PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA PUTEM DOTACIJA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA PROGRAME U OBLASTI SPORTA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 41/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava putem dotacija (u daljem tekstu: dotacije) iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada), za realizaciju programa:

- redovnih trenažnih i takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija (u daljem tekstu: redovne aktivnosti),

- posebnih aktivnosti sportskih i drugih organizacija (u daljem tekstu: posebne aktivnosti),

- organizacije i održavanja sportskih takmičenja od značaja za Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad), i

- organizacije i održavanja manifestacija u oblasti sporta od značaja za Grad.

Član 2

Finansiranje programa iz člana 1. alineja jedan i dva ovog pravilnika vrši se putem javnog konkursa (u daljem tekstu: Konkurs) koji raspisuje gradska uprava nadležna za oblast sporta (u daljem tekstu: gradska uprava) uz saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) u roku usklađenom sa budžetskim kalendarom za pripremu i donošenje budžeta Grada za narednu godinu.

Konkurs iz stava 1. ovog člana objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži:

- redovne i posebne aktivnosti za koje se Konkurs sprovodi,

- datum objavljivanja Konkursa,

- ukupan iznos dotacije za realizaciju redovnih i posebnih aktivnosti,

- moguće učesnike Konkursa,

- rok za podnošenje prijave na Konkurs,

- obrazac prijave na Konkurs,

- obrazac programa koji se podnosi uz prijavu na Konkurs,

- podatke o dokumentaciji koju je potrebno priložiti uz prijavu na Konkurs, i

- obaveštenje o načinu popunjavanja obrasca programa i o dokumentaciji koja se prilaže uz prijavu na Konkurs.

Član 3

Konkurs sprovodi Komisija za ocenu programa u oblasti sporta (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje i imenuje Gradsko veće Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće) iz reda sportskih stručnjaka.

Rešenjem o obrazovanju Komisije iz stava 1. ovog člana, utvrđuju se zadaci Komisije i broj članova Komisije, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 4

Prijava na Konkurs podnosi se gradskoj upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo Konkursa.

Sportska odnosno druga organizacija može podneti najviše dve prijave na Konkurs.

Neblagovremene i nepotpune prijave na Konkurs, Komisija iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika neće razmatrati.

Član 5

Gradsko veće, na predlog Komisije iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika, donosi godišnji program finansiranja potreba u oblasta sporta.

Godišnjim programom iz stava 1. ovog člana, utvrđuju se programi redovnih i posebnih aktivnosti koji mogu da ostvare pravo na dotaciju iz budžeta Grada i utvrđuje iznos dotacija za njihovu realizaciju.

Član 6

Dotacije iz budžeta Grada za realizaciju programa redovnih odnosno posebnih aktivnosti prenosiće se sportskim i drugim organizacijama na osnovu godišnjeg programa iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika i ugovora o dodeli dotacije za realizaciju programa zaključenog sa gradskom upravom.

Član 7

Izuzetno, bez raspisivanja Konkursa iz člana 2. ovog pravilnika, sportska i druga organizacija može da ostvari pravo na dotaciju iz budžeta Grada za realizaciju programa redovnih odnosno posebnih aktivnosti koji iz objektivnih razloga nisu mogli da budu planirani blagovremeno, pre raspisivanja Konkursa, i to na osnovu:

- ostvarenih sportskih rezultata koji su od izuzetnog značaja za razvoj, unapređenje i afirmaciju sporta u Gradu,

- učešća u kvalifikacijama i višim nivoima značajnih zvaničnih sportskih takmičenja, i

- drugih neplaniranih programa redovnih odnosno posebnih aktivnosti čijom realizacijom se doprinosi razvoju, unapređenju i afirmaciji sporta u Gradu.

Uz obrazložen zahtev za dodelu dotacije za realizaciju programa iz stava 1. ovog člana, sportska odnosno druga organizacija podnosi i verodostojnu dokumentaciju kojom se dokazuje da realizacija programa redovnih odnosno posebnih aktivnosti iz objektivnih razloga nije mogla da bude planirana blagovremeno.

Zahtev iz stava 2. ovog člana podnosi se na obrascu čiji izgled i sadržinu utvrđuje gradska uprava.

Član 8

Aktom o odobravanju programa iz člana 7. stav 1. ovog pravilnika koji donosi Gradonačelnik na obrazložen predlog gradske uprave, utvrđuje se i iznos dotacije iz budžeta Grada.

Dotacije iz budžeta Grada prenosiće se sportskim i drugim organizacijama za realizaciju programa redovnih odnosno posebnih aktivnosti koji iz objektivnih razloga nisu mogli da budu planirani blagovremeno, na osnovu akta Gradonačelnika iz stava 1. ovog člana i ugovora o dodeli dotacija za realizaciju programa zaključenog sa gradskom upravom.

Član 9

Sportska odnosno druga organizacija čiji je program utvrđen godišnjim programom finansiranja potreba u oblasti sporta iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika, odnosno odobren aktom Gradonačelnika iz člana 8. stav 1. ovog pravilnika, dužna je da gradskoj upravi dostavi izveštaj o realizaciji programa, fotokopije kompletne dokumentacije o utrošenim sredstvima overene pečatom, kao i izvod iz banke o stanju i promenama sredstava na računu, u roku od 30 dana od dana realizacije programa.

Član 10

Dotacije obezbeđene u budžetu Grada namenjene za realizaciju programa redovnih i posebnih aktivnosti sportskih odnosno drugih organizacija mogu se koristiti za: zakup prostora za sportske aktivnosti, angažovanje sportskih stručnjaka koji realizuju program redovnih odnosno posebnih aktivnosti, redovne lekarske preglede sportista, osiguranje sportista, nabavku sportske opreme, rekvizita i sprava, transport sportske opreme, prevoz i smeštaj sportista na pripremama i takmičenjima, sudijske takse i kotizacije za takmičenje, štampanje publikacija i materijala, informisanje javnosti, obeležavanje jubileja sportske odnosno druge organizacije i slično.

Član 11

Sportska organizacija odnosno pravno lice čiji je osnivač sportska organizacija sa sedištem u Gradu, kome je poverena tehnička organizacija zvaničnog međunarodnog sportskog takmičenja (u daljem tekstu: Organizator takmičenja), može da ostvari pravo na dotaciju iz budžeta Grada za organizaciju zvaničnog međunarodnog sportskog takmičenja koje se u celini održava na teritoriji Grada (u daljem tekstu: takmičenje), ukoliko je Grad dao garancije međunarodnoj sportskoj federaciji da će ispuniti sve potrebne uslove za održavanje takmičenja.

Uz zahtev za dodelu dotacija iz budžeta Grada za organizaciju takmičenja, Organizator takmičenja dostavlja gradskoj upravi dokumentaciju o:

- poveravanju tehničke organizacije takmičenja,

- garancijama Grada da će ispuniti sve potrebne uslove za održavanje takmičenja, i

- budžetu takmičenja.

Organizator takmičenja može da dostavi zahtev za dodelu dotacija iz budžeta Grada za organizaciju takmičenja i nakon završetka takmičenja, ali najkasnije do isteka godine u kojoj se takmičenje održava.

Uz zahtev iz stava 3. ovog člana, Organizator takmičenja je dužan da, osim dokumentacije iz stava 2. ovog člana, dostavi gradskoj upravi i izveštaj o realizaciji budžeta takmičenja, sa odgovarajućom knjigovodstvenom dokumentacijom (profakture i dr.).

Aktom Gradskog veća odobrava se dotacija iz budžeta Grada za organizaciju takmičenja iz stava 1. ovog člana i utvrđuje njen ukupan iznos.

Dotacije iz budžeta Grada za organizaciju takmičenja prenosiće se Organizatoru takmičenja na osnovu akta Gradskog veća iz stava 5. ovog člana i ugovora koji zaključuju ovlašćeno lice Organizatora takmičenja i Gradonačelnik.

Organizator takmičenja dužan je da gradskoj upravi dostavi izveštaj o realizaciji takmičenja, fotokopije kompletne dokumentacije o utrošenim sredstvima sverene pečatom, kas i izvod iz banke o stanju i promenama sredstava na računu, u roku od 30 dana od dana završetka takmičenja, odnosno prenosa dotacija iz budžeta Grada.

Član 12

Sportska organizacija koja je upisana u registar kod nadležnog organa i svoju aktivnost realizuje na teritoriji Grada može da ostvari pravo na dotaciju iz budžeta Grada, za realizaciju manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad, na osnovu programa manifestacije koji se dostavlja gradskoj upravi u roku usklađenim sa budžetskim kalendarom za pripremu i donošenje budžeta Grada za narednu godinu.

Program manifestacije iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv manifestacije u oblasti sporta,

- naziv i sedište sportske organizacije koja realizuje manifestaciju,

- dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa,

- kratak opis aktivnosti na realizaciji manifestacije,

- mesto, vreme i način realizacije manifestacije,

- finansijski plan manifestacije, i

- drugu odgovarajuću dokumentaciju odnosno podatke od značaja za realizaciju manifestacije.

Program manifestacije iz stava 1. ovog člana dostavlja se na obrascu čiji izgled i sadržinu utvrđuje gradska uprava.

Gradska uprava razmatra dostavljene programe manifestacija i na osnovu njihovog značaja za Grad, predlaže Gradonačelniku manifestacije koje će se finansirati putem dotacija, a u skladu sa godišnjim programom manifestacija u oblasti sporta od značaja za Grad.

Godišnjim programom manifestacija u oblasti sporta od značaja za Grad koji donosi Gradsko veće, na predlog Gradonačelnika određuju se manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad i utvrđuje se iznos dotacija iz budžeta Grada za njihovu realizaciju.

Član 13

Izuzetno, dotacije mogu da se dodele i sportskoj organizaciji iz člana 12. stav 1. ovog pravilnika, za realizaciju manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad koju odobri ili čije pokroviteljstvo u ime Grada prihvati Gradonačelnik.

U aktu o odobravanju manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad, odnosno o prihvatanju pokroviteljstva koji donosi Gradonačelnik, utvrđuje se i iznos dotacija iz budžeta Grada za njenu realizaciju.

Sportska organizacija je dužna da zahtev za dotaciju za realizaciju manifestacije iz stava 1. ovog člana dostavi gradskoj upravi pre održavanja manifestacije.

Zahtev za dotaciju za realizaciju manifestacije iz stava 1. ovog člana dostavlja se na obrascu čiji izgled i sadržinu utvrđuje gradska uprava.

Član 14

Dotacije iz budžeta Grada prenosiće se sportskoj organizaciji za realizaciju manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad (u daljem tekstu: Organizator manifestacije), na osnovu godišnjeg programa manifestacija u oblasti sporta od značaja za Grad iz člana 12. stav 5. ovog pravilnika, odnosno akta Gradonačelnika iz člana 13. stav 2. ovog pravilnika i ugovora koji zaključuju Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti i ovlašćeno lice Organizatora manifestacije.

Član 15

Ukoliko se manifestacija u oblasti sporta od značaja za Grad održava na javnom putu, Organizator manifestacije je dužan da pre zaključenja ugovora iz člana 14. ovog pravilnika dostavi gradskoj upravi potrebna odobrenja i saglasnosti predviđene zakonom i drugim propisima koji regulišu oblast saobraćaja i puteva.

Član 16

Organizator manifestacije kome je odobrena dotacija u skladu sa ovim pravilnikom, dužan je da u roku od 30 dana od dana realizacije manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta, gradskoj upravi dostavi izveštaj o realizaciji manifestacije, fotokopije kompletne dokumentacije o utrošenim sredstvima overene pečatom Organizatora manifestacije, kao i izvod iz banke o stanju i promenama sredstava na računu.

Član 17

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava putem dotacija iz budžeta Grada Novog Sada za programe, manifestacije i projekte u oblasti sporta ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 14/2009).

Član 18

Na postupke započete do dana stupanja na snagu ovog pravilnika primenjuju se propisi po kojima su započeti.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".