PRAVILNIK
O MERILIMA ZA ODREĐIVANJE BROJA OSOBLJA U JAVNOM TUŽILAŠTVU

("Sl. glasnik RS", br. 72/2009 i 79/2009)

1. Osnovne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se merila koja su osnov za određivanje potrebnog broja osoblja u osnovnom, višem i apelacionom javnom tužilaštvu, kao i u javnom tužilaštvu posebne nadležnosti i Republičkom javnom tužilaštvu.

Član 2

Potreban broj osoblja u javnom tužilaštvu određuje se po pravilu prema broju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca (u daljem tekstu: tužilac).

2. Merila za osnovno i više javno tužilaštvo

Član 3

Broj tužilačkih pomoćnika i tužilačkih pripravnika za osnovno i više javno tužilaštvo određuje se tako što na dva tužioca dolazi po jedan tužilački pomoćnik ili po jedan tužilački pripravnik, s tim da ukupan broj tužilačkih pomoćnika ne bude veći od 2/3, a broj tužilačkih pripravnika od 1/3 u odnosu na njihov ukupan broj.

Član 4

Broj zapisničara - daktilografa u osnovnom i višem javnom tužilaštvu određuje se tako da na tri tužioca dolazi jedan zapisničar - daktilograf.

Član 5

Broj osoblja na administrativnim poslovima u osnovnom i višem javnom tužilaštvu određuje se tako da na jednog tužioca dolazi do 0,4 izvršioca.

Najmanji broj osoblja na administrativnim poslovima u javnom tužilaštvu ne može biti manji od pet.

Član 6

Broj osoblja na informatičkim poslovima određuje se tako da u osnovnom i višem javnom tužilaštvu bude do dva izvršioca za tu vrstu poslova.

Član 7

Broj osoblja na tehničkim poslovima određuje se tako da u osnovnom i višem javnom tužilaštvu na jednog tužioca dolazi do 0,2 izvršioca.

Član 8

Broj osoblja na poslovima održavanja čistoće određuje se prema veličini prostora za održavanje u tužilaštvu, tako da na 400 m2 dolazi jedan izvršilac.

3. Merila za apelaciono javno tužilaštvo

Član 9

Broj tužilačkih pomoćnika za apelaciono javno tužilaštvo određuje se tako da na tri tužioca dolazi jedan tužilački pomoćnik.

Član 10

Broj zapisničara - daktilografa u apelacionom javnom tužilaštvu određuje se tako da na tri tužioca dolazi jedan zapisničar.

Za obavljanje poslova uprave u apelacionom javnom tužilaštvu obezbeđuje se jedan zapisničar - daktilograf.

Član 11

Broj osoblja na administrativnim poslovima u apelacionom javnom tužilaštvu određuje se tako da na jednog tužioca dolazi do 0,4 izvršioca.

Član 12

Broj osoblja na informatičkim poslovima određuje se tako da u apelacionom javnom tužilaštvu bude do dva izvršioca za tu vrstu poslova.

Član 13

Broj osoblja na tehničkim poslovima određuje se tako da u apelacionom javnom tužilaštvu na jednog tužioca dolazi do 0,2 izvršioca.

Član 14

Broj osoblja na poslovima održavanja čistoće određuje se prema veličini prostora za održavanje u tužilaštvu, tako da na 400 m2 dolazi jedan izvršilac.

4. Merila za javno tužilaštvo posebne nadležnosti

Član 15

Broj tužilačkih pomoćnika za Tužilaštvo za ratne zločine određuje se tako da na dva tužioca dolazi po jedan tužilački pomoćnik.

Broj tužilačkih pomoćnika za Tužilaštvo za organizovani kriminal određuje se tako da na jednog tužioca dolazi po jedan tužilački pomoćnik.

Član 16

Broj zapisničara - daktilografa u Tužilaštvu za ratne zločine određuje se tako da na dva tužioca dolazi jedan zapisničar.

Broj zapisničara - daktilografa u Tužilaštvu za organizovani kriminal određuje se tako da na jednog tužioca dolazi jedan zapisničar.

Za obavljanje poslova uprave u javnom tužilaštvu posebne nadležnosti obezbeđuje se jedan zapisničar - daktilograf.

Član 17

Broj osoblja na administrativnim poslovima u javnom tužilaštvu posebne nadležnosti određuje se tako da na jednog tužioca dolazi do 0,8 izvršilaca.

Broj osoblja na informatičkim poslovima u javnom tužilaštvu posebne nadležnosti određuje se tako da u tužilaštvu bude do tri izvršioca za tu vrstu poslova.

Član 18

Broj osoblja na tehničkim poslovima u javnom tužilaštvu posebne nadležnosti određuje se tako da na jednog tužioca dolazi do 0,2 izvršioca.

Broj osoblja na poslovima održavanja čistoće određuje se prema veličini prostora za održavanje u tužilaštvu, tako da na 400 m2 dolazi jedan izvršilac.

5. Merila za Republičko javno tužilaštvo

Član 19

Broj savetnika u Republičkom javnom tužilaštvu određuje se prema broju javnih tužilaca, tako da jedan savetnik dolazi na tri tužioca.

Broj viših savetnika u Republičkom javnom tužilaštvu određuje se tako da bude do pet izvršilaca sa tim zvanjem.

Član 20

Broj zapisničara - daktilografa u Republičkom javnom tužilaštvu određuje se tako da na dva tužioca dolazi jedan zapisničar.

Za obavljanje poslova uprave u Republičkom javnom tužilaštvu obezbeđuje se jedan zapisničar - daktilograf.

Član 21

Broj osoblja na administrativnim poslovima u Republičkom javnom tužilaštvu određuje se tako na jednog tužioca dolazi do 0,8 izvršioca.

Broj osoblja na informatičkim poslovima u Republičkom javnom tužilaštvu određuje se tako da u tužilaštvu bude do tri izvršioca.

Član 22

Broj osoblja na tehničkim poslovima u Republičkom javnom tužilaštvu određuje se tako da na jednog tužioca dolazi do 0,2 izvršioca.

Broj osoblja na poslovima održavanja čistoće određuje se prema veličini prostora za održavanje u tužilaštvu, tako da na 400 m2 dolazi jedan izvršilac.

6. Završne odredbe

Član 22a

Potreban broj osoblja za druge poslove u javnom tužilaštvu (lektor, portparol, bibliotekar, međunarodne integracije), određuje se tako da za tu vrstu poslova u javnom tužilaštvu bude obezbeđen najmanje jedan izvršilac.

Član 22b

Upražnjena mesta u javnom tužilaštvu popunjavaju se ako su predviđena aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, u skladu sa odobrenim kadrovskim planom za tekuću godinu.

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".