PRAVILNIK
O IZGLEDU ZNAKA ZAŠTITE PRIRODE, POSTUPKU I USLOVIMA ZA NJEGOVO KORIŠĆENJE

("Sl. glasnik RS", br. 84/2009)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se izgled znaka zaštite prirode, postupak i uslovi za njegovo korišćenje.

Član 2

Znak zaštite prirode koristi se radi promovisanja zaštite prirode i identifikacije službenog lica u postupku nadzora i preduzimanja mera na zaštiti prirode.

II IZGLED ZNAKA ZAŠTITE PRIRODE

Član 3

Znak zaštite prirode je drvo. Dominira zelena boja koja je i boja prirode. Krivim linijama je prikazan brdsko-ravničarski predeo, a blago oticanje istih simbolizuje reke koje čine bogatstvo zemlje. Crvena, plava i bela linija odslikavaju boje srpske zastave. Sve linije se slivaju u jednu iz koje raste drvo koje predstavlja simbol zaštite, snage i prirodne lepote. Znak predstavlja kompaktnost svih elemenata životne sredine i njihovu uzajamnu povezanost.

Sa desne strane drveta je tekst: "U susret prirodi".

Izgled znaka zaštite prirode odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Originalno idejno rešenje znaka sa standardom i utvrđenom pratećom dokumentacijom čuva se u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja (u daljem tekstu: Ministarstvo).

III USLOVI I POSTUPAK ZA KORIŠĆENJE ZNAKA ZAŠTITE PRIRODE

Član 5

Znak zaštite prirode koriste zaposlena lica upravljača zaštićenih područja u obavljanju poslova nadzora i sprovođenju mera zaštite prirode i inspektori zaštite životne sredine u oblasti zaštite prirode.

Znak zaštite prirode mogu da koriste službenici Ministarstva, organa autonomne pokrajine i lokalne samouprave nadležni za poslove zaštite prirode i zavoda za zaštitu prirode, za koje to odredi ministar nadležan za poslove zaštite prirode, odnosno odgovorno lice u organu nadležnom za poslove zaštite prirode.

Član 6

Znak zaštite prirode koristi se na službenoj odeći, službenim vozilima i plovilima, informativno-edukativnim tablama, pisanim i elektronskim materijalima.

Znak zaštite prirode koristi se na način da bude uočljiv i prepoznatljiv.

Član 7

Upravljač zaštićenog područja dužan je da znak zaštite prirode koristi na:

1) službenoj odeći, prišiven, odnosno pričvršćen na levom rukavu ili sa leve strane u visini grudi, dimenzija 40 mm u prečniku;

2) na službenim vozilima i plovilima tako da se znak zaštite prirode nalazi sa leve i desne strane, dimenzija 200 mm u prečniku;

3) na informativno-edukativnim tablama tako da se znak zaštite prirode postavlja u gornjem levom uglu, dimenzija od 100 mm do 200 mm u prečniku, u zavisnosti od veličine table;

4) na pisanim i elektronskim zapisima tako da se znak zaštite prirode postavlja u gornji levi ugao, dimenzija od 20 mm do 40 mm u prečniku.

Član 8

Inspektori zaštite životne sredine u oblasti zaštite prirode koriste znak zaštite prirode u obliku značke.

Član 9

Znak zaštite prirode se ne može koristiti u komercijalne svrhe, osim upravljača zaštićenih područja.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Znak zaštite prirode