ZAKLJUČAK
O USVAJANJU PLANA AKCIJE ZA ŽIVOTNU SREDINU I ZDRAVLJE DECE U REPUBLICI SRBIJI ZA PERIOD OD 2009. DO 2019. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 83/2009)

1. Usvaja se Plan akcije za životnu sredinu i zdravlje dece u Republici Srbiji za period od 2009. do 2019. godine, koji je odštampan uz ovaj zaključak i čini njegov sastavni deo.

2. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PLAN AKCIJE
ZA ŽIVOTNU SREDINU I ZDRAVLJE DECE U REPUBLICI SRBIJI ZA PERIOD OD 2009. DO 2019. GODINE

 

1. UVOD

Na Četvrtoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju koja je održana 2004. godine u Budimpešti u organizaciji Svetske zdravstvene organizacije, ministri nadležni za zdravlje i ministri nadležni za životnu sredinu potpisali su Ministarsku deklaraciju "Za budućnost naše dece". Kao jedna od obaveza na nacionalnom nivou, proistekla iz ove deklaracije, je i izrada nacionalnih planova akcije za životnu sredinu i zdravlje dece. Imajući u vidu ovu međunarodnu obavezu, a na osnovu člana 33, st. 2. i 3. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08), na sednici održanoj 9. maja 2008. godine, Vlada je donela Odluku o obrazovanju Nacionalnog komiteta za životnu sredinu i zdravlje dece, sa zadatkom da izradi Predlog nacionalnog plana akcije za životnu sredinu i zdravlje dece, da predloži aktivnosti i mere u oblasti životne sredine i zdravlja dece i da pokrene inicijativu za saradnju sa drugim organizacijama u oblasti životne sredine i zdravlja dece. U skladu sa obavezama utvrđenim navedenom odlukom Nacionalni komitet za životnu sredinu i zdravlje dece svaka tri meseca obaveštavao je o svom radu Vladu, i u predviđenom roku od godinu i po dana, a do održavanja naredne, Pete ministarske konferencije izradio tekst nacionalnog Plana akcije za životnu sredinu i zdravlje dece u Republici Srbiji za period od 2009. do 2019. godine (u daljem tekstu: Plan akcije).

Plan akcije predstavlja poseban oblik plana kojim se za nadležne organe državne uprave, jedinice lokalne samouprave i udruženja, konkretizuju ciljevi i mere koji već postoje u relevantnim strategijama koje je usvojila Vlada (Strategija održivog razvoja, Strategija javnog zdravlja) i ostalim nacionalnim dokumentima (Nacionalni program integracije), a koje su neposredno vezane za uticaje životne sredine na zdravlje dece.

Ciljevi koji se žele postići Planom akcije jesu:

- koordinacija svih relevantnih aktivnosti vezanih za smanjenje i prevenciju oštećenja dečijeg zdravlja prouzrokovanog uticajima iz životne sredine;

- uključivanje aspekata dečijeg zdravlja u sektorske politike vezane za životnu sredinu;

- uključivanje svih segmenata društva, posebno nevladinog sektora, u aktivnosti vezane za podizanje svesti javnosti o uticajima iz životne sredine na zdravlje dece;

- unapređenje dečijeg zdravlja kroz unapređenje kvaliteta životne sredine.

Pravo na zdravlje i pravo na zdravu životnu sredinu koji doprinose očuvanju zdravlja, predstavljaju ljudska prava zagarantovana Ustavom. Ovakav kompleksan i sveobuhvatan pristup podrazumeva angažovanje svih relevantnih društvenih subjekata. Plan akcije za životnu sredinu i zdravlje dece predstavlja skup svih relevantnih mera i aktivnosti sa identifikovanim nosiocima aktivnosti i indikatorima na osnovu kojih će se pratiti i procenjivati njihova realizacija. Jedan od osnovnih principa je i multidisciplinarnost i interresorna koordinacija, jer determinante zdravlja poreklom iz životne sredine predstavljaju širok spektar faktora koji utiču na zdravlje dece, kao najosetljivijeg dela populacije. Naučna saznanja o tome pretočena su u konkretne aktivnosti relevantnih donosilaca odluka i Plan akcije predstavlja kompetentan dokument kojim su predviđene aktivnosti zasnovane na činjenicama i opšteprihvaćenim naučnim saznanjima o tome kako životna sredina utiče na zdravlje dece.

Posebno treba istaći obaveze koje se odnose na delovanje na nivou jedinica lokalne samouprave, gde će i donošenje odluka vezanih za lokalne politike biti znatno kompetentnije, ukoliko se zasniva na aktivnostima predviđenim Planom akcije.

Za sprovođenje Plana akcije neophodno je jačanje institucionalnih, zakonodavnih i finansijskog okvira koji treba da omoguće njegovo sprovođenje.

2. METODOLOGIJA IZRADE PLANA AKCIJE

Plan akcije odnosi se na period od 2009. do 2019. godine. Ovim planom određeni su prioriteti, koji su iskazani kao četiri prioritetna cilja koji su bili prihvaćeni na Četvrtoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju kao jedinstveni regionalni prioritetni ciljevi za ceo region Evrope, i oni su predstavljali okvir za definisanje aktivnosti u okviru Republike Srbije, uzimajući u obzir trenutno stanje u ove četiri oblasti u Republici Srbiji, postojeći strateški i zakonski okvir i opšte prihvaćena naučna saznanja o uticajima iz životne sredine na dečije zdravlje, imajući u vidu činjenicu da u Republici Srbiji ne postoji sistematičan pristup u ispitivanju uticaja životne sredine na zdravlje i da imamo nedovoljno naših sopstvenih rezultata studija uticaja životne sredine na zdravlje dece. Korišćeni su vodiči dobre prakse za ovu oblast publikovani od strane Svetske zdravstvene organizacije. Svetska zdravstvena organizacija pružila je tehničku pomoć prilikom izrade Plana akcije, a Nacionalni komitet za životnu sredinu i zdravlje dece radio je zajedno sa ekspertima Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a. U rad Nacionalnog komiteta su pored eksperata, predstavnika ministarstava i institucija, predstavnika Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, bili uključeni i predstavnici udruženja. Stručna javnost kao i celokupna javnost, bila je uključena u predstavljanje radne verzije Plana akcije kroz nekoliko radionica i javnih predstavljanja. Publikovan je i materijal za podizanje svesti javnosti koji je deljen u okviru ovih aktivnosti. Izrađena je i internet prezentacija Plana akcije i relevantnih aktivnosti koja služi za komunikaciju sa javnošću. Sve ove aktivnosti finansirane su kroz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške Ministarstvu zdravlja, kojom je odobreno finansiranje projekta "Izgradnja kapaciteta za primenu Plana akcije za životnu sredinu i zdravlje dece u Republici Srbiji i podizanje svesti javnosti" u iznosu od 108.000,00 evra. Projekat je počeo decembra 2008. i završiće se decembra 2009. godine.

U širokom procesu konsultacija u toku izrade Plana akcije odlučeno je da se plan izradi za period od deset godina, jer je to, stručno-metodološki gledano, najkraći period u kome se mogu integralno, za sva četiri cilja, postići merljivi rezultati.

Za sprovođenje aktivnosti iz Plana akcije planirano je obrazovanje Grupe za praćenje sprovođenja aktivnosti predviđenih Planom akcije, kao radnog tela Vlade.

3. CILJEVI PLANA AKCIJE

Na Četvrtoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju, usvojena su četiri osnovna prioriteta za region Evrope u okviru kojih pojedine države treba da odrede svoje nacionalne aktivnosti. Ova četiri prioriteta su:

1. Regionalni prioritet I - Voda i sanitacija;

2. Regionalni prioritet II - Udesi, povrede i fizička aktivnost;

3. Regionalni prioritet III - Kvalitet vazduha;

4. Regionalni prioritet IV - Hemijski, fizički i biološki agensi i zdravlje na radu.

U okviru četiri navedena prioriteta planirani su dugoročni i srednjoročni ciljevi, a u okviru srednjoročnih ciljeva pojedine jasno definisane aktivnosti koje imaju za cilj da stvore uslove za primenu ostalih planiranih mera, da unaprede sistem praćenja kvaliteta životne sredine ali i praćenja uticaja pojedinih štetnosti iz životne sredine na zdravlje dece kroz izradu pojedinih studija, novih registara i izradu kompjuterskog programa i sistema za praćenje najvažnijih indikatora životne sredine i zdravlja, onako kako je to predviđeno ENHIS (Environmental National Health Information System - Nacionalni informacioni sistem za životnu sredinu i zdravlje) bazom podataka koja se primenjuje u zemljama Evropske zajednice, ali je i preporučena od strane Svetske zdravstvene organizacije za primenu u svim zemljama evro-regiona Svetske zdravstvene organizacije, kao najkompletniji minimalni set indikatora za praćenje uticaja životne sredine na zdravlje dece. Ova aktivnost, pored aktivnosti koje se odnose na novonastale potrebe adaptacije u reagovanju na uticaj klimatskih promena na zdravlje, predstavljaju aktivnosti koje su zajedničke za sva četiri evropska prioriteta i prikazane su na kraju Plana akcije. Naime, klimatske promene predstavljaju u ovom delu Evrope nezaobilazni faktor u planiranju aktivnosti u vezi sa uticajem na zdravlje, naročito u letnjim mesecima u talasima vrućine, što zahteva posebno angažovanje svih aktera u funkcionisanju društva, a naročito zdravstvenog sistema, da odgovori posebnim potrebama povećanog korišćenja zdravstvenih usluga u periodima izloženosti ekstremno visokim temperaturama, naročito za dečiju populaciju koja je posebno osetljiva.

Najosetljiviji deo dečije populacije na uticaje iz životne sredine, posebno kod aerozagađenja, su deca starosti do četvrte godine života, te je u mnogim aktivnostima ovaj deo dečije populacije u posebnom fokusu. Pri izradi Plana akcije posebno je uzeta u obzir činjenica da deca nisu mali ljudi i da je njihov način reagovanja na uticaje iz životne sredine drugačiji od onoga kod odraslih osoba, a da su u posebnim periodima svoga rasta i razvoja posebno osetljivi za pojedine uticaje, naročito kod delovanja hemikalija, kada su uticaji pojedinih hemikalija naročito izraženi jer dečija fiziologija omogućava njihovu interakciju sa procesima koji se specifično odvijaju pri razvoju pojedinih organa, na takav način da predstavljaju posebne "prozore osetljivosti", kada ova interakcija predstavlja posebnu opasnost po dečije zdravlje. U svetlu ovih činjenica, planirana je zajednička aktivnost uvođenja posebnog pedijatrijskog "zelenog kartona" u kome će pedijatri evidentirati posebne uticaje iz životne sredine na zdravlje deteta koji mogu da predstavljaju uzrok pojave pojedinih patoloških stanja kod dece. Do sada je malo pažnje obraćano na ovu vrstu podataka kod pojedinačnog obraćanja dece pedijatrima. Takođe, posebnu teškoću u radu pri izradi ovog plana akcije, predstavljala je činjenica da kod nas gotovo uopšte ne postoje studije analize uticaja postojećeg stanja životne sredine na zdravlje dece, te su korišćeni rezultati studija iz drugih zemalja, naročito onih sa sličnim stanjem u životnoj sredini.

Posebno treba istaći činjenicu da je Republika Srbija jedna od poslednjih zemalja u Evropi, ali i u svetu, koja se nije pridružila akciji Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP - United Nations Environment Program) za zabranu upotrebe olovnog benzina do kraja 2008. godine. Olovo iz benzina predstavlja jednu od najvećih pretnji dečijem zdravlju i sa veoma visokom verovatnoćom prouzrokuje umerenu mentalnu retardaciju kod dece izložene povišenim koncentracijama olova u životnoj sredini (deca koja žive ili idu u školu u blizini prometnih saobraćajnica posebno su ugrožena). Na žalost, kod nas ne postoji ni jedna studija koja proučava stanje u Republici Srbiji, ali pošto se naša deca ni po čemu ne razlikuju od druge dece, tvorci ovog plana akcije samo su se mogli u svom stavu, pridružiti inicijativi za zabranu upotrebe olovnog benzina. Kako je Strategija održivog razvoja već usvojena, mogli smo samo da ponovimo već ustanovljen rok za zabranu upotrebe olovnog benzina, a to je 2015. godina. Važno je napomenuti da sama zabrana ne povlači nikakve materijalne troškove, jer sva motorna vozila, bez obzira na starost i tip, mogu da koriste bezolovni benzin.

4. FINANSIJSKA SREDSTVA POTREBNA ZA SPROVOĐENJE PLANA AKCIJE

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju aktivnosti predviđenih Planom akcije u 2009. godini već su opredeljena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu u okviru resornih ministarstava, a u skladu sa planiranim aktivnostima za ovu godinu.

U postupku donošenja zakona o budžetu Republike Srbije za svaku narednu godinu, razmatraće se zahtevi za obezbeđenje sredstava za sprovođenje aktivnosti planiranih Planom akcije, radi dostizanja postavljenih ciljeva. Plan akcije sprovodiće se u skladu sa bilansnim mogućnostima Republike Srbije.

 

PLAN AKCIJE ZA ŽIVOTNU SREDINU I ZDRAVLJE DECE U REPUBLICI SRBIJI ZA PERIOD OD 2009. DO 2019. GODINE

Regionalni prioritet I - Voda i sanitacija

 

DUGOROČNI CILJ I - do 2019. godine doprineti unapređenju pristupa adekvatnim i bezbednim izvorištima vodosnabdevanja i odgovarajućoj sanitaciji za decu

 

Srednjoročni cilj 1 - harmonizacija relevantnih zakonskih propisa sa pravom EU.

Srednjoročni cilj 2 - uspostavljen sistem za praćenje oboljevanja dece usled hemijske neispravnosti vode za piće (koji podrazumeva i sistem monitoringa faktora iz životne i radne sredine koji utiču na zdravlje dece i omladine koji zadovoljava kriterijume ENHIS baze podataka)

Srednjoročni cilj 3: smanjen broj obolele dece usled mikrobiološki i hemijski zagaćene vode za piće (10% do 2015, dodatnih 5% do 2018, pri čemu se kao polazno stanje uzima 2012.)

Srednjoročni cilj 4: smanjenje obolevanja dece usled neadekvatne sanitacije (10% do 2015. dodatnih 5% do 2018. pri čemu se kao polazno stanje uzima 2012.)

 

SREDNJOROČNI CILJ 1.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Harmonizacija relevantnih zakonskih propisa sa pravom EU

Postojeća zakonska regulativa usklađena sa pravom EU i doneta nova usklađena zakonska regulativa

• Broj donetih relevantnih zakona i podzakonskih akata
• Broj relevantnih zakona i podzakonskih akata usklađenih sa direktivama EU

"Službeni Glasnik RS"

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 1.1.
Identifikacija i analiza relevantnih zakonskih propisa u oblasti kvaliteta vode za piće koje treba uskladiti sa pravom EU (posebno u oblasti uvođenja planova o bezbednosti vode za piće, odgovarajućeg uzorkovanja i zaštite malih sistema za snabdevanje vodom)

Identifikovani svi sektori, zakoni i podzakonski akti povezani sa vodom i sanitacijama

broj identifikovanih sektora, zakona i podzakonskih akata

Izveštaj o analizi zakonskih propisa

Ministarstvo zdravlja; Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja

2010.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 1.2.
Usklađivanje zakonske regulative sa pravom EU se vrši u okviru realizacije Nacionalnog programa integracije

Inovirani stari i usvojeni novi zakoni i podzakonski akti potvrđen Protokol o vodi i zdravlju

- Broj usklađenih i usvojenih zakona i pravilnika (podzakonskih akata)

Izveštaj o procesu usklađivanja i napretku Službeni Glasnik Republike Srbije

Ministarstvo zdravlja; Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja

2011.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 1.3
Potvrđivanje Protokola o vodi i zdravlju

Potvrđen Protokol o vodi i zdravlju

Zakon o ratifikaciji Protokola o vodi i zdravlju

"Službeni Glasnik Republike Srbije"

Ministarstvo zdravlja; Ministarstvo poljoprivrede. šumarstva i vodoprivrede; Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja

2011.

Budžet Republike Srbije

SREDNJOROČNI CILJ 2.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Uspostavljen sistem za praćenje obolevanja dece usled hemijske neispravnosti vode za piće (koji podrazumeva sistem monitoringa faktora iz životne i radne sredine koji utiču na zdravlje dece i omladine koji zadovoljava kriterijume ENHIS baze podataka)

Prave se redovni statistički izveštaji o uzrocima oboljevanja dece kao posledice hemijske neispravnosti vode za piće
Uspostavljen sistem monitoringa kvaliteta vode i efekata po zdravlje koji utiču na zdravlje dece i omladine koji zadovoljava kriterijume ENHIS baze podataka

• Procenat vodovoda sa organoleptičkom i hemijskom neispravnošću vode za piće
• Procenat vodovoda sa povećanim koncentracijama toksičnih hemijskih supstanci u vodi za piće
• Procenat vodovoda sa povećanim koncentracijama kancerogenih supstanci u vodi za piće
• Procenat domaćinstava koja imaju dostupnu hemijski ispravnu vodu za piće imajući u vidu toksične materije
• 1.1 Broj prijavljenih hidričnih epidemija
• 1.2 Proporcija stanovnika priključenih ia centralni vodovod
• 1.3 Procenat stanovnika koji imaju pristup unapređenom centralnom vodovodu u gradskim i seoskim područjima
• 1.4 Promene tokom vremena kod stanovnika koji su priključeni na postrojenja za tretman otpadnih voda
• 1.5 Procenat stanovnika koji su priključeni na kanalizaciju u gradskim i seoskim područjima (samo seoskim)
• 1.6. Kvalitet vode za kupanje u prirodnim kupalištima
• 1.7. Kvalitet vode za kupanje u zonama sa svežom vodom

 

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 2.1
Izrada Registra toksičnih hemijskih supstanci u vodi za piće i obolevanje uzrokovano toksičnim hemijskim supstancama

Registar je formiran

- Broj toksičnih hemijskih supstanci u registru iznad MDK u odnosu na ukupan broj toksičnih supstanci u vodi za piće prema važećem Pravilniku
- Broj kancerogenih hemijskih supstanci u registru u odnosu na ukupan broj kancerogenih supstanci u vodi za piće prema važećem pravilniku

Novi pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće u skladu sa EU legislativom

Ministarstvo zdravlja; Institut za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović - Batut" (u daljem tekstu: institut) i mreža instituta i zavoda za javno zdravlje

od 2010. do 2011.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 2.2
Izrada Registra kancerogenih hemijskih supstanci u vodi za piće i obolevanja uzrokovanog kancerogenim hemijskim supstancama (npr. cijanotoksini)

Registar je formiran

Broj dece obolele od izloženosti kancerogenim hemijskim supstancama u vodi za piće

Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće

Ministarstvo zdravlja; Institut i mreža instituta i zavoda za javno zdravlje

od 2010. do 2011.

Budžet Republike Srbije

SREDNJOROČNI CILJ 3.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Smanjen broj obolele dece usled mikrobiološki i hemijski zagađene vode za piće (10% do 2015. dodatnih 5% do 2018. pri čemu se kao polazno stanje uzima 2012.)

- Poboljšan monitoring kvaliteta vode za piće u školskim i predškolskim ustanovama za 10%
- Poboljšan monitoring kvaliteta vode za piće u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj dece i omladine za 10%
- Unapređena svest o važnosti lične higijene, posebno pranja ruku u odnosu na postojeće za 30%

• Broj uzoraka, dinamika uzorkovanja i obim analiza u okviru monitoringa kvaliteta vode za piće u školama i predšk. ustanovama.
• Broj osposobljenih laboratorija za analizu uzoraka vode za piće i broj edukovanog kadra za rad u ovim laboratorijama.
• Broj škola i predškolskih ustanova gde je sprovedena edukacija
• Broj domova za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite u kojima je sprovedena edukacija
• Broj nastavnika i učenika obuhvaćenih edukacijom.

Izveštaji instituta i zavoda za javno zdravlje

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 3.1
Uspostavljanje baze podataka o kvalitetu vode u svim objektima gde borave deca

Baza podataka o kvalitetu vode uspostavljena u svim objektima gde borave deca

- Broj izveštaja o kvalitetu vode koje izrađuje baza podataka

Izveštaji o bazi podataka

Institut i mreža instituta i zavoda za javno zdravlje

od 2012. do 2015.

 

AKTIVNOST 3.2
Unapređen kapacitet sanitarne inspekcije i laboratorija u oblasti praćenja kvaliteta vode za piće, posebno u školama i predškolskim ustanovama, kao i u domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite

Smanjena stopa obolevanja od bolesti čiji je uzrok zagađena voda za piće
Smanjen broj hidričnih epidemija

- Broj mernih mesta na kojima se kontroliše voda za piće
- Broj kontrolisanih uzoraka vode za piće
- Broj izveštaja sanitarnih inspekcija u predškolskim ustanovama, školama i domovima za decu i omladinu u sistemu i socijalne zaštite o kontroli kvaliteta
- Prisustvo Eserihia colli u vodi za piće
- stopa obolevanja od Hepatitisa A, enterokolitisa, šigeloza
- Broj hemijskih supstanci u vodi za piće iznad MDK.

Izveštaj o bolestima školskih dispanzera
Godišnji izveštaji o kvalitetu vode za piće u školskim, predškolskim ustanovama i u domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite
Izveštaji o kretanju zaraznih bolesti u Republici Srbiji
Godišnji izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće

Institut, mreža instituta i zavoda za javno zdravlje, sanitarna inspekcija.

od 2012. do 2015.

 

AKTIVNOST 3.3
Unapređenje znanja i veština dece odnosno učenika i nastavnika u predškolskim i školskim ustanovama i u domovima za decu i omladinu u sistemu soc. zaštite u odnosu na ličnu higijenu

Smanjene stope obolevanja od bolesti "prljavih ruku"
Unapređene higijenske navike učenika

- Broj edukovanih učenika
- Broj edukovanih nastavnika u školama i predškolskim ustanovama
- broj edukovanog osoblja u domovima za decu i omladinu u sistemu soc. zaštite
- Broj škola obuhvaćenih edukacijom
- broj domova za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite obuhvaćenih edukacijom

Godišnji izveštaj o sanitarno-higijenskim prilikama u školskim objektima i domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite:
Izveštaj o zaraznim bolestima u Republici Srbiji

Ministarstvo prosvete;
Ministarstvo zdravlja;
Ministarstvo rada i socijalne politike;
udruženja

od 2012. do 2018.

Budžet Republike Srbije

SREDNJOROČNI CILJ 4.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Smanjenje obolevanja dece usled neadekvatne sanitacije (10% do 2015, dodatnih 5% do 2018, pri čemu se kao polazno stanje uzima 2012.)

- Poboljšano adekvatno i bezbedno vodosnabdevanje u predškolskim i školskim ustanovama i u domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite za 10%
- Poboljšane sanitacije (priključci na kanalizacionu mrežu) za 5% u svim ustanovama gde borave deca
- Poboljšan tretman komunalnih otpadnih voda za 5%

• Broj škola i predškolskih ustanova koje su priključene na centralni vodovodni sistem i broj priključen na lokalni vodovod;
• Broj škola i predškolskih ustanova koje su priključene na kanalizaciju;
• Broj sanitarnih čvorova u školama i predškolskim ustanovama;
• Broj lavaboa u školama i predškolskim ustanovama

Godišnji izveštaji

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 4.1
Priključivanje škola i predškolskih ustanova i domova za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite na sisteme vodosnabdevanja i kanalizaciju

Smanjena stopa obolevanja usled fekalno oralnih infekcija kod dece koja borave u vaspitno obrazovnim ustanovama i kod dece i mladih u sistemu socijalne zaštite

- broj oralno-fekalnih infekcija kod dece koja borave u vaspitno obrazovnim ustanovama i kod dece i mladih u sistemu socijalne zaštite

Izveštaji o kretanju zaraznih bolesti u Republici Srbiji;
Godišnji izveštaj o sanitarno-higijenskim prilikama u školskim objektima i domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite

Jedinice lokalne samouprave
Ministarstvo prosvete
Ministarstvo rada i socijalne politike

od 2012. do 2018.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 4.2
Obezbeđivanje adekvatnih tehničkih uslova u školama i predškolskim ustanovama i domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite povezanih sa sanitacijom (uključujući i suve toalete)

Poboljšani sanitarno-higijenski uslovi u školama, predškolskim ustanovama i domovima socijalne zaštite za smeštaj dece i omladine

Broj obolelih od bolesti "prljavih ruku"

Izveštaj o bolestima školskih dispanzera
Godišnji izveštaji o sanitarno-higijenskim uslovima u školama i domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite

Jedinice lokalne samouprave
Ministarstvo prosvete
Ministarstvo rada i socijalne politike

od 2012. do 2018.

 

 

Regionalni prioritet II - Udesi, povrede i fizička aktivnost

DUGOROČNI CILJ II - do 2019. godine, unapređena bezbednost životne sredine i povećana fizička aktivnost dece radi smanjenja umiranja, invaliditeta, povređivanja i obolevanja dece.
(učešće u saobraćaju, sportu i slobodnim aktivnostima, povrede u domaćinstvu)

Srednjoročni cilj 1 - Usaglašavanje relevantne zakonske regulative sa EU.

Srednjoročni cilj 2 - Unapređivanje sistema za praćenje uzroka mortaliteta, morbiditeta i invaliditeta dece nastalih kao posledica delovanja spoljnih faktora (koji podrazumeva sistem monitoringa faktora iz životne i radne sredine koji utiču na zdravlje dece i omladine koji zadovoljava kriterijume ENHIS baze podataka).

Srednjoročni cilj 3 - Smanjenje broja smrtno stradale i broja teško povređene dece (do 2012, smanjen broj smrtno stradale i broj teško povređene dece za 2% u odnosu na 2008, za još 5% do 2015. i za još 10% do 2018, pri čemu se kao polazno stanje uzima 2008.).

Srednjoročni cilj 4 - Povećanje nivoa fizičke aktivnosti dece u školama (do 2012, povećan nivo fizičke aktivnosti dece u školama za 2% u odnosu na 2008, za još 5% do 2015. i za još 7% do 2018, pri čemu se kao polazno stanje uzima 2008.).

 

SREDNJOROČNI CILJ 1.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Usaglašavanje relevantne zakonske regulative sa pravom EU

Plan akcije prepoznat u propisima Srbije i sprovodi se u skladu sa preporukama EU

• broj usvojenih relevantnih zakona i podzakonskih akata
• broj relevantnih zakona i podzakonskih akata usklađenih sa evropskim direktivama

"Službeni glasnik RS"

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 1.1
Identifikacija i analiza relevantnih zakonskih propisa koje treba uskladiti sa pravom EU

Identifikovani svi sektori, zakoni i podzakonski akti sa preporukama za izmenu.

- broj identifikovanih sektora, zakona i podzakonskih akata

izveštaj studije

Grupa za sprovođenje Akcionog plana

2010.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 1.2
Usaglašavanje zakona u oblasti životne sredine, saobraćaja, zdravlja, proizvodnje i prometa opasnih materija, prostornog planiranja i građevinarstva (fizički dizajn i kvalitet izgradnje)

Inovirani i usvojeni novi zakoni i podzakonski akti u skladu sa EU regulativom / acquis communitaire
Izgrađeni institucionalni kapaciteti za sprovođenje propisa

- broj usaglašenih zakona

"Službeni glasnik RS"

Resorna ministarstva

2012.

Budžet Republike Srbije

SREDNJOROČNI CILJ 2.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Unapređivanje sistema za praćenje uzroka mortaliteta, morbiditeta i invaliditeta dece nastalih kao posledica delovanja spoljnih faktora (koji podrazumeva sistem monitoringa faktora iz životne i radne sredine koji utiču na zdravlje dece i omladine koji zadovoljava kriterijume ENHIS baze podataka)

Baza podataka i statistički izveštaji koji daju potpunu analizu uzroka mortaliteta i invaliditeta dece prouzrokovanih spoljnim faktorima
Uspostavljen sistem monitoringa faktora povređivanja i fizičke aktivnosti i njihovih uticaja na zdravlje koji zadovoljava kriterijume ENHIS baze podataka

• procenat zdravstvenih ustanova (u odnosu na definisane posmatrane institucije) koje šalju u skladu sa ENHIS-om potpune izveštaje za registar o uzrocima povreda
• procenat obuhvaćenosti svih struktura povređivanja prema uzroku na osnovu podataka iz registra
• 2.1 Standardizovane stope mortaliteta za povrede nastale u drumskom saobraćaju kod dece i mladih do 24 godine
• 2.2 Standardizovane stope mortaliteta za određene zadesne povrede od 1-19 godina (zbir svih smrtnih ishoda)
• 2.3 Prevalenca prekomerne telesne težine među trinaestogodišnjacima.
• 2.4 Fizička aktivnost među jedanaestogodišnjacima
• 2.5 Sprovođenje 10 nacionalnih politika čiji je cilj prevencija povređivanja dece i mladih u drumskom saobraćaju (ukupan skor)
• 2.6 Stepen sprovođenja 12 nacionalnih politika čiji je cilj smanjenje zadesnih povreda
• 2.7 Stepen sprovođenja 12 politika čiji je cilj smanjenje prekomerne telesne težine i gojaznosti kod dece

 

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 2.1.
Izrada Populacionog registra o povređivanju

Populacioni registar je izrađen; Registar postavljen u funkciju i generiše izveštaje

procenat zdravstvenih ustanova (u odnosu na definisane opservacione institucije) koje šalju kvalitetne i potpune izveštaje za registar o uzrocima povreda

Godišnji izveštaj Instituta

Institut i zavodi za javno zdravlje

2015.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 2.2.
Izrada ciljanih dopunskih istraživanja za dopunu slike o situaciji u oblasti povređivanja i njihovo pilotiranje

Program dopunskih ciljanih istraživanja ugrađen u program statističkih istraživanja

- broj uključenih parametara za identifikaciju uzroka povređivanja u postojeća ciljanja istraživanja i broj novih parametara koji su uvedeni

Izveštaji ciljnih istraživanja

Institut i mreža instituta i zavoda za javno zdravlje

2012.

Budžet Republike Srbije

SREDNJOROČNI CILJ 3.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Smanjenje broja smrtno stradale i broja teško povređene dece u saobraćajnim nesrećama i nesrećama u domaćinstvu

Smanjenje broja smrtno stradale i broja teško povređene dece nastalih kao posledica saobraćajnih nesreća i povreda u domaćinstvu (do 2012, broj smrtno stradale i broj teško povređene dece smanjen za 2% u odnosu na 2008, za još 5% do 2015. i za još 10% do 2018, pri čemu se kao polazno stanje uzima 2008).

• mortalitet dece čiji je uzrok saobraćajna nesreća
• mortalitet dece prouzrokovan povredama u domaćinstvu
• broj hospitalizovane dece kao posledica saobraćajnih nesreća i povreda u domaćinstvu

• Izveštaji saobraćajne policije (MUP-a)
• Izveštaji registra za povređivanje
• Zdravstveno-statistički izveštaji i istraživanja

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 3.1
Izrada studije postojećeg stanja

Izrađena Studija postojećeg stanja bezbednosti dece u zoni vaspitno-obrazovnih ustanovama sa utvrđenim pojedinim tipskim rešenjima za tehničko regulisanje saobraćaja

Izrađena studija

Izveštaji o radu nosioca aktivnosti

JP "Putevi Srbije"; Ministarstvo infrastrukture
U saradnji Pokrajinskim i Organima lokalne samouprave organima nadležnim za saobraćaj

2011.

Budžet Republike Srbije;
budžet AP Vojvodine
Budžet Lokalne samouprave

AKTIVNOST 3.2
Edukacija edukatora o prevenciji povređivanja dece u domaćinstvu

Unapređeno znanje i veštine edukatora

- Broj polaznika edukacije
- Broj predavanja
- Broj radionica
- Znanje polaznika o merama prevencije povređivanja dece u domaćinstvu

Izveštaji nosilaca aktivnosti o realizaciji edukacije

Instituti i zavodi za javno zdravlje, druge zdravstvene ustanove

2010. do 2015.

Budžet RS (donacije)

AKTIVNOST 3.3
Kampanja unapređenja svesti javnosti o prevenciji povređivanja dece

Unapređena svest opšte javnosti o prevenciji povređivanja dece

- Broj javnih manifestacija
- Broj učesnika
- Broj i vrsta masmedijskih sadržaja

Izveštaji nosilaca aktivnosti
Rezultati ciljnih istraživanja

Relevantna ministarstva, lokalna samouprava, Instituti i zavodi za javno zdravlje, druge zdravstvene ustanove, predškolske ustanove, masmediji

2011. do 2018.

Budžet RS (donacije)

AKTIVNOST 3.4
Obezbeđivanje saobraćajno tehničkih uslova u okolini vaspitno-obrazovnih ustanova i ustanova socijalne zaštite

Poboljšana bezbednost saobraćaja u okolini vaspitno-obrazovnih ustanova i tehničko saobraćajni uslovi u okolini ustanova socijalne zaštite za decu

- Broj vaspitno-obrazovnih ustanova pokrivenih saobraćajno tehničkim merama;
- Broj ustanova za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju pokrivenih saobraćajno tehničkim merama;
- Broj zavoda za vaspitanje dece i omladine pokrivenih saobraćajno tehničkim merama

Izveštaj organa nadležnih za saobraćaj

JP "Putevi Srbije"; Ministarstvo infrastrukture
U saradnji sa Pokrajinskim i Organima lokalne samouprave organima nadležnim za saobraćaj

od 2011. do 2016.

Budžet Republike Srbije;
budžet AP Vojvodine
Budžet Lokalne samouprave

AKTIVNOST 3.6
Kampanja za unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju

Povećanje nivoa svesti o bezbednosti dece u saobraćaju i smanjenje broja povređene i smrtno stradale dece u saobraćaju

- Broj dece povređene u saobraćaju;
- Broj smrtno stradale dece usled povreda u saobraćaju;
- procenat vozača koji koriste zaštitne mere za decu u saobraćaju;
- Procenat dece učesnika u saobraćaju koja su zaštićena posebnim sredstvima (sedišta za decu, kacige za decu bicikliste);
- Broj televizijskih stanica koje emituju promotivni videospot;
- Broj radio stanica koje emituju promotivni spot;
- Broj podeljenih letaka

Izveštaji saobraćajne policije (MUP-a);
Izveštaji registra za povređivanje;
Zdravstveno-statistički izveštaji i istraživanja;
Konačni izveštaji o kampanji

Ministarstvo unutrašnjih poslova;
Ministarstvo omladine i sporta;
Ministarstvo zdravlja u saradnji sa međunarodnim organizacijama,
Crvenim krstom Srbije i drugim udruženjima

od 2011. do 2017. (na svake dve godine)

Budžet Republike Srbije
Lokalna samouprava

SREDNJOROČNI CILJ 4.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Povećanje nivoa fizičke aktivnosti dece u školama (do 2012, povećan nivo fizičke aktivnosti dece u školama za 2% u odnosu na 2008, za još 5% do 2015. i za još 7% do 2018, pri čemu se kao polazno stanje uzima 2008.)

Povećanje nivoa fizičke aktivnosti dece u školama (do 2012, povećan nivo fizičke aktivnosti dece u školama za 2% u odnosu na 2008, za još 5% do 2015. i za još 7% do 2018. pri čemu se kao polazno stanje uzima 2008.).

• procenat dece koja ispunjavaju standarde merenja psiho-fizičkih sposobnosti u skladu sa uzrastom
• broj dece sa deformitetima kičme
• broj časova fizičkog vaspitanja u školama
• broj obnovljenih igrališta za decu
• broj održanih radionica za podizanje svesti dece o potrebi adekvatne fizičke aktivnosti

• Dnevnici rada fizičkog vaspitanja i merenja
•   Izveštaji sa sistematskog pregleda
• Izveštaji opštinskih organa o korišćenju sportskih terena i terena za rekreaciju

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 4.1
Razvoj sistema za praćenje fizičke aktivnosti dece u skladu sa međunarodnim standardima

Unapređenje sistema za praćenje i bolje planiranje programa za fizičku aktivnost dece

- Postavljen sistem za praćenje fizičke aktivnosti dece;
- Usvojena Metodologija za sakupljanje i obradu novih indikatora

Baza podataka Instituta i mreže zavoda za javno zdravlje

Ministarstvo prosvete Institut i Mreža instituta i zavoda za javno zdravlje

od 2011. do 2015.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 4.2
Izgradnja, uređenje i održavanje dečjih igrališta i terena za rekreaciju

Povećan broj dece koja se igraju na novoizgrađenim i uređenim dečjim igralištima odnosno prostorima za igru na otvorenom

- broj izgrađenih i uređenih prostora za rekreaciju;
- procenat opština u kojima je definisana budžetska linija za unapređenje bezbednosti i kvaliteta rekreacionih prostora za decu

Finansijski izveštaji opština;
Izveštaji Sekretarijata za urbanizam

Ministarstvo za Nacionalni i investicioni plan;
Ministarstvo omladine i sporta; lokalna samouprava;
Republički zavod za sport

od 2011. do 2016.

Budžet Republike Srbije
Budžet Lokalna samouprava

AKTIVNOST 4.3
Unapređenje kvaliteta nastave i vannastavnih fizičkih aktivnosti u vaspitno-obrazovnim ustanovama

Povećano interesovanje za bavljenje fizičkim aktivnostima i zadovoljstvo dece kvalitetom nastave fizičkog vaspitanja i ponudom vannastavnih aktivnosti

- broj vannastavnih aktivnosti u obrazovnim ustanovama;
- broj organizovanih takmičenja i broj uključenih učenika
- procenat učenika koji ne pohađa nastavu fizičkog vaspitanja (napuštanje časova, oslobađanje od nastave)

Školski programi i godišnji programi rada;
Izveštaji škola o redovnim časovima i takmičenjima

Ministarstvo prosvete;
Ministarstvo omladine i sporta;

od 2012. do 2018.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 4.4
Uvođenje zdravstvenog vaspitanja u osnovne (i srednje) škole

Unapređena svest školske dece o veštinama zdravih stilova života

- Broj nastavnih tema i jedinica uključuju ove oblasti
- Broj časova u kojima se posebne jedinice bave zdravim stilovima života
- Nivo svesti dece o zdravim stilovima života i ponašanju u skladu sa principima zdravih stilova života

Izveštaji škola;
Izveštaji iz ciljanih istraživanja (zdravstveno stanje dece)

Ministarstvo prosvete;
Ministarstvo zdravlja
Mreža instituta i zavoda za javno zdravlje

2012. i kontinuirano

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 4.5
Izrada i sprovođenje programa "Zajedno za zdravlje"

Unapređenje znanja i veština dece koja su van školskog sistema o zdravim stilovima života

- Broj radionica/drugih događaja organizovanih za decu koja ne pohađaju školu (posebno vulnerabilne grupe, deca u institucijama socijalne zaštite)
- Procenat dece obuhvaćene programom
- Nivo svesti dece o zdravim stilovima života i poštovanje zdravih stilova života

Izveštaji nosilaca aktivnosti;
Rezultati ciljanih istraživanja

Ministarstvo prosvete;
Minist. zdravlja;
Ministarstvo rada i socijalne politike; zdravstvene ustanove; ustanove socijalne zaštite u saradnji sa međunarodnim organizacijama (UNICEF) i udruženjima

od 2011. do 2018.

Budžet Republike Srbije (donacijama UNICEF)
Lokalna samouprava
Udruženja

AKTIVNOST 4.6
Izrada i sprovođenje programa "Zdrav vrtić"

Kreiranje zdrave i bezbedne sredine u predškolskim ustanovama i unapređenje znanja dece u predškolskim ustanovama, njihovih roditelja i zaposlenih u predškolskim ustanovama o zdravim stilovima života

- Procenat predškolskih ustanova koje sprovode program;
- Procenat vrtića u Republici Srbiji koji sprovode program:
- Broj radionica;
- Broj obuhvaćene dece;
- Broj edukovanih roditelja;
- Broj edukovanih zaposlenih u predškolskim ustanovama, uključujući i direktore predškolskih ustanova

Izveštaji nosilaca aktivnosti

Ministarstvo zdravlja;
Ministarstvo prosvete; mreža instituta i zavoda za javno zdravlje; predškolske ustanove u saradnji sa međunarodnim organizacijama (UNICEF) i udruženjima

od 2011. do 2018.

Budžet Republike Srbije (donacijama UNICEF)
Lokalna samouprava
Udruženja

AKTIVNOST 4.7
Izrada i sprovođenje programa "Zdrava škola"

Unapređeno zdravlje školske dece kroz povećano bavljenje fizičkim aktivnostima u bezbednoj sredini (vožnja bicikla i hodanje do škole)

- Procenat osnovnih i srednjih škola obuhvaćenih programom;
- Učestalost redovne fizičke aktivnosti kod dece u školama koje su obuhvaćene projektom procenat dece u školama koja se redovno bave organizovanim fizičkim aktivnostima u okviru školskog i vanškolskog programa);
- Proporcija (odnos) gojaznosti dece u školama koje su obuhvaćene projektom u odnosu pa sve škole;
- Broj gojazne dece u školama u projektu

Izveštaji nosilaca aktivnosti;
Ciljana istraživanja

Ministarstvo prosvete;
Ministarstvo zdravlja;
škole;
zdravstvene ustanove;
Mreža instituta i zavoda za javno zdravlje nevladine organizacije

Od 2011. do 2018.

Budžet Republike Srbije (donacijama UNICEF)
Lokalna samouprava
Udruženja

 

Regionalni prioritet III - Kvalitet vazduha

DUGOROČNI CILJ II - do 2019. doprineti smanjenju izloženosti dece zagađenom vazduhu radi prevencije respiratornih i ostalih bolesti vezanih za aerozagađenje

 

Srednjoročni cilj 1 - Usaglašavanje relevantne zakonske regulative sa pravom EU.

Srednjoročni cilj 2 - Stvaranje sistema za praćenje respiratornih i drugih bolesti uzrokovanih aerozagađenjem kod dece i podignuta svest o značaju kvaliteta vazduha zatvorenog prostora (koji podrazumeva sistem monitoringa faktora iz životne i radne sredine koji utiču na zdravlje dece i omladine koji zadovoljava kriterijume ENHIS baze podataka)

Srednjoročni cilj 3 - Smanjenje prevalence respiratornih bolesti kod dece (astma, bronhitis).

Srednjoročni cilj 4 - Smanjenje neprihvatljivih nivoa aerozagađenja iznad standarda SZO za kvalitet vazduha za 15% u odnosu na 2012. (SČ10, NO2, SO2, O3).

Srednjoročni cilj 5 - Smanjenje izloženosti rizicima od zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru (sekundarni duvanski dim, vlaga, sagorevanje čvrstih goriva u zatvorenom prostoru, radon).

 

SREDNJOROČNI CILJ 1.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Usaglašavanje relevantne zakonske regulative sa pravom EU

Uspostavljen harmonizovan sistem zakonodavne regulative u oblasti zaštite vazduha

Broj zakona i propisa iz oblasti aerozagađenja koje je donela Narodna skupština

• Izveštaj Evropske komisije o postignutom napretku
• "Službeni glasnik RS"
• Izveštaj mreže zavoda i instituta za javno zdravlje
• Izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 1.1
Određivanje i analiza relevantne zakonske regulative koja treba da se uskladi sa pravom EU u oblasti zaštite vazduha zasnovane na Direktivi 2008/50/EZ od 21. maja 2008.

Identifikovani svi sektori, zakoni i podzakonski akti sa preporukama za izmenu.

- broj identifikovanih sektora, zakona i podzakonskih akata

izveštaj studije

Grupa za sprovođenje Akcionog plana

2010.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 1.2
Usklađivanje zakonske regulative sa pravom EU se vrši u okviru realizacije Nacionalnog programa za integracije

Zakoni i podzakonski akti usvojeni u skladu sa pravom EU. Izgrađeni institucionalni kapaciteti za primenu propisa

- broj usklađenih i usvojenih zakona i pravilnika

"Službeni glasnik RS"
Izveštaj o procesu usklađivanja i napretku

Ministarstvo zdravlja;
Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja;
Ministarstvo rudarstva i energetike;

2012.

Budžet Republike Srbije

SREDNJOROČNI CILJ 2.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Stvaranje sistema i praćenje respiratornih i drugih bolesti uzrokovanih aerozagađenjem kod dece i podignuta svest o značaju kvaliteta vazduha zatvorenog prostora (koji podrazumeva sistem monitoringa faktora iz životne i radne sredine koji utiču na zdravlje dece i omladine koji zadovoljava kriterijume ENHIS baze podataka)

Proširenje registra stope oboljevanja dece od 7 do 14 godina od respiratornih bolesti na uzrast do 14 godina izrađeno 2012.
Sistem za praćenje i izveštavanje o kvalitetu vazduha u mreži gradskih stanica na teritoriji Republike Srbije stvoren do 2012.
Podaci o emisijama u vazduh sadržani u integrisanom katastru zagađivača su dostupni
Podignuta svest stanovništva o značaju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru
Uspostavljen sistem monitoringa kvaliteta vazduha koji utiču na zdravlje dece i omladine koji zadovoljava kriterijume ENHIS baze podataka

• Broj gradova za koje su dostupni podaci o kvalitetu vazduha (godišnji prosek SČ10, NO, za O3)
• Podaci o naseljima u kojima su prekoračene granične vrednosti izmerenih parametara
• Obuhvat stanovništva godišnjim prekoračenjima merenih parametara
• Transverzalna studija o stopama obolevanja dece od respiratornih bolesti u pedijatrijskim službama
• Podaci o kvalitetu ambijentalnog vazduha
• Godišnje emisije u vazduh prikazane po industrijskim sektorima
• Rezultat podizanja svesti stanovništva o značaju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru izmeren kao deo transverzalne studije
3.1 Prevalenca simptoma astme kod
dece 13-14 godina
3.2 Stopa postnatalne smrtnosti
prouzrokovana respiratornim bolestima
3.3 Dostupnost podataka za kvalitet
vazduha (sa akcentom na SČ)
3.4 Proporcija dece uzrasta od 13 do 15 godina koji su izloženi duvanskom dimu u domaćinstvima
3.5 Proporcija stanovnika koji žive u domaćinstvima sa prijavljenom vlagom (2001)
3.6 Proporcija dece do 14 godina koja
žive u kućama gde se koriste čvrsta
goriva
3.7 Stepen sprovođenja politika čiji
je cilj smanjenje izloženosti dece
duvanskom dimu

• Izveštaji instituta za javno zdravlje
• Baze podataka izabranih lekara u centrima primarne zdravstvene zaštite
• Agencija za životnu sredinu
• Istraživanja ili izveštaji udruženja
• Globalno istraživanje pušenja kod mladih

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 2.1
Izrada registra respiratornih bolesti dece do 14 godina

Utvrđen broj dece obolele od respiratornih bolesti uzrokovanih aerozagađenjem

- Broj obolele dece

Registar

Mreža zavoda i instituta za javno zdravlje

2010.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 2.2
Izrada studije slučaja o praćenju kvaliteta vazduha zatvorenog prostora u školama i vrtićima i domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite

Izrađena studija slučaja o praćenju kvaliteta vazduha zatvorenog prostora u školama i vrtićima i domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite (na tri meseca)

- Broj škola i vrtića obuhvaćenih merenjem kvaliteta vazduha zatvorenog prostora
- broj domova za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite obuhvaćenih merenjem kvaliteta vazduha zatvorenog prostora

Izveštaj o kvalitetu vazduha zatvorenog prostora u školama i vrtićima i domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite

Mreža zavoda i instituta za javno zdravlje

od 2011. do 2013.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 2.3.
Uspostavljanje Nacionalne mreže za monitoring alergenog polena

Uspostavljena Nacionalna mreža mernih mesta za merenje koncentracije alergenog polena

- Postoje podaci o broju uspostavljenih mernih mesta

Izveštaj Agencije za životnu sredinu

Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje
Agencija za životnu sredinu;
Ministarstvo zdravlja;
Mreža zavoda i instituta za javno zdravlje

od 2010. do 2012.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 2.4
Uspostavljanje monitoringa kvaliteta vazduha u urbanoj sredini na teritoriji Republike Srbije uključujući i SČ 2.5 i SČ 10

Uspostavljen sistem za automatski monitoring kvaliteta vazduha u urbanoj sredini pa teritoriji Republike Srbije

- Obuhvat stanovništva izloženog prekoračenjima GVI zagađujućih materija do 2011. godine

Izveštaji Agencije za životnu sredinu i mreža zavoda i instituta za javno zdravlje

Agencija za zaštitu životne sredine;
Mreža zavoda i instituta za javno zdravlje

2011.

Budžet RS (Donacija EU)

AKTIVNOST 2.5
Kampanja za podizanje svesti javnosti o značaju kvaliteta vazduha zatvorenog prostora sa posebnim akcentom na roditelje, osoblje škola i obdaništa i osoblje domova za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite

Podignuta svest javnosti o značaju kvaliteta vazduha zatvorenog prostora

- Rezultati anketiranja;
- Broj predavanja;
- Broj emisija i članaka u sredstvima javnog;
- Broj televizijskih stanica koje emituju promotivni video spot;
- Broj radio stanica koje emituju promotivni spot;
- Broj podeljenih letaka

Konačni izveštaji o kampanji

Ministarstvo zdravlja;
Ministarstvo prosvete;
Ministarstvo rada i socijalne politike;
mreža zavoda i instituta za javno zdravlje u saradnji sa međunarodnim organizacijama, Crvenim krstom Srbije i drugim udruženjima

od 2011. do 2017. (na dve godine)

Budžet Republike Srbije
Budžet lokalne samouprave

SREDNJOROČNI CILJ 3.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Smanjenje emisija u vazduh i prevalence respiratornih bolesti povezanih sa aerozagađenjem kod dece (astma, bronhitis)

Program lokalne samouprave za alternativne vidove javnog prevoza izrađen do 2015;
Upotreba čvrstih fosilnih goriva za zagrevanje prostora smanjena za 5% u odnosu na studiju UNDP iz 2004.
Smanjenje prevalence respiratornih bolesti kod dece

• Prevalenca respiratornih oboljenja kod dece
• Broj dana (%) sa prekoračenjem GVI do 10% u toku godinu dana
• Broj stanovnika zahvaćenih zagađenjem preko GVI
• Broj novopriključenih domaćinstava na daljinsko grejanje
• Program lokalne samouprave za alternativne vidove javnog prevoza
• Broj pregleda dece sa dijagnozom J45 i J30 u domovima zdravlja
• Broj škola i obdaništa obuhvaćenih merenjem kvaliteta vazduha zatvorenog prostora

• Zdravstveni statistički godišnjak Instituta za javno zdravlje
• Izveštaj sa mernih stanica zavoda i instituta
• Podaci lokalne samouprave
• Statističke baze podataka domova zdravlja
• Izveštaj o kvalitetu vazduha zatvorenog prostora u školama i obdaništima

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 3.1
Izrada Programa za čiste vidove javnog prevoza u lokalnoj samoupravi

Izrađen Program lokalne samouprave za čiste vidove javnog prevoza u lokalnoj samoupravi

- Broj gradova koji imaju izrađen Program za čiste vidove javnog prevoza

Izveštaji Sekretarijata za saobraćaj

Ministarstvo za infrastrukturu u saradnji sa lokalnom samoupravom

od 2010. do 2015.

Budžet Republike Srbije;
budžet AP Vojvodine;
Budžet lokalne samouprave

AKTIVNOST 3.2
Smanjenje upotrebe čvrstih fosilnih goriva za zagrevanje prostora

Smanjena upotreba čvrstih fosilnih goriva za zagrevanje prostora

- Broj novopriključenih domaćinstava na daljinsko grejanje.
- Broj dana (%) sa prekoračenjem GVI do 10% u toku godinu dana. - Broj stanovnika zahvaćenih zagađenjem preko GVI

Izveštaji Ministarstva za rudarstvo i energetiku i Agencije za

Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji Lokalne samouprave

od 2011. do 2015.

Budžet Republike Srbije
Budžet Lokalne samouprave

SREDNJOROČNI CILJ 4.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Smanjenje neprihvatljivih nivoa aerozagađenja iznad standarda SZO za kvalitet vazduha za 15% u odnosu na 2012. (SČ10, NO2, SO2, O3)

Emisije iz termoenergetskog kompleksa smanjene na nivo ispod granične vrednosti emisija 2
Bilansi emisija na godišnjem nivou po sektorima aktivnosti smanjeni za 10%

• Izveštaj inspekcije za zaštitu životne sredine o kontrolnim merenjima
• Opadajući trend bilansa emisija na godišnjem nivou po sektorima aktivnosti
• Opadajući trend stope morbiditeta
• Broj dece kod kojih je sprovedena desenzibilizacija
• Broj pregleda dece pod dijagnozom J30, J44 i J45 u domovima zdravlja

Inspekcija Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Katastar emisije zagađivača Agencije za životnu sredinu Institut ZJZ Registar hroničnih nezaraznih oboljenja Baze podataka domova zdravlja

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 4.1.
Fazno sprovođenje usvojenih programa o zaštiti životne sredine

Smanjenje emisije iz termoenergetskog kompleksa na nivo ispod granične vrednosti emisija za materije predviđene novim Zakonom o kvalitetu vazduha

Fazno sprovođenje usvojenih programa o zaštiti životne sredine

Izveštaji Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstva rudarstva i energetike JP Elektroprivreda Srbije

Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji "JP Elektroprivreda Srbije"

od 2010. do 2019.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 4.2.
Smanjenje bilansa emisija na godišnjem nivou po sektorima aktivnosti za 10%

Fazno sprovođenje usvojenih programa o zaštiti životne sredine

Fazno sprovođenje usvojenih programa o zaštiti životne sredine

Izveštaji MŽS i PP Ministarstva rudarstva i energetike
JP Elektroprivreda Srbije

Ministarstvo rudarstva i energetike JP Elektroprivreda Srbije

 

Budžet Republike Srbije (donacije)

SREDNJOROČNI CILJ 5.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Smanjenje izloženosti rizicima od zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru (sekundarni duvanski dim, vlaga, sagorevanje čvrstih goriva u zatvor. prostoru, radon)

Izrađena i usvojena zakonska regulativa se primenjuje

Broj usvojenih zakona i podzakonskih akata

"Službeni glasnik Republike Srbije"

AKTIVNOST 5.1
Izrada i usvajanje Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima

Zakon izrađen i usvojen

Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima

Službeni glasnik Republike Srbije

Ministarstvo zdravlja; Republička stručna komisija za prevenciju pušenja

2009.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 5.2 Podizanje svesti javnosti o štetnosti duvana

Podignuta svest javnosti o štetnosti duvana

Broj održanih radionica o štetnosti pušenja
Procenat populacije koja je ostavila pušenje

Globalno istraživanje pušenja kod mladih

Ministarstvo zdravlja;
Republička stručna komisija za prevenciju pušenja; mreža zavoda za javno zdravlje

2010. i kontinuirano

Budžet Republike Srbije
Duvanski dinar

AKTIVNOST 5.3
Priprema i implementacija programa odnosno projekata o štetnosti duvana

Pripremljeni programi i započeta implementacija

Procenat trudnica koje su ostavile pušenje
Procenat majki koje su ostavile pušenje Procenat domaćinstava sa decom gde su pojedini članovi ostavili pušenje

Globalno istraživanje pušenja kod mladih

Ministarstvo zdravlja;
Mreža zavoda i instituta za javno zdravlje;
Republička stručna komisija za prevenciju pušenja

2010. i kontinuirano

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 5.4
Smanjena upotreba duvana među mladima i smanjena izloženost dece duvanskom dimu (pasivno pušenje) u zatvorenom prostoru

Smanjena prevalencija upotrebe duvana među mladima
Smanjena izloženost duvanskom dimu u zatvorenim prostorima

- Procentualno smanjenje pušača među mladima i izloženosti dece duvanskom dimu

Globalno istraživanje pušenja kod mladih
Izveštaji o istraživanju zdravlja stanovnika Srbije

Ministarstvo zdravlja;
Mreža zavoda i instituta za javno zdravlje;
Republička stručna komisija za prevenciju pušenja

od 2010. do 2012.

Budžet Republike Srbije

 

Regionalni prioritet IV - Hemijske, fizičke i biološke štetnosti i zdravlje na radu

DUGOROČNI CILJ IV - Očuvano i unapređeno zdravlje dece i odraslih u reproduktivnom periodu smanjenjem izloženosti fizičkim, hemijskim i biološkim štetnostima u životnoj sredini do 2019. godine (životna sredina i radna okolina koja daje podršku zdravlju dece)

 

Srednjoročni cilj 1 - Harmonizacija zakonodavne regulative u oblasti fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti u životnoj sredini i domaćinstvima sa pravom EU.

Srednjoročni cilj 2 - Uvođenje efikasne implementacije i praćenja primene zakonske regulative u oblasti fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti u životnoj sredini i radnoj okolini.

Srednjoročni cilj 3 - Uspostavljen sistem za monitoring uticaja životne sredine na zdravlje dece i formirana baza podataka.

Srednjoročni cilj 4 - Zabranjena upotreba olovnog benzina.

Srednjoročni cilj 5 - Stvoreni preduslovi da sva deca borave, a omladina i 80% odraslih u reproduktivnom periodu borave i rade u zdravim i bezbednim uslovima.

 

SREDNJOROČNI CILJ 1.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Harmonizacija zakonodavne regulative u oblasti fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti u životnoj sredini sa pravom EU

Usvojena zakonska regulativa iz oblasti životne sredine koja je usaglašena sa EU regulativom;
Usvojena zakonska regulativa iz oblasti javnog zdravlja koja je usaglašena sa regulativom EU i Codex Alimentarius;
Usvojena zakonska regulativa iz oblasti prostornog planiranja koja je usaglašena sa EU regulativom

• Broj usvojenih relevantnih zakona i podzakonskih akata
• Broj relevantnih zakona i podzakonskih akata usklađenih sa direktivama EU
• Broj zakona o potvrđivanju međunarodnih konvencija

• Službeni glasnik RS
• Nacionalni program za integraciju u EU
• Izveštaj o napretku

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 1.1
Identifikacija i analiza relevantnih zakonskih propisa koje treba uskladiti sa pravom EU

Identifikovani svi sektori, zakoni i podzakonski akti sa preporukama za izmenu.

broj identifikovanih sektora, zakona i podzakonskih akata

Izveštaj studije

Grupa za sprovođenje Akcionog plana

2010.
2011.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 1.2
Usklađivanje zakona:
- u oblasti otežanog otvaranja zatvarača od strane dece na određenim opasnim hemikalijama i lekovima;
- u oblasti smanjenja izloženosti supstancama opasnih po zdravlje dece, prisutnih u hrani, predmetima opšte upotrebe, igračkama i prostorijama u kojima borave deca;
- u oblasti smanjenja rizika od supstanci opasnih po zdravlje dece, koje su prisutne u građevinskom materijalu (kao što su olovo, azbest i isparljiva organska jedinjenja)

Inovirani zakoni i podzakonski akti i usvojeni u skladu sa pravom EU;
Izgrađeni institucionalni kapaciteti za primenu propisa

- Usvojeni podzakonski akti o hemikalijama
- Usvojeni podzakonski akti o bezbednosti hrane
- Usvojen Zakon o predmetima opšte upotrebe
- Usvojeni propisi kojima se reguliše kvalitet vazduha i bezbednost u vaspitno-obrazovnim ustanovama
- Propisi kojima se reguliše smanjenje rizika od supstanci opasnih po zdravlje dece, koje su prisutne u građevinskom materijalu (kao što su olovo, azbest i isparljiva organska jedinjenja)

"Službeni glasnik RS"

Ministarstvo trgovine i usluga;
Ministarstvo zdravlja;
Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje;
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

od 2009. do 2015.

Budžet Republike Srbije

SREDNJOROČNI CILJ 2.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Uvođenje efikasnog praćenja i implementacije primene zakonske regulative u oblasti fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti u životnoj sredini i radnoj okolini

Uspostavljen sistem za implementaciju i praćenje sprovođenja zakonske regulative u oblasti fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti u životnoj sredini i radnoj okolini. Obavljena edukacija značajnih zainteresovanih pojedinaca i organizacija o uticaju fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti iz životne sredine i radne okoline na zdravlje dece;
Deca i mladi učestvuju u procesu javnog odlučivanja kroz primenu propisa o mladima;
Javnost i donosioci odluka informisani o uticaju kvaliteta životne sredine i radne okoline na zdravlje dece i omladine

• broj obavljenih inspekcijskih nadzora
• broj edukovanih edukatora
• broj javnih kampanja
• broj priloga u medijima o uticaju kvaliteta životne sredine i radne okoline na zdravlje dece i omladine

• Izveštaji inspekcijskih službi
• Rezultati istraživanja javnog mnjenja o kvalitetu životne sredine i radne okoline na zdravlje dece i omladine
• "Sl. glasnik RS"

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 2.1
Obuka inspektora za životnu sredinu, komunalnih inspektora, inspektora rada i sanitarnih inspektora

Unapređenje kontrole primene primene zakonske regulative u oblasti fizičkih i hemijskih štetnosti u životnoj sredini i radnoj okolini

- Broj obuka;
- Broj obučenih inspektora;
- Broj izveštaja inspektora sa terena

Izveštaj sa obuka;
Izveštaji sa terena

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja;
Ministarstvo zdravlja sa lokalno samoupravom;
Ministarstvo rada i socijalne politike

Od 2012. do 2015.

Budžet Republike Srbije;
Budžet lokalne samouprave

AKTIVNOST 2.2
Obuka edukatora za prenošenje znanja i prepoznavanje, smanjenje i upravljanje fizičkim, hemijskim i biološkim rizicima iz životne sredine

Unapređen kapacitet za prenošenje znanja i prepoznavanje, smanjenje i upravljanje fizičkim, hemijskim i biološkim rizicima iz životne sredine

- Broj izdatih sertifikata

Izveštaji o završenim obukama

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja;
Ministarstvo zdravlja;
Ministarstvo prosvete

Od 2010. kontinuirano

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 2.3
Izrada programa za kontrolu kvaliteta hemijske i biološke ispravne hrane

Prilikom ispitivanja, pronađen nizak nivo hemikalija i bioloških štetnosti u hrani

- Broj izvršenih analiza;
- Procenat hemikalija i bioloških štetnosti u hrani

Izveštaji o radu laboratorije

Ministarstvo zdravlja;
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

od 2010. i kontinuirano

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 2.4
Kampanja za unapređivanje znanja o fizičkim i biološkim štetnostima u životnoj sredini i radnoj okolini u kojoj deca borave ili imaju pristup

Povećan nivo svesti i znanja profesionalaca, roditelja, staratelja i šire javnosti o štetnostima u životnoj sredini i radnoj okolini

- Broj televizijskih stanica koje emituju promotivni video spot;
- Broj radio stanica koje emituju promotivni spot;
- Broj podeljenih letaka

Zdravstveni statistički godišnjak;
Konačni izveštaji o Kampanji

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja;
Minis. prosvete;
Minist. zdravlja u saradnji sa međunarodnim organizacijama,
Crvenim krstom Srbije i udruženjima;
Minist. rada, i socijalne politike

od 2010. kontinuirano

Budžet Republike Srbije

SREDNJOROČNI CILJ 3.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Uspostavljanje sistema za monitoring uticaja hemijskih, bioloških i fizičkih štetnosti na zdravlje dece i formirana baza podataka

Uspostavljen sistem monitoringa hemijskih, fizičkih i bioloških faktora iz životne sredine i njihovih uticaja na zdravlje dece i omladine, kao i relevantnih podataka koji se odnose na dečiji rad, koji zadovoljava kriterijume ENHIS baze podataka

4.1 Standardizovane procene leukemija kod dece ispod 15 godina
4.2 Uzrasno specifična stopa incidence melanoma kod stanovnika ispod 55 godina (muškarci)
4.3 nivo dioksina u humanom mleku
4.4 unošenje teških metala hranom kod odraslih (Hg/nedeljno)
4.5 Izmerene srednje vrednosti olova u krvi kod dece
4.6 procenjen srednji godišnji nivo radona u domaćinstvima
4.7 promene u stopi standardizovane incidence kod povreda na radu kod zaposlenih 18-24 godine (2003)
4.8 stepen implementacije aktivnosti kojima se snižava izloženost populacije UV zracima

• Godišnji izveštaji o oboljevanju i ostalim aktivnostima
• ENHIS baza podataka

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 3.1
Unapređivanje sistema praćenja UV zračenja i sistema obaveštavanja javnosti

Smanjena izloženost dece UV zračenju

- Sistematično praćenje i izveštavanje
- Broj mernih mesta
- Broj upozorenja

Dnevni, mesečni i godišnji izveštaji

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Ministarstvo zdravlja; Agencija za zaštitu životne sredine;

2011. i kontinuirano

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 3.2
Uspostavljanje sistema monitoringa u životnoj sredini (voda, vazduh, hrana i zemljište) i biomonitoringa kod dugotrajne ekspozicije niskim dozama mešavina hemijskih supstanci (kao što su pesticidi, posebno endokrini disraptori, POPs, teški metali itd.) kod dece

Smanjena izloženost dece riziku od dugotrajne ekspozicije niskim dozama mešavina hemijskih supstanci (kao što su pesticidi, posebno endokrini disraptori, POPs, teški metali itd.)

Kvantitativna i kvalitativna analiza.

Izveštaji

Ministarstvo zdravlja;
Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja

2011. i kontinuirano

Budžet Republike Srbije (donacije)

AKTIVNOST 3.3
Uspostavljanje sistema za monitoring buke na javnim mestima gde deca provode vreme (obrazovne ustanove, mesta za zabavu)

Smanjena izloženost dece riziku od buke na javnim mestima gde provode vreme (obrazovne ustanove, mesta za zabavu)

- Broj mernih mesta
- Broj upozorenja

Dnevni, mesečni, godišnji izveštaji

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja;
Ministarstvo zdravlja sa Lokalnom samoupravom

2015. i kontinuirano

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 3.4
Uspostavljanje sistema za monitoring prisustva sledećih agenasa u hrani - rezidue pesticida, rezidue veterinarskih lekova, teški metali, POPs i ostali organski polutanti, aditivi, jedinjenja formirana u procesiranju hrane, zagađivači u procesu pakovanja i skladištenja, sadržaj soli, šećera i masti

Stvoreni uslovi za procenu zdravstvenog rizika zbog hemijskog zagađenja hrane
Smanjena izloženost dece riziku od opasnih agenasa

- Broj agenasa koji se prate
- Broj urađenih procena rizika
- broj nezadovoljavajućih uzoraka hrane u odnosu na broj analiziranih uzoraka hrane

Izveštaj o kvalitativnoj i kvantitativnoj analizi hrane na prisustvo rizičnih parametara

Ministarstvo zdravlja;
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

2011. i kontinuirano

Budžet Republike Srbije

SREDNJOROČNI CILJ 4.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Zabranjena upotreba olovnog benzina

Smanjena koncentracija olova u suspendovanim česticama (SČ 2,5 i SČ 10) u vazduhu urbanih sredina za 20%
(Do 2012, smanjena upotreba olovnog benzina, a do 2015. zabranjena)

• Sprovedena kampanja i izveštaj
• Izrađen Program o dinamici isključivanja upotrebe olovnog benzina
• Koncentracija olova u suspendovanim česticama (SČ2,5 i SČ10) u vazduhu urbanih sredina

Izveštaj o sprovedenoj kampanji;
Službeni glasnik RS;
Godišnji izveštaj resornih ministarstava;
Godišnji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije.

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 4.1
Zdravstveno promotivna kampanja o štetnom uticaju olova na zdravlje dece

Podignuta svest javnosti o štetnom uticaju olova na zdravlje dece

- Broj televizijskih stanica koje emituju promotivni video spot;
- Broj radio stanica koje emituju promotivni spot;
- Broj podeljenih letaka

Pres kliping;
Konačni izveštaji o kampanji

Ministarstvo zdravlja;
Mreža zavoda i instituti za javno zdravlje;
U saradnji sa udruženjima

od 2010. do 2018. (na dve godine)

Budžet Republike Srbije;

AKTIVNOST 4.2
Propagiranje korišćenja bezolovnog benzina i alternativnih goriva
AKTIVNOST 4.3
Zabrana upotrebe olovnog benzina

Povećan broj vozila koja koriste alternativna goriva
Olovni benzin se ne prodaje na benzinskim pumpama

Broj vozila koja koriste alternativna goriva
Koncentracija olova u SČ2.5 i 10

Izveštaji Ministarstva energetike i rudarstva Izveštaji Agencije za životnu sredinu

Ministarstvo rudarstva i energetike;
Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje u saradnji sa Lokalnom samoupravom i udruženjima

od 2010. do 2015.

Budžet Republike Srbije
Budžet Lok. Samouprave
Ova aktivnost ne zahteva materijalna ulaganja

SREDNJOROČNI CILJ 5.

OČEKIVANI REZULTATI

INDIKATORI

IZVOR PROVERE

Stvoreni preduslovi da sva deca borave, a omladina i 80% odraslih u reproduktivnom periodu borave i rade u zdravim i bezbednim uslovima

Obezbeđeni mehanizmi za zdravu životnu sredinu i radnu okolinu dece, omladine i odraslih u reproduktivnom periodu;

• broj ugovora o radu zaposlenih koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom, usled izloženosti fizičkim i hemijskim štetnostima
• broj povreda na radu kod omladine
• broj trovanja na radnom mestu

• Izveštaji inspekcije rada
• Registar povreda na radu i profesionalnih oboljenja

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/
UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 5.1
Obezbeđivanje zdravih uslova u vaspitno-obrazovnim ustanovama i domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite u odnosu na fizičke, hemijske i biološke štetnosti

Unapređen kvalitet životne sredine u vaspitno-obrazovnim ustanovama i domovima za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite

- Procenat vaspitno-obrazovnih ustanova obuhvaćenih merenjima
- Procenat domova za decu i omladinu u sistemu socijalne zaštite obuhvaćenih merenjem.

Izveštaji relevantnih institucija o uslovima rada omladine i odraslih u reproduktivnom periodu

Ministarstvo rada i socijalne politike;
Ministarstvo zdravlja;
Ministarstvo prosvete
Lokalna samouprava

od 2010. i kontinuirano

Budžet Republike Srbije.

AKTIVNOST 5.2
Izrada i uključivanje obrazovnog programa iz oblasti uticaja fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti iz životne sredine i radne okoline na zdravlje dece u nastavne programe predškolskog, osnovnog, srednjoškolskog, visokog obrazovanja i poslediplomskih studija

Program iz oblasti uticaja fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti iz životne sredine i radne okoline na zdravlje dece usvojen od strane Ministarstva prosvete radi uključivanja u nastavne programe predškolskog, osnovnog, srednjoškolskog, visokog obrazovanja i poslediplomskih studija
Povećanje nivoa znanja o bezbednom radu

Broj usvojenih programa;
Broj dece koja su prošla edukaciju
broj učenika obuhvaćenih programom;
broj studenata obuhvaćenih programom;
broj studenata obuhvaćenih postdiplomskim programom;
broj vaspitno-obrazovnih ustanova koje sprovode program

Godišnji izveštaji vaspitno-obrazovnih ustanova

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja;
Ministarstvo prosvete
Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo rada, i socijalne politike

od 2010. i kontinuirano.

Budžet Republike Srbije

 

ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI

 

 

AKTIVNOST

OČEKIVANI REZULTAT

INDIKATOR

IZVOR PROVERE

NOSILAC AKTIVNOSTI

VREMENSKI OKVIR

IZVOR FINANSIRANJA/UKUPNA SREDSTVA

AKTIVNOST 1.1.
Izrada softvera i nabavka potrebne opreme za implementaciju ENHIS baze podataka

Sistem u funkciji

- Izrađen softver
- Broj kupljene opreme za informacione tehnologije

Izveštaj sa tenderskog postupka
Godišnji izveštaji po indikatorima ENHIS baze podataka

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Agencija za zaštitu životne sredine; Ministarstvo zdravlja

2011.

Budžet RS (donacije)

AKTIVNOST 1.2
Izrada i uvođenje "zelenog" pedijatrijskog kartona

Izrađen "zeleni" pedijatrijski karton

- U upotrebi "zeleni" pedijatrijski karton u svim pedijatrijskim službama u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji

Zakon kojim su propisane zdravstvene evidencije Izveštaj zdravstvene inspekcije

Ministarstvo zdravlja

2011.

Budžet Republike Srbije

AKTIVNOST 1.3
Izrada Akcionog plana za reagovanje zdravstvenog sistema u talasima vrućine

Izrađen Akcioni plan za reagovanje zdravstvenog sistema u talasima vrućine

Sprovode se aktivnosti iz Akcionog plana za reagovanje zdravstvenog sistema u talasima vrućine

Službeni glasnik Republike Srbije

Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
Republički hidrometeorološki zavod

2011.

Budžet RS (donacije)