ODLUKA
O POVERAVANJU PRAVA KORIŠĆENJA PRIRODNIH LEKOVITIH SVOJSTAVA U GAMZIGRADSKOJ BANJI

("Sl. list grada Zaječara", br. 18/2009)

Član 1

Pravo korišćenja prirodnih lekovitih svojstava (u daljem tekstu: prirodnog lekovitog faktora) u Gamzigradskoj banji (termalne vode) poverava se:

- Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad" Zaječar, sa sedištem u Gamzigradskoj banji,

- drugim subjektima koji za to ispunjavaju propisane uslove (u daljem tekstu: korisnik).

Pod drugim subjektima, u smislu ove Odluke podrazumevaju se pravna i fizička lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost korišćenjem prirodnog lekovitog faktora u svrhu prevencije, lečenja i rehabilitacije, pod uslovima utvrđenim propisima o vršenju zdravstvene delatnosti, odnosno druga pravna ili fizička lica ako imaju, u zavisnosti od sadržaja i karaktera delatnosti koju obavljaju, obezbeđen odgovarajući prostor, opremu i kadrove, a delatnost obavljaju na teritoriji grada Zaječara.

Član 2

Korisnik prirodnog lekovitog faktora iz člana 1. ove Odluke, pravo korišćenja prirodnog lekovitog faktora ne može preneti na drugo pravno ili fizičko lice bez saglasnosti Grada.

Korisnik je dužan da obezbedi uređaje i opremu za zaštitu od zagađivanja i drugih štetnih uticaja u korišćenju prirodnog lekovitog faktora, u skladu sa zakonom.

Član 3

Korisnik je dužan da vodi evidenciju bolesničkih dana koju je obavezan da dostavlja Odeljenju za lokalnu poresku administraciju Gradske uprave Zaječar, do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Član 4

Korisnik plaća naknadu na ime korišćenja prirodnog lekovitog faktora i to:

1) 20 dinara po bolesničkom danu u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad" Zaječar, u Gamzigradskoj banji i

2) 10,00 dinara po pansionu ostvarenom u objektima drugih subjekata iz člana 1. ove Odluke.

Član 5

Mehanizam zaduženja utvrdiće se pojedinačnim ugovorom iz člana 8. ove Odluke.

Član 6

Utvrđena visina naknade primenjivaće se do određivanja naknade za korišćenje prirodnog lekovitog faktora od strane Narodne Skupštine Republike Srbije.

Utvrđena naknada iz člana 5. ove Odluke usaglašava se za rast troškova života na malo prema indeksu rasta cena na malo u Republici Srbiji.

Na osnovu količine i cena utrošenog prirodnog lekovitog faktora zaduženje za isplatu naknade odrediće se rešenjem Gradske uprave Zaječar, Odeljenja za lokalnu poresku administraciju, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 7

Naknada se plaća jednom mesečno, najkasnije 15 dana od prijema zaduženja za prethodni mesec.

Ako korisnik dospelu naknade ne plati u propisanom roku, prinudnu naplatu vršiće Odeljenje za lokalnu poresku administraciju, u skladu sa zakonom.

Troškovi prinudne naplate padaju na teret korisnika prirodnog lekovitog faktora.

Član 8

Na osnovu ove Odluke, Gradonačelnik grada Zaječara i korisnik prirodnog lekovitog faktora zaključiće Ugovor kojim će bliže definisati uslove, kao i međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Ugovor iz prethodnog stava ovog člana zaključiće se najkasnije u roku od 30. dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Korisniku koji do predviđenog roka ne potpiše ugovor iz prethodnog stava, prestaje pravo korišćenja prirodnog lekovitog faktora iz člana 1. ove Odluke.

Član 9

Sredstva ostvarena od naknade za korišćenje prirodnog lekovitog faktora prihod su budžeta Grada Zaječara, a koristiće se za očuvanje, korišćenje i unapređenje Gamzigradske banje, prema Programu koji donosi Skupština grada Zaječara.

Član 10

Poslove nadzora nad primenom ove Odluke vršiće Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave Zaječar.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".