ODLUKA

O GRADSKOJ KANALIZACIJI

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 14/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o gradskoj kanalizaciji (u daljem tekstu: Odluka) regulišu se uslovi i način pružanja usluga korisnicima javne kanalizacije, izgradnja, korišćenje i održavanje sistema, kao i obaveze korisnika.

Član 2

Kanalizacija se deli na: gradsku, kućnu i kanalizaciju za posebne namene. Gradsku kanalizaciju čine:

1. priključni vodovi na gradsku kanalizaciju,

2. sekundarni vodovi kanalizacione mreže,

3. kolektori,

4. silazna okna,

5. crpne stanice,

6. centralni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda,

7. sifonski prelazi.

Kućnu kanalizaciju čine: objekti, uređaji i vodovi do prve revizione šahte. Kanalizaciju za posebne namene čine:

1. svi vertikalni i horizontalni vodovi industrijske kanalizacije kojima se odvode atmosferske i otpadne vode,

2. slivnici za odvod atmosferske vode sa javnih površina,

3. uređaji za prethodno prečišćavanje otpadnih voda,

4. merač protoka,

5. kontrolni regulacioni instrument.

Član 3

Poslovi koji se regulišu ovom Odlukom, obavlja Javno komunalno preduzeće (u daljem tekstu: Preduzeće) ili Javna komunalna preduzeća koja je grad osnovao za trajno obavljanje delatnosti u skladu sa Zakonom i propisima i Odlukom o osnivanju.

Član 4

Poslovi odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda Preduzeće je dužno da obavlja tako da obezbedi:

1. trajnost, odnosno kontinuitet u obavljanju poslova,

2. obim vršenja poslova odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda kojima se obezbeđuje određeni nivo komunalnih potreba korisnika,

3. kvalitet i pouzdanost u vršenju poslova, zaštiti životne sredine i sigurnost korisnika,

4. stalno unapređenje vršenja poslova,

5. propisan red prvenstva u vršenju poslova u slučaju kada zbog više sile dođe do smanjenja postojećih tehničkih kapaciteta sistema gradske kanalizacije, odnosno do prestanka mogućnosti njegovog korišćenja,

6. planiranje i projektovanje proširenja kapaciteta,

7. ostvarivanje prava i obaveza korisnika, kao i prava i obaveza preduzeća u vršenju poslova,

8. mere zaštite objekta javne kanalizacije, uređaja i instalacija.

Član 5

Korisnici usluga gradske kanalizacije u smislu ove Odluke su sva fizička i pravna lica koja svojom aktivnošću upuštanja otpadne vode u sistem gradske kanalizacije preko priključaka.

II IZGRADNJA GRADSKE KANALIZACIJE

Član 6

Gradska kanalizacija se prilikom gradnje izvodi po investiciono-tehničkoj dokumentaciji za koju je izdata građevinska dozvola, uz stručni nadzor Preduzeća.

Član 7

Nakon dobijanja upotrebne dozvole za izgrađenu kanalizacionu mrežu ista postaje osnovno sredstvo Preduzeća.

III SPAJANJE UNUTRAŠNJIH INSTALACIJA SA GRADSKOM KANALIZACIJOM

Član 8

Unutrašnje instalacije kanalizacije zgrade ili drugog objekta koji se nalazi u ulici ili graniči sa ulicom u kojoj je izgrađena ulična kanalizaciona mreža, moraju se spojiti sa mrežom u svemu prema građevinsko-tehničkim propisima koji regulišu izvođenje i korišćenje takvog objekta. Sa uličnom kanalizacionom mrežom spaja se i zgrada, odnosno, objekat u ulici u kojoj nije izgrađena ulična vodovodna mreža, a koji ima individualno vodovodno izvorište.

Član 9

Preduzeće izdaje uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju, rekonstrukciju i izvođenje drugih radova na kanalizacionoj mreži i daje saglasnost na izrađenu tehničku dokumentaciju.

Preduzeće je dužno da vodi katastar vodova i podzemnih objekata koje koristi i održava u smislu važećih zakonskih propisa.

Član 10

Spajanje zgrada ili drugih objekata sa uličnom kanalizacionom mrežom mora da se izvrši u roku od 6 meseci od momenta kad su se stekli uslovi za to.

Zahtev za spajanje dužni su da podnesu nosioci prava korišćenja, odnosno, sopstvenici zgrada i drugih objekata bez obzira da li su na drugi način regulisali odvod otpadnih voda i fekalija (septičke jame i sl.).

Po izvršenom spajanju zgrade ili drugog objekta sa uličnom kanalizacionom mrežom, nosilac prava korišćenja, odnosno, sopstvenik zgrade ili drugog objekta dužan je da napuštenu septičku jamu isprazni i očisti i to najkasnije u roku od 15 dana.

Ako je ulica, odnosno, trotoar betoniran ili asfaltiran, a raskopavanje se mora izvršiti usled više sile ili drugih nepredviđenih okolnosti Preduzeće je dužno da u roku od 48 sati završi izvođenje radova i omogući nesmetano odvijanje saobraćaja.

Član 11

Unutrašnje instalacije kanalizacije objekta spajaju se sa gradskom kanalizacijom preko kanalizacionog priključka.

Kanalizacioni priključak je cevni spoj od ulične kanalizacione mreže do prvog revizionog okna iza regulacione linije koji je najbliži uličnom kanalu.

Član 12

Svaki objekat mora da ima poseban kanalizacioni priključak. U stambenim zgradama sa više ulaza za svaki ulaz postavlja se, po pravilu, poseban kanalizacioni priključak. Izuzetno, može se dozvoliti zajednički kanalizacioni priključak za više objekata definisan uslovima Preduzeća.

Član 13

Kanalizacioni priključak postavlja se tako u što se unutrašnje instalacije kanalizacije neposredno spajaju sa uličnom kanalizacionom mrežom.

Ako na javnim ili saobraćajnim površinama postoji više uličnih kanala Preduzeće će odrediti na koji kanal će se pojedini objekti priključiti.

Izuzetno, unutrašnje instalacije kanalizacije mogu se spojiti sa uličnom kanalizacionom mrežom preko susednog zemljišta, odnosno, tuđe nepokretnosti. Ovakvi priključci se moraju prekinuti kada se stvore uslovi za neposredno priključenje objekta na uličnu kanalizacionu mrežu, o trošku korisnika priključka. Prinudan prelaz preko tuđe nepokretnosti može se izvesti samo po postupku utvrđenom odgovarajućim zakonskim propisima ili dogovorom stranaka. Troškovi ovakvih priključaka padaju na teret neposrednog korisnika.

U slučaju iz stava 3. ovog člana zabranjeno je ometati korisnika priključka u korišćenju kanalizacije.

Ukoliko zbog konfiguracije terena ne može da se postigne pad kanalizacije i dođe do nepravilnog ukrštanja vodovoda i kanalizacije, Preduzeće je dužno da u skladu sa građevinsko-tehničkim normativima izvrši premošćavanje istih.

Investitor, odnosno, vlasnik objekta dužan je da obezbedi prečišćavanje industrijskih agresivnih voda pre priključivanja na javnu kanalizacionu mrežu. U protivnom Preduzeće neće dozvoliti priključak na javnu kanalizaciju.

Član 14

Preduzeće je dužno da redovno kontroliše:

1. Ispravnost otpadnih voda pre upuštanja u recipijent,

2. stepen zagađenosti recipijenta uzvodno i nizvodno od mesta ispuštanja otpadnih voda.

O rezultatima sprovedene kontrole Preduzeće je dužno da vodi službenu evidenciju.

Član 15

Pravna i fizička lica kojima je potreban kanalizacioni priključak na kanalizacionu mrežu podnosi zahtev Preduzeću sa planom lokacije za izgradnju objekta, odnosno, odobrenjem za izgradnju.

Izuzetno od odredbe st. 1. ovog člana, za objekte izgrađene bez odobrenja za gradnju, kada to tehnički uslovi omogućavaju, a postoje dovoljni kapaciteti komunalnih objekata za pružanje komunalnih usluga, Preduzeće može da odredi uslove za privremeno priključenje takvog objekta na kanalizacionu mrežu, dok se za taj objekat ne pribavi odobrenje u skladu sa propisima o izgradnji objekta.

Preduzeće odlučuje o zahtevu za priključak na kanalizacionu mrežu u roku predviđenom Zakonom o upravnom postupku.

Član 16

Uslove, odnosno, sanitarno-tehničke podatke za kanalizacioni priključak, Preduzeće izdaje Investitoru na njegov zahtev. Investitor je dužan da ispuni uslove iz prethodnog stava ovog člana o čemu potvrdu izdaje preduzeće.

Preduzeće ocenjuje usaglašenost izvedenog stanja sa uslovima iz stava 1. ovog člana i investitoru izdaje potvrdu o tome.

Preduzeće daje prethodne uslove na predlog akta o uslovima za uređenje prostora - plana lokacije, kao i saglasnost na projekat za izgradnju objekta, a troškove izdavanja prethodnih uslova i saglasnosti snosi Investitor.

Član 17

Kanalizacioni priključak postavlja Preduzeće na zahtev Investitora. Uz ovaj zahtev je dužan da podnese odgovarajuću tehničku dokumentaciju i to: plan lokacije ili odobrenje za izgradnju objekta.

Ukoliko je Investitor pravno lice ili preduzetnik u zavisnosti od vrste delatnosti koju obavlja, u obavezi je, da pored dokumentacije iz stava 1. ovog člana podnese i dokaz o kvalitetu otpadnih voda koje će ispuštati u gradsku kanalizaciju.

Ukoliko kvalitet otpadnih voda prekoračuje maksimalno dozvoljene koncentracije koje se smeju upuštati u gradsku kanalizaciju, što je regulisano posebnim Pravilnikom Grada Leskovca, takav priključak se neće izvesti pre nego što se kvalitet otpadnih voda ne dovede do propisanog kvaliteta.

Preduzeće je dužno da montažne radove na kanalizacionom priključku izvrši najkasnije u roku utvrđenom ugovorom između Investitora i Preduzeća.

Troškove izvođenja kanalizacionog priključka snosi Investitor.

Član 18

Lociranje i izgradnja kanalizacionog priključka vrši se na osnovu prethodnih uslova i investiciono-tehničke dokumentacije koju izrađuje stručna služba Preduzeća o trošku Investitora.

Član 19

Priključak se može izvesti po dobijanju odobrenja za raskopavanje, od strane nadležnog organa uprave, ukoliko su kolovoz i trotoar asfaltirani ili betonirani. Odobrenje za raskopavanje pribavlja podnosilac zahteva (Investitor).

Član 20

Međusobna prava i obaveze između Preduzeća i korisnika kanalizacionog priključka (Investitora) u vezi izgradnje istog regulišu se ugovorom o izgradnji kanalizacionog priključka.

IV ZAŠTITNE MERE

Član 21

Zabranjeno:

1. samovoljno spajanje unutrašnjih i drugih instalacija kanalizacije sa gradskom kanalizacijom,

2. odvođenje otpadnih i atmosferskih voda preko unutrašnjih instalacija kanalizacije susedne zgrade,

3. ugrađivanje odvodne cevi na delu kanalizacionog priključka od ulične kanalizacione mreže do prvog revizionog okna iza regulacione linije,

4. ubacivanje snega i leda u gradsku kanalizaciju, osim ako to dozvoli Preduzeće,

5. ispuštanje vode sa kiselinama, alkalijama i raznim solima, vode koja sadrži benzin i ulje i koja štetno deluje na materijal od koga je kanal izgrađen, vode zagrejane preko 40°C, i dr. što je propisano Pravilnikom o sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda u gradsku kanalizaciju Grada Leskovca,

6. ubacivanje otpadnih materijala lakše specifične težine (hartije, smeća, vate i sl.) koje mogu dovesti do zagušenja i otežanog oticanja otpadnih voda, radioaktivnih otpadnih materijala i materijala koje obrazuju naslage na zidovima kanala,

7. izbacivanje materijala koji izazivaju zarazne i parazitne bolesti,

8. ubacivanje materijala koje razvijaju toksične i eksplozivne gasove i vrše štetne uticaje na same kanale i okolinu,

9. ubacivanje đubreta, pepela, kosti, gipsa, cementa, peska, krpa i drugih predmeta koji mogu oštetiti kanale gradske kanalizacije ili ugroziti njihovo pravilno funkcionisanje,

10. ubacivanje zapaljivih materijala i uopšte stvari koje mogu izazvati požar, eksploziju, oštetiti kanal ili otežati njegovo funkcionisanje.

U svim slučajevima iz stava 1. ovog člana Preduzeće će takav priključak isključiti, a korisnika priključka tužiti sudu radi naknade štete i prijaviti prekršaj organu uprave nadležnom za vršenje nadzora nad primenom ove Odluke.

U svim slučajevima iz stava 1. ovog člana organ uprave, odnosno, komunalni inspektor, nadležan za vršenje nadzora nad primenom ove Odluke naložiće Preduzeću da takvog korisnika isključi sa javne kanalizacije i preduzeti druge zakonom, propisima i ovom Odlukom predviđene mere.

Član 22

Maksimalno dozvoljene koncentracije materijala u otpadnim vodama koje se smeju upuštati u gradsku kanalizaciju merene na mestu ispusta pre mešanja sa komunalnim otpadnim vodama, utvrdiće se posebnim Pravilnikom koji donosi skupština Grada Leskovca u skladu sa važećim propisima.

V ODRŽAVANJE KANALIZACIONOG PRIKLJUČKA

Član 23

Kanalizacioni priključak čisti Preduzeće o trošku korisnika priključka sem u slučaju kada je začepljenje priključka posledica začepljenja ulične kanalizacione mreže. Kanalizacioni priključak održava Preduzeće, o svom trošku, od mesta priključenja na uličnu kanalizacionu mrežu do regulacione linije.

Od regulacione linije do prvog revizionog okna, kanalizacioni priključak održava Preduzeće o trošku neposrednog korisnika priključka.

Preduzeće je dužno, osim u slučaju neodložnih radova da unapred obavesti o nameravanim radovima na održavanju kanalizacionog priključka, i to 48 časova pre početka radova.

Član 24

Nosilac prava korišćenja objekta, odnosno, sopstvenik objekta stara se o održavanju prvog revizionog okna iza regulacione linije i snosi troškove održavanja.

Reviziono okno mora da se održava tako da omogućuje pravilno funkcionisanje unutrašnjih instalacija kanalizacije, kao i nesmetan rad u njemu.

Član 25

Nosilac prava korišćenja objekta, odnosno, sopstvenik objekta i drugi korisnici objekta dužni su da omoguće pristup ovlašćenim radnicima Preduzeća u objektu, odnosno, na zemljište koje objektu pripada radi kontrole ispravnosti, unutrašnjih instalacija kanalizacije i revizionog okna.

VI PLAĆANJE KORIŠĆENJA GRADSKE KANALIZACIJE

Član 26

Za odvođenje otpadnih voda u gradsku kanalizaciju plaća se naknada Preduzeću. Korisnicima gradske kanalizacije obračunava se:

1. Naknada za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda na osnovu količine upuštenih voda.

2. Naknada za zagađenost i toksičnost na osnovu kvaliteta upuštenih voda.

3. Naknada za zagađenost i toksičnost se ne primenjuju na domaćinstva.

Korisnicima gradske kanalizacije iz prethodnog stava ovog člana Preduzeće obračunava naknadu na osnovu ugrađenih baždarenih merača protoka otpadnih voda, odnosno, na osnovu merača protoka pitke vode, uz primenu tarife o naknadama za korišćenje kanalizacije koju donosi Upravni odbor Preduzeća uz saglasnost Gradskog veća, kojom su definisane pojedine kategorije korisnika.

Način i rokove plaćanja i izvršavanja obaveza plaćanja komunalnih usluga propisuje Skupština Grada Leskovca posebnom odlukom.

Prigovori na obračunati iznos podnose se pismeno u roku od 8 dana od dana prijema računa.

Prigovori podneti po isteku roka ne uzimaju se u obzir.

Preduzeće je dužno dati odgovor na podneti prigovor u roku od 8 dana po prijemu prigovora.

Eventualni sporovi rešavaju se sudskim putem.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 27

Novčanom kaznom od 10.000,00 - 100.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj Preduzeće:

1. ako ne obezbedi neprekidno odvođenje otpadnih i atmosferskih voda (član 4. st. 1.),

2. ako kod unapred planiranih radova na održavanju ili rekonstrukciji pojedinih delova gradske kanalizacije ne izda saopštenje putem sredstava javnog informisanja i ne izda potrebna uputstva korisnicima kanalizacije (član 4, st. 3),

3. ako u slučaju otklanjanja iznenadnog kvara na gradskoj kanalizaciji, korisnike ne obavesti najmanje na 2 časa pre početka izvršenja radova (član 4. st. 4),

4. ako dozvoli priključak na kanalizacionu mrežu, bez obezbeđenog prečišćavanja industrijskih agresivnih voda (član 13. st. 6),

5. ako ne vrši kontrolu ispravnosti otpadnih voda i recipijenata (član 14. st. 1.) ili ne vodi službenu evidenciju o kontroli otpadnih voda (član 14. st. 2.),

6. ako ne izda uslove za izgradnju kanalizacionog priključka na zahtev Nadležnog organa (član 16. st. 1.),

7. ako montažne radove na kanalizacionom priključku ne izvrši u roku iz člana 17. st. 4. Odluke,

8. ako ne obavesti o radovima na održavanju kanalizacionog priključka u roku iz člana 23. st. 3. Odluke.

Za prekršaj iz st. 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice Preduzeća: novčanom kaznom od 1.000,00 - 5.000,00 dinara.

Član 28

Novčanom kaznom od 10.000,00 - 100.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice:

1. ako ne izvrši spajanje zgrade ili drugog objekta sa uličnom kanalizacionom mrežom u roku iz člana 10. st. 1. Odluke,

2. ako ne obezbedi prečišćavanje industrijskih agresivnih voda pre priključivanja na kanalizacionu mrežu (član 13. st. 6),

3. ako postupi suprotno članu 21. ove Odluke,

4. ako se ne stara o održavanju prvog revizionog okna iza regulacione linije (član 24.),

5. ako ne omogući ovlašćenim radnicima Preduzeća pristup u zgradu, odnosno na zemljište radi kontrole i ispravnosti unutrašnjih instalacija i revizionog okna (član 25.),

6. ako ne izradi uređaje za prečišćavanje industrijskih agresivnih voda u roku iz člana 34. ove Odluke.

Za prekršaj iz st. 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 1.000,00 do 5.000,00 dinara, i odgovorno lice u Preduzeću ili drugom pravnom licu.

Član 29

Novčanom kaznom od 1.000,00 - 5.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj i fizičko lice:

1. ako ne izvrši priključenje zgrade ili drugog objekta sa uličnom kanalizacionom mrežom u roku iz člana 10. st. 1. Odluke,

2. ako postupi suprotno članu 21. ove Odluke,

3. ako se ne stara o održavanju prvog revizionog okna iza regulacione linije (član 24.),

4. ako ne omogući pristup ovlašćenim radnicima Preduzeća u zgradu, odnosno, na zemljište radi kontrole ispravnosti unutrašnjih instalacija kanalizacije i revizionog okna (član 25.).

VIII NADZOR

Član 30

Nadzor nad primenom ove Odluke i nad zakonitošću rada Preduzeća vrši Gradska uprava za urbanizam, građevinske, komunalno-stambene poslove, saobraćaj i puteve - Odsek za komunalno-stambene poslove a poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove - komunalna inspekcija.

U vršenju nadzora organ iz prethodnog stava ovog člana preduzima mere za koje je ovlašćen Zakonom, drugim propisima i ovom Odlukom.

IX OVLAŠĆENJA, RASPOLAGANJE, KORIŠĆENJE I ODRŽAVANJE SISTEMA GRADSKE KANALIZACIJE

Član 31

U slučaju više sile (zemljotresa, poplava, požara, epidemije i dr.) kad Preduzeće ne može da pruža usluge svim korisnicima, red prvenstva u pružanju usluga korisnicima je sledeći:

1. zdravstvene organizacije,

2. organizacije predškolskog vaspitanja i obrazovanja,

3. organizacije osnovnog vaspitanja i obrazovanja,

4. organizacije za vaspitanje i obrazovanje srednjeg, višeg i visokog stepena

5. ostali korisnici prema zahtevima situacije, koju procenjuje organ ili organi koji imenuje Skupština grada Leskovca u vanrednim situacijama.

Član 32

Pružanje usluga može biti privremeno uskraćeno korisnicima u slučajevima:

1. kada gradsku kanalizaciju koriste nenamenski i protiv odredaba propisanih ovom Odlukom,

2. kada ne plati izvršenu uslugu po dostavljenom obračunu,

3. ukoliko korisnik ne plati naknadu za prekoračenje MDK.

Preduzeće je dužno da odmah, a najkasnije u roku od 3 dana nastavi pružanje usluga korišćenja gradske kanalizacije nakon prestanka razloga za uskraćivanje usluga.

Član 33

Privremena situacija, kao i ponovno uključenje nakon otklanjanja nedostataka iz člana 31. ove Odluke padaju na teret korisnika gradske kanalizacije usled čijeg propusta je došlo do isključenja.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Svi korisnici kanalizacije koji ispuštaju industrijski agresivne vode, a nemaju uređaj za prečišćavanje, dužni su da isti izrade u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 35

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kanalizaciji na teritoriji opštine Leskovac ("Službeni glasnik opštine Leskovac" br. 10/93, 7/94, 5/95, 13/98 i 19/02).

Član 36

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".