ODLUKA
O PREVOZU ZA SOPSTVENE POTREBE LICA I STVARI U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 22/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi za otpočinjanje i obavljanje prevoza lica i stvari za sopstvene potrebe (u daljem tekstu: prevoz za SP) na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: grad).

Član 2

Prevoz za SP u smislu ove odluke, jeste prevoz koji obavljaju privredna društva i druga pravna lica sa sedištem na teritoriji grada, kao i preduzetnici i građani sa prebivalištem na teritoriji grada (u daljem tekstu: prevoznik) radi zadovoljavanja potreba u obavljanju svoje delatnosti.

Prevoz za SP može obavljati prevoznik koji ispunjava uslove utvrđene Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju u pogledu: opremljenosti, obezbeđenja odgovarajućih parking prostora za vozila, osim za putničke automobile i kadrova koji vrše poslove redovnog održavanja vozila i kontrolu njihove tehničke ispravnosti.

Član 3

Vozila kojima se obavlja prevoz za SP su pogodna za obavljanje prevoza, ako ispunjavaju sledeće uslove:

1. da su im tehničko-eksploatacione karakteristike usklađene sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima i propisima o standardima za pojedine vrste vozila;

2. da se redovno održavaju i kontrolišu radi obezbeđivanja njihove stalne tehničke ispravnosti i bezbednog korišćenja u saobraćaju;

3. da imaju obezbeđen parking prostor, osim za putničke automobile;

4. da imaju na bočnim stranama ispisanu firmu, odnosno naziv vlasnika vozila, slovima visine najmanje 10 cm i bojom koja se bitno razlikuje od osnovne boje vozila, ne mogu se stavljati drugi natpisi;

5. na bočnim stranama vozila iz stava 1. ovog člana, ne mogu se stavljati ili ispisivati drugi natpisi, osim onih iz stava 1. tačka 4. ovog člana;

6. da na krovu vozila iz stava 1. ovog člana nema ispisanu firmu, odnosno naziv vlasnika vozila, niti stavljene ili ispisane druge natpise.

Član 4

U vozilu kojim se obavlja prevoz za SP mora se nalaziti putni nalog popunjen na propisan način, overen i potpisan od strane ovlašćenog lica za njegovo izdavanje i lica odgovornog za kontrolu tehničke ispravnosti vozila.

Izdavanje i vođenje putnih naloga i evidencija o izdatim putnim nalozima mora se vršiti na propisan način.

Član 5

Zabranjeno je, za vreme trajanja isključenja, koristiti vozilo koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja.

II NAČIN OBAVLJANJA

Član 6

Prevoz za SP može obavljati prevoznik sa vozilom koje ispunjava uslove utvrđene članom 3. ove odluke.

Član 7

Prevoznik-imalac vozila, može vršiti prevoz za SP i to:

1. prevoz stvari za zadovoljenje potreba u obavljanju svoje delatnosti;

2. prevoz svojih radnika ili drugih lica u vezi sa vršenjem poslova iz svoje delatnosti;

3. prevoz članova porodice radnika za odlazak na odmor ili rekreaciju.

Član 8

Prevozom za SP, u smislu ove odluke, smatra se i prevoz lica koji vrše:

1. privredna društva koja se bave ugostiteljskom delatnošću, druga pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku delatnost, kao i odmarališta kad prevoze svoje goste;

2. ustanove u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite kad prevoze bolesnike;

3. privredna društva koja se bave turističkom delatnošću, druga pravna lica i preduzetnici koji obavljaju turističku delatnost kad na osnovu posebnog ugovora prevoze grupe turista bez usputnog primanja putnika;

4. kulturne, prosvetne i sportske organizacije, udruženja, zajednice i druge organizacije u tim oblastima kad prevoze svoje učenike, studente, nastavno osoblje i svoje članove;

5. organizacije koje vrše osposobljavanje kandidata za vozače; i

6. privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji vrše pogrebne usluge.

Član 9

U autobusu, odnosno putničkom vozilu koje ima više od 5 sedišta, kojim se obavlja prevoz lica za SP mora se nalaziti spisak radnika i drugih lica overen od strane imaoca vozila ili drugi dokaz o pravu tih radnika i lica na prevoz.

Na bočnim stranama ili u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla vozila iz stava 1. ovog člana i teretnog motornog vozila kojim se obavlja prevoz za SP mora biti natpis "Prevoz za sopstvene potrebe".

U teretnom motornom vozilu kojim se obavlja prevoz stvari za SP, mora se nalaziti dokument (otpremnica i slično), iz koga se može utvrditi vlasnik i vrsta stvari koje se prevoze.

III OSTALE ODREDBE

Član 10

Ispitivanje pogodnosti vozila kojima se obavlja prevoz za SP, vrši komisija koju obrazuje Gradsko veće grada Pančeva, na predlog organizacione jedinice Gradske uprave grada nadležne za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: sekretarijat), koja ima predsednika i dva člana i zamenike, na period od dve godine.

Komisija iz stava 1. ovog člana, prilikom ispitivanja pogodnosti vozila kojima se obavlja prevoz za SP utvrđuje ispunjenost uslova propisanim članom 3. ove odluke.

Na osnovu izveštaja komisije iz stava 1. ovog člana, sekretarijat izdaje akt o pogodnosti vozila kojima se obavlja prevoz za SP, sa rokom važenja od jedne godine.

Akt o pogodnosti vozila iz stava 3. ovog člana se mora nalaziti u vozilu, za vreme obavljanja prevoza za SP, a rok važenja akta počinje da teče danom izdavanja.

Sekretarijat vodi evidenciju o izdatim aktima o pogodnosti vozila kojima se obavlja prevoz za SP.

IV NADZOR

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši sekretarijat.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši inspektor za saobraćaj i puteve.

Član 12

Inspektor za saobraćaj i puteve ima pravo i dužnost da u vršenju inspekcijskog nadzora:

1. pregleda vozila kojima se obavlja prevoz za SP i kontroliše potrebnu dokumentaciju za vozila (putne naloge za vozila, tovarne listove, saobraćajne dozvole i drugo);

2. kontroliše otpremnice, spiskove radnika i drugih lica koja imaju pravo na prevoz za SP i druge dokumente u vezi sa obavljanjem prevoza stvari i lica za SP;

3. utvrđuje identitet prevoznika, voznog osoblja i drugih odgovornih lica za obavljanje prevoza kontrolom ličnih karata i drugih odgovarajućih isprava;

4. kontroliše ugovore i prevozne isprave koji se odnose na prevoz.

Član 13

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor za saobraćaj i puteve dužan je i ovlašćen da:

1. naredi, odnosno naloži rešenjem otklanjanje utvrđenih nedostataka vezanih za obavljanje prevoza za SP, ukoliko nisu ispunjeni propisani uslovi i način za obavljanje prevoza za SP, uz određivanje za to potrebnog roka,

2. zabrani prevoz i upotrebu saobraćajnih sredstava ako se prevoz za SP obavlja, odnosno sredstva upotrebljavaju protivno zakonu, drugim propisima i ovoj odluci,

3. isključi vozilo kojim se vrši prevoz za SP protivno odredbama zakona, drugih propisa i ove odluke, odredi mesto za parkiranje vozila, oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 48 sati, a u slučaju ponovnog isključivanja vozila istog prevoznika, u trajanju od pet dana,

4. privremeno oduzme vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja, do pravosnažnog okončanja prekršajnog postupka i izda potvrdu o oduzimanju.

Član 14

Prevoznik, kome je u vršenju prevoza za SP isključeno vozilo, dužan je da na mestu parkiranja koje mu je određeno, obezbedi vozilo.

Privremeno oduzeto vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja, čuva se do pravosnažnog okončanja prekršajnog postupka, o trošku vlasnika, odnosno lica od koga je privremeno oduzeto.

Član 15

Inspektor za saobraćaj i puteve, radi ostvarivanja pregleda, ima pravo da na putevima na teritoriji grada zaustavlja vozila, osim vojnih vozila, vozila hitne pomoći, vatrogasnih i policijskih vozila.

Zaustavljanje vozila iz stava 1. ovog člana vrši se isticanjem saobraćajnog znaka "zabranjen saobraćaj svim vozilima u oba smera" na kome je upisano "STOP".

V KAZNENE ODREDBE

Član 16

Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj prevoznik - pravno lice ako:

1. obavlja prevoz za SP, a ne ispunjava propisane uslove iz člana 2. stav 2. ove odluke;

2. obavlja prevoz za SP vozilima koja ne ispunjavaju propisane uslove iz člana 3. ove odluke;

3. u vozilu nema putni nalog, popunjen, overen i potpisan na propisan način (član 4. stav 1);

4. izdavanje i vođenje putnih naloga i evidenciju o izdatim putnim nalozima ne vrši na propisan način (član 4. stav 2);

5. koristi vozilo, za vreme trajanja isključenja, koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja (član 5);

6. prevoz za SP obavlja protivno odredbama člana 7. ove odluke;

7. prevoz za SP obavlja protivno odredbama člana 9. ove odluke;

8. ako se u vozilu za vreme obavljanja prevoza za SP ne nalazi akt o pogodnosti vozila (član 10. stav 4);

9. ako onemogući ili ometa inspektora za saobraćaj i puteve u vršenju službene dužnosti ili ako u određenom roku, ne izvrši rešenje inspektora za saobraćaj i puteve.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 17

Novčanom kaznom od 25.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj prevoznik - preduzetnik ako učini prekršaj iz člana 16. stav 1. ove odluke.

Član 18

Novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara kazniće se građanin ako učini prekršaj iz člana 16. stav 1. ove odluke.

Član 19

Novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara, kazniće se za prekršaj vozač ako ne zaustavi vozilo na znak inspektora za saobraćaj i puteve (član 15. ove odluke).

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Gradsko veće će obrazovati komisiju iz člana 10. stav 1. ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 21

Prevoznici su dužni da svoj rad usklade sa odredbama ove odluke u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".