PRAVILNIK

O KORIŠĆENJU SLUŽBENIH MOTORNIH VOZILA

("Sl. list grada Čačka", br. 14/2009)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se uslovi i način korišćenja službenih vozila za potrebe Skupštine grada Čačka, Gradonačelnika, Gradskog veća i Gradskih uprava (u daljem tekstu: organi grada).

Član 2

Službena vozila, u smislu ovog Pravilnika, jesu putnički automobili i druga motorna vozila na kojima pravo korišćenja imaju organi grada.

Na sva službena vozila, izuzev vozila kojima upravljaju profesionalni vozači, stavljaju se nalepnice: Gradska uprava grada Čačka.

Član 3

Organi grada su dužni da službena vozila koriste namenski, racionalno i ekonomično.

KORIŠĆENJE SLUŽBENIH VOZILA

Poslovi i zadaci za koje se koristi službeno vozilo

Član 4

Službeno vozilo se koristi za izvršavanje službenih zadataka i poslova iz delokruga organa grada i drugih poslova u skladu sa ovim Pravilnikom.

Službena vozila po pravilu se koriste za vršenje poslova:

- koji se blagovremeno i efikasnije mogu izvršiti korišćenjem službenih vozila, neodložne inspekcijske kontrole, elementarne nepogode, ekspedicije materijala za sednice organa grada i njihovih radnih tela i sl.;

- u oblasti informisanja i protokola (kao i za potrebe stranih delegacija i gostiju grada Čačka i njihovih pratilaca);

- prevoza novčanih i drugih vrednosti, materijala potrebnog za rad, poštanskih pošiljki i dr;

- službena putovanja i

- drugih sličnih poslova kada priroda i uslovi rada to zahtevaju.

Član 5

Izuzetno, službeno vozilo može se koristiti za potrebe određenih kategorija građana i u određenim slučajevima (prevoz teško bolesnog lica, uručenje značajnih društvenih priznanja, izložba radova, takmičenje i sl.).

Član 6

Izuzetno, službeno vozilo može se koristiti za potrebe javnih službi čiji je osnivač Grad ili Republika i drugih društvenih organizacija i udruženja građana.

Član 7

Službeno vozilo se koristi za obavljanje službenih zadataka i poslova u zemlji.

Izuzetno, službeno vozilo se može koristiti za službeno putovanje u inostranstvo.

Uslovi korišćenja službenih vozila

Član 8

Pravo na stalnu upotrebu vozila sa vozačem ima:

- predsednik Skupštine grada Čačka i

- Gradonačelnik.

Lica iz stava 1. ovog člana mogu odlučiti da se vozilo za koje imaju pravo na stalnu upotrebu koristi i za službene potrebe drugih lica u skladu sa ovim Pravilnikom.

Član 9

Pravo na upotrebu službenih vozila imaju izabrana i postavljena lica i zaposleni u gradskim upravama u skladu sa ovim Pravilnikom.

Član 10

Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti odobrava upotrebu službenog vozila:

- izabranim i postavljenim licima;

- za potrebe utvrđene članom 5. i 6. ovog Pravilnika i

- za službena putovanja u inostranstvo.

Načelnik odgovarajuće gradske uprave odobrava korišćenje službenog vozila zaposlenom u gradskoj upravi.

Član 11

Lice koje je u skladu sa ovim Pravilnikom nadležno da odobri korišćenje službenog vozila, podnosi zahtev za korišćenje službenog vozila Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove na propisanom obrascu.

Obrazac zahteva za korišćenje službenog vozila iz stava 1. ovog člana, odštampan je uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 12

Prispeli zahtevi za prevoz izvršavaju se po prioritetu korisnika i poslova ako se svim zahtevima za vršenje prevoza ne može udovoljiti zbog nedostatka vozila, vozača i dr. i o tome se odmah obaveštava lice koje je prevoz naručilo.

Način korišćenja službenog vozila

Član 13

Službena vozila se po pravilu koriste u toku radnog vremena.

Van radnog vremena, službeno vozilo može se koristiti samo izuzetno i to po odobrenju lica koje je odobrilo upotrebu službenog vozila u skladu sa ovim Pravilnikom.

U odobrenju za upotrebu službenog vozila navode se pored ostalog i razlozi za upotrebu službenog vozila posle isteka radnog vremena.

Član 14

Vozilom po pravilu upravlja profesionalni vozač Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove.

Svaki vozač odgovara za zaduženo službeno vozilo.

Izuzetno, ako su svi profesionalni vozači angažovani ili ako potrebe obavljanja službenog posla to nalažu vozilom mogu upravljati i drugi zaposleni, sa vozačkom dozvolom za upravljanje motornim vozilom odgovarajuće kategorije.

Član 15

Na osnovu primljenih zahteva za korišćenje službenih vozila ovlašćeno lice Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove utvrđuje prioritet i sačinjava dnevni raspored korišćenja vozila.

Zbog nastanka hitnih i nepredviđenih okolnosti, dnevni raspored prevoza može se menjati, o čemu se odmah obaveštavaju naručioci prevoza.

Na osnovu utvrđenog rasporeda ovlašćeno lice gradske uprave iz stava 1. izdaje vozaču putni nalog za vozilo.

Član 16

Nijedan službeni prevoz ne može se obaviti bez putnog naloga za vozilo.

Član 17

O svakom izvršenom prevozu popunjava se putni nalog za vozilo.

Sadržina, izdavanje, vođenje i predaja putnih naloga, kao i evidencija o izdatim putnim nalozima vrši se u skladu sa zakonom i podzakonskim aktom kojim se uređuje sadržina, izdavanje i vođenje putnih naloga i evidencija o izdatim putnim nalozima.

Nalog za prevoz korisnika u celini popunjava vozač službenog vozila, a overu tačnosti podataka unetih u nalog vrši neposredni korisnik.

U slučaju nepopunjavanja naloga, odmah se obaveštava naručilac prevoza i načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove radi preduzimanja potrebnih mera protiv vozača vozila.

Član 18

Vozač odnosno drugo lice koje je upravljalo službenim vozilom u obavezi je da po okončanju prevoza vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje službenog vozila ili da postupi po nalogu ovlašćenog radnika u smislu nastavka obavljanja drugog službenog posla.

Izuzetno, ako potreba posla zahteva i ako dobije saglasnost ovlašćenog lica Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove, vozač odnosno drugo lice nije u obavezi da službeno vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje službenih vozila.

Član 19

Po završenom prevozu ključevi od vozila i popunjeni putni nalog za vozilo predaju se ovlašćenom licu Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove osim u slučaju iz stava 2. prethodnog člana.

U putnom nalogu za vozilo obavezno se popunjavaju sve rubrike.

UPRAVLJANJE SLUŽBENIM VOZILIMA

Član 20

Službena vozila organa grada poveravaju se na upravljanje Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove grada.

Upravljanje službenim vozilom u smislu stava 1. ovog člana, jeste njihovo održavanje, obnavljanje i unapređivanje, staranje o njihovom korišćenju, kao i izvršavanje zakonskih i drugih obaveza u vezi službenih vozila.

Član 21

Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove je dužna da:

- se stara o tehničkoj ispravnosti i urednosti vozila;

- vozila opremi potrebnim rezervnim delovima, alatom i drugom opremom u skladu sa zakonom;

- utvrđuje i realizuje dnevni raspored prevoza i o istom blagovremeno obavesti korisnika;

- vodi uredne evidencije o utrošku goriva, ulja i sl., pređenoj kilometraži i ostvarenim efektivnim časovima rada svakog vozača;

- najmanje jednom godišnje izveštava Gradonačelnika o stanju voznog parka, ukupnom broju pređenih kilometara, utrošku goriva po vozilu;

- sačinjava predloge za pripremu plana nabavke službenih vozila kao i da vrši druge poslove od značaja za korišćenje službenih vozila.

Evidencija o službenim vozilima

Član 22

Evidenciju o korišćenju službenih vozila vodi ovlašćeno lice Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove.

Evidencija iz prethodnog stava sadrži:

- registraciju vozila;

- periodične preglede tehničke ispravnosti;

- popravke i zamene delova;

- mesečnom utrošku goriva i ulja;

- podatke o gumama i akumulatorima;

- podatke o havarijama;

- dnevno i mesečno pređenoj kilometraži;

- korisnicima službenih vozila i relacijama.

Na osnovu evidencije iz stava 1. ovog člana ovlašćeno lice podnosi načelniku Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove mesečni izveštaj o korišćenju službenih vozila koji sadrži podatke o korisnicima, pređenoj kilometraži, utrošku goriva i ulja, kao i druge podatke od značaja za utvrđivanje namenskog, racionalnog i ekonomičnog korišćenja službenih vozila, najkasnije do 10. u mesecu za prethodni mesec.

Završne odredbe

Član 23

Ovaj Pravilnik biće objavljen u "Službenom listu grada Čačka" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

Napomene

Obrazac zahteva za korišćenje službenog vozila, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nije objavljen u "Sl. listu grada Čačka", br. 14/2009.