PLAN NUMERACIJE

REPUBLIKE SRBIJE ZA TELEKOMUNIKACIONE MREŽE

("Sl. glasnik RS", br. 57/2008, 77/2008, 105/2008, 107/2008 - ispr. i 85/2009)

1. Opšte odredbe

Ovim planom numeracije za telekomunikacione mreže Republička agencija za telekomunikacije (u daljem tekstu: Agencija) utvrđuje strukturu brojeva i adresa, određuje način njihove upotrebe i daje pregled izvršenih dodela na teritoriji Republike Srbije.

Struktura brojeva i adresa, kao i način njihove upotrebe iz stava 1. ove tačke uređena je u skladu sa preporukama Međunarodnog Saveza (Unije) za telekomunikacije (u daljem tekstu: ITU-T preporuka).

2. Struktura brojeva

2.1. Međunarodni broj

Međunarodni broj sadrži kod zemlje (CC-Country Code) iza koga sledi nacionalni broj (N(S)N-National (Significant) Number), kao što je prikazano na slici 1.

Međunarodni broj

Kod zemlje
(Country Code)

Nacionalni broj
National (Significant) Number

CC

N(S)N

Slika 1. Struktura međunarodnog broja

U skladu sa ITU-T preporukom E.164 dužina međunarodnog broja može iznositi najviše 15 cifara.

Republici Srbiji je dodeljen kod zemlje "381".

Prilikom uspostavljanja međunarodne telekomunikacione veze sa teritorije Republike Srbije potrebno je prvo birati međunarodni prefiks "00", a zatim kod zemlje u kojoj se završava poziv i na kraju nacionalni broj prema planu numeracije te zemlje. Prelazni period, u kome će se paralelno primenjivati novi međunarodni prefiks "00" i međunarodni prefiks "99", koji je bio u upotrebi, trajaće zaključno sa 30.09.2008. godine.

Prilikom uspostavljanja međunarodne telekomunikacione veze iz neke strane zemlje, pri čemu se taj poziv završava na teritoriji Republike Srbije, potrebno je prvo birati međunarodni prefiks koji važi u toj stranoj zemlji, a zatim međunarodni broj saglasno st. 1. i 3. ove tačke.

Međunarodni prefiks nije deo međunarodnog broja.

2.2. Nacionalni broj

U Republici Srbiji je u upotrebi otvoreni Plan numeracije za telekomunikacione mreže (u daljem tekstu: Plan numeracije).

Nacionalni broj sadrži nacionalni odredišni kod (NDC-National Destination Code) iza koga sledi pretplatnički broj (SN-Subscriber Number), kao što je prikazano na slici 2.

Nacionalni broj

Nacionalni odredišni kod
(National Destination Code)

Pretplatnički broj
(Subscriber Number)

NDC

SN

Slika 2. Struktura nacionalnog broja

Zavisno od primene, nacionalni odredišni kod može da ima geografsko ili negeografsko značenje.

2.3. Nacionalni broj za usluge javne fiksne telefonske mreže

Nacionalni broj za usluge javne fiksne telefonske mreže ima geografsko značenje. Prema tome, nacionalni odredišni kod (NDC), u ovom slučaju, određuje geografsko područje i označava se kao geografski kod (TC-Trunk Code). Posle međumesnog koda sledi pretplatnički broj (SN-Subscriber Number), kao što je prikazano na slici 3.

Nacionalni broj

Geografski kod
(Trunk Code)

Pretplatnički broj
(Subscriber Number)

TC

SN

Slika 3. Struktura nacionalnog broja za usluge javne fiksne telefonske mreže

Nacionalni broj za usluge javne fiksne telefonske mreže može da sadrži maksimalno 12 cifara. Za prvu cifru pretplatničkog broja ne mogu se upotrebiti cifre "0" ili "9". Geografski kod može sadržati dve ili tri cifre.

Prilikom iniciranja poziva sa odredištem unutar istog geografskog područja (tzv. lokalni poziv) bira se samo pretplatnički broj. U svim ostalim slučajevima, prilikom iniciranja nacionalnog poziva, bira se prvo nacionalni prefiks "0", a zatim kompletan nacionalni broj.

2.4. Nacionalni broj za usluge javne mobilne telekomunikacione mreže

Nacionalni broj za usluge javne mobilne telekomunikacione mreže ima negeografsko značenje i sastoji se od nacionalnog odredišnog koda (NDC-National Destination Code) i pretplatničkog broja (SN - Subscriber Number), kao što je prikazano na slici 4. Nacionalni odredišni kod alternativno se označava kao kod mobilne mreže ili kao pristupni kod.

Nacionalni broj

Nacionalni odredišni kod
(National Destination Code)

Pretplatnički broj
(Subscriber Number)

NDC

SN

Slika 4. Struktura nacionalnog broja za usluge javne mobilne telekomunikacione mreže

Nacionalni odredišni kod nacionalnog broja sadrži dve cifre. Dužina pretplatničkog broja u javnoj mobilnoj telekomunikacionoj mreži iznosi 6 ili 7 cifara.

Prilikom iniciranja nacionalnog poziva iz javne mobilne telekomunikacione mreže, bira se prvo nacionalni prefiks "0", a zatim kompletan odredišni nacionalni broj, izuzev pristupa hitnim službama.

2.5. Nacionalni broj za usluge sa niskom vrednošću

Nacionalni broj za usluge sa niskom vrednošću ima negeografsko značenje i sastoji se od nacionalnog odredišnog koda (NDC-National Destination Code) i pretplatničkog broja (SN-Subscriber Number) kao što je prikazano na slici 5. Nacionalni odredišni kod alternativno se označava kao servisni kod ili kao oznaka usluge.

Nacionalni broj

Nacionalni odredišni kod
(National Destination Code)

Pretplatnički broj
(Subscriber Number)

NDC

SN

Slika 5. Struktura nacionalnog broja za usluge sa niskom vrednošću

Nacionalni odredišni kod nacionalnog broja za usluge sa niskom vrednošću sadrži najviše tri cifre. Dužina pretplatničkog broja za usluge sa niskom vrednošću iznosi najviše šest cifara.

2.6. Nacionalni broj za usluge sa visokom vrednošću

Nacionalni broj za usluge sa visokom vrednošću ima negeografsko značenje i sastoji se od nacionalnog odredišnog koda (NDC-National Destination Code), oznake tarife (TI-Tariff Identifier) i pretplatničkog broja (SN-Subscriber Number), kao što je prikazano na slici 6. Nacionalni odredišni kod alternativno se označava kao servisni kod ili kao oznaka usluge.

Nacionalni broj

Nacionalni odredišni kod
(National Destination Code)

Oznaka tarife
(Tariff Identifier)

Pretplatnički broj
(Subscriber Number)

NDC

TI

SN

Slika 6. Struktura nacionalnog broja za usluge sa visokom vrednošću

Nacionalni odredišni kod nacionalnog broja za usluge sa visokom vrednošću sadrži najviše tri cifre. Oznaka tarife sadrži najviše jednu cifru. Dužina pretplatničkog broja za usluge sa visokom vrednošću iznosi najviše 5 cifara.

Prilikom iniciranja usluge sa visokom vrednošću bira se kompletan nacionalni broj ove usluge.

2.7. Nacionalni pozivni brojevi za hitne službe i službe za pružanje nekomercijalnih usluga od javnog interesa

Nacionalni pozivni broj za hitne službe i službe za pružanje nekomercijalnih usluga od javnog interesa ima negeografsko značenje i sastoji se od oznake usluge i koda operatora, kao što je prikazano na slici 7.

Nacionalni broj

Oznaka usluge

Kod operatora

Slika 7. Struktura pozivnog broja za hitne službe i službe za pružanje nekomercijalnih usluga od javnog interesa

Oznaka usluge i kod operatora može da sadrži najmanje 2, a najviše 4 cifre, pri čemu kod operatora može da sadrži najviše 2 cifre. U Republici Srbiji, za sada, ne postoji kod operatora. Ovi brojevi su deklarisani kao "kratki kodovi".

Pristup hitnim službama se obezbeđuje direktno iz svih javnih telekomunikacionih mreža i ne tarifira se.

Pristup nekomercijalnim uslugama od javnog interesa iz mobilne mreže obezbeđuje se prethodnim biranjem geografskog koda, a zatim oznake usluge.

3. Struktura adresa

3.1. Kodovi međunarodnih signalizacionih tačaka (ISPC)

Kod međunarodne signalizacione tačke (ISPC-International Signalling Point Code), koristi se za identifikaciju međunarodnih signalizacionih tačaka u međunarodnim signalizacionim mrežama koje rade sa ITU-T sistemom signalizacije No7. Struktura koda međunarodnih signalizacionih tačaka mora biti u skladu sa formatom međunarodnog koda signalizacionih tačaka u ITU-T preporuci Q.708.

Kod međunarodne signalizacione tačke je dužine 14 bita i podeljen je na tri dela čije su dužine 3, 8 i 3 bita, kao što je prikazano na slici 8. Prva dva dela definišu kod signalizacionog područja u međunarodnoj mreži (SANC-Signalling Area Network Code), koji dodeljuje ITU-T. Treći deo predstavlja identifikaciju signalizacione tačke i u punom kapacitetu, koji obuhvata osam tačaka, dostupan je za dodelu.

N M L

K J I H G F E D

C B A

3 bita

8 bita

3 bita

Kod signalizacionog područja mreže
SANC

Identifikacija
signalizacione
tačke

Kod međunarodne signalizacione tačke

Slika 8. Struktura koda međunarodne signalizacione tačke

Kod međunarodne signalizacione tačke najčešće se predstavlja u obliku x-y-z: gde "x" označava dekadnu numeričku vrednost prva tri bita (NML) i može dobiti vrednosti od 0 do 7; "y" predstavlja dekadnu numeričku vrednost sledećih osam bita (KJIHGFED) i može dobiti vrednost od 0 do 255; a "z" predstavlja dekadnu numeričku vrednost poslednja tri bita (CBA) i može dobiti numeričku vrednost od 0 do 7.

Republici Srbiji su dodeljeni SANC 2-040 i SANC 4-248 što dozvoljava identifikovanje ukupno 2x8 međunarodnih signalizacionih tačaka.

3.2. Kodovi nacionalnih signalizacionih tačaka (NSPC)

Kod nacionalne signalizacione tačke (NSPC - National Signalling Point Code) identifikuje signalizacionu tačku u nacionalnoj signalizacionoj mreži koja radi u skladu sa ITU-T sistemom signalizacije No7. Struktura koda nacionalnih signalizacionih tačaka mora biti u skladu sa formatom međunarodnog koda signalizacionih tačaka u ITU-T preporuci Q.704.

Kod nacionalne signalizacione tačke je dužine 14 bita i podeljen je na dva dela čije su dužine po 7 bita. Prvi deo (A) predstavlja broj administrativnog područja, a drugi deo (B) predstavlja broj signalizacione tačke unutar administrativnog područja, kao što je prikazano na slici 9.

A (7 bita)

B (7 bita)

Slika 9. Struktura koda nacionalne signalizacione tačke

Pored formata A-B, kod nacionalne signalizacione tačke može da se predstavi i brojem koji odgovara dekadnoj numeričkoj vrednosti svih 14 bita, odnosno ima numeričku vrednost od 0 do 16 383.

Dodela kodova nacionalnih signalizacionih tačaka u okviru postojećih i novih administrativnih područja je u nadležnosti Agencije, izuzev kodova nacionalnih signalizacionih tačaka koji su već dodeljeni javnim telekomunikacionim operatorima i koji nastavljaju da ih koriste u skladu sa ovim planom.

3.3. Kodovi mobilnih mreža (MNC)

Kod mobilne mreže (MNC-Mobile Network Code) je deo međunarodne oznake mobilnog pretplatnika (IMSI-International Mobile Sign Identification), čija je struktura određena ITU-T preporukom E.212.

IMSI broj se sastoji od tri dela, kao što je prikazano na slici 10, pri čemu se koriste samo brojčane oznake 0 do 9, i to:

*mobilni kod zemlje (MCC-Mobile Country Code), dužine 3 cifre, koji dodeljuje Međunarodna Unija za telekomunikacije prema preporuci E.212. Republici Srbiji je dodeljen mobilni kod zemlje 220;

*kod mobilne mreže (MNC-Mobile Network Code), dužine 2 cifre i u kombinaciji sa MCC kodom jednoznačno određuje mobilnu telekomunikacionu mrežu. U Republici Srbiji mobilni kod mreže može biti od 00 do 99.

*identifikacioni broj mobilne stanice (MSIN-Mobile Station Identification Number), koji jednoznačno identifikuje mobilnu stanicu u okviru mobilne telekomunikacione mreže, čija je dužina najviše 10 cifara.

MCC

MNC

MSIN

3 cifre

2 cifre

Najviše 10 cifara

Međunarodna oznaka mobilnog pretplatnika (IMSI)

Najviše 15 cifara

Slika 10. Struktura međunarodne oznake mobilnog pretplatnika (IMSI)

3.4. Identifikacioni kod mreže za prenos podataka (DNIC)

Identifikacioni kod mreže za prenos podataka (DNIC-Data Network Identification Code) je deo međunarodnog broja za prenos podataka, čija su struktura, značenje i primena određeni ITU-T preporukom X.121.

Dužina međunarodnog broja za prenos podataka je najviše 14 cifara. Identifikacioni kod mreže za prenos podataka sastoji se od četiri cifre, kao što je prikazano na slici 11, od kojih su prve tri cifre kod zemlje za mrežu za prenos podataka (DCC-Data Country Code), a četvrtom cifrom se identifikuje jedna od javnih mreža za prenos podataka. Republici Srbiji je dodeljen kod zemlje za mrežu za prenos podataka 220.

DNIC

Broj mrežnog terminala

4 cifre

Najviše 10 cifara

Slika 11. Struktura međunarodnog broja za prenos podataka

4. Pregled nacionalnih brojeva i adresa

4.1. Geografsko područje numeracije-geografski kodovi

U Republici Srbiji primenjuju se sledeći geografski kodovi:

Geografsko područje
(mrežna grupa)

Broj stanovnika
(popis iz 2005. god.)

Geografski
kod

Pirot

101 538

 

10

 

Beograd (TC)

1 596 919

 

11

 

Požarevac

197 194

 

12

 

Pančevo

310 862

 

13

 

Valjevo

187 629

 

14

 

Šabac

322 703

 

15

 

Leskovac

236 062

 

16

 

Vranje

229 707

 

17

 

Niš (TC)

379 076

 

18

 

Zaječar

131 896

 

19

 

Novi Pazar

132 127

 

20

 

Novi Sad (TC)

598 331

 

21

 

Sremska Mitrovica     

337 216

 

22

 

Zrenjanin

202 286

 

23

 

Kikinda

160 757

 

230

 

Subotica

196 843

 

24

 

Sombor

206 623

 

25

 

Smederevo

208 297

 

26

 

Prokuplje

99 288

 

27

 

Kosovska Mitrovica

234 620*

 

28

 

Gnjilane

179 520*

 

280

 

Prizren

290 000*

 

29

 

Uroševac

145 000*

 

290

 

Bor

140 367

 

30

 

Užice (TC)

199 000

 

31

 

Čačak

221 523

 

32

 

Prijepolje

108 620

 

33

 

Kragujevac (TC)

295 241

 

34

 

Jagodina

223 391

 

35

 

Kraljevo

163 448

 

36

 

Kruševac

253 823

 

37

 

Priština (TC)

327 000*

 

38

 

Peć

215 530*

 

39

 

Đakovica

132 750*

 

390

 

* Popis iz 1981. god.

4.2. Pozivni brojevi za hitne službe i službe za pružanje nekomercijalnih usluga od javnog interesa

U Republici Srbiji primenjuju se sledeći pozivni brojevi za hitne službe i službe za pružanje nekomercijalnih usluga od javnog interesa:

Hitne službe

Oznaka
usluge

policija

92

vatrogasna služba

93

hitna pomoć

94

vojna hitna pomoć

976

Nekomercijalne službe od javnog interesa

Oznaka
usluge

prijava međunarodnih razgovora

901

tačno vreme

95

telegrami

96

taksi služba

970

prijava smetnji

977

služba za obaveštavanje i uzbunjivanje

985

pomoć na putu

987

obaveštenja o brojevima telefona pretplatnika

988

BIA

9191

Svi brojevi iz prethodne tabele su univerzalni brojevi za svako geografsko područje na teritoriji Republike Srbije i njihova primena i opredeljenost nisu u nadležnosti telekomunikacionog operatora.

Grupe brojeva od 9800 do 9849 i od 9860 do 9869 dodeljene su operatoru "Telekom Srbija" a.d. i namenjene su za posebne nekomercijalne službe od javnog interesa.

4.3. Nacionalni odredišni kodovi javnih mobilnih mreža

U Republici Srbiji primenjuju se sledeći nacionalni odredišni kodovi za javne mobilne mreže:

Javna mobilna mreža

Nacionalni
odredišni
kod

Mobilna telekomunikaciona mreža GSM i UMTS, Vip mobile d.o.o.

60

Mobilna telekomunikaciona mreža GSM i UMTS, Vip mobile d.o.o.

61

Mobilna telekomunikaciona mreža GSM i UMTS, Telenor d.o.o.

62

Mobilna telekomunikaciona mreža GSM i UMTS, Telenor d.o.o.

63

Mobilna telekomunikaciona mreža GSM i UMTS, "Telekom Srbija" a.d.

64

Mobilna telekomunikaciona mreža GSM i UMTS, "Telekom Srbija" a.d.

65

Mobilna telekomunikaciona mreža GSM i UMTS, "Telekom Srbija" a.d.

66

Mobilna telekomunikaciona mreža GSM i UMTS, Vip mobile d.o.o.

68

Mobilna telekomunikaciona mreža GSM i UMTS, Telenor d.o.o.

69

4.4. Servisni kodovi za usluge sa niskom vrednošću

U Republici Srbiji su dodeljeni sledeći nacionalni odredišni kodovi nacionalnog broja za usluge sa niskom vrednošću:

Vrsta usluge

Servisni kod

usluga univerzalnog pristupnog broja

70B

("Telekom Srbija" a.d.)

B=0,1,...9

usluga besplatnog poziva

800

pretplatna telefonska kartica

808

"Telekom Srbija" a.d.

 

Napomena: pretplatnički broj usluge besplatnog poziva, može na prvoj poziciji iza "800" da ima sledeće cifre: 0, 1, 2 ili 3 za "Telekom Srbija" a.d., 4 za JP PTT saobraćaja "Srbija" i 5 za Telenor d.o.o.

4.5. Servisni kodovi za usluge sa visokom vrednošću

U Republici Srbiji su dodeljeni sledeći nacionalni odredišni kodovi nacionalnog broja za usluge sa visokom vrednošću:

Vrsta usluge

Servisni kod

usluga glasanja telefonom ("Telekom Srbija" a.d.)

78B

usluga sa dodatom vrednošću ("Telekom Srbija" a.d.)

9AB

usluga sa dodatom vrednošću ("Telekom Srbija" a.d.)

42

Napomena: oznaka A predstavlja cifru koja ima vrednosti 0, 1 ili 2, dok oznaka B predstavlja cifru koja ima vrednosti u rasponu od 0 do 9.

4.6. Međunarodne signalizacione tačke

U Republici Srbiji su dodeljeni sledeći međunarodni kodovi signalizacionih tačaka:

Međunarodna
signalizaciona
tačka

Međunarodni kod
signalizacione
tačke-ISPC

"Telekom Srbija" a.d.

2-040-0

"Telekom Srbija" a.d.

2-040-1

"Telekom Srbija" a.d.

2-040-3

Telenor d.o.o.

2-040-6

"Telekom Srbija" a.d.

4-248-0

"Telekom Srbija" a.d.

4-248-1

Vip mobile d.o.o.

4-248-2

Vip mobile d.o.o.

4-248-3

Telenor d.o.o.

4-248-4

 

4.7. Međunarodni kodovi javnih mobilnih mreža

U Republici Srbiji su dodeljeni sledeći međunarodni kodovi mobilnih mreža:

 

"Telekom Srbija" a.d

Telenor d.o.o.

Vip mobile d.o.o.

Mobilni kod zemlje

220

220

220

Kod mobilne mreže

03

01

05

 

5. Prelazne i završne odredbe

Danom stupanja na snagu ovog plana numeracije prestaje da važi Plan numeracije Republike Srbije za telekomunikacione mreže ("Službeni glasnik RS", broj 87/07).

Ovaj plan numeracije stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".