TARIFNI SISTEM

ZA OBRAČUN TOPLOTNE ENERGIJE I USLUGA

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 1/2008 i "Sl. list Grada Zrenjanina", br. 14/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Tarifnim sistemom za isporuku toplotne energije iz toplovodne mreže DP "Grejanje" Zrenjanin (u daljem tekstu "Tarifni sistem") se određuju:

- osnovni tarifni elementi za obračunavanje toplotne energije, koju DP "Grejanje" Zrenjanin (u daljem tekstu "snabdevač") isporučuje potrošačima toplotne energije iz toplovodne mreže (u daljem tekstu "potrošač"),

- kriterijumi i merila za određivanje nivoa cena toplotne energije,

- načela i kriterijumi za određivanje tarifnih stavova te način utvrđivanja i korišćenja računskih elemenata sa ciljem da bi se podstakla racionalna potrošnja toplote i da bi proizvodni i distributivni objekti bili bolje iskorišćeni.

Član 2

Tarifni sistem važi za sve potrošače toplotne energije iz toplovodne mreže, osim za one sa kojima snabdevač sklapa posebne ugovore.

Član 3

Tarifni stavovi za pojedinačne elemente cena tarifnih potrošača moraju biti u skladu sa Metodologijom za formiranje cena.

II TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

Član 4

Tarifni elementi, za koje se utvrđuju tarifni stavovi, su:

1. priključna snaga,

2. isporučena količina toplotne energije,

3. očitavanje merača, raspodela troškova, obračun i naplata,

4. druge nestandardne usluge (usluge koje nisu direktno vezane za obračun toplotne energije).

Član 5

Priključna snaga se određuje po odredbama Odluke o uslovima snabdevanja toplotnom energijom i obračunava se u kW, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Priključna snaga za pojedinačnu toplotnu podstanicu određena je nazivnom snagom priključenih toplotnih uređaja, a koja je određena projektom za izvođenje ili projektom izvedenih radova objekta, odnosno prema ugovoru o isporuci toplotne energije.

Član 6

Količina isporučene toplotne energije se utvrđuje neposredno na osnovu očitavanja sa toplotnog brojila (kWh). Pri obračunu se vrednosti, merene u kWh, zaokružuju na dva decimalna mesta.

Do uspostavljanja odgovarajućih merenja na nivou toplotne podstanice, obračun se vrši paušalno po ekvivalentnom m2 zatvorene stambene površine (ekvivalentni m2 se odnosi na grejane prostore standardne visine od 2,60 m).

Član 7

Tarifni stavovi za pojedinačne tarifne elemente su:

- cena za jedinicu priključne snage u din/(kWh mesec),

- cena za jedinicu isporučene količine toplotne energije u din/kWh,

- cene raspodele troškova (sistem delitelja), očitavanja merača (na nivou predajnog mesta), obračuna i naplate u din/mernom mestu, odnosno u din/obračunskom mestu,

- cene drugih nestandardnih usluga.

Član 8

Godišnji iznos za priključenu snagu predstavlja fiksni deo troškova grejanja i obračunava se mesečno. Mesečni iznos se određuje tako da mesečni tarifni stav za jedinicu priključne snage (din/kW/mesecu) množi sa priključnom snagom. Iznos je nezavisan od količine isporučene toplotne energije i pokriva nastale sledeće troškove poslovanja iz bilansa uspeha:

- troškovi materijala (AOP 209),

- troškovi zarada i ostali lični rashodi (AOP 210),

- troškovi amortizacije i rezervisanja (AOP 211),

- ostali poslovni rashodi (AOP 212),

- finansijski rashodi (AOP 216),

- ostali rashodi (AOP 218).

Član 9

U zgradama sa više stanova iznos za priključnu snagu se raspodeljuje srazmerno površini stanova koji se greju.

Član 10

Iznos za količinu isporučene toplotne energije se izračunava tako, da se broj isporučenih kWh pomnoži sa odgovarajućom tarifom za jedinicu isporučene količine toplotne energije (din/kWh).

Iznos za isporučenu količinu toplotne energije predstavlja varijabilni deo troškova grejanja i obuhvata troškove:

- energenata,

- električne energije,

- gubitke u transportu,

- hemijsku pripremu vode,

- tekuće održavanje,

- druge varijabilne troškove.

III RAZVRSTAVANJE POTROŠAČA PO NAMENI KORIŠĆENJA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 11

Potrošači toplotne energije se razvrstavaju u četiri grupe po nameni korišćenja objekta:

- I. Tarifna grupa - potrošnja u domaćinstvima,

- II. Tarifna grupa - ustanove obrazovanja i kulture,

- III. Tarifna grupa - poslovni potrošači,

- IV. Tarifna grupa - po posebnim ugovorima.

Član 12

U tarifnu grupu potrošnje u domaćinstvima spadaju potrošači u individualnim i kolektivnim stambenim objektima.

Član 13

Kvalifikovani kupac, čija ukupna potrošnja prelazi 5.000 GJ/godini i nije predmet ovog Tarifnog sistema, može kod energetskog subjekta zahtevati sklapanje posebnog ugovora, a u skladu sa 3. tačkom 11. člana ovog Tarifnog sistema.

Graničnom vrednošću godišnje potrošnje se stiče status kvalifikovanog kupca koji može slobodno ugovarati kupovinu toplotne energije na tržištu.

Minimalnu graničnu vrednost određuje Regulatorna agencija za energetiku, a u skladu sa politikom liberalizacije tržišta.

Izuzetno se među posebne kupce mogu uvrstiti i neki drugi specifični potrošači, ako za to postoje posebni razlozi koji doprinose racionalnijem radu sistema daljinskog grejanja. U ovom slučaju isti (nediskriminatorski) kriterijumi moraju važiti za sve kupce iz predmetne kategorije.

IV OBRAČUN ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 14

Isporuka toplotne energije se za pojedinačne kupce obračunava u odnosu na:

- razvrstanost kupaca u odgovarajuću tarifnu grupu,

- obračun priključne snage po važećoj tarifi,

- obračun isporučene količine toplote po važećoj tarifi,

- obračun za raspodelu troškova, očitavanje merača, ispostavu računa i naplatu.

Član 15

Ako se više potrošača iste ili različite grupe snabdeva toplotnom energijom preko zajedničkog predajnog mesta po zajedničkom mernom uređaju, isporučena toplota se obračunava u skladu sa deliteljem troškova na tom mernom mestu i odgovarajuće tarifne grupe.

Član 16

Iznos za priključnu snagu se obračunava svakog meseca i to je 1/12 godišnjeg iznosa.

Član 17

Isporučena količina toplote se obračunava po meraču toplotne energije na osnovu očitanog stanja na brojaču toplotne energije postavljenom na mernom mestu u priključnoj podstanici.

Isporučena količina toplotne energije obračunava se po pravilu mesečno (obračunski period), odnosno onako kako je određeno ugovorom o snabdevanju toplotnom energijom sklopljenim između energetskog subjekta i kupca toplotne energije.

Član 18

Očitana vrednost potrošnje toplotne energije na zajedničkom mestu preuzimanja (merači u toplotnim podstanicama) u zgradama sa više kupaca raspoređuje se po delovniku troškova na pojedinačne kupce. U kolektivnim stambenim objektima raspodela se vrši prema m2 zatvorene stambene površine ili instalisanoj snazi u objektima individualnog stanovanja i kod poslovnih potrošača.

U zgradama gde su kod svih potrošača ugrađeni delitelji potrošnje, raspodela se vrši u skladu sa očitanim odnosima potrošnje. Pojedinačna potrošna jedinica mora biti opremljena deliteljem istog tipa, za koji se sporazumno odlučila većina vlasnika.

Izabrani tip delitelja mora biti kompatibilan sa grejnim sistemom, a pojedinačni delitelji moraju biti namešteni u skladu sa uputstvom proizvođača odnosno isporučioca.

U zgradama gde manje od 50% kupaca nema ugrađene odgovarajuće delitelje potrošnje zbog odbijanja ugradnje, ili ne dozvoljavaju kontrolu i očitavanje istih, troškovi za grejanje tih potrošnih jedinica se obračunavaju po ključu stambene površine i povećavaju se sa korektivnim faktorom 1,2. Dobijeni iznos troškova se oduzima od ukupnog troška za zagrevanje svih potrošnih jedinica na zajedničkom mestu preuzimanja, a ostatak se deli između ostalih potrošnih jedinica skladno sa delovnikom troškova.

Član 19

Kupac mora plaćati isporučenu toplotnu energiju i usluge, koje se uračunavaju zajedno sa toplotnom energijom, u roku navedenom na ispostavljenom računu, nalogu ili drugom važećem dokumentu najkasnije do 15. u mesecu, za prethodni mesec.

Član 20

Ako nastane dilema o potrošačevoj platnoj sposobnosti ili zbog neredovnog izmirenja obaveza plaćanja, snabdevač može zahtevati plaćanje unapred, sa obračunom za uporedni obračunski period. Najveća količina toplotne energije, za koju snabdevač može tražiti plaćanje unapred, koje se ne okamaćuje, je jednaka najvećoj mesečnoj potrošnji u zadnjih 12 meseci.

Član 21

Ako potrošač ne izmiri pravovremeno svoje obaveze, snabdevač mu zaračunava zakonsku zateznu kamatu od datuma za plaćanja iz računa do dana plaćanja.

Član 22

Snabdevač zaračunava troškove naplate potraživanja i obustave isporuke toplote po važećem cenovniku.

Član 23

Potrošač mora izmiriti fiksni deo troškova isporuke toplotne energije, nezavisno od potrošnje, odnosno za vreme u kojem mu je bila prekinuta isporuka toplotne energije.

Član 24

Potrošenu električna energiju za rad toplotne podstanice plaća snabdevač, pod uslovom da je investitor/vlasnik preneo toplotnu podstanicu u vlasništvo snabdevaču.

Količinu potrošene vode iz vodovodne mreže plaća potrošač snabdevaču te vode.

Član 25

Reklamacije na ispostavljeni račun ili obračun za isporučenu toplotnu energiju odnosno usluge, koje je obavljao snabdevač na osnovu Odluke o uslovima snabdevanja, odnosno po dogovoru sa potrošačem, prihvata snabdevač samo u pismenoj formi, u roku od osam dana od prijema računa ili obračuna.

Prigovor na ispostavljeni račun ili obračun ili ugovor ne odlažu plaćanje računa odnosno obračuna za nesporni deo.

Član 26

U periodu probnog rada obračun utrošene toplotne energije se vrši prema investitoru. Po okončanju probnog rada, uz potpisivanje zapisnika o funkcionalnoj ispravnosti instalacija i dostavljanje spiska stanara snabdevaču, obračun se prenosi na skupštinu stanara / pojedinačne potrošne jedinice prema delitelju troškova.

V OSNOVE ZA FORMIRANJE CENA I ODREĐIVANJE TARIFNIH STAVOVA ZA OBRAČUN ISPORUČENE TOPLOTE

Član 27

Cena toplotne energije iz toplovodne mreže po tarifnim stavovima i grupama određuju se u skladu sa Metodologijom za formiranje cena toplotne energije i usluga.

Metodologiju za formiranje cene toplotne energije i usluga u skladu sa Zakonom usvaja nadležni organ isporučioca toplotne energije uz saglasnost Predsednika opštine Zrenjanin.

Pri određivanju cena toplotne energije i usluga po tarifnim stavovima i grupama uzimaju se u obzir opšta politika cena i planovi razvoja sistema toplifikacije Zrenjanina.

Cenovnik ostalih i nestandardnih usluga donosi snabdevač uz saglasnost Predsednika opštine.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Ovaj Tarifni sistem primenjivaće se na sve korisnike s tim da će se u skladu sa ovim Tarifnim sistemom sa istim zaključiti odgovarajući ugovor, a u roku od 6 meseci od dana primenjivanja ovog Tarifnog sistema.

Član 29

Tarifni sistem stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu opštine Zrenjanin", a primenjivaće se počev od grejne sezone 2010/2011. godine, odnosno počev od 15.10.2010. godine.