ODLUKA

O OSNIVANJU SLOBODNE ZONE ŠABAC

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 20/2009)

Član 1

Osnivač slobodne zone Šabac je grad Šabac.

Član 2

Slobodna zona će poslovati pod nazivom "Slobodna zona Šabac".

Član 3

Sedište "Slobodne zone Šabac" je u Šapcu, ul. Beogradski put bb.

Član 4

Područje koje obuhvata "Slobodna zona Šabac" čini zemljište Katastarske opštine Šabac označeno kao katastarske parcele br:

- KP br. 157/2, površine 12.79.21 ha

- KP br. 11/1, površine 28.75.30 ha

- KP br. 11/2, površine 2.16.44 ha

- KP br. 7/2, površine 0.09.19 ha

u ukupnoj površini od 43.80.14 ha.

Zemljište iz stava 1. ovog člana je u vlasništvu Republike Srbije.

Sadašnji korisnik je Akcionarsko društvo Robno transportni centar "Šabac", Šabac koje će sa Privrednim društvom sa ograničenom odgovornošću za upravljanje slobodnom zonom zaključiti poseban ugovor kojim će biti regulisano korišćenje parcela koje čine područje slobodne zone.

Član 5

Područje "Slobodne zone Šabac" se nalazi u istočnoj industrijskoj zoni grada Šapca na 98. km plovnog puta reke Save, na pravcu magistralnih puteva M-19 i M-21. Industrijskim kolosekom u dužini od 3000 m povezana je u mrežu železnice Republike Srbije.

Na području "Slobodne zone Šabac" nalazi se 20.811 m2 zatvorenog skladišnog prostora i 12.370 m2 unutrašnjih saobraćajnica. Obezbeđeni su i energetski uslovi za obavljanje delatnosti slobodne zone obzirom da postoje dve trafo stanice - T.S:Luka 1-630 KVA i T.C.Luka 3 - 2x630 KVA.

Član 6

Cilj osnivanja "Slobodne zone Šabac" je da se, u skladu sa odredbama Zakona o slobodnim zonama i interesima privrede grada, obezbedi privredni razvoj, ostvari izvoz robe i usluga iz zone i uvoz robe i usluga u zonu, koji su slobodni i ne podležu kvantitativnim ograničenjima, niti se na njih primenjuju mere komercijalne politike. Ostvarenjem navedenih ciljeva obezbedio bi se povećani izvoz, poslovanje privrednih subjekata uz niže troškove poslovanja, a time bi se unapredila njihova konkurentnost i dao podsticaj za dalji ubrzani ekonomski razvoj grada Šapca i regiona kroz povećan protok roba, ljudi i kapitala.

Član 7

Osnovne delatnosti koje će se obavljati u "Slobodnoj zoni Šabac" su: proizvodnja radi izvoza, dorada i montaža radi plasmana na domaćem tržištu, pružanje usluga skladištenja, transporta, špedicije, utovara, konsaltinga, marketinga, uključujući i usluge uvoza i izvoza robe.

Član 8

"Slobodnom zonom Šabac" upravlja Privredno društvo sa ograničenom odgovornošću. Privredno društvo za upravljanje Zonom osniva Skupština grada Šapca.

Član 9

Privredno društvo za upravljanje "Slobodnom zonom Šabac" dužno je da stvori uslove i obezbedi svu dokumentaciju u skladu sa Zakonom, radi dobijanja rešenja Vlade o određivanju područja slobodne zone.

Privredno društvo za upravljanje "Slobodnom zonom Šabac" će posebnim ugovorom sa korisnikom zemljišta navedenog u tački 4. regulisati uslove upotrebe zemljišta.

Član 10

Ovlašćuje se Miloš Milošević, gradonačelnik grada Šapca, da preduzima sve neophodne pravne i druge radnje u cilju realizacije ove Odluke.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a ima se objaviti u "Službenom listu grada Šapca".