisu ovi podaci sadržani. Stubac br. 7 popunjava se iz kopije katastarskog plana i upisanih objašnjenja, odnosno iz prepisa katastarskog posedovnog lista, a podaci za stubac br. 8 moraju biti navedeni u molbi, ako molbi nije priložen katastarski plan ili ako se iz plana ne vide.

U stubcu br. 7 valja navesti podatke za svaku parcelu ponaosob, a imena graničara u stubcu br. 8 upisuju se posebno kod svake parcele koja je okružena parcelama drugih sopstvenika.

Stubac br. 9 popuniće se, kad opštinski sud primi potvrđenu tapiju od prvostepenog suda radi predaje moliocu.

U stubac br. 10 upisuju se primedbe koje su od važnosti za predmet.

Član 7 (k § 5)

Opštinski sud popunjavaće tapije u tri jednaka primerka. Molilac ima prema tome priložiti svojoj molbi po tri obrasca za svaku tapiju. Ako je dotično zemljište katastarski premereno, kopija katastarskog plana mora biti ucrtana u sva tri primerka ili moraju biti priložene tri kopije plana. Ako kopija plana nije ucrtana na samom obrascu za tapiju nego posebno priložena, opštinski sud će je jemstvenikom prišiti uz tapiju i zapečatiti svojim pečatom.

Opštinski sudovi mogu tapije izdavati samo po priloženom obrascu br. 2.

Član 8 (k § 6)

Opštinski sud će u isto vreme kad bude oglasio da se tapija izlaže u opštini na uviđaj, dostaviti prepis tog oglasa i nadležnoj sreskoj šumskoj vlasti.

Član 9 (k § 6)

Oglas opštinskog suda po čl. 6. Zakona o tapijama glasiće ovako:

OGLAS

Sud opštine _______________ ovim objavljuje, da je po molbi _______________ sastavio tapiju o njegovim nepokretnostima koje leže u potesu _______________ .

Sastavljena tapija izlaže se u opštinskoj sudnici svakome na uviđaj i pozivaju se sva zainteresovana lica, da u roku od deset dana, računajući od danas, saopšte sudu svoje prigovore. U protivnom slučaju sud će tapiju potvrditi.

Član 10 (k § 7)

Tekst potvrde opštinskog suda, koja se stavlja na tapiju, štampan je na obrascu za tapije (prilog broj 2).

Pod zakonskim stvarnim službenostima pomenutim u Zakonu o izdavanju tapija podrazumevaju se službenosti iz § 341. Građanskog zakonika za Srbiju odnosno pomeđaške ugodbe iz § 851. Opšteg imovinskog zakonika za Crnu Goru.

Član 11 (k § 9)

Propisani obrazac Knjige tapija, koju će voditi prvostepeni sudovi, prilaže se ovom pravilniku pod br. 3.

Stupce br. 3 do 9 popunjavaće prvostepeni sudovi iz same tapije, pošto te podatke provere na osnovu podnetih isprava i na osnovu podataka sadržanih u molbi.

Uputstva za upise u stupce br. 10, 11 i 12 nalaze se na odgovarajućim mestima u ovom pravilniku (čl. 15, 16, 17, 20, 22. i 24).

Član 12 (k § 12)

Dokazi za opravdanje prigovora, ako su pismeni, imaju se priložiti u originalu ili u prepisu overenom od nadležne vlasti.

Ako stranka u svojim prigovorima navede kao dokaz isprave koje se nalaze u rukama molioca ili drugih lica ili javnih vlasti, dužna je da navede gde se isprave nalaze, i da označi šta se njima ima dokazati.

Ako se podnosilac prigovora, za dokaz njihove opravdanosti, želi poslužiti svedocima, treba da im navede porodično i rođeno ime, zanimanje i mesto stanovanja, i da označi šta se ima njihovim svedočanstvom utvrditi.

Član 13 (k § 12)

Potvrda, koju će prvostepeni sudovi stavljati na tapiju, izdatu po odredbama prvog dela Zakona o izdavanju tapija, glasiće ovako:

"Prvostepeni (okružni) sud _______________, pošto je ocenio podnete dokaze, tvrdi da je nepokretno imanje opisano u ovoj tapiji, prava i isključiva svojina _______________, stečena na osnovu _______________ od _______________ a po _______________ .

Ova je tapija zavedena u Knjizi tapija pod br. __________."

Uz oznaku datuma i delovodnog broja, sud će potvrdu snabdeti svojim pečatom i potpisom.

U ovoj potvrdi iza reči "a po" sud će tačno navesti ispravu kojom je utvrđeno sticanje svojine.

Član 14 (k § 12)

Prvostepeni sud će original potvrđene tapije, poslati nadležnom opštinskom sudu, da ga preda moliocu. Jedan prepis zadržaće za svoju arhivu, a jedan će poslati nadležnoj katastarskoj vlasti ili, gde ove nema, poreskoj upravi.

Član 15 (k § 12)

Ako prvostepeni sud potvrdi tapiju, popuniće u knjizi tapija stubac br. 10, a ako molioca, usled podnetih prigovora, uputi na parnicu, pribeležiće to u stupcu br. 12.

Nađe li sud da su podneti prigovori neosnovani, on će ih u svom rešenju o potvrđivanju tapije odbiti i navesti za to razloge, a odbijanje prigovora zabeležiti u stupcu br. 12.

Član 16 (k § 13)

Ako bude zatražen sudski poništaj tapije, koja je zavedena u Knjizi tapija kod istog suda, sud će o tome staviti pribelešku u stupcu br. 12. Bude li sudski poništaj zatražen kod kojeg drugog suda, ovaj će biti dužan da izvesti sud u čijem se području nalazi nepokretnost, radi upisa zabeleške u Knjigu tapija.

Član 17 (k § 13)

Ako molilac želi da mu se izda nova tapija samo za pojedine delove nepokretnosti, za koju mu je već ranije bila izdata tapija po novom zakonu, sud može po toj molbi postupiti samo ako molilac podnese raniju tapiju iz koje se dotične parcele imaju izdvojiti, ili ako dokaže da je ranija tapija redovnim sudskim putem poništena.

Nova tapija za celo imanje koju prvostepeni sud izda po odredbi § 13. stav 1. Zakona o izdavanju tapija, ima se označiti kao "duplikat izdat na osnovu rešenja __________ prvostepenog suda br. __________ od _______________ o poništenju tapije izdate dana __________ pod br. __________".

U stupcu za primedbe označuje se poništenje ranije tapije i izdavanje duplikata.

Pri izdavanju nove tapije samo za deo imanja, a na osnovu podnete ranije tapije, postupak suda je isti kao pri izdvajanju pojedinih delova radi prenosa na drugo lice. (Čl. 21. do 23. pravilnika). Ako se izdaje tapija samo za deo imanja, a na osnovu rešenja o poništenju dosadašnje tapije, zabeležiće sud u Knjizi tapija, u stupcu za primedbe, da je dosadašnja tapija poništena. Kod poništene tapije, sud će u stupcu za delimične prenose označiti prenos parcela na novu tapiju, a kod nove tapije, u stupcu za primedbe, pozvati se na broj tapije iz koje su ove parcele izdvojene.

Član 18 (k § 17)

Prilikom prenosa nepokretnosti, prenosilac i primalac su dužni da izjave pred nadležnim sudom svoju volju o prenosu i primanju dotične nepokretnosti, lično ili preko punomoćnika; to i u slučaju ako postoji pismeno zaključeni ugovor o prenosu.

Član 19 (k § 13)

Potvrda o prenosu celog imanja na novog sopstvenika, koju će prvostepeni sud napisati na tapiji, glasiće:

"Prvostepeni sud _______________, po saslušanju interesovanih stranaka koje su sudu poznate _______________, tvrdi da je nepokretno imanje opisano u ovoj tapiji prešlo u pravu i isključivu svojinu _______________, na osnovu _______________ .

Kupovna cena

  ovog nepokretnog imanja iznosi Dinara _______________."

Prometna vrednost

Član 20 (k § 18)

Upise u 4 stupcu Knjige tapija, prilikom prenosa cele upisane nepokretnosti na drugo lice, vršiće sud tako da ispod imena dotadanjeg sopstvenika upiše dan prenosa i osnov pribavljanja, a ispod toga ime i ostale lične podatke novog sopstvenika. Takav će upis glasiti:

"Dana _______________, na osnovu _______________ upisan je kao sopstvenik _______________" (a zatim se upisuje porodično, rođeno i očevo ime, zanimanje i mesto stanovanja u za to određene potstupce).

Dan i broj sudskog rešenja unosi se u stubac broj 10.

Član 21 (k § 19)

U slučaju delimičnog prenosa nepokretnosti koja je zavedena u Knjizi tapija, stranke su dužne da podnesu prvostepenom sudu, u krajevima, koji su katastarski premereni, kopiju katastarskog plana za one parcele, koje se imaju preneti na novog sopstvenika. Plan mora biti ucrtan na tri obrasca za tapiju ili priložen u tri primerka.

Isto to važi i za slučaj ako nepokretnost još nije katastarski premerena, ali se prenos vrši na osnovu privatnog premera pregledanog i overenog od katastarske vlasti. U takvom slučaju plan mora sadržati sve podatke iz katastarskog operata.

Ako nepokretnost još nije premerena i prenos se ima izvršiti bez podnošenja planova, stranke su dužne da podnesu prepis posedovnog lista u kome su upisane parcele za koje se traži izdavanje nove tapije.

Ako se pri tom imaju pojedine parcele cepati i označiti novim brojevima, sud će brojeve u novoj tapiji označiti tačno onako, kako ih je označila katastarska vlast u novom planu, odnosno u posedovnom listu.

Član 22 (k § 19)

Potvrda o prenosu pojedinih parcela, koju će prvostepeni sud upisati u dosadašnju tapiju, glasiće:

"Prvostepeni sud _______________, po saslušanju stranaka koje su mu poznate _______________ tvrdi da je u ovoj tapiji opisano nepokretno imanje smanjeno i to za parcele:

br. __________ u površini _______________

br. __________ u površini _______________ i t.d. koje su danas prenete na ime _______________ po tapiji zavedenoj kod ovog suda u Knjizi tapija _______________ pod br. __________ .

Ova tapija ostaje prema tome na snazi samo za parcele:

br. __________ u površini _______________

br. __________ u površini _______________

itd. _______________."

U Knjizi tapija izvršiće se u vezi s tim upisi prema odredbama § 19. stav 1. Zakona o izdavanju tapija.

Član 23 (k § 19)

Tapija za izdvojene parcele koju će prvostepeni sud izdati prilikom delimičnog prenosa novom sopstveniku, imaće ovaj oblik:

"_______________ koji je sudu poznat _______________ svojom molbom od _______________ zatražio je od ovog suda, da iz tapije izdate dana __________, a zavedene u Knjizi tapija __________ pod br. __________ izdvoji parcele i to:

parcelu br. __________ u površini _______________, a ograničenu sa _______________

parcelu br. __________ u površini _______________, a ograničenu sa _______________ itd.

koje je na osnovu _______________ preneo u svojinu _______________

Za cenu

 Dinara: _______________ i molio je sud da na ove parcele izda novu tapiju pošto ih izdvoji iz dosadašnje.

a čija je vrednost

Na osnovu § 19. Zakona o izdavanju tapija prvostepeni sud _______________ izdajući ovu tapiju _______________ proglašava ga za pravog i neograničenog sopstvenika pribavljenog nepokretnog imanja, s tim da je tapija, izdata od ovog suda dana __________ a zavedena u Knjizi tapija _______________ pod br. __________, za iste parcele smanjena.

Ova je tapija danas zavedena u Knjizi tapija _______________ pod br. __________".

Član 24 (k § 20)

Ako prilikom prinudne javne prodaje nije izvršnoj vlasti bila predata tapija za prodato nepokretno imanje, pa se kupcu imanja mora izdati nova, prvostepeni sud će raniju tapiju oglasiti svojim rešenjem za nevažeću, izuzetno od propisa Građ. sud. post. o poništavanju isprava, a kupcu izdati pod novim brojem novu tapiju, koja će imati ovaj oblik:

"_______________ aktom svojim br. __________ od _______________ izvestio-la je ovaj sud da je za naplatu duga _______________, a na dan _______________ izložio-la javnoj prodaji nepokretno imanje _______________ koje se sastoji iz: parcele br. __________ u površini _______________ a ograničeno sa _______________ itd. i istu ustupio-la u svojinu _______________ kao najboljem ponuđaču za cenu od din. _______________ .

Na osnovu § 489. Građ. sud. post. i § 20. Zakona o izdavanju tapija, prvostepeni sud _______________ izdajući ovu tapiju kupcu _______________ proglašava ga za pravog i neograničenog sopstvenika kupljenog nepokretnog imanja.

Ova je tapija danas zavedena u Knjigu tapija _______________ pod br. __________".

U tapijama koje budu izdavali okružni sudovi na području Velikog suda u Podgorici, oni će se u drugom stavu ove potvrde pozivati na čl. 284. Zakonika o sudskom postupku u građanskim parnicama za Crnu Goru.

Ako je tapija, koju je sud oglasio za nevažeću, već bila izdata po novom zakonu, sud će u Knjizi tapija u stupcu za primedbe zabeležiti da je oglašena za nevažeću, i precrtati je.

Ako je prilikom izvršenja popisa i javne prodaje cele nepokretnosti izvršna vlast primila i sudu poslala originalnu, po novom zakonu izdatu tapiju, sud će na ovoj tapiji napisati prenosnu potvrdu po obrascu propisanom u čl. 19. ovog pravilnika. Iza reči "na osnovu _______________" dodaće sud: "prinudne javne prodaje, izvršene dana _______________ od _______________ prema izveštaju od dana _______________ br. __________".

Ako je ranija tapija bila izdata po dosadašnjim propisima, onda će se i u ovom slučaju primenjivati naređenja čl. 28. ovog pravilnika.

Član 25 (k § 20)

Ako je izvršen popis i prodaja samo jednog dela nepokretnog imanja, a tapija je poslata sudu, sud će na tapiji upisati potvrdu i kupcu izdati novu tapiju po obrascima predviđenim u čl. 22. i 23. ovog pravilnika. Umesto uvoda koji je predviđen u čl. 23. prvostepeni sud upisaće ovaj tekst: "_______________ aktom svojim br. _______________ od _______________ izvestio-la je ovaj sud da je za naplatu duga, a na dan _______________ izložio-la javnoj prodaji od nepokretnog imanja _______________ parcele:

br. _______________ u površini _______________, a ograničenu sa _______________

br. _______________ u površini _______________, a ograničenu sa _______________ itd. i iste parcele ustupio-la u svojinu _______________ kao najboljem ponuđaču za cenu od din. _______________ .

Na osnovu § 489. Građ. sud. post. i § 20. Zakona o izdavanju tapija prvostepeni sud _______________ izdajući itd. _______________".

Naređenje drugog stava čl. 24. ovog pravilnika vredi i ovde.

Ako tapija za prodato imanje nije bila izvršnoj vlasti i sudu podneta, sud će je oglasiti svojim rešenjem za nevažeću u pogledu prodatih parcela i izdati kupcu novu tapiju po gornjem obrascu.

Ako je izvršna vlast poslala prvostepenom sudu tapiju od prodatog imanja izdatu po dosadašnjim propisima, sud će izvršiti prenos po odredbama čl. 22. i 23. ovog pravilnika, a kupcu će izdati tapiju po novom zakonu.

Član 26 (k § 21)

Kad prvostepeni sud izdaje tapiju bez učestvovanja opštinskog suda, a za celo nepokretno imanje za koje je već bila izdata tapija po novom zakonu, on će u tapiju upisati podatke koji su potrebni prema propisima § 5. zakona, odnosno podacima iz svoje Knjige tapija. Kad se vrši prenos samo jednog dela takve nepokretnosti i plan nije priložen, a iz tapije se ne može nesumnjivo utvrditi odnos graničara prema novim parcelama ili delovima parcela koje se imaju izdvojiti iz dosadašnjeg sastava, molilac, a u slučaju prinudne javne prodaje kupac ima da preko nadležnog opštinskog suda, o svom trošku utvrdi taj odnos. Prema dobivenom izveštaju opštinskog suda, prvostepeni sud će u novu tapiju upisati imena suseda kao i položaj i naziv njihovih graničnih parcela.

Član 27 (k § 23)

Ako se tapija radi intabulisanja ugovorne hipoteke ne može prvostepenom sudu podneti zbog toga što se ista nalazi u rukama sopstvenikovog poverioca, sud će od njega iziskati tapiju, s tim, da mu po izvršenoj intabulaciji opet vrati. Ako se poverilac tom pozivu ne odazove, sud neće dalje ništa raditi, a sopstveniku nepokretnosti ostaje slobodno da izdavanje tapije od poverioca zatraži redovnim parničnim putem.

Član 28 (k § 24)

Ako se prenos nepokretnosti, cele ili jednog dela, ma po kom osnovu, ima izvršiti na osnovu tapije izdate po dosadašnjim zakonskim propisima, prenos će se izvršiti po odredbama čl. 21. i 22. ovog pravilnika, ali je molilac koji od suda traži prenos, a u slučaju prinudne javne prodaje kupac, dužan da o svom trošku nabavi planove odnosno posedovne listove, na osnovu kojih će se katastarski podaci upisati u knjigu tapija i da preko nadležnog opštinskog suda utvrdi odnos graničara, ako nema plana iz koga je taj odnos vidljiv. Za vreme dok je na snazi oslobođenje od taksa po § 25. Zakona o izdavanju tapija, takse za ova dokumenta se ne plaćaju.

Ranija tapija izdata po dosadašnjim propisima mora se, sa dopunskim podacima u smislu prethodnoga stava zavesti u Knjigu tapija; to i u slučaju ako se prenese samo jedan deo nepokretnosti na koju glasi ranija tapija.

Član 29 (k § 25)

Takse kojima će podležati molbe za izdanje tapija i same tapije, kad prestane zakonom predviđeno oslobođenje, priložiće molilac svojoj molbi prilikom predavanja molbe kod opštinskog suda. Opštinski sudovi, otpremajući molbu sa prilozima po policijskoj vlasti, poslaće joj i položene takse, a isto tako će policijske vlasti postupati prema prvostepenim sudovima, pošto iz primljene sume prethodno naplate svoje takse.

Član 30

Kad se u Zakonu o tapijama ili u ovom pravilniku upotrebljava reč "smesničar" označava se time "suvlasnik" u smislu opšteg imovinskog zakonika za Crnu Goru. Reč "sopstvenost" označava pojam "vlastina" ili "svojina", reč "tapija" ima isto značenje što i "potvrda o vlaštini", "hipoteka" znači isto što i "zastava", a "intabulacione knjige" isto što "zastavne knjige" u smislu propisa Opšteg imovinskog zakonika za Crnu Goru. Gde se u Zakonu o izdavanju tapija ili ovom pravilniku i propisanim obrascima navodi "prvostepeni sud", razumevaju se pod tim na području Velikog suda u Podgorici okružni sudovi.

Član 31

Precrtavanje upisa u Knjizi tapija, kad se vrši na osnovu sudske odluke, radi izmenjenog pravnog stanja, vrši se crvenim mastilom. Ispravke pisarskih grešaka, precrtavanjem i novim upisom, pišu se crnim mastilom na uobičajeni način. U svakom slučaju imaju se upisi precrtavati tako da ostanu i posle toga čitki.

Član 32

Molbe za izdavanje tapija, kao i svi predmeti koji su s tim u vezi, imaju se kod katastarskih, poreskih, opštinskih i ostalih vlasti i kod sudova smatrati hitnima i tako uzimati u rad.

Član 33

Ovaj pravilnik stupa na snagu na dan kad Zakon o izdavanju tapija od 14. decembra 1929. godine dobije obaveznu snagu. Njegovi će se propisi, po potrebi, naknadno izmeniti ili dopuniti.

 

Obrazac br. 1

 

DELOVODNI PROTOKOL ZA TAPIJE

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Red.
broj

Datum
primanja

Molioca

Porodično
i rođeno ime
pređašnjeg
sopstvenika

Osnov
pribavljanja

Dokazi

Katastarski podaci

Imena
suseda

Tapija
primljena
od I s. s.

Primedbe

Porodično,
rođeno i
očevo ime

Zanimanje

Mesto
stanovanja

Katastarski
broj i naziv
parcele,
naziv potesa

Kultura

Veličina

h

a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac br. 2

Banovina _______________ srez _______________ opština _______________

TAPIJA

Sud opštine _______________ na osnovu § 5. Zakona o izdavanju tapija, izdaje po molbi zavedenoj u delovodnom protokolu za tapije pod br. _____

Gosp. _______________ 1)

tapiju na nepokretnost koja postoji u području ove opštine,

a koja se sastoji iz  

sledećih parcela

   i to:

  parcela ucrtanih u priloženom planu2)   

 

1) parcela br.

   (naziv parcele i potesa, vrsta kulture) u površini    a koja se graniči sa

 

 

 

2) parcela br.

 

 

 

 

Na ovim nepokretnostima i to na parceli br.

 

 postoje u vreme izdavanja tapije ove građevine:

 

 

Od Suda opštine _______________ dana __________ 19 _____ god. br. __________

u _______________

 

 

Delovođa,

 

 

___________________

 

 

 

 

Pretsednik,

 

 

__________________

 

 

Članovi,

 

 

__________________

 

 

__________________

 

Sud opštine _______________ na osnovu §-a 7. Zakona o izdavanju tapija potvrđuje da je nepokretno dobro opisano u ovoj tapiji prava i isključiva sopstvenost ______________________________ pribavljena na osnovu3) ______________________________________________________ da je ova tapija bila izložena na uviđaj za vreme od deset dana od __________ do __________, da je to izlaganje objavljeno u opštini javnim proglasom dana __________ i da niko u označenom roku nije učinio prigovore; da pomenuto nepokretno imanje ne stoji ni s kim u sporu; da na njega ne polažu nikakvo pravo ni opština ni država;

da na tom imanju

nema ničije zakonske stvarne službenosti, udovičkog uživanja ni devojačkog izdržavanja i udomljenja.

postoji zakonska stvarna službenost _______________ udovičko uživanje4) _____________ devojačko izdržavanje i udomljenje4) _______________

Taksa je naplaćena u Din. __________ .

T.br. __________

 

 

__________ 19 _____

 

 

Delovođa,

 

 

__________________

 

 

 

 

Pretsednik,

(M. P.)

 

__________________

 

 

Članovi,

 

 

__________________

 

 

__________________

_______________
1) NAPOMENA: U slučaju da se tapija izdaje nekolicini smesničara na isto imanje, opštinski će sud naznačiti i udeo svakog smesničara (1/2, 1/3, 1/4).
2) Ako je priložen katastarski plan, nabrajanje i opis parcela nisu potrebni.
3) Osnov može biti: kupovina, deoba, nasleđe, poklon, promena i t. d.
4) Treba navesti: čije, i na kom delu imanja.

Obrazac br. 3.

 

KNJIGA TAPIJE

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Red. broj

Dan, mesec i god. primanja

Naziv opštine koja je tapiju izdala

Sadašnjeg sopstvenika

Pređašnjeg sopstvenika porod., i rođ. ime

Osnov pribavljanja

Dokazi

Katastarski podaci

Imena suseda

Dan i broj sudskog rešenja o potvrdi i o prenosima cel. nepokr. dobra

Prenosi pojedinih delova

Primedbe

Porodično, rođeno i očevo ime

Zanimanje

Mesto stanovanja

Katast. broj parcele

Naziv parcele i potesa

Kultura

Veličina

Dan

Ime novog sopstvenika

Broj prenete parcele

Broj nove tapije