ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU ORGANIZOVANJA POSLOVA U VRŠENJU KOMUNALNIH DELATNOSTI ISPORUKE I ODVOĐENJA VODA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 13/98, 8/2000, 13/2000, 10/2001, 23/2001, 25/2002, 47/2006 - dr. odluka i 38/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se propisuju uslovi i način organizovanja poslova u obavljanju komunalnih delatnosti prečišćavanja i distribucije vode (u daljem tekstu: isporuka vode) i prečišćavanja i odvođenja atmosferskih i otpadnih voda (u daljem tekstu: odvođenje voda) i to:

- tehnički i drugi posebni uslovi za isporuku vode i odvođenje voda kojima se obezbeđuje određeni obim, vrsta i kvalitet usluga;

- način obezbeđivanja kontinuiteta u isporuci vode i odvođenju voda;

- prava i obaveze preduzeća koje obavlja isporuku vode i odvođenje voda i prava i obaveze korisnika;

- način naplate cene za isporučenu vodu i odvođenje voda, kao i prava korisnika u slučaju neisporučivanja ili nekvalitetnog isporučivanja vode i neodvođenja, odnosno nekvalitetnog odvođenja voda;

- način postupanja i ovlašćenja organa Grada Novog Sada u slučaju prekida u isporuci vode ili odvođenju voda, u slučaju nepredviđenih okolnosti (havarija, elementarnih nepogoda i dr.) ili štrajka, operativne mere koje preduzima preduzeće koje obavlja isporuku vode i odvođenje voda u tim slučajevima, red prvenstva u isporuci vode i odvođenju voda kad, usled više sile, dođe do smanjenog obima u obavljanju tih delatnosti, odnosno usluga.

Ovom odlukom bliže se utvrđuje u kojim slučajevima i pod kojim uslovima se korisnicima može uskratiti isporuka vode, odnosno odvođenje voda, kao i način i postupak za donošenje naloga nadležne inspekcije o isključenju korisnika priključenog na komunalni objekat, protivno odredbama Zakona.

Član 2

Isporuku vode i odvođenje voda za korisnike obavlja javno komunalno preduzeće, osnovano za obavljanje tih komunalnih delatnosti (u daljem tekstu: preduzeće).

Isporuka vode i odvođenje voda vrši se putem odgovarajućih tehničkih sistema.

Član 3

Korisnici, u smislu ove odluke, su građani, pravna lica i preduzetnici čije su kućne instalacije priključene na tehničke sisteme za isporuku vode i odvođenje voda.

II TEHNIČKI I DRUGI POSEBNI USLOVI ZA ISPORUKU VODE I ODVOĐENJE VODA

Član 4

Tehnički sistem za isporuku vode predstavlja tehničko-tehnološku celinu koju čine sledeća postrojenja i uređaji:

1. izvorišta sa opremom,

2. dovodnici sirove vode,

3. uređaji za prečišćavanje vode,

4. uređaji za potiskivanje vode,

5. rezervoari,

6. vodovodna mreža,

7. priključci do mernog uređaja korisnika,

8. okna za merni uređaj,

9. uređaji za merenje količine isporučene vode (u daljem tekstu: vodomeri), i

10. kućne instalacije.

Postrojenja i uređaji iz stava 1. tač. od 1. do 7. ovog člana čine javni vodovod.

Član 5

Tehnički sistem za odvođenje voda predstavlja tehničko-tehnološku celinu, koju čine sledeća postrojenja i uređaji:

1. zatvoreni kanali,

2. otvoreni kanali atmosferskih voda,

3. reviziona okna,

4. taložnici,

5. crpne stanice,

6. postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda,

7. slivnici i priključci slivnika,

8. priključci,

9. uređaji za merenje količine ispuštene vode,

10. kućne instalacije,

11. septičke jame.

Postrojenja i uređaji iz stava 1. tač. od 1. do 8. ovog člana čine javnu kanalizaciju.

Član 6

Javnom kanalizacijom se odvode otpadne ili atmosferske vode, ili kombinovano.

Javnom kanalizacijom otpadnih voda odvode se samo otpadne vode, a javnom kanalizacijom atmosferskih voda odvode se samo atmosferske vode.

Javnom kanalizacijom zajedničkog sistema odvode se otpadne i atmosferske vode kombinovano.

Član 7

Postrojenja i uređaji javnog vodovoda i javne kanalizacije, kao komunalni objekti, klasifikuju se kao:

1. magistralna mreža, koju čine objekti od neposrednog uticaja na ukupan kapacitet i funkciju odgovarajućeg sistema i po tome imaju značaj za teritoriju Grada Novog Sada;

2. primarna mreža, koju čine objekti odgovarajućeg sistema koji opslužuju dva ili više stambena bloka, ili užu prostornu celinu druge namene, i značajni su samo za određeni deo gradskog područja, odnosno drugog naseljenog mesta u Gradu Novom Sadu;

3. sekundarna mreža, koju čine oni delovi odgovarajućeg sistema koji opslužuju dva ili više objekta u jednom stambenom bloku ili uskoj prostornoj celini druge namene, značajni samo za taj stambeni blok ili usku prostornu celinu.

Član 8

Aktom Gradskog veća Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće) bliže se određuju tehnički sistemi za isporuku vode i odvođenje voda, način priključenja i tehnički uslovi za priključenje kućnih instalacija korisnika na javni vodovod i javnu kanalizaciju i drugi tehnički uslovi za isporuku vode i odvođenje voda.

Predlog akta iz stava 1. ovog člana, Gradskom veću podnosi preduzeće.

Član 9

Pre početka izrade tehničke dokumentacije za izgradnju objekta koji treba da se priključi na javni vodovod i javnu kanalizaciju, investitor je dužan da od preduzeća pribavi prethodnu saglasnost o mogućnostima za priključenje i uslovima za projektovanje i građenje.

Preduzeće je dužno da u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, izda prethodnu saglasnost iz stava 1. ovog člana ili, ako nisu ispunjeni uslovi, odbije zahtev.

Član 10

U postupku pribavljanja građevinske dozvole, investitor je dužan da priloži saglasnost preduzeća kojom se utvrđuje da je projektna dokumentacija usklađena sa prethodnom saglasnošću iz člana 9. ove odluke.

U postupku pribavljanja upotrebne dozvole, investitor je dužan da priloži saglasnost preduzeća kojom se utvrđuje da je izvedeno stanje kućnih instalacija usklađeno sa projektnom dokumentacijom.

Preduzeće je dužno da u roku od 15 dana od dana prijema zahteva iz st. 1. i 2. ovog člana, izda tražene saglasnosti ukoliko su ispunjeni uslovi.

Član 11

Izgrađena postrojenja i uređaje javnog vodovoda i javne kanalizacije investitor je dužan da preda preduzeću na korišćenje, upravljanje i održavanje, najkasnije 30 dana od dana dobijanja upotrebne dozvole.

Član 12

Ukoliko je investitor dela javnog vodovoda ili javne kanalizacije istovremeno i budući korisnik, preduzeće je dužno da sa njim zaključi poseban ugovor kojim će se regulisati njihova međusobna prava i obaveze, a posebno u delu regulisanja naknade troškova korisniku, koje je imao kao investitor.

Član 13

Komunalni i drugi radovi koji se izvode u neposrednoj blizini, iznad ili ispod komunalnih objekata (cevovoda i drugih postrojenja i uređaja) koji su preduzeću povereni na upravljanje i kojima ono pruža komunalne usluge, mogu se izvoditi samo uz prethodnu saglasnost preduzeća.

Sve radove na zaštiti i obezbeđenju komunalnih objekata u slučaju izvođenja radova iz stava 1. ovog člana, izvodi preduzeće ili drugi izvođač pod nadzorom preduzeća, a na teret investitora.

III NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U ISPORUCI VODE I ODVOĐENJU VODA

Član 14

Preduzeće je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje tako da obezbeđuje stalnu funkcionalnu sposobnost tehničkih sistema iz čl. 4. i 5. ove odluke, u cilju trajnog i nesmetanog pružanja usluga isporuke vode i odvođenja voda za korisnike, neprekidno 24 sata dnevno pod jednakim uslovima.

Član 15

Ako dođe do poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga isporuke vode ili odvođenja voda usled više sile, štrajka ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide, odnosno spreče, preduzeće je obavezno da odmah preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida, i to:

1. privremeno obezbedi snabdevanje korisnika komunalnim uslugama iz alternativnih izvora kad je to moguće (priručni uređaji za snabdevanje i odvođenje voda), a obavezno ako prekid traje duže od 12 sati,

2. radno angažuje zaposlene na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida u vršenju komunalnih usluga, kao i da angažuje treća lica u vršenju komunalnih usluga,

3. hitno popravi i zameni instalacije i uređaje kojima se obezbeđuje vršenje komunalnih usluga, kao i zaštiti komunalne objekte i uređaje od daljih kvarova ili havarija, i

4. preduzima i druge mere koje utvrde nadležni organi Grada.

Član 16

Ako se prekid u pružanju komunalnih usluga predviđa zbog planiranih radova na komunalnim objektima iz čl. 4. i 5. ove odluke (rekonstrukcije i dr.) preduzeće je dužno da o tome, najkasnije 24 sata pre nastanka predviđenih prekida, putem sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način, blagovremeno obavesti korisnike.

Preduzeće je dužno da u slučaju prekida u pružanju komunalnih usluga iz stava 1. ovog člana najkasnije 24 sata pre nastanka predviđenih prekida, u pisanoj formi obavesti Gradsku upravu za komunalne poslove (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Član 16a

U slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti, kao i u slučaju štrajka zaposlenih u preduzeću, Gradsko veće preduzima operativne i druge mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetani rad i poslovanje preduzeća i obavljanje delatnosti, u skladu sa zakonom i odlukom Skupštine Grada Novog Sada.

Član 17

Radi zaštite javnog vodovoda, a u cilju obezbeđivanja kontinuiteta u isporuci vode, kao i zadržavanja potrebnog nivoa u zadovoljavanju potreba korisnika, utvrđuje se dozvoljeni obim potrošnje vode za piće za domaćinstva.

Dozvoljenim obimom potrošnje vode za piće u smislu stava 1. ovog člana, smatra se potrošnja vode za piće u količini od 10 m3 mesečno po članu domaćinstva u objektima kolektivnog, odnosno individualnog stanovanja.

Racionalnom potrošnjom vode za piće za domaćinstva smatra se potrošnja vode u količini od 5 m3 mesečno po članu domaćinstva u objektima kolektivnog, odnosno individualnog stanovanja.

Dozvoljenim obimom potrošnje vode za piće za objekte u kojima nije evidentiran nijedan član domaćinstva (vikendice, kuće za odmor, kuće u kojima niko ne živi i dr.), smatra se potrošnja vode za piće u količini od 10 m3 mesečno po domaćinstvu, a racionalnom potrošnjom vode za piće smatra se potrošnja vode za piće u količini od 5 m3 mesečno po domaćinstvu.

Količinu vode utrošenu preko racionalne potrošnje, korisnik plaća po ceni utvrđenoj za poslovne potrošače u skladu sa ovom odlukom.

IV PRAVA I OBAVEZE PREDUZEĆA I KORISNIKA

Član 18

Preduzeće je dužno da:

1. trajno čuva kompletnu tehničku dokumentaciju o stvarno izvedenom stanju javnog vodovoda i javne kanalizacije;

2. primenjuje tehničke uslove propisane aktom Gradskog veća iz člana 8. ove odluke;

3. održava postrojenja i uređaje javnog vodovoda i javne kanalizacije;

4. održava i kontroliše ispravnost vodomera i uređaja za merenje količine ispuštene vode;

5. vrši priključenje kućnih instalacija na javni vodovod i javnu kanalizaciju, ako su ispunjeni uslovi iz člana 10. ove odluke;

6. vatrogasnim jedinicama, odnosno društvima, dostavi plan hidranata na vodovodnoj mreži, rezervoara i bunara i da ih obavesti o svakom ukinutom ili novom ugrađenom objektu, odmah po nastaloj promeni;

7. obezbeđuje isporuku vode za zajedničke potrebe (gašenje požara, pranje i polivanje ulica, zalivanje javnih zelenih površina i snabdevanje vodom za piće putem javnih česmi);

8. obezbeđuje isporuku vode za druge potrebe (tehnološka voda) ukoliko za to postoje tehničke mogućnosti;

9. stalno kontroliše sastav ispuštenih voda i po potrebi preduzima odgovarajuće mere;

10. otkloni tragove izlivenih otpadnih voda sa javnih površina;

11. na poziv korisnika izvrši čišćenje septičke jame;

12. planira i usklađuje svoje planove sa planskim dokumentima Grada Novog Sada.

Član 19

Isporuka tehnološke vode obezbeđuje se iz posebnog sistema i uređuje se sporazumno između preduzeća i korisnika.

Uslovi i način isporuke vode za zajedničke potrebe određuju se ugovorom koji zaključuju preduzeće i korisnik.

Vatrogasne jedinice, odnosno društva, imaju pravo da za potrebe gašenja požara koriste vodu iz svih hidranata.

Član 20

Korisnik ima pravo da traži kontrolu ispravnosti vodomera, a preduzeće je dužno da izvrši traženu kontrolu u roku od osam dana od dana prijema zahteva.

Ako se kontrolom utvrdi da je vodomer neispravan, preduzeće je dužno da ga zameni najkasnije u roku od tri dana od dana kada se utvrdi neispravnost.

Član 21

Korisnik može da postavi kontrolni vodomer tako da meri obim komunalne usluge na njegovoj izdvojenoj kućnoj instalaciji.

Kontrolni vodomer se postavlja prema tehničkim uslovima koje daje preduzeće.

O održavanju kontrolnog vodomera i zatvarača ispred i iza njega, stara se korisnik.

Očitavanje kontrolnog vodomera vrši se istovremeno sa očitavanjem vodomera.

Član 22

Korisnik je dužan da:

- održava kućne instalacije vodovoda i kanalizacije, okno za vodomer, sopstvene uređaje za prečišćavanje otpadnih voda i septičke jame,

- zatraži priključenje na sistem javne kanalizacije u roku od šest meseci od dana ispunjenja tehničkih uslova, a da u roku od 60 dana od dana priključenja kućne instalacije na javnu kanalizaciju, stavi van upotrebe septičku jamu,

- se pridržava tehničkih uslova,

- preduzeću plaća naknadu za izvršenu uslugu.

Član 23

Kada su na istom priključku korisnici stambenih i poslovnih prostorija, korisnici u poslovnim prostorijama dužni su da ugrade poseban vodomer, ako za to postoje tehnički uslovi.

Član 24

Korisniku nije dozvoljeno da:

- popravlja vodomer sam ili da angažuje drugo lice, osim preduzeća,

- koristi kućne vodovodne instalacije za uzemljenje električnih instalacija i uređaja,

- upotrebi zatvarač ispred i iza vodomera, osim u slučaju požara ili havarije, s tim da o tome odmah obavesti preduzeće,

- javnu kanalizaciju otpadnih voda koristi za odvođenje atmosferskih voda sa slivnih površina (krovova, dvorišta, staza i drugih betoniranih površina i sl.),

- izvrši priključenje na tehnički sistem.

Član 25

Korisnik ima pravo da otkaže korišćenje komunalne usluge ukoliko postoje tehnički uslovi za isključenje, a otkazom ne dovodi do poremećaja pružanja komunalnih usluga drugim korisnicima.

Otkaz iz stava 1. ovog člana vrši se u pisanoj formi, najmanje 15 dana pre prestanka korišćenja komunalne usluge.

V NAČIN NAPLATE CENE ZA ISPORUČENU VODU I ODVOĐENJE VODA

Član 26

Korisnik plaća utvrđenu cenu komunalne usluge prema obimu pružene usluge.

Obim pružene komunalne usluge utvrđuje preduzeće očitavanjem vodomera i kontrolnog vodomera, odnosno uređaja za merenje količine ispuštene vode ili procenom na osnovu merila i kriterijuma utvrđenih ovom odlukom.

Član 27

Obim pružene komunalne usluge očitavanjem vodomera i kontrolnog vodomera, odnosno uređaja za merenje količine ispuštene vode, utvrđuje se na osnovu razlike stanja na brojilu između dva očitavanja.

Prilikom očitavanja očitavaju se samo cele jedinice mere za koje je utvrđena cena za pružanje komunalne usluge.

Član 28

Korisnik je dužan da omogući i ima pravo da prisustvuje očitavanju vodomera i kontrolnog vodomera, odnosno uređaja za merenje količine ispuštene vode.

Preduzeće utvrđuje raspored očitavanja i dužno je da o tome obavesti korisnika.

U slučaju potrebe očitavanja van utvrđenog rasporeda, preduzeće je obavezno da o tome obavesti korisnika.

Član 29

U objektima sa više stanova, utvrđeni obim pružene komunalne usluge raspoređuje se srazmerno na ukupan broj stanara i obračunava se prema broju korisnika svakog stana.

Član 30

Utvrđivanje količine isporučene vode procenom vrši se u sledećim slučajevima:

1. kada je objekat privremeno ostao bez vodomera ili kada je vodomer neispravan,

2. kada korisnik dva puta uzastopno onemogući očitavanje vodomera,

3. u zimskom periodu, kada vremenske prilike onemogućavaju očitavanje,

4. kada se korisnik priključi na javni vodovod bez odgovarajuće dokumentacije,

5. za isporuku vode za zajedničke potrebe, ako se količina ne može meriti vodomerom,

6. ako ne postoje tehnički uslovi da korisnici poslovnih prostorija ugrade poseban vodomer, u smislu člana 23. ove odluke.

U slučajevima iz stava 1. tač. 1-3. ovog člana, procena se vrši na osnovu prosečno isporučene količine vode korisniku u prethodnoj godini, odnosno u kraćem periodu za koji se dogovore preduzeće i korisnik.

U slučajevima iz stava 1. tačka 4. ovog člana, procena se vrši na osnovu maksimalne propusnosti priključka korisnika, za ukupan period priključenja bez odgovarajuće dokumentacije.

U slučajevima iz stava 1. tačka 5. ovog člana, procenu sporazumno utvrđuju preduzeće i korisnik.

U slučajevima iz stava 1. tačka 6. ovog člana, procena se vrši u zavisnosti od vrste delatnosti.

Član 31

Isporučena voda za gašenje požara se ne naplaćuje.

Član 32

Ako korisnik nema ugrađen uređaj za merenje količine ispuštene vode, obim te komunalne usluge utvrđuje se na osnovu količine isporučene vode utvrđene očitavanjem vodomera ili procenom u skladu sa članom 30. ove odluke.

Ako se korisnik snabdeva vodom iz sopstvenog izvorišta, količina ispuštene vode utvrđuje se na osnovu iskustvenih podataka kod sličnih korisnika.

Član 33

Ako se korisnik priključi na javnu kanalizaciju bez odgovarajuće dokumentacije, količina ispuštene vode utvrdiće se procenom na osnovu količine utrošene vode.

Član 34

Ako korisnik nedozvoljeno ispušta atmosferske vode u javnu kanalizaciju otpadnih voda, količina ispuštene vode utvrdiće se procenom na osnovu prosečne godišnje količine padavina i veličine slivnih površina, za period nedozvoljenog priključenja.

Član 35

Naknadu za čišćenje septičkih jama korisnik plaća mesečno, a usluga čišćenja se vrši na poziv korisnika.

Član 36

Korisnik je dužan da preduzeću prijavi sve promene od značaja za pružanje, utvrđivanje obima i naplatu komunalnih usluga, bez odlaganja, a najkasnije narednog dana od dana nastanka promene.

Prijava se podnosi u pisanoj formi.

Član 37

Preduzeće vrši obračun za pružene komunalne usluge isporuke vode i odvođenje voda za protekli mesec, a korisnik plaća po obračunu do 15. u mesecu, odnosno u roku od osam dana od dana dostave obračuna.

Plaćanje se vrši:

1. na blagajni preduzeća,

2. u pošti ili banci,

3. putem objedinjene naplate komunalnih usluga koju obavlja ovlašćeno preduzeće.

Član 38

Korisnik može da podnese prigovor preduzeću na obračun za pružene usluge, u pisanoj formi, najkasnije u roku od pet dana od dana kada mu je preduzeće dostavilo obračun.

Preduzeće je dužno da prigovor reši u roku od tri dana od dana prijema i o tome obavesti korisnika.

Član 39

Ako preduzeće, rešavajući po prigovoru ili kontrolom, utvrdi da je vodomer neispravan, dužno je da ispravi obračun za razliku isporučene i obračunate količine vode, koja se utvrđuje procenom u skladu sa članom 30. stav 2. ove odluke.

Ispravka obračuna iz stava 1. ovog člana izvršiće se za period u kome je vodomer bio neispravan, a najduže za 60 dana unazad.

VI NAČIN POSTUPANJA I OVLAŠĆENJA ORGANA GRADA NOVOG SADA U SLUČAJU PREKIDA U ISPORUCI VODE I ODVOĐENJU VODA

Član 40

Ako dođe do poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga isporuke vode ili odvođenja voda, preduzeće je obavezno da istovremeno sa preduzimanjem mera iz člana 15. ove odluke, obavesti Gradsku upravu o razlozima poremećaja ili prekida, kao i o preduzetim merama.

Kad Gradska uprava primi obaveštenje iz stava 1. ovog člana, dužna je da bez odlaganja:

1. odredi red prvenstva i način pružanja usluga onim korisnicima kod kojih bi, usled prekida, nastala opasnost po život i rad građana ili rad drugih subjekata, ili bi nastala velika, odnosno nenadoknadiva šteta,

2. naredi mere za zaštitu komunalnih objekata koji su ugroženi, kao i druge imovine,

3. predloži mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere za obavljanje komunalne delatnosti,

4. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid vršenja delatnosti, kao i odgovornost za naknadu eventualno učinjene štete.

Član 41

Ako preduzeće i pored preduzetih mera iz člana 15. ove odluke, ne može da pruži komunalnu uslugu u potrebnom obimu, Gradsko veće će narediti mere štednje.

Preduzeće i korisnici dužni su da se pridržavaju propisanih mera štednje iz stava 1. ovog člana.

Član 42

Ako se, u skladu sa zakonom, organizuje štrajk u preduzeću, preduzeće je obavezno da obezbedi sledeći minimum procesa rada:

1. minimalni pritisak u distributivnoj mreži javnog vodovoda, i to u meri koja obezbeđuje propisani kvalitet isporuke vode,

2. obavljanje poslova na otklanjanju havarija na distributivnoj mreži javnog vodovoda,

3. stalnu kontrolu kvaliteta isporučene vode u laboratoriji preduzeća,

4. funkcionisanje crpnih stanica za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda u okviru javne kanalizacije.

VII SLUČAJEVI I USLOVI POD KOJIMA SE MOŽE USKRATITI ISPORUKA VODE I ODVOĐENJE VODA

Član 43

Preduzeće će privremeno uskratiti pružanje komunalnih usluga isporuke vode i odvođenja voda korisniku u sledećim slučajevima:

1. kada korisnik ili drugo neovlašćeno lice preduzima bilo kakve radnje na priključku,

2. kada se na vodovodnom priključku pojavi električni napon,

3. kada su kućne instalacije u takvom stanju da njihovo dalje funkcionisanje predstavlja opasnost po život i zdravlje ljudi, odnosno može prouzrokovati štetu na materijalnim dobrima ili ugroziti pružanje komunalnih usluga drugim korisnicima,

4. kada korisnik priključi lokalni vodovod, odnosno sopstveni sistem za vodosnabdevanje na javni vodovod,

5. kada se korisnik ne pridržava mera štednje propisanih u skladu sa članom 41. ove odluke,

6. kada korisnik sa slivnih površina (krova, dvorišta, staza, betonskih i drugih površina) prikuplja atmosferske vode i ispušta ih u javnu kanalizaciju otpadnih voda.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana, preduzeće je obavezno da, u skladu sa tehničkim uslovima, isključi korisnika iz sistema javnog vodovoda ili javne kanalizacije i da o razlozima za isključenje odmah, a najkasnije u roku od 24 sata, obavesti korisnika i Gradsku upravu za inspekcijske poslove.

Član 44

Kada se korisnik priključi na sistem javnog vodovoda i javne kanalizacije bez odgovarajuće dokumentacije, Gradska uprava za inspekcijske poslove sprovešće postupak za izdavanje naloga preduzeću o isključenju tog korisnika.

Odgovarajućom dokumentacijom u smislu ove odluke smatra se projekat za izgradnju priključka i ugovor korisnika sa preduzećem.

Član 45

Postupak za izdavanje naloga pokreće Gradska uprava za inspekcijske poslove po službenoj dužnosti na osnovu prijave preduzeća ili drugog pravnog ili fizičkog lica.

Kada prijavu iz stava 1. ovog člana podnosi preduzeće, dužno je da u prijavi navede sve podatke o korisniku koji se priključio na sistem javnog vodovoda i javne kanalizacije bez odgovarajuće dokumentacije i o činjenicama i dokazima na osnovu kojih je moguće utvrditi ili učiniti verovatnim da se korisnik priključio bez potrebne dokumentacije.

Na osnovu prijave preduzeća Gradska uprava za inspekcijske poslove donosi rešenje po skraćenom postupku u roku od tri dana od dana podnošenja prijave.

Član 46

Kada se postupak ne pokreće po prijavi preduzeća već po prijavi drugog pravnog ili fizičkog lica, Gradska uprava za inspekcijske poslove utvrđuje da li korisnik ima odgovarajuću dokumentaciju za priključenje na sisteme javnog vodovoda i javne kanalizacije, a o utvrđenim dokazima korisnik ima mogućnost da se izjasni.

Član 47

Gradska uprava za inspekcijske poslove po podnetoj prijavi, a na osnovu svih dokaza utvrđenih u postupku, odlučuje u formi rešenja.

Protiv rešenja o izdavanju naloga može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 48

Troškovi nastali prilikom izvršenja rešenja iz člana 47. ove odluke, padaju na teret korisnika.

Član 49

Preduzeće može privremeno da uskrati pružanje komunalnih usluga isporuke vode ili odvođenje voda korisniku ako:

1. nastane veći kvar ili smetnje na kućnoj instalaciji korisnika,

2. korisnik ne omogući očitavanje vodomera ili uređaja za merenje količine ispuštene vode u dva uzastopna očitavanja,

3. korisnik ne plati izvršenu uslugu u roku iz člana 37. stav 1. ove odluke,

4. korisnik potroši vodu preko dozvoljenog obima utvrđenog u članu 17. stav 2. ove odluke.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana preduzeće će prvo upozoriti korisnika da će ga isključiti iz sistema javnog vodovoda ili javne kanalizacije, ukoliko u ostavljenom roku ne postupi po upozorenju.

Ako korisnik ne postupi po upozorenju iz stava 2. ovog člana, preduzeće će, u skladu sa tehničkim uslovima, isključiti korisnika iz sistema javnog vodovoda ili javne kanalizacije i o tome odmah, a najkasnije u roku od 24 sata, obavestiti Gradsku upravu za inspekcijske poslove.

Član 50

Posle otklanjanja uzroka zbog koga je došlo do privremenog uskraćivanja pružanja komunalne usluge, odnosno isključenja korisnika iz sistema javnog vodovoda ili javne kanalizacije u skladu sa čl. 43. i 49. ove odluke, preduzeće je dužno da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva korisnika, nastavi pružanje komunalne usluge, odnosno priključi korisnika na sistem javnog vodovoda ili javne kanalizacije.

Troškovi isključenja i ponovnog priključenja u slučajevima iz čl. 43. i 49. ove odluke, padaju na teret korisnika.

VIII NADZOR

Član 51

Nadzor nad primenom ove odluke i nad zakonitošću rada preduzeća, vrši Gradska uprava.

Član 52

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i propisa donetih na osnovu ove odluke, vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 53*

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

1. u slučaju prekida u pružanju komunalnih usluga koji traje duže od 12 sati, ne obezbedi pružanje komunalnih usluga u neophodnom obimu (član 15. tačka 1),

2. uskrati pružanje komunalnih usluga korisniku, a da se za to nisu stekli uslovi iz člana 43,

3. posle otklanjanja uzroka zbog koga je došlo do privremenog uskraćivanja pružanja komunalnih usluga, ne nastavi pružanje komunalnih usluga odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva korisnika (član 50).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Član 54*

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

1. prethodnu saglasnost ili saglasnost ne izda u roku od 15 dana (član 9. i 10),

2. odmah ne preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida u pružanju komunalnih usluga isporuke vode ili odvođenja voda usled više sile, štrajka ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide, odnosno spreče (član 15),

3. korisnike, Gradsku upravu i Gradsku upravu za inspekcijske poslove ne obavesti blagovremeno o prekidu pružanja komunalnih usluga najkasnije 24 časa pre nastanka predviđenih prekida (čl. 16, 40, 43. i 49),

4. ne primenjuje tehničke uslove (član 18. tačka 2),

5. ne održava postrojenja i uređaje javnog vodovoda i javne kanalizacije (član 18. tačka 3),

6. ne održava i ne kontroliše ispravnost vodomera i uređaja za merenje količine ispuštene vode (član 18. tačka 4),

7. ne izvrši priključenje u propisanom roku, a radovi su izvedeni u skladu sa saglasnošću iz člana 10. ove odluke (član 18. tačka 5),

8. vatrogasnim jedinicama, odnosno društvima, ne dostavi plan hidranata na vodovodnoj mreži, rezervoara i bunara i ne obavesti ih odmah o nastaloj promeni (član 18. stav 6),

9. ne obezbeđuje isporuku vode za zajedničke potrebe (gašenje požara, pranje i polivanje ulica, zalivanje javnih zelenih površina i snabdevanje vodom za piće putem javnih česmi) (član 18. tačka 7),

10. ne kontroliše sastav ispuštenih voda (član 18. tačka 9),

11. ne otkloni tragove izlivenih otpadnih voda sa javnih površina (član 18. tačka 10),

12. na poziv korisnika ne izvrši čišćenje septičke jame (član 18. tačka 11),

13. obim pružene komunalne usluge ne utvrđuje očitavanjem vodomera i kontrolnog vodomera, odnosno uređaja za merenje količine ispuštene vode, ili procenom na osnovu merila i kriterijuma utvrđenih ovom odlukom (član 26. stav 2. i član 27),

14. ne utvrdi raspored očitavanja ili o utvrđenom rasporedu ne obavesti korisnike ili, ukoliko u slučaju potrebe očitavanja van utvrđenog rasporeda, o tome ne obavesti korisnika (član 28. stav 2. i 3),

15. ne utvrđuje količinu isporučene vode procenom u skladu sa članom 30. ove odluke,

16. prigovor ne reši u određenom roku i o tome ne obavesti korisnika (član 38. stav 2),

17. ne ispravi obračun za razliku isporučene i obračunate količine vode koja se utvrđuje procenom u skladu sa članom 30. stav 2. ove odluke (član 39. stav 1),

18. izvrši ispravku obračuna suprotno članu 39. stav 2. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Član 55*

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

1. ne čuva trajno celokupnu tehničku dokumentaciju (član 18. tač. 1),

2. na zahtev korisnika ne izvrši kontrolu ispravnosti vodomera u određenom roku ili ga, u slučaju neispravnosti, ne zameni u roku od tri dana (član 20),

3. očitavanje kontrolnog vodomera ne vrši istovremeno sa očitavanjem vodomera (član 21. stav 4).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Član 56*

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj korisnik ili drugo pravno lice ako:

1. ne održava kućne instalacije vodovoda i kanalizacije, okno za vodomer, sopstvene uređaje za prečišćavanje otpadnih voda i septičke jame (član 22. alineja 1),

2. vrši popravke na vodomeru (čl. 24. alineja 1),

3. upotrebi zatvarač ispred i iza vodomera, osim u slučaju požara ili havarije i o tome odmah ne obavesti preduzeće (član 24. alineja 3),

4. kanalizaciju otpadnih voda koristi za odvođenje atmosferskih voda sa slivnih površina (član 24. alineja 4),

5. izvrši priključenje na tehnički sistem (član 24. alineja 5).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i građanin novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Član 57*

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj investitor ako:

1. izgrađene objekte tehničkog sistema ne preda preduzeću na korišćenje, upravljanje i održavanje u određenom roku (član 11),

2. izvodi komunalne i druge radove u neposrednoj blizini, iznad ili ispod komunalnih objekata koji su preduzeću povereni na upravljanje i kojima ono pruža komunalne usluge bez prethodne saglasnosti preduzeća (član 13. stav 1),

3. ne zatraži priključenje za objekat koji se nalazi na području za koje je izgrađen sistem kanalizacije u određenom roku i posle priključenja na javnu kanalizaciju septičku jamu ne stavi van upotrebe (član 22. alineja 2),

4. ako se ne pridržava tehničkih uslova (član 22. alineja 3).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i građanin novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Član 58*

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj korisnik ako:

1. je korisnik poslovne prostorije na istom priključku sa korisnicima stambenih prostorija i ne ugradi za sebe poseban vodomer (član 23),

2. kućne vodovodne instalacije koristi za uzemljenje električnih instalacija i uređaja (član 24. alineja 1),

3. ne omogući očitavanje vodomera (član 28. stav 1),

4. u određenom roku ne prijavi preduzeću sve promene od značaja za pružanje, utvrđivanje obima i naplatu komunalnih usluga (član 36).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se građanin novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 59

Vlasnik, odnosno investitor objekta (postrojenja ili uređaja) tehničkog sistema za isporuku vode ili odvođenje voda, izgrađenog i priključenog bez građevinske dozvole do dana stupanja na snagu ove odluke, dužan je da odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, podnese zahtev nadležnom organu za pribavljanje građevinske dozvole.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, vlasnik, odnosno investitor je dužan da se pridržava uslova i rokova utvrđenih u Programu popisa objekata izgrađenih bez građevinske dozvole i objekata koji se koriste bez upotrebne dozvole ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 16/97).

Ako vlasnik, odnosno investitor ne postupi u skladu sa st. 1. i 2. ovog člana, Sekretarijat za inspekcijske poslove doneće nalog preduzeću da bez odlaganja isključi vlasnika, odnosno investitora iz tehničkog sistema za isporuku vode, odnosno odvođenje voda.

Član 60

Korisnik koji je do dana stupanja na snagu ove odluke, svojim sredstvima izgradio deo javnog vodovoda ili javne kanalizacije (u daljem tekstu: instalacije), ima pravo na nadoknadu dela troškova koje je kao investitor imao prilikom izgradnje instalacije.

Budući korisnici, koji se priključuju na instalacije iz stava 1. ovog člana, dužni su da korisniku iz stava 1. ovog člana, nadoknade deo troškova koje je kao investitor imao prilikom izgradnje instalacije, ukoliko ti troškovi nisu uračunati u troškove priključenja koje plaća preduzeću.

Ukoliko budući korisnik uplati troškove kroz troškove priključka, korisnik iz stava 1. ovog člana nadoknadu dela uloženih sredstava ostvaruje kod preduzeća.

Međusobna prava i obaveze, dosadašnji i budući korisnik, odnosno preduzeće, regulisaće posebnim ugovorom.

Član 61

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe poglavlja I-IV, VI i kaznene odredbe koje se odnose na proizvodnju i isporuku vode i prečišćavanje otpadnih i atmosferskih voda Odluke o proizvodnji i isporuci vode, odvođenju i prečišćavanju otpadnih i atmosferskih voda, proizvodnji i isporuci toplote i proizvodnji i isporuci gasa ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 2/91, 19/92, 3/94, 9/94, 8/95 i 11/95).

Član 62

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o uslovima i načinu organizovanja poslova u vršenju komunalnih delatnosti isporuke i odvođenja voda

("Sl. list Grada Novog Sada", broj 13/2000)

Član 7

Vlasnik, odnosno investitor objekta izgrađenog bez građevinske dozvole koji je priključen na tehnički sistem za isporuku vode ili odvođenje voda dužan je da u roku od 30 dana od dana prijema poziva od Javnog preduzeća "Zavod za izgradnju grada" zaključi ugovor kojim se uređuju međusobni odnosi u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta i plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Kada vlasnik, odnosno investitor objekta izgrađenog bez građevinske dozvole koji je priključen na tehnički sistem za isporuku vode ili odvođenje voda ne postupi u skladu sa stavom 1. ovog člana biće bez odlaganja isključen iz tehničkog sistema za isporuku vode ili odvođenje voda.

Nalog preduzeća da bez odlaganja isključi objekat vlasnika odnosno investitora iz stava 2. ovog člana iz tehničkog sistema za isporuku vode ili odvođenje voda daje Gradska uprava-Sekretarijat za inspekcijske poslove u roku od 24 sata od momenta prijema obaveštenja od strane Javnog preduzeća "Zavod za izgradnju grada" da ugovor iz stava 1. ovog člana nije zaključen.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

* Novčane kazne za prekršaje određene ovom odlukom izmenjene su Odlukom o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 47/2006).