ODLUKA
O IZRADI IZMENA GENERALNOG PLANA GRADA ZAJEČARA I PRIGRADSKIH NASELJA - IZMENE I DOPUNE

("Sl. list grada Zaječara", br. 19/2009)

Član 1

Pristupa se izradi izmena Generalnog plana grada Zaječara i prigradskih naselja - izmene i dopune ("Sl. list opština", br. 14/00 i 13/03) - u daljem tekstu: izmene Generalnog plana.

Član 2

Cilj donošenja Odluke iz prethodnog člana je uređenje prostora oko kompleksa postojeće železničke stanice i izgradnja Moravske ulice.

Obuhvat izmena: ulica Moravska, Generala Gambete, Železnička, Marka Kraljevića i Čupićeva, a sve prema grafičkom prilogu kao sastavnom delu ove Odluke.

Sadržina izmena sastoji se u sledećem:

a) postojeća železnička stanica će se predvideti kao protočna (ukida se status postojeće železničke stanice kao čeone i železnički koridor pored Belog Timoka);

b) u nivou stanične zgrade će se predvideti izgradnja pešačke pasarele preko staničnih koloseka radi povezivanja dva dela naselja.

Član 3

Sastavni deo ove Odluke je stručno mišljenje Komisije za planove Grada Zaječara.

Član 4

Izmene Generalnog plana saglasno ovoj Odluci biće implementirane u budući urbanistički plan koji se u skladu sa zakonom donosi za područje grada kao celine.

Član 5

Izmenama Generalnog plana bliže će se odrediti, odnosno razraditi parametri pobrojani članom 48. Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/09).

Član 6

Obrađivač izmena Generalnog plana iz člana 1. ove Odluke, odrediće se naknadno, u postupku javnih nabavki.

Član 7

Rok izrade Predloga izmena Generalnog plana ne može biti duži od 4 meseca od dana donošenja ove Odluke, a preciziraće se ugovorom sa izabranim ponuđačem.

Član 8

Sredstva za izradu izmena Generalnog plana obezbediće se iz budžeta Grada Zaječara.

Član 9

Izmene Generalnog plana podležu stručnoj kontroli od strane Komisije za planove Grada Zaječara.

O izvršenoj stručnoj kontroli sastavlja se izveštaj koji je sastavni deo obrazloženja izmena Generalnog Plana.

Član 10

Nakon stručne kontrole oglašava se javni uvid u lokalnom listu "Timok", a tekst oglasa ističe se na oglasnoj tabli zgrade Skupštine Grada Zaječara.

Izmene Generalnog plana izlažu se na javni uvid u trajanju od 30 dana u prostorijama Gradske uprave grada Zaječara.

O izlaganju izmena Generalnog plana na javni uvid stara se organ Gradske uprave nadležan za poslove prostornog i urbanističkog planiranja.

Član 11

Za potrebe izrade izmena Generalnog plana ne pristupa se izradi strateške procene uticaja Plana na životnu sredinu, jer se izmenom Generalnog plana neće uvesti novi sadržaji već se postojeći uređuju.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Zaječara".