REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA OBUKE NEZAPOSLENIH ŽENA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE U 2009. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 14/2009)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program obuke nezaposlenih žena na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2009. godini.

II

Program iz tačke 1. ovog Rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
OBUKE NEZAPOSLENIH ŽENA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2009. GODINI

Uvod

Ovim Programom utvrđuju se aktivnosti, mere za sprovođenje Programa obuka nezaposlenih žena u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini u 2009. godini (u daljem tekstu: Program), kao i sredstva potrebna za realizaciju Programa, sa ciljem za unapređenje položaja nezaposlenih žena u AP Vojvodini, putem edukacije na obukama koje sprovode osnovne i srednje škole na teritoriji AP Vojvodine.

Mere

U okviru realizacije Akcionog plana zapošljavanja, Sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova u 2009. godini organizovaće obuke u periodu oktobar - decembar 2009. za nezaposlene žene sa teritorije AP Vojvodine koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje kojima će se nezaposlene žene obučiti za osnovna informatička znanja i za negu starih osoba - gerontodomaćice.

Ciljna grupa:

- žene mlađe od 30 godina,

- starije od 50 godina,

- invalitkinje,

- Romkinje,

- žene iz ruralnih sredina,

- samohrane majke,

- izbeglice i interno raseljene žene

- žene sa nižim stepenom stručne spreme

- žene sa suficitarnim zanimanjima.

U ovom periodu bilo bi obuhvaćeno oko 300 nezaposlenih žena, većinom iz manjih sredina, pošto je dostupnost svake vrste edukacije u njihovim slučajevima vrlo niska. Akcenat bi bio stavljen na informatičko opismenjavanje što prepoznajemo kao veliku potrebu, jer bez obzira na starosnu dob i kvalifikaciju, još uvek je veoma velik broj nezaposlenih žena koje ne vladaju osnovnim informatičkim znanjima, a to predstavlja osnovnu prepreku u pronalaženju zaposlenja.

Sva istraživanja pokazuju da je AP Vojvodina demografski staro društvo i zbog toga je mnogim licima neophodna pomoć u kući, briga o osnovnim zdravstvenim uslugama, zadovoljavanje njihovih društvenih potreba i sl., te s toga se ukazala potreba za organizovanjem obuke za pružanje usluga gerontodomaćica.

Realizatori Programa su osnovne i srednje škole sa teritorije AP Vojvodine, koje se nalaze u Spisku direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava Republike, odnosno lokalne vlasti i organizacija obaveznog osiguranja, koji su uključeni u sistem konsolidovanog računa trezora - korisnici budžetskih sredstava Republike i organizacija socijalnog osiguranja ("Službeni glasnik RS", broj 123/08) i koje su uz osnovnu delatnost registrovane za proširenu delatnost u Trgovinskom sudu, pod šifrom 80420, i to prema sledećem rasporedu:

Za informatičku obuku:

1. Osnovna škola "Svetozar Miletić", Vrbas;

2. Srednja škola "22. oktobar", Žabalj;

3. Politehnička škola, Subotica;

4. Ekonomsko-trgovinska škola "Dositej Obradović", Alibunar;

5. Ekonomsko-trgovinska škola, Senta;

6. Osnovna škola "Dositej Obradović", Irig;

7. Osnovna škola "23. oktobar", Sremski Karlovci;

8. Osnovna škola "Jovan Grčić Milenko", Beočin;

9. Srednja tehnička škola "Mihajlo Pupin", Kula;

10. Škola za osnovno obrazovanje odraslih, Sombor;

11. Gimnazija "Laza Kostić", Novi Sad,

12. Osnovna škola "Vuk Karadžić", Bačko Dobro Polje.

Za obuku za gerontodomaćice:

1. Medicinska škola, Zrenjanin;

2. Poljoprivredna škola sa domom učenika, Futog.

Sve pojedinosti između Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, kao Nosioca programa i Realizatora programa regulisaće se ugovorom.

Spisak polaznica navedenih obuka sastaviće Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova - Sektor za ravnopravnost polova.

Cilj

Uključivanjem nezaposlenih žena u ovakav vid programa obuke doprineće se podizanju nivoa znanja i veština žena koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijalama na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, te time omogućiti rešavanje njihovog radnopravnog statusa.

Sredstva

Za realizaciju ovog Programa Sekretarijatu za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova dodeljena su sredstva u visini od 4.000.000,00 dinara iz tekuće budžetske rezerve.

Isplatu sredstava za realizaciju ovog Programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.