PRAVILNIK
O SADRŽINI, NAČINU UPISA I VOĐENJA REGISTRA STRANIH UDRUŽENJA

("Sl. glasnik RS", br. 80/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se sadržina, način upisa i vođenja Registra stranih udruženja (u daljem tekstu: Registar).

Ovim pravilnikom uređuje se i sadržina i izgled prijave za upis predstavništva stranog udruženja u Registar.

Član 2

U Registar se upisuje:

1) redni broj upisa;

2) naziv stranog udruženja;

3) skraćeni naziv stranog udruženja;

4) država u kojoj je strano udruženje osnovano;

5) sedište stranog udruženja u državi u kojoj je osnovano;

6) naziv predstavništva stranog udruženja;

7) adresa sedišta predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji;

8) adresa sedišta ogranaka predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji;

9) vreme za koje je predstavništvo stranog udruženja osnovano;

10) ime i prezime lica ovlašćenog za zastupanje i predstavljanje stranog udruženja u Republici Srbiji, prebivalište i jedinstveni matični broj građana ako se radi o državljaninu Republike Srbije, odnosno boravište u Republici Srbiji i broj putne isprave i državu izdavanja putne isprave ako se radi o stranom državljaninu;

11) matični broj i poresko identifikacioni broj (PIB) predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji;

12) ciljevi stranog udruženja;

13) zabeleška o pokretanju postupka za zabranu rada predstavništva stranog udruženja;

14) zabrana rada predstavništva stranog udruženja;

15) broj i datum donošenja rešenja o upisu u Registar;

16) broj i datum donošenja rešenja o promeni podataka u Registru;

17) broj i datum donošenja rešenja o brisanju iz Registra;

18) napomena.

Član 3

Registar se vodi u pisanom obliku i kao jedinstvena centralna elektronska baza podataka.

Registar u pisanom i elektronskom obliku mora sadržati identične podatke.

Član 4

Registar se vodi u neprekidnom nizu brojeva.

Predstavništva stranih udruženja se upisuju u Registar pod rednim brojem upisa, počev od broja 1.

Član 5

Registar se sastoji od registarskih listova koji su numerisani.

Upisivanje podataka u Registar vrši se u odgovarajuće rubrike registarskog lista.

Registar u pisanom obliku je registarska knjiga koja se sastoji od registarskih listova odštampanih nakon upisa izvršenog u Registar koji se vodi kao jedinstvena centralna elektronska baza podataka i povezanih odgovarajućim mehanizmom sa koricama registarske knjige tako da čine celinu iz koje se mogu izdvojiti.

Svaka registarska knjiga iz stava 3. ovog člana sastoji se od 500 registarskih listova.

Obrazac registarskog lista iz stava 1. ovog člana, kao Prilog 1, odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Na korici i prvoj nenumerisanoj strani registarske knjige iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika odštampan je naziv Registra: "Registar stranih udruženja" i redni broj registarske knjige.

Prva nenumerisana strana registarske knjige overava se potpisom Registratora stranih udruženja (u daljem tekstu: Registrator) i pečatom Agencije za privredne registre (u daljem tekstu: Agencija).

Član 7

Greške u Registru ispravljaju se na osnovu odluke Registratora, tako što se u odgovarajući registarski list u rubriku "Napomena" upiše broj i datum donošenja odluke o ispravci greške i odgovarajuća zabeleška o ispravci pogrešno upisanog podatka.

Istovremeno, u odgovarajuću rubriku registarskog lista neposredno ispod osnovnog upisa podatka koji se ispravlja, pogrešno upisan podatak se obeležava crvenom linijom i upisuje tačan podatak.

Nakon upisa ispravke greške u Registar registarski list se štampa i ulaže u registarsku knjigu iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika, a prethodni registarski list pod istim rednim brojem upisa odlaže se u spise predmeta na osnovu kojih je izvršen osnovni upis u Registar.

II UPIS U REGISTAR

1. Upis predstavništva stranog udruženja u Registar

Član 8

Upis u Registar vrši se na osnovu prijave za upis predstavništva stranog udruženja u Registar.

U odgovarajuće rubrike registarskog lista upisuju se podaci o stranom udruženju i predstavništvu stranog udruženja u Republici Srbiji, kao i broj i datum donošenja rešenja o upisu predstavništva stranog udruženja u Registar.

Podaci o matičnom broju i poresko identifikacionom broju (PIB) predstavništva stranog udruženja upisuju se u Registar, po službenoj dužnosti, na osnovu odluke nadležnog organa za dodelu matičnog broja, odnosno poresko identifikacionog broja.

Član 9

Uz prijavu za upis predstavništva stranog udruženja u Registar se podnose:

1) overena fotokopija akta i overen prevod akta o registraciji udruženja u matičnoj državi ili overena fotokopija potvrde (izjave) overene od strane suda ili javnog beležnika da udruženje ima prema pravu matične države status pravnog lica i bez upisa u registar i overen prevod potvrde (izjave);

2) overena fotokopija odluke i overen prevod odluke nadležnog organa stranog udruženja o otvaranju predstavništva u Republici Srbiji;

3) overen dokument i overen prevod dokumenta matične države iz koga se utvrđuje ko su osnivači udruženja koje osniva predstavništvo u Republici Srbiji;

4) overena odluka i overen prevod odluke o licu ovlašćenom za zastupanje i predstavljanje predstavništva stranog udruženja;

5) overena fotokopija isprave o identitetu tog lica i potvrda o prebivalištu, odnosno boravištu u Republici Srbiji;

6) fotokopija i overen prevod statuta ili odgovarajućeg akta koji sadrži podatke o sedištu i unutrašnjoj organizaciji predstavništva stranog udruženja na teritoriji Republike Srbije;

7) dokaz o uplati naknade za upis predstavništva stranog udruženja u Registar u skladu sa aktom kojim se propisuje visina naknade za upis udruženja u Registar i druge usluge koje pruža Agencija u postupku vođenja Registra.

Član 10

Obrazac prijave iz člana 8. stav 1. ovog pravilnika kao Prilog 2, odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo i može se preuzeti na internet stranici zvaničnog sajta Agencije.

Podaci koji se upisuju u obrazac prijave za upis predstavništva stranog udruženja u Registar moraju biti identični podacima sadržanim u aktima i dokumentima iz člana 9. ovog pravilnika.

2. Upis promene podataka u Registru

Član 11

Upis promene podataka u Registru vrši se na osnovu rešenja o upisu promene podataka u Registru, tako što se u odgovarajuće rubrike registarskog lista upisuje broj i datum donošenja rešenja o promeni podataka u Registru i podatak koji se menja.

Istovremeno, u odgovarajuću rubriku registarskog lista neposredno ispod osnovnog upisa podatka koji se menja, odnosno poslednjeg upisa promene tog podatka, koji se obeležava crvenom linijom, upisuje se nov podatak.

Nakon upisa promene podatka u Registru registarski list se štampa i ulaže u registarsku knjigu iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika, a prethodni registarski list pod istim rednim brojem upisa odlaže se u spise predmeta na osnovu kojih je izvršen osnovni upis u Registar.

Član 12

Za upis promene podataka u Registru podnosi se prijava za promenu podataka u Registru.

Uz prijavu za promenu podataka u Registru se podnosi:

1) odluka nadležnog organa o promeni podataka;

2) zapisnik sa sednice nadležnog organa za donošenje odluke o promeni podataka, u izvorniku odnosno overenom prepisu;

3) dokaz o uplati naknade za upis promene podataka u Registru u skladu sa aktom kojim se propisuje visina naknade za upis udruženja u Registar i druge usluge koje pruža Agencija u postupku vođenja Registra.

Član 13

Obrazac prijave iz člana 12. stav 1. ovog pravilnika, kao Prilog 3, odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo i može se preuzeti na internet stranici zvaničnog sajta Agencije.

Podaci koji se upisuju u obrazac prijave za promenu podataka u Registru moraju biti identični podacima sadržanim u aktima i dokumentima iz člana 12. stav 2. ovog pravilnika.

3. Brisanje predstavništva stranog udruženja z Registra

Član 14

Brisanje predstavništva stranog udruženja iz Registra vrši se na osnovu rešenja o brisanju predstavništva stranog udruženja iz Registra, tako što se u odgovarajuću rubriku registarskog lista upisuje broj i datum donošenja rešenja o brisanju predstavništva stranog udruženja iz Registra.

Istovremeno, registarski list koji se odnosi na to predstavništvo stranog udruženje, osim rubrika "Broj i datum donošenja rešenja o brisanju iz Registra" i "Napomena", precrtava se dvema crvenim paralelnim linijama.

Član 15

Za brisanje predstavništva stranog udruženja iz Registra, osim u slučaju iz člana 68. stav 1. tačka 3) Zakona o udruženjima, podnosi se prijava za brisanje predstavništva stranog udruženja iz Registra.

Član 16

Uz prijavu za brisanje predstavništva stranog udruženja iz Registra se podnose:

1) dokazi na osnovu kojih se utvrđuju činjenice iz člana 68. stav 1. tač. 1) i 2) Zakona o udruženjima;

2) dokaz o uplati naknade za brisanje predstavništva stranog udruženja iz Registra u skladu sa aktom kojim se propisuje visina naknade za upis udruženja u Registar i druge usluge koje pruža Agencija u postupku vođenja Registra.

Član 17

Obrazac prijave iz člana 15. ovog pravilnika, kao Prilog 4, odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo i može se preuzeti na internet stranici zvaničnog sajta Agencije.

Podaci koji se upisuju u obrazac prijave za brisanje predstavništva stranog udruženja iz Registra moraju biti identični podacima sadržanim u aktima i dokumentima iz člana 16. ovog pravilnika.

4. Upis podataka o pokretanju postupka za zabranu rada predstavništva stranog udruženja i zabrani rada predstavništva stranog udruženja

Član 18

Pokretanje postupka za zabranu rada predstavništva stranog udruženja upisuje se u Registar, tako što se u odgovarajuću rubriku registarskog lista upisuje zabeleška o pokretanju postupka za zabranu rada predstavništva stranog udruženja, datum pokretanja postupka za zabranu rada predstavništva stranog udruženja i podnosilac predloga za zabranu rada predstavništva stranog udruženja.

Član 19

Zabrana rada predstavništva stranog udruženja upisuje se u Registar, tako što se u odgovarajuću rubriku registarskog lista upisuje broj i datum donošenja odluke Ustavnog suda o zabrani rada predstavništva stranog udruženja i datum dostavljanja odluke Ustavnog suda Agenciji.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se danom početka primene Zakona o udruženjima.

 

Prilog 1

 

OBRAZAC REGISTARSKOG LISTA

 

REGISTARSKI LIST BROJ: _________

Redni broj upisa

Naziv stranog udruženja

Skraćeni naziv stranog udruženja

Država u kojoj je strano udruženje osnovano

Sedište stranog udruženja u državi u kojoj je osnovano

Naziv predstavništva stranog udruženja

Adresa sedišta predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji

Adresa sedišta ogranaka predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji

Vreme za koje je predstavništvo stranog udruženja osnovano

Ime i prezime lica ovlašćenog za zastupanje i predstavljanje stranog udruženja u Republici Srbiji, prebivalište i JMBG ako se radi o državljaninu Republike Srbije, odnosno boravište u Republici Srbiji broj putne isprave i državu izdavanja putne isprave ako se radi o stranom državljaninu

Matični broj i poresko identifikacioni broj (PIB) predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji

Ciljevi stranog udruženja

Zabeleška o pokretanju postupka za zabranu rada predstavništva stranog udruženja

Zabrana rada predstavništva stranog udruženja

Broj i datum donošenja rešenja o upisu u Registar

Broj i datum donošenja rešenja o promeni podataka u Registru

Broj i datum donošenja rešenja o brisanju iz Registra

Napomena

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18









 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strana _____

 

Prilog 2

Agencija za privredne registre

PRIJAVA
ZA UPIS PREDSTAVNIŠTVA STRANOG UDRUŽENJA U REGISTAR STRANIH UDRUŽENJA

 

1) Naziv stranog udruženja

 

(navesti pun naziv stranog udruženja čije se predstavništvo upisuje u Registar)

2) Skraćeni naziv stranog udruženja

 

(navesti skraćeni naziv stranog udruženja čije se predstavništvo upisuje u Registar)

3) Država u kojoj je strano udruženje osnovano

 

(navesti naziv države u kojoj je osnovano strano udruženje čije se predstavništvo upisuje u Registar)

4) Adresa sedišta stranog udruženja u državi u kojoj je osnovano

 

5) Naziv predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji

 

(navesti pun naziv predstavništva stranog udruženja koje se upisuje u Registar)

6) Adresa sedišta predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji

 

7) Adresa i sedište ogranaka predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji

 

8) Vreme za koje je predstavništvo stranog udruženja osnovano (neodređeno - određeno)

 

(obeležiti vreme i ukoliko se predstavništvo stranog udruženja osniva na određeno vreme upisati datum do kojeg se predstavništvo stranog udruženja osniva)

9) Lice ovlašćeno za zastupanje i predstavljanje predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji

 

(navesti ime i prezime, prebivalište i jedinstveni matični broj građana ako se radi o državljaninu Republike Srbije, odnosno boravište u Republici Srbiji i broj i državu izdavanja putne isprave ako se radi o stranom državljaninu)

10) Ciljevi stranog udruženja

 

(navesti ciljeve stranog udruženja uređene statutom ili drugim opštim aktom stranog udruženja čije se predstavništvo upisuje u Registar)

 

U

_________________________

 

Lice ovlašćeno za zastupanje i predstavljanje
predstavništva stranog udruženja

(mesto)

 

_________________________

(datum)

(potpis)

 

_________________________

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(JMBG)

_________________________

(prebivalište i adresa / boravište)

_________________________

(kontakt telefon i e-mail adresa)

Prilog:

1)

Overena fotokopija akta i overen prevod akta o registraciji udruženja u matičnoj državi ili overena fotokopija potvrde (izjave) overene od strane suda ili javnog beležnika da udruženje ima prema pravu matične države status pravnog lica i bez upisa u registar i overen prevod potvrde (izjave);

 

2)

Overena fotokopija odluke i overen prevod odluke nadležnog organa stranog udruženja o otvaranju predstavništva u Republici Srbiji;

 

3)

Overen dokument i overen prevod dokumenta matične države iz koga se utvrđuje ko su osnivači udruženja koje osniva predstavništvo u Republici Srbiji;

 

4)

Overena odluka i overen prevod odluke o licu ovlašćenom za zastupanje i predstavljanje predstavništva stranog udruženja;

 

5)

Overena fotokopija isprave o identitetu tog lica i potvrda o prebivalištu, odnosno boravištu u Republici Srbiji;

 

6)

Fotokopija i overen prevod statuta ili odgovarajućeg akta koji sadrži podatke o sedištu i unutrašnjoj organizaciji predstavništva stranog udruženja na teritoriji Republike Srbije;

 

7)

Dokaz o uplati naknade za upis predstavništva stranog udruženja u Registar.

 

 

Prilog 3

Agencija za privredne registre

PRIJAVA
ZA UPIS PROMENE PODATAKA U REGISTRU STRANIH UDRUŽENJA

 

1) Naziv stranog udruženja

 

(navesti pun naziv stranog udruženja upisan u Registar stranih udruženja)

2) Naziv predstavništva stranog udruženja

 

(navesti pun naziv predstavništva stranog udruženja upisan u Registar stranih udruženja)

3) Adresa sedišta predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji

 

(navesti sedište i adresu upisanu u Registar stranih udruženja)

4) Matični broj predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji

 

(navesti matični broj predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji upisan u Registar stranih udruženja)

5) Promena podataka u Registru stranih udruženja
    (Obeležiti promenu podataka koji se upisuju u Registar stranih udruženja)

c

Naziv stranog udruženja;

c

Skraćeni naziv stranog udruženja;

c

Sedište stranog udruženja u državi u kojoj je osnovano;

c

Naziv predstavništva stranog udruženja;

c

Adresa sedišta predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji;

c

Adresa ogranaka predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji;

c

Vreme za koje je predstavništvo stranog udruženja osnovano;

c

Lice ovlašćeno za zastupanje i predstavljanje stranog udruženja u Republici Srbiji;

c

Ciljevi stranog udruženja.

 

U

_________________________

 

Lice ovlašćeno za zastupanje i predstavljanje
predstavništva stranog udruženja

(mesto)

_________________________

_________________________

(datum)

(potpis)

 

_________________________

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(JMBG)

_________________________

(prebivalište i adresa / boravište)

_________________________

(kontakt telefon i e-mail adresa)

 

Prilog:

1)

Odluka nadležnog organa o promeni podataka;

 

2)

Zapisnik sa sednice nadležnog organa za donošenje odluke o promeni podataka u izvorniku, odnosno overenom prepisu;

 

3)

Dokaz o uplati naknade za upis promene podataka u Registru stranih udruženja.

 

 

Prilog 4

Agencija za privredne registre

PRIJAVA
ZA BRISANJE PREDSTAVNIŠTVA STRANOG UDRUŽENJA IZ REGISTRA STRANIH UDRUŽENJA

1) Naziv stranog udruženja

 

(navesti pun naziv stranog udruženja upisan u Registar stranih udruženja)

2) Naziv predstavništva stranog udruženja

 

(navesti pun naziv predstavništva stranog udruženja upisan u Registar stranih udruženja)

3) Adresa sedišta predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji

 

(navesti sedište i adresu upisanu u Registar stranih udruženja)

4) Matični broj predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji

 

(navesti matični broj predstavništva stranog udruženja u Republici Srbiji upisan u Registar stranih udruženja)

5) Brisanje predstavništva stranog udruženja
    (Obeležiti osnov brisanja predstavništva stranog udruženja)

c

Strano udruženje je prestalo sa radom;

c

Strano udruženje je odlučilo da predstavništvo prestane sa radom.

 

U

_________________________

 

Lice ovlašćeno za zastupanje i predstavljanje
predstavništva stranog udruženja

(mesto)

 

_________________________

(datum)

(potpis)

 

_________________________

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(JMBG)

_________________________

(prebivalište i adresa / boravište)

_________________________

(kontakt telefon i e-mail adresa)

Prilog:

1)  

Dokazi na osnovu kojih se utvrđuju činjenice iz člana 68. stav 1. tač. 1) i 2) Zakona o udruženjima;

 

2)

Dokaz o uplati naknade za brisanje predstavništva stranog udruženja iz Registra stranih udruženja.