ODLUKA

O ZAPOČINJANJU PROCESA IZRADE I IMPLEMENTACIJE LOKALNOG EKOLOŠKOG AKCIONOG PLANA GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 27/2009)

Član 1

Ovom Odlukom započinje se proces izrade i implementacije Lokalnog ekološkog akcionog plana Grada Kragujevca kao dela Strategije održivog razvoja Grada Kragujevca, koji će biti realizovan u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Član 2

Lokalni ekološki akcioni plan Grada Kragujevca (u daljem tekstu: LEAP) predstavlja strateško-programski dokument i polazište za izradu razvojnih planova u oblasti zaštite životne sredine, sa jasno definisanim i precizno utvrđenim prioritetnim ciljevima i aktivnostima.

Član 3

Proces izrade i implementacije LEAP-a obuhvata analizu postojeće situacije, sagledavanje vizije razvoja Grada Kragujevca, procenu trenutnog stanja životne sredine po oblastima, rangiranje problema u oblasti životne sredine bazirano na rizicima vezanim za ljudsko zdravlje, ekološki sistem i ukupni kvalitet života, određivanje prioritetnih akcija putem izrade akcionih planova, a sve u cilju usklađivanja zaštite životne sredine sa ekološkim razvojem.

Član 4

Izradu i implementaciju LEAP-a sprovešće Koordinaciono telo, koje će obrazovati Gradsko veće.

Koordinaciono telo razmatra i usvaja plan aktivnosti, formira i koordinira rad radne grupe i tehničkih timova koji će uraditi stručnu procenu stanja životne sredine i prezentuje javnosti dokumenta LEAP-a.

Član 5

Izrada i implementacija LEAP-a sprovešće se u saradnji sa obrazovnim i visokoškolskim institucijama, naučnim ustanovama i institutima, javnim komunalnim preduzećima, poslovnim sektorom, udruženjima i zainteresovanim građanima.

Član 6

Ukupna vrednost Projekta za izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana iznosi 3.135.000,00 dinara, pri čemu Grad Kragujevac i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije učestvuju sredstvima od po 50% od ukupne vrednosti Projekta.

Na predlog Koordinacionog tela, Gradsko veće odobrava sredstva budžeta Grada za izradu Projekta za izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana.

Član 7

Na predlog Koordinacionog tela, Gradsko veće utvrđuje nacrt LEAP-a i upućuje na javnu raspravu, koja traje 15 dana od dana oglašavanja u sredstvima javnog informisanja.

O javnoj raspravi stara se Koordinaciono telo, koje je dužno da u roku od 7 dana, po sprovedenoj javnoj raspravi, sačini Izveštaj, koji sadrži podatke o primedbama i predlozima odluka po svakoj primedbi.

Izveštaj sa primedbama dostavlja se Gradskom veću, koje utvrđuje predlog LEAP-a i upućuje Skupštini grada na donošenje.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kragujevca".