ODLUKA
O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 6/2009)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se delatnosti koje se smatraju komunalnim delatnostima na teritoriji Grada Požarevca, uslovi za obavljanje komunalnih delatnosti, prava i obaveze osnivača i komunalnih preduzeća u obavljanju komunalnih delatnosti, uslovi i način poveravanja obavljanja komunalnih delatnosti, način kontrole obavljanja poverene komunalne delatnosti i druga pitanja od značaja za poveravanje i obavljanje komunalnih delatnosti na teritoriji Grada Požarevca.

Član 2

Komunalne delatnosti na teritoriji Grada Požarevca su:

- proizvodnja, prečišćavanje i distribucija vode;

- proizvodnja i snabdevanje parom i toplom vodom;

- javni prevoz putnika na području gradova Požarevca i Kostolca i naseljima na teritoriji Grada Požarevca;

- održavanje čistoće u gradovima i naseljima u Gradu Požarevcu;

- prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda i

- održavanje groblja i pružanje pogrebnih usluga;

- odvođenje atmosferskih voda;

- čišćenje javnih površina;

- održavanje čistoće u gradovima i naseljima na teritoriji Grada Požarevca;

- uređenje i održavanje parkova, zelenih i rekreacionih površina;

- održavanje ulica, puteva i drugih javnih površinama u gradovima i naseljima i javna rasveta i

- održavanje deponija.

Pored komunalnih delatnosti navedenih u stavu 1. ovog člana, utvrđuju se i sledeće delatnosti kao komunalne delatnosti:

- dimničarske usluge;

- održavanje javnih VC-a;

- kafilerije;

- održavanje parking prostora;

- održavanje pijaca i pružanje pijačnih usluga;

- održavanje javnih česmi.

Član 3

Za obavljanje komunalnih delatnosti utvrđenih ovom odlukom, Grad Požarevac osniva javna komunalna preduzeća, ili njihovo obavljanje poverava drugom javnom preduzeću, privrednom društvu ili preduzetniku, po postupku i na način određenog zakonom i ovom odlukom.

Član 4

Obavljanje delatnosti iz člana 2. ove odluke ili pojedinih poslova iz okvira tih delatnosti, za čije obavljanje Grad Požarevac nije osnovao javno komunalno preduzeće, može se poveriti i drugom javnom preduzeću, privrednom društvu ili preduzetniku koje je registrovano za obavljanje takve delatnosti, na period do pet godina.

Poveravanje obavljanja delatnosti iz člana 2. ove odluke drugom javnom preduzeću, privrednom društvu ili preduzetniku koji preuzima obavezu ulaganja sredstava u komunalnu delatnost ili posao iz okvira te delatnosti vrši se na period koliko može trajati povraćaj uloženih sredstava, ali ne duže od 25 godina.

Član 5

Poveravanje obavljanja komunalnih delatnosti iz člana 2. ove odluke i poslova iz okvira ovih delatnosti, a na period po odredbama iz člana 4. ove odluke, vrši se na osnovu javnog konkursa.

Član 6

Javni konkurs za poveravanje poslova obavljanja komunalnih delatnosti sprovodi stručno radno telo koje obrazuje i imenuje Gradsko veće grada Požarevca.

Član 7

Gradsko veće grada Požarevca utvrđuje uslove i bitne elemente za raspisivanje konkursa za poveravanje obavljanja komunalnih delatnosti i to: koje se komunalne delatnosti poveravaju za obavljanje; uslove i način sprovođenja javnog konkursa; pitanja koja se regulišu ugovorom - period na koji se poslovi poveravaju, prava i obaveze preduzeća kome se poslovi poveravaju, način kontrole i promene cena poverenih poslova u toku važenja ugovora; uslove i postupak za raskid ugovora pre isteka roka važenja ugovora i u toj situaciji prava i obaveze ugovornih strana.

Član 8

Komunalnu delatnost iz člana 2. ove odluke mogu obavljati javna i druga preduzeća, privredna društva i preduzetnici koji su registrovani za obavljanje tih delatnosti i ako ispunjavaju uslove u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti i organizacione i kadrovske osposobljenosti, a u zavisnosti od vrste i prirode komunalne delatnosti, odnosno poslova.

Član 9

Po sprovedenom javnom konkursu, poveravanje obavljanja komunalne delatnosti iz člana 2. ove odluke ili pojedinih poslova iz okvira te delatnosti za čije obavljanje Grad Požarevac nije osnovao javno preduzeće, vrši Skupština grada Požarevca donošenjem odluke o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti.

Ugovor o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti zaključuje Gradonačelnik grada Požarevca ili lice koje on ovlasti i javno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome je povereno obavljanje komunalne delatnosti i poslova.

Član 10

Ugovor iz člana 9. ove odluke sadrži bliže uslove za obavljanje komunalnih delatnosti iz okvira te delatnosti, datum i mesto zaključenja ugovora, ugovorne strane, opis poslova koji se poveravaju, broj i datum ponude (obim i kvalitet komunalnih proizvoda i usluga, cene komunalnih proizvoda i usluga, garancije da će se komunalna delatnost obavljati u periodu otkaznog roka ili drugim prelaznim periodima), rok za početak obavljanja poverene komunalne delatnosti ili poslove iz okvira te delatnosti, međusobna prava i obaveze ugovornih strana, obavezne elemente i uslove za raskid ugovor pre isteka roka na koji je zaključen po odredbama člana 12. ove odluke, način rešavanja sporova, nadzor nad vršenjem radova i usluga i drugo.

Član 11

Ugovor o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti i poslova iz okvira te delatnosti iz člana 9. ove odluke prestaje:

- istekom vremena na koji je zaključen;

- raskidom;

- prestankom rada javnog preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika kome je povereno obavljanje komunalne delatnosti i poslova iz okvira te delatnosti i

- kada je javnom preduzeću, privrednom društvu ili preduzetniku izrečena mera zabrane obavljanja komunalnih delatnosti koje su mu poverene, zbog toga što ne ispunjava uslove za obavljanje komunalne delatnosti, odnosno poslova iz okvira te delatnosti, a u roku određenom u izrečenoj meri ne ispuni te uslove.

Član 12

Ugovor o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti i poslova iz okvira te delatnosti iz člana 9. ove odluke može se raskinuti:

- ako se zbog promenjenih okolnosti, koje se nisu mogle predvideti u trenutku zaključenja ugovora, ne može ostvariti svrha ugovora;

- ako se ne preduzimaju potrebne mere za zaštitu, obezbeđenje i održavanje komunalnih objekata;

- ako javno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik ne izvršava obaveze, ili ne obavlja komunalnu delatnost, odnosno poslove iz okvira te delatnosti, na ugovoreni način i u ugovorenom roku;

- ako javno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik ne postupa po nalogu nadležnog organa u postupku nadzora i kontrole i

- ako javno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik ne preduzme naložene mere u slučaju poremećaja ili prekida u isporuci komunalnih proizvoda i pružanja komunalnih usluga u slučaju više sile ili štrajka.

Član 13

Otkaz ugovora podnosi se u pisanoj formi, najkasnije u roku od mesec dana od dana nastanka uslova iz člana 12. ove odluke.

Otkazni rok ne može biti duži od šest meseci.

Član 14

U slučaju raskida ugovora, javno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik je dužan da nadoknadi nastalu štetu po propisima o odgovornosti za štetu.

Član 15

U slučaju raskida ugovora pre ugovorenog roka, ugovorne strane su dužne da u otkaznom roku izvršavaju ugovorne obaveze.

Kada javno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik ne postupi u skladu sa odredbom iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće grada Požarevca ima pravo da privremeno angažuje drugo javno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnika radi obavljanja komunalne delatnosti, ili poslova iz okvira te delatnosti koji su povereni ugovorom, na teret druge ugovorne strane.

Ugovor iz stava 2. ovog člana zaključuje se na period od tri meseca.

Član 16

Kontrolu obavljanja poverenih komunalnih delatnosti iz člana 2. ove odluke i poslova iz okvira te delatnosti, kao i izvršavanje ugovorom preuzetih obaveza organizuje Gradsko veće grada Požarevca preko organa koga ovlasti za vršenje kontrole obavljanja poverenih komunalnih delatnosti.

Član 17

Javno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik su u obavezi da Gradskom veću dostavljaju šestomesečne i godišnji izveštaj o realizaciji poverenih komunalnih delatnosti iz člana 2. ove odluke i poslova iz okvira tih delatnosti i ugovorenih obaveza, a na zahtev i češće i to u roku od osam dana od dana prijema zahteva.

Član 18

Javno preduzeće koje je osnovano radi obavljanja komunalne delatnosti, deo poslova koji su mu povereni, može izuzetno privremeno za tekuću godinu ustupiti drugom privrednom društvu ili preduzetniku, ako iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da iste obavi.

Odluku o poveravanju poslova iz stava 1. ovog člana donosi Skupština grada Požarevca, na predlog Gradskog veća grada Požarevca.

Član 19

Javno komunalno preduzeće i drugo preduzeće, odnosno preduzetnik kome je povereno obavljanje komunalne delatnosti organizuje svoj rad i poslovanje na način kojim se obezbeđuje:

1. trajnost, odnosno kontinuitet u obavljanju komunalnih delatnosti;

2. obim i vrste komunalnih proizvoda i usluga, kojima se postiže potreban nivo u zadovoljavanju potreba korisnika;

3. odgovarajući kvalitet komunalnih proizvoda i usluga, koji podrazumeva naročito: zdravstvenu i higijensku ispravnost prema propisanim standardima i normativima, tačnost u pogledu rokova isporuke, sigurnost korisnika u dobijanju usluga, pouzdanost u pružanju usluga i zaštite životne sredine;

4. razvoj i unapređenje kvaliteta i asortimana komunalnih proizvoda i usluga, kao i unapređenje organizacije rada, efikasnosti i drugih uslova proizvodnje i pružanja usluga;

5. red prvenstva u snabdevanju komunalnih proizvodima i u pružanju komunalnih usluga u slučaju više sile i nepredviđenih događaja po redu prvenstva koji utvrdi organ nadležan za komunalne poslove i blagovremeno informisanje korisnika o nastalim poremećajima;

6. mere zaštite i obezbeđenje komunalnih objekata, uređaja i instalacija;

7. stalna funkcionalna sposobnost komunalnih objekata, održavanjem građevinskih i drugih objekata, postrojenja i opreme koji služe za obavljanje komunalnih delatnosti;

8. da naknadi štetu nastalu neisporučivanjem proizvoda i usluga, ili neblagovremenim i nekvalitetnim isporukama proizvoda i usluga;

9. mogućnost isključenja korisnika koji ne koristi i redovno ne plaća komunalne proizvode i usluge.

Član 20

Nadzor nad primenom ove odluke vrši nadležno odeljenje Gradske u prave grada Požarevca nadležno za komunalne poslove.

Član 21

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke, kao i inspekcijski nadzor nad obavljanjem komunalnih delatnosti i poslova iz okvira te delatnosti vrši nadležno odeljenje Gradske uprave grada Požarevca za inspekcijske poslove.

Član 22

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o komunalnim delatnostima na teritoriji opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac" broj 9/89, 2/90 i 2/2004).

Član 23

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".