PRAVILNIK
O USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA DODELU POMOĆI

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 10/2009)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi, kriterijumi, način raspodele i postupak za rešavanje po zahtevima za pružanje pomoći za poboljšanje uslova stanovanja u stambenim objektima u vlasništvu izbeglih, prognanih i raseljenih lica sa boravištem, odnosno prebivalištem na teritoriji grada Jagodina. Namena korišćenja sredstava, utvrđivanje kriterijuma i merila za dodelu sredstava, uslovi i kriterijumi za rangiranje i izbor korisnika za dodelu novčane pomoći (koja obuhvata nabavku građevinskog materijala), prava i obaveze korisnika i postupak rada Komisije za utvrđivanje uslova i kriterijuma za dodelu pomoći, sprovođenje aktivnosti predviđene ovim Pravilnikom, realizovaće Komisija.

Član 2

Pomoć za poboljšanje uslova stanovanja pružiće se licima koja imaju u skladu sa Zakonom status izbeglih, prognanih i raseljenih lica sa boravištem odnosno prebivalištem na teritoriji grada Jagodina.

Predmet pomoći za poboljšanje uslova stanovanja u smislu ovog Pravilnika su postojeći stambeni objekti kojima je neophodna sanacija ili adaptacija i zemljište za izgradnju.

Stambeni objekti u smislu ovog Pravilnika se ne smatraju objekti čijim vlasnicima je građevinski materijal potreban radi dogradnje ili izgradnje spratova, izvođenje izolaterskih radova i uređenja fasade.

Član 3

Pomoć za poboljšanje uslova stanovanja sastoji se u osnovnom građevinskom materijalu, stolariji, drvenoj građi i instalacionom materijalu, sanitarijama i podovima, koji je prema stanju stambenog objekta neophodan za ugradnju ili za zamenu postojećeg (u daljem tekstu: materijal za sanaciju).

Član 4

Javni poziv za pružanje pomoći za poboljšanje uslova stanovanja u stambenim objektima u vlasništvu izbeglih, prognanih i raseljenih lica sa boravištem, odnosno prebivalištem najmanje 2 godine na teritoriji grada Jagodina objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i na oglasnoj tabli Povereništva komesarijata za izbeglice.

Javni poziv mora da sadrži:

- krug lica kojima se obezbeđuje pomoć za poboljšanje uslova stanovanja;

- obim sredstava po korisniku za pružanje pomoći za poboljšanje uslova stanovanja;

- obaveštenje da Javni poziv ostaje otvoren do utroška obezbeđenih sredstava, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine;

- rok za podnošenje prijava na Javni poziv;

- dokumentacija koja se podnosi uz prijavu na Javni poziv;

- uslove pod kojima se pruža pomoć za poboljšanje uslova stanovanja;

- prava i obaveze lica kojima se pruža pomoć za poboljšanje uslova stanovanja;

- kriterijume za utvrđivanje liste prvenstva za pružanje pomoći za poboljšanje uslova stanovanja po Javnom pozivu;

- obaveštenje da neblagovremene i nepotpune prijave na Javni poziv neće biti razmatrane i

- izbegla i interno raseljena lica od dana raspisivanja Javnog poziva ne mogu menjati boravište odnosno prebivalište.

Rok za podnošenje prijave iznosi 30 dana od dana objavljivanja Javnog poziva.

Član 5

U skladu sa ovim Pravilnikom:

- podnosilac prijave na Javni poziv i članovi njegovog porodičnog domaćinstva prilažu dokaz o statusu izbeglog, prognanog ili raseljenog lica na teritoriji grada Jagodina;

- za izbegla i prognana lica: da podnosilac prijave na Javni poziv i članovi njegovog porodičnog domaćinstva ne poseduju nepokretnost (sem stambenog objekta za čiju sanaciju se traži pomoć) na teritoriji Republike Srbije, da nisu prodali ili na drugi način otuđili nepokretnost u zemlji prethodnog prebivališta ili u Republici Srbiji, i da nemaju uslove da se vrate u zemlju porekla;

- za raseljena lica: da podnosilac prijave na Javni poziv i članovi njegovog porodičnog domaćinstva ne poseduju nepokretnost (sem stambenog objekta za čiju sanaciju se traži pomoć) na teritoriji Republike Srbije van Kosova i Metohije, da nisu prodali ili na dugi način otuđili nepokretnost u Republici Srbiji, i da nemaju uslove da se vrate u mesto prethodnog prebivališta na Kosovu i Metohiji, kao i da nisu obnovili imovinu u prethodnom mestu prebivališta;

- da podnosilac prijave na Javni poziv i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu bili korisnici sredstava za stambeno zbrinjavanje u okviru projekata integracije na teritoriji Republike Srbije.

Članovi porodičnog domaćinstva u smislu ovog Pravilnika smatraju se bračni i vanbračni supružnici, bračna, vanbračna i usvojena deca, deca na hraniteljstvu, roditelji, brat i sestra.

Član 6

Specifični uslovi iz ovog Pravilnika su:

- da porodično domaćinstvo podnosioca prijave na Javni poziv ima najmanje tri člana;

- da podnosilac prijave na Javni poziv i članovi njegovog porodičnog domaćinstva imaju nameru da ostanu da žive u lokalnoj zajednici u kojoj imaju boravište, odnosno prebivalište na teritoriji grada Jagodina;

- da podnosilac prijave na Javni poziv ili punoletni član njegovog porodičnog domaćinstva izvrši ugradnju materijala za izgradnju ili sanaciju samostalno;

- da podnosilac prijave na Javni poziv prihvati predloženi materijal za izgradnju i sanaciju kojim se pruža pomoć za poboljšanje uslova stanovanja.

Član 7

Socijalno-ekonomski uslovi odnose se na:

- broj članova porodičnog domaćinstva;

- broj maloletne dece u porodičnom domaćinstvu;

- samohranost roditelja sa maloletnom decom;

- nezaposlenost podnosioca prijave na Javni poziv ili članova njegovog porodičnog domaćinstva;

- invalidnost podnosioca prijave na Javni poziv ili članova njegovog porodičnog domaćinstva;

- ometenost u mentalnom ili telesnom razvoju;

- zdravstveno stanje;

- gubitak člana porodice usled ratnih dešavanja;

- boravak u zarobljeništvu podnosioca prijave ili člana porodičnog domaćinstva;

- broj učenika, odnosno studenata koje porodično domaćinstvo ima na redovnom školovanju;

- žrtve nasilja.

Član 8

Utvrđivanje socijalno-ekonomskih uslova iz člana 7. ovog Pravilnika vrši se dodelom odgovarajućeg broja bodova i to:

1. za svakog člana porodičnog domaćinstva po 20 bodova.

Maksimalan broj bodova koje podnosilac prijave na Javni poziv može ostvariti po osnovu iz tačke 1. ovog člana iznosi 120 bodova.

2. za svako maloletno dete u porodičnom domaćinstvu po 10 bodova.

Maksimalan broj bodova koje podnosilac prijave na Javni poziv može ostvariti po osnovu iz tačke 2. ovog člana iznosi 30 bodova.

3. za svako maloletno dete samohranog roditelja po 20 bodova.

Maksimalan broj bodova koje podnosilac prijave na Javni poziv može ostvariti po osnovu iz tačke 3. ovog člana iznosi 60 bodova.

Samohrani roditelj, u smislu ovog Pravilnika, jeste roditelj koji uređuje porodične odnose analogno zakonu kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom.

4. za svakog nezaposlenog člana porodičnog domaćinstva i podnosioca prijave na Javni poziv koji ima pravo na rad u smislu Zakona o radu po 5 bodova.

Maksimalan broj bodova koje podnosilac prijave na Javni poziv može ostvariti po osnovu iz tačke 4. ovog člana iznosi 40 bodova.

5. za podnosioca zahteva na Javni poziv ili člana njegovog porodičnog domaćinstva kod koga postoji invalidnost sa gubitkom radne sposobnosti 20 bodova, odnosno kod koga postoji smanjenje radne sposobnosti 10 bodova.

Maksimalan broj bodova koje podnosilac prijave na Javni poziv može ostvariti po osnovu iz tačke 5. ovog člana iznosi 20 bodova.

6. za svakog člana porodičnog domaćinstva koje je ometeno u mentalnom ili telesnom razvoju po 10 bodova.

Maksimalan broj bodova koje podnosilac prijave na Javni poziv može ostvariti po osnovu iz tačka 6. ovog člana iznosi 20 bodova.

7. a) za svakog punoletnog člana porodičnog domaćinstva koji boluje od teškog oboljenja ili ima telesno oštećenje po 18 bodova.

Maksimalan broj bodova koji podnosilac prijave na Javni poziv može ostvariti po osnovu tačke 7. a) ovog člana iznosi 20 bodova.

b) za svakog maloletnog člana porodičnog domaćinstva koji boluje od teškog oboljenja ili ima telesno oštećenje po 30 bodova.

Maksimalan broj bodova koji podnosilac prijave na Javni poziv može ostvariti po osnovu tačke 7. b) ovog člana iznosi 60 bodova.

Teška oboljenja, u smislu ovog Pravilnika, jesu maligne bolesti, hemofilija, šećerne bolesti - insulin zavisni, psihoze, epilepsija, multipleks skleroza, progresivne neuromišićne bolesti - distrofija, termalna faza hronične bubrežne insuficijencije - dijaliza, cistične fibroze, sistemske autoimune bolesti i reumatska groznica.

8. za gubitak člana porodice usled ratnih dešavanja ili njegov nastanak na prostorima bivše SFRJ po 10 bodova.

Maksimalan broj bodova koji podnosilac prijave na Javni poziv može ostvariti po osnovu tačke 8. ovog člana iznosi 20 bodova.

9. za podnosioca prijave i svakog člana porodičnog domaćinstva koji je boravio u zarobljeništvu po 10 bodova.

Maksimalan broj bodova koji podnosilac prijave na Javni poziv može ostvariti po osnovu tačke 9. ovog člana iznosi 20 bodova.

10. za svakog učenika odnosno studenta na redovnom školovanju u porodičnom domaćinstvu (do 26 godina) po 10 bodova.

Maksimalan broj bodova koji podnosilac prijave na Javni poziv može ostvariti po osnovu tačke 10. ovog člana iznosi 20 bodova.

Ukoliko dva ili više podnosilaca prijava na Javni poziv imaju isti broj bodova, prednost se utvrđuje na osnovu:

1) postojanja neadekvatnih uslova stanovanja, i

2) prosečnog novčanog primanja po članu porodičnog domaćinstva, na taj način što se porodičnom domaćinstvu sa nižim prosečnim novčanim primanjima po članu daje prednost.

Član 9

Podnosilac prijave na Javni poziv u skladu sa odredbama ovog Pravilnika dužni su da uz prijavu dostave sledeću dokumentaciju:

1. Izbegličku legitimaciju ili ličnu kartu i rešenje o ukidanju svojstva izbeglice, odnosno legitimaciju interno raseljenog lica, za sebe i članove porodičnog domaćinstva ličnu kartu, odnosno rešenje o prijemu u državljanstvo ili članove porodičnog domaćinstva.

2. Overenu izjavu za sve punoletne članove porodičnog domaćinstva i podnosioca prijave na Javni poziv o dobrovoljnoj odluci da ostanu i žive u lokalnoj zajednici u kojoj imaju boravište odnosno prebivalište i o broju članova koji žive u zajedničkom domaćinstvu.

3. a) za izbegla i prognana lica: overena izjava podnosioca prijave na Javni poziv i punoletnih članova njegovog porodičnog domaćinstva da ne poseduje stambeni objekat ili građevinsko zemljište na teritoriji Republike Srbije (sem stambenog objekta za čiju sanaciju se traži pomoć), da nisu prodali ili na drugi način otuđili nepokretnost u zemlji prethodnog prebivališta ili u Republici Srbiji, da nemaju uslova da se vrate u zemlju porekla, i da nisu bili korisnici sredstava za stambeno zbrinjavanje u okviru projekta integracije na teritoriji Republike Srbije.

b) za raseljena lica: overena izjava podnosioca prijave na Javni poziv i punoletnih članova njegovog porodičnog domaćinstva da ne poseduje stambeni objekat i građevinsko zemljišta na teritoriji Republike Srbije van Kosova i Metohije (sem stambenog objekta za čiju sanaciju se traži pomoć), da nisu prodali ili na drugi način otuđili nepokretnost u Republici Srbiji, da nemaju uslova da se vrate u mesto prethodnog prebivališta na Kosovu i Metohiji, da nisu bili korisnici sredstava za stambeno zbrinjavanje u okviru projekata integracije na teritoriji Republike Srbije.

4. Izvod iz matične knjige rođenih za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva.

5. Odluka suda o razvodu braka ili izvod iz matične knjige umrlih ukoliko je podnosilac prijave samohrani roditelj.

6. Potvrda o nezaposlenosti nadležne Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje za podnosioca prijave na Javni poziv i svakog nezaposlenog člana porodičnog domaćinstva koji ima pravo na rad u smislu Zakona o radu.

7. Potvrda o primanjima članova zajedničkog porodičnog domaćinstva koji su zaposleni ili na drugi način ostvaruju novčanu naknadu.

8. Rešenje o invalidnosti ukoliko kod podnosioca prijave ili člana njegovog porodičnog domaćinstva postoji invalidnost.

9. Rešenje o kategorizaciji ukoliko u porodičnom domaćinstvu podnosioca prijave na javni poziv ima članova ometenih u mentalnom ili telesnom razvoju.

10. Relevantna medicinska dokumentacija ukoliko podnosilac prijave ili član njegovog porodičnog domaćinstva imaju telesno oštećenje ili teško oboljenje.

11. Izvod iz matične knjige umrlih za člana porodičnog domaćinstva koji je izgubio život tokom ratnih dešavanja ili potvrda od nadležnog organa da je lice poginulo ili nestalo tokom ratnih dešavanja na prostorima bivše SFRJ.

12. Pisani dokument o boravku u zarobljeništvu ukoliko je podnosilac prijave ili član zajedničkog porodičnog domaćinstva bio u zarobljeništvu tokom rata.

13. Potvrda o školovanju za učenike i studente.

Socijalno-ekonomski uslovi utvrđeni tačkom 1. do 10. člana 8. ovog Pravilnika dokazuje se odgovarajućim rešenjem, odnosno potvrdom nadležnog organa ili izjavom overenom u gradskom organu uprave ili sudu.

Član 10

Uslovi koji se odnose na stambene objekte koji su predmet pomoći za poboljšanje uslova stanovanja je postojanje prava svojine od strane podnosioca prijave na Javni poziv, kao i dozvola nadležnih organa što se dokazuje sledećom dokumentacijom:

1. Dokazom o vlasništvu (rešenje o uknjižbi ili kupoprodaji ugovor overen u sudu).

2. Odobrenje za izgradnju - građevinsku dozvolu i prijavu za početak izgradnje objekta, odnosno izvođenje radova, ili urbanističko - tehničke uslove, odnosno zahtev za legalizaciju objekta i dokaz od nadležnog organa da je legalizacija tog objekta moguća.

3. Ukoliko se radi o sanaciji već sagrađenog stambenog objekta, od korisnika sredstava će se prilikom zaključenja ugovora o dodeli sredstava za poboljšanje uslova stanovanja tražiti dokaz da su od strane nadležnog organa odobreni radovi za izgradnju i sanaciju stambenog objekta o čemu će biti obavešteni.

Ispunjenost uslova u pogledu potrebe izgradnje i sanacije stambenog objekta utvrđuje građevinski stručnjak na terenu za predložene stambene objekte čiji su vlasnici ušli u uži izbor.

Prilikom opredeljenja stambenog objekta koji je predmet pomoći za poboljšanje uslova stanovanja prednost će imati stambeni objekti površine do 100 m2 u osnovi i/ili pod prvom pločom.

Član 11

Stručne poslove u postupku po Javnom pozivu obavlja Komisija za utvrđivanje uslova i kriterijuma za dodelu sredstava.

Komisiju imenuje i razrešava Savet za upravljanje migracijama i trajna rešenja. Komisija odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik.

Poslovnik o radu Komisije iz stava 1. ovog člana, kojim se bliže utvrđuje način rada i odlučivanja Komisije, donosi Savet za upravljanje migracijama i trajna rešenja.

Član 12

Komisija iz člana 11. ovog Pravilnika razmatra prijave po objavljenom Javnom pozivu i utvrđuje predlog za dodelu sredstava i dostavlja Savetu za upravljanje migracijama i trajna rešenja na konačno odlučivanje.

Član 13

U postupku razmatranja prijava na Javni poziv Komisija za dodelu sredstava dužna je da utvrdi ispunjenost svih uslova propisanih ovim Pravilnikom za sve blagovremene i potpune prijave na Javni poziv i sačini listu prvenstva za pružanje pomoći i poboljšanje uslova stanovanja u skladu sa Pravilnikom.

Član 14

Komisija može da ostvari saradnju sa građevinskim stručnjacima iz gradske uprave i drugih organizacija koje sprovode slične programe kojima se obezbeđuje pomoć za poboljšanje uslova stanovanja po Javnom pozivu radi utvrđivanja ispunjenosti uslova u pogledu potrebe za izgradnju i sanaciju stambenog objekta koji je predmet pomoći za poboljšanje uslova stanovanja.

Član 15

U postupku razmatranja prijava na Javni poziv Komisija za dodelu sredstava može da ostvari saradnju sa gradskim poverenicima za izbeglice, Centrom za socijalni rad, Crvenim krstom, predstavnicima gradskih udruženja izbeglih, prognanih, raseljenih lica i predstavnicima UNHCR-a, Komesarijata za izbeglice i drugim organizacijama koje sprovode slične programe.

Ukoliko u obezbeđenju sredstava za pružanje pomoći za poboljšanje uslova stanovanja učestvuje donator, Komisija će u okviru aktivnosti utvrđenih stavom 2. ovog člana ostvariti saradnju sa istim.

Član 16

Sredstva za pomoć za poboljšavanje uslova stanovanja iz ovog Pravilnika obezbeđuju se pod sledećim uslovima:

- maksimalan iznos sredstava za pružanje pomoći za poboljšanje uslova stanovanja po korisniku utvrđuje Savet za upravljanje migracijama i trajna rešenja na predlog Komisije, za svaki Javni poziv;

- korisnik sredstava koji je dobio pomoć u materijalu za sanaciju dužan je da izvrši ugradnju primljenog materijala za sanaciju na način i u rokovima predviđenim ugovorom;

- grad raspolaže materijalom za sanaciju do momenta njegove ugradnje u stambeni objekat;

- grad ima pravo i obavezu kontrole upotrebe dodeljenih pomoći;

- način i rokove kontrole, kao i posledice neizvršavanja ugradnje dobijenog materijala za izgradnju i sanaciju, biće precizirani ugovorom zaključenim sa korisnikom;

- korisnik sredstava ne sme otuđiti stambeni objekat koji je predmet pomoći za poboljšanje uslova stanovanja u roku od 5 godina od dana zaključenja ugovora o dodeli pomoći.

Član 17

Odluku o dodeli sredstava za pomoć za poboljšanje uslova stanovanja donosi Savet na osnovu predloga za dodelu sredstava koji utvrđuje Komisija za dodelu sredstava.

Član 18

Komisija za dodelu sredstava dužna je da u roku od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave za Javni poziv sačini predlog za dodelu sredstava i isti dostavi Savetu na odlučivanje.

Član 19

Savet donosi odluku o dodeli sredstava u roku od 15 dana od dana dostavljanja predloga Komisije za dodelu sredstava.

Član 20

Odluka Saveta o dodeli sredstava po Javnom pozivu za pomoć i poboljšavanje uslova stanovanja ističe se na oglasnoj tabli Povereništva Komesarijata za izbeglice.

Korisnik sredstava zaključuje sa gradom ugovor o dodeli sredstava za pomoć za poboljšavanje uslova stanovanja u roku od 15 dana od dana završetka postupka Javne nabavke materijala za sanaciju, a najkasnije 75 dana od dana donošenja odluke Komisije.

Ugovor iz stava 2. ovog člana zaključuje se u pismenoj formi i sadrži obaveze korisnika sredstava.

Član 21

Prijava na Javni poziv podnosi se na propisanom obrascu koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Prijava na Javni poziv iz stava 1. ovog člana podnosi se neposredno Povereništvu ili putem pošte preporučenom pošiljkom, sa naznakom za Komisiju za utvrđivanje uslova i kriterijuma za dodelu pomoći izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica.

Član 22

Ukoliko se pojave novi i važni elementi vezano za prethodno podnešene zahteve, Komisija zadržava pravo na ponovno razmatranje istih.

Član 23

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u Službenom glasniku grada Jagodina.

Napomene

Prijava na Javni poziv, koja je sastavni deo ovog Pravilnika, nije objavljena u "Sl. glasniku grada Jagodina", br. 10/2009.