PRAVILNIK

O FINANSIJSKOJ POMOĆI PORODICI ZA TREĆE I SVAKO NAREDNO DETE ROĐENO U 2009. GODINI I DECI POGINULOG RODITELJA U ORUŽANIM AKCIJAMA 1991-1999. GODINE

("Sl. list grada Čačka", br. 2/2009 i 14/2009)

Član 1

Odlukom o budžetu grada Čačka za 2009. godinu ("Sl. list grada Čačka", br. 13/2008) u članu 18. stav 7. alineja 1. i 2. utvrđeno je da se deo sredstava sa aproprijacije br. 5. koriste za jednokratnu pomoć:

- porodicama sa prebivalištem na teritoriji grada Čačka za treće dete rođeno u 2009. godini u iznosu 13.000,00 dinara, za četvrto i svako dalje dete rođeno u 2008. godini 22.000,00 dinara i

- deci poginulih roditelja u oružanim akcijama 1991-1999. godine (maloletnoj deci i deci koja su u toku školovanja) u iznosu 16.000,00 dinara po jednom detetu.

Ovim Pravilnikom u postupku izvršenja budžeta utvrđuje se postupak i način ostvarivanja finansijske pomoći iz prethodnog stava.

1. Pomoć porodici za treće i svako naredno rođeno dete

Član 2

Porodici sa prebivalištem i porodici sa boravištem, ako su roditelji izbegla, prognana i privremeno raseljena lica na teritoriji grada Čačka, isplaćuje se jednokratna novčana pomoć za decu rođenu u 2009. godini i to:

- za treće dete 13.000,00 dinara;

- za četvrto i svako naredno rođeno dete 22.000,00 dinara.

Pomoć se isplaćuje za treće, četvrto i svako naredno dete ako su:

- sva deca istih roditelja;

- ako jedan od roditelja ima prebivalište, odnosno boravište za izbegla, prognana i privremeno raseljena lica na teritoriji grada Čačka duže od šest meseci.

Član 3

Pomoć se isplaćuje na osnovu pismenog zahteva roditelja.

Uz zahtev roditelj prilaže:

- ličnu kartu na uvid odnosno overenu kopiju lične karte ili potvrdu o prebivalištu odnosno boravištu za izbegla, prognana i privremeno raseljena lica;

- izvod iz knjige rođenih za decu koja nisu rođena na teritoriji grada Čačka, za decu rođenu na teritoriji grada Čačka izvod iz knjige rođenih se pribavlja po službenoj dužnosti.

Zahtev se podnosi Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove grada Čačka.

Matičar koji vrši upis rođenja trećeg, četvrtog i svakog narednog deteta dužan je da roditelje pouči o pravu na novčanu pomoć i uslovima dodele pomoći.

Član 4

O dodeli novčane pomoći iz člana 2. ovog Pravilnika odlučuje se rešenjem.

Rešenje iz prethodnog stava donosi Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove grada Čačka.

Protiv rešenja kojim je odbijen zahtev za novčanu pomoć može se uložiti žalba Gradskom veću grada Čačka.

Član 5

Na osnovu konačnog rešenja o novčanoj pomoći vrši se isplata novčane pomoći.

Član 6

Zahtevi za isplatu novčane pomoći po ovom Pravilniku mogu se podneti u 2009. godini za decu rođenu od 1. januara do 31. decembra 2009. godine.

Izuzetno, za isplatu novčane pomoći za decu rođenu u novembru i decembru 2008. godine zahtevi se mogu podneti i u 2009. godini pod uslovom da porodica nije ostvarila pravo na pomoć za to dete u 2008. godini.

Za decu iz prethodnog stava ovog člana pomoć se isplaćuje za treće dete u iznosu 12.000,00 dinara, za četvrto i svako dalje rođeno dete u 2008. godini u iznosu 20.000,00 dinara.

2. Pomoć deci poginulog roditelja u oružanim akcijama 1991-1999. godine

Član 7

Detetu poginulog roditelja u oružanim akcijama 1991-1999. godine, čije je prebivalište u trenutku pogibije bilo na teritoriji opštine odnosno grada Čačka, isplaćuje se jednokratna novčana pomoć u iznosu 16.000,00 dinara.

Novčana pomoć iz prethodnog stava dodeljuje se:

- maloletnom detetu

- učeniku

- studentu pod uslovom da u 2009. godini nije stariji od navršenih 26 godina života.

Član 8

Novčana pomoć iz prethodnog stava dodeljuje se na osnovu pismenog zahteva.

Zahtev iz prethodnog stava podnosi:

- za maloletno dete roditelj ili staralac

- učenik i student lično.

Zahtev se podnosi Gradskoj upravi za društvene delatnosti.

Zahtev za novčanu pomoć može se podneti najkasnije do 31. decembra 2009. godine.

Član 9

Uz zahtev za novčanu pomoć se prilaže:

- izvod iz knjige rođenih za dete koje nije rođeno na teritoriji grada Čačka, za decu rođenu na teritoriji grada Čačka izvod iz matične knjige rođenih se pribavlja po službenoj dužnosti (ako ne postoji u dosijeu iz prethodne godine);

- izvod iz knjige umrlih za poginulog roditelja (ako ne postoji u dosijeu iz prethodne godine);

- potvrdu o prebivalištu roditelja u vreme pogibije (ako ne postoji u dosijeu iz prethodne godine);

- potvrdu škole za učenika odnosno fakulteta za studenta.

Član 10

O dodeli novčane pomoći iz člana 6. ovog Pravilnika odlučuje se rešenjem.

Rešenje iz prethodnog stava donosi Gradska uprava za društvene delatnosti, organizaciona jedinica u čijem je delokrugu rada boračko invalidska zaštita.

Protiv rešenja kojim je odbijen zahtev za novčanu pomoć može se uložiti žalba Gradskom veću grada Čačka.

Gradska uprava za društvene delatnosti, organizaciona jedinica u čijem je delokrugu rada boračko invalidska zaštita može i po službenoj dužnosti pokrenuti postupak za dodelu jednokratne novčane pomoći iz člana 6. na osnovu zvanične evidencije.

Član 11

O pravu na novčanu pomoć porodici za treće, četvrto i svako naredno dete i pravu na novčanu pomoć detetu poginulog roditelja u oružanim akcijama 1991-1999. godine, građani se obaveštavaju preko sredstava javnog informisanja.

Obaveštenje iz prethodnog stava daju Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove grada Čačka i Gradska uprava za društvene delatnosti grada Čačka.

Član 12

Ovaj Pravilnik se donosi na određeno vreme i važi za budžetsku 2009. godinu.

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".