ODLUKA
O RADNOM VREMENU U ODREĐENIM DELATNOSTIMA I NA ODREĐENIM POSLOVIMA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 25/92 - prečišćen tekst, 27/92 - ispr., 9/93 - ispr., 13/93, 31/93, 4/94, 12/94, 17/95, 6/99, 3/2002, 12/2004 i 42/2009)

Član 1

Ovom odlukom određuje se raspored, početak i završetak radnog vremena u ugostiteljskoj, zanatskoj i trgovinskoj delatnosti, kao i na određenim poslovima u turističkim agencijama, turističkim informativnim centrima i servisima na teritoriji grada Beograda.

Izuzetno od stava 1. ovog člana gradske opštine Voždovac, Zvezdara, Zemun, Palilula, Rakovica, Čukarica, Surčin, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot, mogu propisati drugačije radno vreme u delatnostima i na poslovima iz stava 1. ove odluke u izdvojenim naseljenim mestima na području gradske opštine.

Član 2

Privredno društvo i drugo pravno lice, odnosno preduzetnik mogu odrediti da u delatnostima i na poslovima iz člana 1. ove odluke rade duže od radnog vremena propisanog ovom odlukom.

Ako se ovakvim, produženim, radom uznemiravaju građani koji stanuju ili rade u susedstvu, komunalna inspekcija zabraniće rad preko radnog vremena određenog ovom odlukom.

Član 3

Raspored, početak i završetak radnog vremena utvrđen ovom odlukom mora biti istaknut na ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta u kome se obavlja delatnost odnosno poslovi iz člana 1. ove odluke.

Istaknuti raspored, početak i završetak radnog vremena, mora se poštovati.

Član 4

Prodavnice neprehrambenih proizvoda moraju biti otvorene svakog radnog dana od 8 do 12 i od 17 do 20 časova.

Subotom prodavnice neprehrambenih proizvoda moraju biti otvorene u vreme određeno u prethodnom stavu ili u vremenu od 8 do 15 časova.

Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana, prodavnice neprehrambenih proizvoda moraju biti otvorene i to:

a) sve robne kuće svakog radnog dana od 8 do 20 časova, subotom od 8 do 15 časova, a dežurne robne kuće subotom od 8 do 20 časova i nedeljom od 8 do 15 časova;

b) benzinske stanice na izlazima iz grada neprekidno, a ostale benzinske stanice u gradu od 6 do 20 časova;

c) galerije za prodaju dela likovne i primenjene umetnosti i antikvarnice od 9 do 12 i od 17 do 20 časova, a subotom od 9 do 15 časova.

Član 5

Prodavnice prehrambenih proizvoda moraju biti otvorene svakog radnog dana od 7 do 12 i od 17 do 20 časova, a samousluge od 8 do 20 časova.

Subotom prodavnice prehrambenih proizvoda i samousluge moraju biti otvorene od 8 do 16 časova.

Nedeljom od 8 do 12 časova moraju biti otvorene dežurne prodavnice i dežurne samousluge, koje određuje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove privrede, na predlog organizacione jedinice uprave gradske opštine, nadležne za poslove privrede.

Dežurne prodavnice i samousluge iz stava 3. ovog člana, ponedeljkom mogu biti zatvorene od 8 do 13 časova ili od 13 do 20 časova.

Član 5a

Prodavnice iz člana 1. stav 1. ove odluke, koje se nalaze u okviru trgovinskog centra moraju biti otvorene svakog radnog dana od 10 do 20 časova a subotom od 10 do 16 časova.

Trgovinski centar u smislu ove odluke predstavlja skup međusobno kompatibilnih, prodajnih, ugostiteljsko-turističkih, zanatskih, kulturno-zabavnih i ostalih pratećih sadržaja, koji sa projektantsko-urbanističkog stanovišta predstavljaju zasebnu celinu.

Član 6

Prodavnice novina, duvana i duvanskih prerađevina (kiosci) moraju biti otvorene svakog dana osim nedelje od 7 do 11 i od 16 do 20 časova a nedeljom od 7 do 12 časova.

Prodavnice iz stava 1. ovog člana, koje se nalaze u zoni Beogradskog trgovinskog centra, moraju biti otvorene svakog dana od 7 do 20 časova a nedeljom od 7 do 12 časova.

Prodavnice iz stava 1. ovog člana koje se nalaze na autobuskoj i železničkoj stanici i aerodromu moraju biti otvorene svakog dana uključujući i nedelju od 7 do 22 časa.

Zona Beogradskog trgovinskog centra u smislu odredaba ove odluke obuhvata ulice: Kneza Mihaila, Terazije i Kralja Milana.

Član 7

Zanatske radnje i servisi moraju biti otvoreni i vršiti usluge i to:

a) zanatske radnje svakog radnog dana, osim subote, od 8 do 12 časova i od 17 do 20 časova, a subotom od 8 do 15 časova;

b) samostalne pekarske radnje svakog radnog dana uključujući i subotu od 6 do 13 časova;

c) poslastičarske radnje svakog dana, uključujući i nedelju od 8 do 20 časova, a ponedeljkom mogu biti zatvorene;

d) frizerske, kozmetičarske i pedikirske radnje svakog radnog dana od 7 do 20 časova ili od 8 do 12 i od 17 do 20 časova, a subotom od 7 do 15 časova. Iste radnje samostalnih zanatlija od 8 do 12 i od 17 do 20 časova, a subotom od 8 do 15 časova;

e) servisi za popravku uređaja u domaćinstvu, svakog radnog dana, osim subote, od 8 do 12 časova i od 17 do 20 časova, a subotom od 8 do 15 časova;

f) servisi za popravku, održavanje, pranje i podmazivanje motornih vozila dužni su da budu otvoreni, da primaju i izdaju vozila svakog radnog dana, osim subote, od 7 do 20 časova, a subotom od 8 do 15 časova;

g) dežurni servisi za popravku, održavanje, pranje i podmazivanje motornih vozila rade nedeljom od 8 do 18 časova, s tim što ponedeljkom mogu biti zatvoreni;

h) zanatske radnje čiji su proizvodni programi vezani isključivo za proizvodne programe preduzeća, svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

Član 8

Ugostiteljsko-turističke radnje, poslovnice turističkih agencija i turističko-informativni centri, moraju biti otvoreni svakog dana, uključujući i nedelju i to:

- hoteli, moteli i prenoćišta neprekidno,

- restorani od 12 do 15,30 i od 19 do 22 časa,

- objekti brze hrane i ekspres restorani od 08,00 do 24,00 časa,

- restorani na vodi od 10 do 2 časa posle ponoći,

- noćni restorani od 20 do 2 časa posle ponoći,

- restorani-samoposluge od 7 do 22 časa,

- kafane od 7 do 23 časa,

- gostionice, bifei, krčme od 7 do 23 časa,

- barovi i kabarei od 21 do 4 časa posle ponoći,

- kafe-čajdžinice i kafe-poslastičarnice od 7 do 23 časa,

- ugostiteljske radnje koje služe isključivo jela sa roštilja, picerije i slične radnje i druge samostalne ugostiteljske radnje od 9 do 22 časa,

- auto-kampovi neprekidno od 1. maja do 30. septembra,

- turističko-informativni centri svakog dana od 00 do 24 časa,

- video klubovi svakog radnog dana od 14 do 20 časova, a subotom od 11 do 20 časova,

- zabavne radnje od 9 do 20 časova, s tim što ponedeljkom mogu biti zatvorene,

- poslovnice turističkih agencija i agencija za prodaju karata drumskog, vazdušnog, železničkog i vodnog saobraćaja svakog radnog dana od 8 do 20 časova, a subotom od 8 do 16 časova.

Čl. 8a-9

(Brisani)

Član 10

Sve delatnosti i poslovi iz člana 1. ove odluke u zoni Beogradskog trgovačkog centra, moraju se obavljati svakog radnog dana, uključujući i subotu, i to:

- u periodu letnjeg računanja vremena od 8 do 21 čas, a subotom od 8 do 16 časova,

- u periodu zimskog računanja vremena od 8 do 20 časova, a subotom od 8 do 15 časova.

Izuzetno od prethodnog stava, ugostiteljske i poslastičarske radnje u istoj zoni moraju biti otvorene svakog dana uključujući i nedelju, i to:

- ugostiteljske radnje od 9 do 24 časa;

- poslastičarske radnje od 9 do 22 časa, s tim što ponedeljkom mogu biti zatvorene.

Period letnjeg i zimskog računanja vremena utvrđuje se na način određen posebnim propisom, u skladu sa zakonom.

Član 11

Izuzetno od odredaba člana 4. do 10. ove odluke, u slučaju proglašenja opšte nestašice električne energije i uvođenja mera štednje električne energije, kao i zbog nastupanja poremećaja na tržištu usled nedostatka određenih vrsta roba i nedostataka energetskih goriva, radno vreme u delatnostima i na poslovima iz člana 1 ove odluke usklađuje se sa merama za prevazilaženje određenog stanja.

Član 12

Kada zbog specifičnosti uslova poslovanja nije moguće obavljati delatnost i poslove iz člana 1. ove odluke, za vreme trajanja prekida isporuke električne energije, radno vreme mora se uskladiti sa utvrđenim redosledom i načinom isporuke električne energije.

Član 13

Kada zbog nastupanja elementarnih i drugih većih nepogoda nije moguće obavljati pojedine delatnosti i poslove iz člana 1. ove odluke, iste se neće obavljati dok takve okolnosti traju.

Član 14

Rukovodeći radnik organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za poslove privrede svojim aktom određuje koji poslovni objekti i radnje i u kom vremenu moraju biti otvoreni, kada nastupe okolnosti iz čl. 11-13. ove odluke.

Rukovodeći radnik organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za poslove privrede može, i u drugim opravdanim slučajevima (međunarodni skupovi, kongresi, izuzetne sportske i druge manifestacije kada se očekuje veći priliv posetilaca u Beogradu) svojim aktom odrediti drugačiji raspored, početak i završetak radnog vremena za pojedine poslovne objekte i radnje iz čl. 4-10. ove odluke.

Rukovodeći radnik organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za poslove privrede dužan je da akt iz prethodnog stava donese najkasnije 15 dana pre početka primene istog.

Izmenjeni raspored, početak i završetak radnog vremena, u skladu sa aktom rukovodećeg radnika organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za poslove privrede iz stava 2. ovog člana, mora biti istaknut na ulazu ili na drugom vidnom mestu poslovnog objekta odnosno radnje, koji se mora poštovati.

Član 15

Rukovodeći radnik organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležan za poslove privrede svojim aktom odrediće dežurne robne kuće i dežurne servise.

Član 16

Izuzetno od odredaba člana 8 ove odluke, ugostiteljski objekti mogu biti zatvoreni jedan dan u nedelji, prema odluci ugostiteljskih preduzeća i preduzetnika, pod sledećim uslovima:

1. da mora biti obezbeđeno u sve radne dane i nedeljom normalno pružanje ugostiteljskih usluga u svim delovima grada;

2. da je raspored ugostiteljskih objekata koji će biti zatvoreni izrađen u sporazumu sa organizacionom jedinicom Gradske uprave grada Beograda nadležnom za poslove privrede i da je o tome obavešten organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije pre početka primene rasporeda.

Odredbe prethodnog stava ne odnose se na restorane-samoposluge.

Član 17

Radnje na pijacama (prodavnice, samousluge, zanatske i druge radnje) moraju biti otvorene svakog dana uključujući i nedelju od 7 do 13 časova ili od 10 do 17 časova.

Radnje na pijacama mogu biti zatvorene jedan dan u nedelji.

Član 18

Uoči dana državnih praznika u koje se ne radi dva odnosno tri dana poslovni objekti i radnje moraju biti otvoreni, i to:

a) prodavnice prehrambenih proizvoda i samousluge od 8 do 18 časova (odnosno od 8 do 16 časova uoči novogodišnjih praznika), a u okviru trgovinskog centra od 10 do 18 časova (odnosno uoči novogodišnjih praznika od 10 do 16 časova);

b) prodavnice neprehrambenih proizvoda od 8 do 18 časova, odnosno od 8 do 16 časova uoči novogodišnjih praznika;

c) samostalne pekarske radnje od 6 do 11 i od 13 do 16 časova;

d) radnje na pijacama od 7 do 13 časova;

e) frizerske, kozmetičarske i pedikirske radnje od 7 do 18 časova, odnosno od 7 do 16 časova uoči novogodišnjih praznika;

f) poslovnice turističkih agencija od 8 do 18 časova, odnosno od 8 do 16 časova uoči novogodišnjih praznika;

g) i h) (brisane)

i) servisi i druge radnje od 6 do 18 časova, odnosno od 8 do 16 časova uoči novogodišnjih praznika;

j) benzinske stanice na izlazima iz grada neprekidno, a ostale benzinske stanice u gradu od 6 do 20 časova.

Ako dan uoči praznika pada u nedelju, toga dana radno vreme poslovnih objekata i radnji biće kao nedeljom. U tom slučaju poslovni objekti i radnje moraju biti otvoreni subotom u vreme određeno u prethodnom stavu.

Član 19

Na dan državnog i drugog praznika kada se ne radi jedan dan, prodavnice neprehrambenih proizvoda mogu biti zatvorene.

Na dan državnog i drugog praznika iz prethodnog stava biće otvorene dežurne prodavnice prehrambenih proizvoda i dežurne samousluge od 8 do 12 časova, uključujući i prodavnice i samousluge na pijacama.

Član 20

Na dan državnog i drugog praznika kada se ne radi dva dana, prodavnice neprehrambenih proizvoda mogu biti zatvorene.

Na dan državnog i drugog praznika iz prethodnog stava, prodavnice prehrambenih proizvoda radiće po sledećem rasporedu:

- prvog dana praznika mogu biti zatvorene;

- drugog dana praznika radiće dežurne prodavnice i dežurne samousluge u vremenu od 8 do 12 časova;

- ukoliko državni praznik padne u subotu ili nedelju, pa se ne radi tri dana, trećeg dana radiće sve prodavnice prehrambene robe i samousluge od 8 do 12 časova, a u trgovinskim centrima od 10 do 14 časova.

U dane vaskršnjih praznika u periodu od Velikog petka do ponedeljka (četiri neradna dana), prodavnice neprehrambenih proizvoda mogu biti zatvorene a prodavnice prehrambenih proizvoda radiće po sledećem rasporedu:

- prvi dan praznika - Veliki petak, radiće dežurne prodavnice i dežurne samousluge od 8 do 12 časova;

- drugog dana praznika - subota, radiće sve prodavnice prehrambene robe i samousluge od 8 do 13 časova, a u trgovinskim centrima od 10 do 15 časova;

- treći dan praznika - Vaskrs, prodavnice mogu biti zatvorene;

- četvrti dan praznika - ponedeljak, radiće dežurne prodavnice, dežurne samousluge od 8 do 12 časova.

Član 21

U dane državnih praznika moraju biti otvorene:

- ugostiteljske radnje i informativni turistički centri u vremenu određenom članom 8 ove odluke;

- benzinske stanice na izlazima iz grada neprekidno a ostale benzinske stanice u gradu od 6 do 20 časova;

- poslastičarske radnje od 7 do 21 čas, s tim što narednog dana posle praznika mogu biti zatvorene.

Član 21a

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove privrede.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši komunalna inspekcija.

Član 22

Novčanom kaznom od 10.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako svoju delatnost odnosno određeni posao ne obavlja u vreme određeno čl. 4-10. i 17-21. ove odluke, ili se ne pridržava istaknutog radnog vremena;

2. ako delatnost odnosno određene poslove obavlja duže od propisanog radnog vremena, protivno zabrani iz člana 2. stav 2. ove odluke;

3. ako se ne pridržava rasporeda, početka i završetka radnog vremena određenog na osnovu člana 14. i 15. ove odluke;

4. ako zatvori ugostiteljski objekat protivno odredbi člana 16. ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 500 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom od 5.000 do 250.000 dinara.

Član 23

Novčanom kaznom od 2.500 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice, a novčanom kaznom od 10.000 dinara preduzetnik u delatnostima i poslovima određenim u članu 1. ove odluke, ako na ulazu ili na drugom vidnom mestu poslovnog objekta, odnosno radnje, nije istakao raspored radnog vremena.

Kaznu iz prethodnog stava naplaćuje na licu mesta komunalni inspektor.

Član 24

(Brisan)

Član 25

Dana 7. aprila 1990. godine kao dana stupanja na snagu Odluke o radnom vremenu u određenim delatnostima i na određenim poslovima na teritoriji grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", br. 6/90) prestala je da važi Odluka o poslovnom vremenu u prodavnicama, ugostiteljskim, zanatskim i drugim radnjama ("Službeni list grada Beograda", br. 3/84, 28/87 i 3/89).

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o radnom vremenu u određenim delatnostima i na određenim poslovima na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 13/93)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o radnom vremenu u određenim delatnostima i na određenim poslovima na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 12/94)

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o radnom vremenu u određenim delatnostima i na određenim poslovima na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 6/99)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o radnom vremenu u određenim delatnostima i na određenim poslovima na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 3/2002)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

Napomene

Komisija za propise Skupštine grada Beograda utvrdila je prečišćen tekst Odluke o radnom vremenu u određenim delatnostima i na određenim poslovima na teritoriji grada Beograda.

Prečišćeni tekst Odluke o radnom vremenu u određenim delatnostima i na određenim poslovima na teritoriji grada Beograda obuhvata Odluku o radnom vremenu u određenim delatnostima i na određenim poslovima na teritoriji grada Beograda, objavljenu u "Službenom listu grada Beograda", br. 6/90, sa izmenama i dopunama koje su objavljene u "Službenom listu grada Beograda", br. 16/90 i 22/92, u kojima je označeno vreme njihovog stupanja na snagu.