PLAN
ZA ODBRANU OD POPLAVA GRADA SUBOTICE U PERIODU OD 2009. - 2013. GODINE

("Sl. list grada Subotice", br. 18/2009)

 

1. OPIS PODRUČJA

Teritorija Grada Subotice ima površinu od oko 100.738 ha poljoprivrednog i drugog zemljišta.

Zemljište je tipično ravničarsko sa nadmorskom visinom od 98 m.n.m. do 135 m.n.m. i generalnim padom severozapada ka jugoistoku.

Severni delovi područja su deo Subotičko-Horgoške peščare, dok su središnji i južni delovi područja karbonatni černozem na lesnoj podlozi.

Glavna tri sliva na teritoriji Grada Subotice su prirodni vodotoci Krivaja, Čik i Kereš.

Osim ovih vodotoka na području grada postoje i tri prirodna jezera Palić, Ludaš i Kelebijsko jezero, koji takođe utiču na režim površinskih i podzemnih voda.

2. PROCENA UGROŽENOSTl

Do pojave vodoleža u depresijama i nižim delovima zemljišta, dolazi u rano proleće već pri kišama od 20 mm/m2 dnevno iz razloga što je tada retencioni kapacitet zemljišta ispunjen.

U letnjem periodu do takvih pojava dolazi i u naseljenim područjima (periferija Grada Subotice i seoska naselja) gde nisu rešeni odvodi atmosferskih padavina.

Nerešeno pitanje odvođenja ovih padavina, uzrokuje i povećanje nivoa podzemnih voda, što je naročito veliki problem u naseljenim područjima.

Ovakvi problemi se javljaju i tokom zimskog perioda, u slučaju obilnih kiša, povratnog perioda 10 i više godina.

Posebno nepovoljna okolnost je geološki sastav (slojevitost) zemljišta na nekim delovima područja, gde se glineni nepropusni sloj pojavljuje već na dubini od 1,0 metara u odnosu na površinu terena. Ova okolnost sprečava oceđivanje površinskih voda u dublje slojeve i zahteva rešavanje problema svakog lokaliteta ponaosob.

3. PREVENTIVNE MERE

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" u saradnji sa vodoprivrednim preduzećem "Severna Bačka" Subotica dužno je da:

- izrade dugoročne i srednjoročne planove i godišnje programe za dogradnju i rekonstrukciju sistema za odvodnjavanje,

- vrši istraživanje u cilju povezivanja stepena sigurnosti od poplava i prihvatanju suvišnih voda iz naseljenih mesta,

- obezbedi finansijska sredstva za izvršavanje preventivnih radova i drugih aktivnosti, u skladu sa programom radova i mogućnosti korisnika,

- vrši održavanje i obezbeđuje pogonsku spremnost sistema za odvodnjavanje, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima,

- izradi operativni plan za odbranu od unutrašnjih voda (organizacija odbrane, spisak osoblja, mehanizacije, alata, materijala i dr.),

- obezbedi i drži u ažurnom stanju tehničku dokumentaciju za odvođenje suvišnih voda (situacije, ugrožene zone, uzdužni i karakteristični poprečni profili, mesta prihvata suvišnih voda iz kanalizacije),

- vrši obezbeđenje odvođenja suvišnih voda sa poljoprivrednog, šumskog i drugog zemljišta u skladu sa: Zakonom o vodama, Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda i Gradskim planom za odbranu od poplava.

Skupština grada dužna je da:

- donese plan za odbranu od poplava u gradu,

- izradi dugoročne i srednjoročne planove, kao i godišnje programe za uređenje kišne kanalizacije u roku od naredne četiri godine, uključujući nadležna J.K.P. preduzeća i nadležnu službu gradske uprave,

- obezbedi finansijska sredstva za ostvarivanje programa i planova putem budžeta,

- obezbedi održavanje postojeće kanalizacione mreže (atmosferske kanalizacije), putem nadležnih Javnih komunalnih preduzeća,

- obezbedi i drži u ažurnom stanju tehničku dokumentaciju o kišnoj kanalizaciji, putem nadležnih Javnih komunalnih preduzeća.

Mesne zajednice dužne su da:

- uključuju predsednike Saveta kao pomoćnike u odbrani od poplava na svom području, a po potrebi angažuju i lokalne ljudske i mašinske resurse.

Poljoprivredna preduzeća i poljoprivrednici dužni su da:

- obezbede izvođenje povremenih brazda na svojim njivama, radi efikasnog odvođenja suvišnih voda u najbliži recipijent HMS-a (Hidromelioracioni sistem).

Stanovnici naseljenih mesta i vlasnici-korisnici državnih, javnih i drugih objekata i zemljišta u naseljenim mestima dužni su da:

- redovno održavaju kanale i propuste oko svojih stambenih zgrada, službenih prostorija i dvorišta, kako bi isti bili u funkcionalnom stanju.

4. STEPEN ODBRANE OD POPLAVA

U odnosu na opasnost od poplava utvrđena su tri stepena i to:

1. Redovna odbrana od poplava, nastaje kada suvišne vode počinju intenzivno da teku u HMS i traje sve dok se redovnim korišćenjem suvišne vode mogu odvesti bez posebnih vanrednih radova, a voda se ne izliva iz HMS.

2. Vanredna odbrana od poprava, nastaje kada izgrađeni HMS i kanalizaciona mreža nije u mogućnosti da u zadovoljavajućem roku odvede poplavne vode sa poljoprivrednog zemljišta ili iz naselja, te zbog toga dolazi do izlivanja vode iz HMS ili zadržavanja vode na poljoprivrednom zemljištu ili u naseljima, sa pretnjom nastajanja štete na usevima ili objektima.

3. Vanredno stanje, nastaje kada nije moguće sa Ijudstvom, sredstvima i postojećim kapacitetima za odbranu od poplava otkloniti opasnost od nastajanja poplava širih razmera i većih materijalnih šteta. Neophodno je angažovanje dodatne radne snage i mehanizacije, radi preduzimanja većih radova (iskop novih kanala, prosecanja, pokretni crpni agregati i sl.).

Kritične adrese za vreme velikih i naglih padavina

Kanalizacioni sistem je složen tehnički sistem i predstavlja deo komunalne infrastrukture naselja. Njegov cilj je da sve otpadne vode najbrže odvede do recipijenta. Kanalizaciona mreža Subotice je izgrađena po opštem sistemu kanalisanja, tj. istim kanalima se odvode i otpadne i atmosferske vode. Zbog opšteg sistema kanalisanja neophodno je sve taložnike slivnika očistiti i održavali u funkcionalno ispravnom stanju, što podrazumeva čišćenje po potrebi. Na taj način se uveliko smanjuje količina istaloženog mulja i peska u kanalima i smanjuju problemi kod padavina.

U cilju sprečavanja zapušavanja rešetke slivnika (kesama, lišćem i ostalim otpadnim materijalom na ulicama) neophodno je stalno održavanje čistoće ulica.

Grad je podeljen na devet slivova. Osnovu, tj. kostur sistema čine kolektori na koje su priključeni sekundarni kanalizacioni vodovi. Kolektori su označeni sa brojevima od "0" do "VII" i industrijski kolektor. Glavni kolektor u kojeg se slivaju svi ostali kolektori je otvoreni deo kolektora III koji otpadne vode evakuiše do Uređaja za prečišćavanje otpadnih voda (UPOV). Recipijent prečišćenih otpadnih voda je jezero Palić.

1. Ul. Sekereš Lasla (Gorenjska ulica) kod uliva otvorenog kanala pored Halaške kasarne

Od teretnog ulaza HI Zorka delom paralelno sa međunarodnim putem Edvina Zdovca, delom između ograde Halaške kasarne i duž dvorišta privatnih stambenih zgrada, teku otpadne vode u otvorenom kanalu. U ul. Sekereš Lasla pored Halaške kasarne se uliva otvoreni kanal u zatvoreni sistem kanala u kolektor III. Otpadne vode u ovom kanalu su komunalne otpadne vode stanovnika MZ Peščara.

Zbog nemarnosti korisnika u otvoreni kanal se ubacuju razne materije i materijali kojima tamo nije mesto (košena trava, otpad iz svinjca, korišćena odeća, plastične flaše i slično). Prilikom većih padavina, zbog ovoga se stvara čep na rešetki (koja je postavljena pre uliva u zatvoreni kanal). Usled toga, podiže se nivo vode u otvorenom kanalu i izliva se voda u okolini, kad počnu da se vlaže dvorišta privatnih kuća, stanovnici samovoljno otvaraju rešetku i sva prljavština sa otpadnom vodom ulazi u zatvoreni kanalizacioni sistem i stvara problem na sledećoj tački, tački 2.

2. UI. Sekereš Lasla (Gorenjska) - zgrade "Jasibara"

Prethodni problem se javlja i kod ove adrese. Nivo terena je najniži kod spratnice "Jasibara". Sa unosom raznih otpadnih materija u kanal, stvara se čep.

3. Ugao ul. Stipe Grgića i ul. Travnička

Velike količine otpadnih voda stižu iz pravca ulice Sekereš Lasla preko ul. Ferenca Gala i na mestu gde se ulivaju u kanalizacioni vod između ul. Ferenca Gala i ul. Stipe Grgića u ul. Travnička, koji je manje dimenzije. Naglo se usporava tok vode i veoma često dolazi do izliva otpadnih voda na površinu zemlje. Otpadne vode se izlivaju u gusto naseljeni deo grada.

4. Trg Veselina Masleše

Pre 1999. godine postojao je problem sa atmosferskim vodama pošto je trg Veselina Masleše najniža tačka okoline, pa se kišnica sa površine više ulica i krovnih površina sliva na trg (ul. Gajeva, obe strane Bajskog puta i ul. Marka Marulića). Na trgu Veselina Masleše i na bližoj okolini ne postoji gradski kanalizacioni sistem. 1999. godine za vreme velikih padavina i elementarne nepogode u gradu, iskopan je otvoreni jarak u ul. Marka Marulića od kućnog broja 3. prema trgu, ispod Bajskog puta je izgrađen propust i nastavlja se otvoreni kanal u ul. Vatroslava Jagića koji je uključen u kolektor I na ul. Mičurinova. Sa ovim je kod ove tačke rešen problem atmosferskih voda.

5. Trg Kralja Tomislava (Trg Đure Salaja)

Na trgu kralja Tomislava i u okolini, tj. ul. Preradovićeva, Karađorđev put, ul. Save Šumanovića i ul. Petefi Šandora izgrađen je još pre drugog svetskog rata zidani kanal. Kanal je u dobrom stanju, i ako ne pada naglo velika količina kiše, kanal odlično funkcioniše. Na trgu kralja Tomislava potrebno je samo malo strpljenja stanara i građana koji saobraćaju na ovom delu grada, jer se problem sam od sebe reši za vreme od pet do trideset minuta (u zavisnosti od intenziteta i količine padavina u istom trenutku). Zapravo, za maksimalno 30 minuta voda se spušta kroz postojeće slivnike u kanalizaciju.

6. Rudić ulica (Trg 10. oktobra)

Sve je isto kao kod prethodne tačke. lspod Mlečne pijace i na okolini je zidani kanal u lošem stanju. Na ovoj lokaciji problem je moguće smanjiti rekonstrukcijom odvodnih cevi slivnika koje nemaju dovoljnu propusnu moć zbog zaraslog korenja.

7. Trg Sinagoge

Problem kao kod tačke 5. i 6.

8. Ugao ul. Hipodromska i Somborski put

Ulični kanalizacioni vod paralelno sa Buvljakom je dimenzije prečnika 300 mm. Svi lokali sa pijace, ulični slivnici iz hale (hale su zatvorene, ali čišćenje se vrši pranjem), benzinska pumpa sa slivnicima i fudbalski teren sa sanitarnim čvorom i drenažom su uključeni na ovaj vod. Na uglu ul. Hipodromska u ovaj preopterećen vod se uključuju i preduzeća u Hipodromskoj ulici i atmosferski kanal koji je iskopan oko Hipodroma. Ulični kanalizacioni vod i bez kiše je veoma opterećen. Kada pada kiša pored slivnika ogromna količina kišnice stiže iz otvorenog kanala. Kanalizacioni vod nije u mogućnosti da za kratko vreme proguta tu količinu vode, ponekad (u slučaju velikog pljuska) se desi i to i da se u kanalu stvara pritisak od velike količine vode i taj pritisak podigne livene gvozdene šaht poklopce. U zadnjih dvadeset godina 4-5 puta se dogodilo da se voda pod pritiskom kroz priključak "Slavice" vratila u njihov podrum.

9. Podvožnjak kod Segedinskog puta

Problem se javlja samo u slučaju velike kiše koja padne za jako kratko vreme. Sa obe strane podvožnjaka teren pada prema njemu, pa je ogromna slivna površina i u većini slučajeva slivnici kroz pripadajući priključni vod nisu u stanju podneti nastalo hidrauličko opterećenje. Prestankom padavina u vrlo kratkom roku se nastao problem reši sam.

10. Ugao ul. Sonje Marinković i ul. Lajoša Joa

Ova raskrsnica je teritorija bivše bare Mlaka. Nadmorska visina u gradu je ovde najniža. Kroz ul. Lajoša Joa teče ogroman kanal koji je 2,5 m širok i 1,5 m visok. Za vreme velikih padavina na najnižoj tački tj. na uglu ul. Sonja Marinkovića izliva se voda na ulicu.

11. Ugao ul. Sonje Marinković i ul. Prvomajska

Neadekvatnom izgradnjom suženja na kanalizacionom vodu, dugi niz godina je ova tačka bila jedna od najugroženijih u gradu. Snimanjem unutrašnjeg dela kanalizacionog voda, detektovan je problem i on više ne postoji. Zadržavanje vode na ovoj lokaciji se javlja isključivo ukoliko se zapuši rešetka slivnika sa nečistoćom sa ulice. Sanacijom kanalizacionog voda otklonjen je i problem iz tačke 10, jer je izliv na ovoj tački bio toliko intenzivan da se jezero stvaralo do pomenutog ugla (tačka 10.).

Zbog dugogodišnjeg problema na ovoj lokaciji ona je i dalje ostala u prioritetnom obilasku pri pojavi kiša jakog intenziteta.

12. Podvožnjak ul. Lošinjska

Kod ove adrese se ne izlivaju otpadne vode (tj. fekalije), nego kao i u većini slučajeva u nižim delovima grada slivnici ne mogu da prime onu količinu atmosferske vode koja dotiče. I na ovoj lokaciji dolazi do začepljenja slivničke rešetke usled nečistoća na ulici, pa i ovo doprinosi slabijem oticanju. Skidanjem nečistoće sa rešetke i prestankom, ili smanjenjem intenziteta kiše, problem se u veoma kratkom roku reši.

13. Ugao ul. Kalora Milodanovića i ul. Filipa Višnjića

Kolektor I iz ul. Kalora Milodanovića ulazi pravougaono u ul. Filipa Višnjića. Na ovoj raskrsnici je na molbu građana izgrađeno dodatno još slivnika, više nego što je to bilo prvobitno predviđeno. Problem se javlja samo kad su prevelike nagle padavine.

14. Ugao ul. Tolminska i ul. Stražilovačka

U ul. Tolminska ulični kanalizacioni vod je izgrađen od betonskih cevi dimenzije prečnika 500 mm dužine (svega) 1 m. Iznad kanalizacije je posađen drvored jablana na svaki drugi metar. Kod betonskih cevi spojevi ne dihtuju dobro i teren je vlažan kod njih. Jablanovima pogoduje ova vlažnost, lepo rastu, korenje uraste u cevovod kod spojeva i na taj način se smanjuje profil cevi i propusna moć cevovoda. Kod ove adrese postoji još jedan problem. AD "Bratstvo" je na nižoj koti od uličnog voda. Da bi mogli koristiti gradski kanalizacioni sistem u dvorištu preduzeća je izgrađen rezervoar za odlaganje otpadnih voda preduzeća sa potisnom pumpom. Ako se rezervoar napuni, pumpa se uključuje i pod pritiskom se otpadna voda ubacuje u kanalizaciju na uglu ul. Tolminska i Stražilovačka (prepumpavanje se vrši u proseku dva puta na dan). Ako je dimenzija kanala zbog korenja jako mala, onda odjednom ne može da primi svu količinu otpadnih voda koje stižu pod pritiskom i iste se izlivaju na uglu navedenih ulica.

Poseban problem je da čišćenje kanala od korenja sa specijalnim vozilom, tj. "Kanal jettom" nije moguće. Čišćenje se vrši ručno sa čekrkom.

15. Potez uz Majšanski put

Načelno ovaj problem više nije aktuelan jer je izgrađen kanalizacioni vod.

16. Banatska ulica

Veliki hidraulički udar kod broja 30 na kanalizacioni sistem pravi otvoreni kanal koji je priključen na kanalizacionu mrežu. Ista nije u mogućnosti da primi svu količinu atmosferskih voda i na jednom kraćem delu voda izbija iz kanalizacije usled nastalog pritiska. Otvoreni kanal i izlivena voda, kao i kompletan sliv ulice izaziva probleme u objektima neposredno uz kanal, kao i u objektima koji su na tom potezu niži od kote puta. Priliv vode pospešuju i oluci izvedeni na ulicu, pa navedena najniža tačka na ovom delu biva opterećena i slivnom površinom krovova. Kao i na većini nabrojanih lokacija ni ovde nema problema ako ne pada kiša jakog intenziteta.

17. Spajanje ulica Đule Valia i Brodske (ulaz u obdanište "Zeka").

18. Na lokacijama izlivanja kanalizacione vode i njenog zadržavanja taloži se mulj sa fekalijama.

Nakon povlačenja vode, potrebno je da JP "Čistoća i zelenilo" opere nataloženi mulj.

Do pojave vodoleža u zatvorenim depresijama i nižim delovima zemljišta na teritoriji Grada Subotica urbanizovanog izvan gradskog jezgra dolazi u:

• Ranim prolećnim mesecima pri padavinama većim od 20 mm/dan iz razloga što je retencioni kapacitet zemljišta zasićen i što je gornji sloj zemljišta smrzut, te onemogućava vertikalno oceđivanje naniže

• U proletnje-letnjem periodu do takvih pojava dolazi pri kišama većim od 50 mm/dan ili se one javljaju u nizu od 3-5 dana

Posledice takvih atmosferskih uticaja se manifestuju pre svega u:

- naseljima i seoskim područjima gde nisu rešeni atmosferski odvodi, te gde usled dužeg zadržavanja takve vode dolazi do lokalnog izdizanja nivoa podzemne vode i gde su vrlo česti primeri da stradaju nesolidno građene kuće, ekonomski objekti, bunarski šahtovi bivaju preplavljeni, dolazi do zagađivanja podzemnih voda i izlivanja septičkih jama.

Na području Grada Subotica naročito su ugrožena sledeća naselja:

1. Bački Vinogradi

2. Hajdukovo

3. Palić

4. Tavankut

5. te neke gradske M.Z. (Mali Radanovac, V. Radanovac, Makova Sedmica, i Bajnat i dr.).

5. RUKOVOĐENJE ODBRANOM OD POPLAVA

Odbrana od poplava na HMS rukovodi glavni rukovodilac za odbranu od poplava Republike Srbije, koji ima pomoćnike za vodno područje "Vode Vojvodine" i sektorske rukovodioce za teritorije vodoprivrednih preduzeća.

Sektorski rukovodioci imaju svoje pomoćnike za hidrotehničke deonice.

Odbranom od poplava rukovodi se na osnovu operativnog plana za odbranu od unutrašnjih voda kojim se uređuje organizacija službe za odbranu od poplava, HMS, objekti za odbranu, imena odgovornih lica, hidrometeorološka osmatranja i sistema veza za odbranu od poplava.

Odbranu od poplava u naseljima rukovodi gradski Štab za otklanjanje posledica izazvanim atmosferskim padavinama i pojavom podzemnih voda (u daljem tekstu: Gradski rukovodilac za odbranu od poplava), koji ima svoje pomoćnike za svako naseljeno mesto. Po potrebi pomoćnici imaju poverenike za posebno ugrožene delove naselja ili pojedine ulice. Odbrana od poplava sprovodi se na osnovu ovog plana.

Gradski rukovodilac za odbranu od poplava dužan je da sarađuje sa sektorskim rukovodiocem u vodoprivrednom preduzeću. Vodoprivredno preduzeće je dužno da pruža stalnu stručnu pomoć Gradskom rukovodiocu odbrane od poplava, kao i da obezbedi neposrednu saradnju između deoničnih rukovodilaca i pomoćnika gradskih rukovodilaca i po potrebi njihovih poverenika.

Skupština Grada imenuje gradskog rukovodioca za odbranu od poplava, pomoćnike i poverioce.

Gradski rukovodilac odbrane od poplava, za vreme odbrane vrši sledeće poslove:

- sarađuje sa sektorskim rukovodiocem u nadležnom vodoprivrednom preduzeću i operativnim rukovodiocem Centra za obaveštavanje Odeljenja za vanredne situacije Severnobačkog okruga Subotica,

- koordinira rad pomoćnika u naseljenim mestima,

- prikuplja informacije sa ugroženih područja, analizira ih i obaveštava gradonačelnika, komandanta okružnog štaba za civilnu zaštitu i druge nadležne organe (Gradsko veće, Služba za komunalne poslove, preduzetništvo i zaštitu životne sredine, Služba za privredu, poljoprivredu i turizam, Služba za građevinarstvo, JP "Zavod za urbanizam grada Subotice", JKP "Vodovod i kanalizacija" - Subotica, Centar za obaveštavanje Odeljenja za vanredne situacije Severnobačkog okruga Subotica, Gradski štab Subotice za zaštitu od elementarnih nepogoda i za upravljanje u vanrednim situacijama na lokalnom nivo),

- izdaje naredbe o preduzimanju mera za sprečavanje poplava, koje se odnose pre svega na: angažovanje radne snage, mehanizacije i drugih sredstava,

- predlaže uvođenje stepena odbrane od poplava uključujući i vanredno stanje.

Pomoćnici Gradskog rukovodioca odbrane od poplava vrše naročito sledeće poslove:

- obezbeđuju ažuriranje tehničke dokumentacije o sistemu odvođenja suvišnih atmosferskih i unutrašnjih voda, uz pomoć i saradnju JP "Zavod za urbanizam Grada Subotice" i JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica,

- sprovode naredbe Gradskog rukovodioca za odbranu od poplava, informišu ga o stanju na terenu i predlažu preduzimanje radova i mera koji iziskuju materijalne troškove,

- vode evidenciju o preduzetim radovima i merama i utrošenim sredstvima,

- podnose izveštaj Gradskom rukovodiocu za odbranu od poplava po završetku odbrane od poplava i u toku odbrane.

6. URBANISTIČKl PLANOVl ZA PLAVNE ZONE

Trenutno na teritoriji Grada Subotice ne postoji konkretna planska dokumentacija kojom su obrađeni prostori oko postojećih vodotokova u cilju zaštite okolnog zemljišta od plavljenja, s obzirom da te pojave nisu karakteristične na našem području. Prostornim planom Grada Subotice, definisani su svi prirodni vodotoci i veštački kanali. Kroz smernice su dati uslovi u cilju zauzimanja zaštitnog pojasa oko istih prostora, na kojima se ne može vršiti izgradnja bilo kakvih objekata.

Novi prostorni plan Grada Subotice je donešen, te se u tom dokumentu veća pažnja posvećuje, na uređenju postojećih vodotokova i na izgradnji novih kanala u cilju prikupljanja i odvođenja suvišnih voda.

Napomena: na području Grada Subotice karakteristične su mestimično podzemne vode koje se javljaju jednom u periodu 50-100 godina. U takvim situacijama nema mera odbrane, ali kod izdavanja uslova izgradnje objekata, investitorima se skreće pažnja na specijalnu izolaciju podrumskih prostora ili se ne preporučuje njihova izgradnja.

O lokacijama na potencijalno plavnim područjima ne postoji katastar izgrađenih objekata.

7. ANGAŽOVANJE RADNE SNAGE, MEHANIZACIJE, OPREME I MATERIJALA

Angažovanje radne snage, mehanizacije, opreme i materijala vrši se na osnovu Zakona o zaštiti od elementarnih i drugih većih nepogoda, odluke Skupštine grada i naredbi Gradskog rukovodioca odbrane od poplava i drugih važećih planova u vezi sa odbranom od poplava. (Prilog 1.)

8. FINANSIRANJE

Finansijska sredstava za pokrivanje troškova redovne i vanredne odbrane od poplava na poljoprivrednom zemljištu (HMS) u vangradskom reonu obezbeđuju J.V.P. "Vodevojvodine" Novi Sad.

Finansijska sredstva za pokrivanje troškova redovne odbrane od poplava u naseljenim mestima (kišna kanalizacija) obezbeđuju Javna komunalna preduzeća koja su u okviru redovne aktivnosti nadležna za ove poslove.

Finansijska sredstva za pokrivanje troškova vanredne odbrane od poplava u naseljenim mestima (kišna kanalizacija) obezbeđuje Skupština Grada sredstvima budžetske rezerve.

9. RADNO TELO

Radi organizovanja zaštite građana i materijalnih dobara od poplava i otklanjanje posledica izazvanih ekstremnim atmosferskim padavinama i pojavom podzemnih voda, obrazuje se gradski štab za odbranu od poplava sastavljenog od sledećih lica:

- predstavnika Gradskog veća zaduženog za komunalnu delatnost i zaštitu životne sredine

- predstavnika vodoprivrednog preduzeća "DTD - Severna Bačka" Subotica

- predstavnika MUP-a Srbije, odsek za zaštitu i spasavanje, vatrogasna jedinica Subotica.

- predstavnika J.K.P. "Vodovod i kanalizacija" Subotica

- predstavnika J.K.P. "Čistoća i zelenilo" Subotica

- predstavnika Kompanije "Vojput" A.D. Subotica

- predstavnika Kompanije "Komgrad" A.D. Subotica

- predstavnika J.P. "Zavoda za urbanizam" Subotica

- predstavnika Ministarstva odbrane - odeljenje za vanredne situacije Severno Bačkog okruga Subotica

Gradonačelnik imenuje posebnim rešenjem članove Gradskog štaba za odbranu od poplava Subotice.

10. REALIZACIJA PLANA

Usvajanjem plana odbrane od poplava na području Grada Subotice, nalaže se nadležnim Javnim i Javno komunalnim preduzećima i nadležnim službama Gradske uprave Subotica, da donesu potrebne planove i akta iz ove oblasti, te da otklone postojeće probleme u odvođenju atmosferskih i unutrašnjih voda u naredne četiri godine.

Grad Subotica je dužan da obezbedi sopstvena novčana sredstva u Budžetu i koristi mogućnosti sufinansiranja sa viših nivoa vlasti, kako bi se preko Javnih i Javno-komunalnih preduzeća realizovali predviđeni planovi i prioritetni zadaci u odbrani od poplava.

Gradski štab za odbranu od poplava rukovodi preventivnim i redovnim merama odbrane od poplava i predlaže izvršnim organima Grada i nadležnim stručnim službama preduzimanje mera za unapređenje odbrane od poplava na području Grada Subotice.

Gradski štab za odbranu od poplava na kraju kalendarske godine podnosi izveštaj Gradskom veću o realizaciji poslova iz plana odbrane od poplava, a na kraju mandatnog perioda, Skupštini Grada Subotice.

11. ZAVRŠNA ODREDBA

Ovaj plan stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".