REŠENJE
O DAVANJU SAGLASNOSTI NA SPORAZUM O MERILIMA, KRITERIJUMIMA I POSTUPKU ZA SMANJENJE BROJA ZAPOSLENIH U JAVNOM PREDUZEĆU "SAVA CENTAR", ČIJI JE OSNIVAČ GRAD BEOGRAD, USLED TEHNOLOŠKIH, EKONOMSKIH I ORGANIZACIONIH PROMENA SA SPORAZUMOM

("Sl. list grada Beograda", br. 43/2009)

1. Daje se saglasnost Javnom preduzeću "Sava centar" iz Beograda na Sporazum o merilima, kriterijumima i postupku za smanjenje broja zaposlenih u Javnom preduzeću "Sava centar" čiji je osnivač grad Beograd, usled tehnoloških, ekonomskih i organizacionih promena, koji je zaključen pod brojem 3024 na dan 6. jul 2007. godine između direktora i predsednika Samostalnog sindikata Javnog preduzeća "Sava centar".

2. Rešenje sa sporazumom objaviti u "Službenom listu grada Beograda".

* * *

Na osnovu člana 91. Pojedinačnog kolektivnog ugovora JP "Sava centar" ("Službeni list grada Beograda", broj 16/04), člana 179. stav 1. tačka 9. Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05 i 61/05) Direktor JP "Sava centar" i Samostalni sindikat JP "Sava centar", 6. jula 2009. godine zaključuju

SPORAZUM
O MERILIMA, KRITERIJUMIMA I POSTUPKU ZA SMANJENJE BROJA ZAPOSLENIH U JAVNOM PREDUZEĆU "SAVA CENTAR", ČIJI JE OSNIVAČ GRAD BEOGRAD, USLED TEHNOLOŠKIH, EKONOMSKIH I ORGANIZACIONIH PROMENA

Član 1

Ovim sporazumom utvrđuju se merila, kriterijumi, način sprovođenja postupka i isplata otpremnine zaposlenima za prestanak radnog odnosa izjašnjavanjem zaposlenog i davanjem saglasnosti za proglašenje tehnološkim viškom (u daljem tekstu: prestanak radnog odnosa) u javnom preduzeću "Sava centar" u Beogradu (u daljem tekstu: javno preduzeće) na osnovu člana 179. stav 1. tačka 9. Zakona o radu i osnov je za donošenje programa o tehnološkom višku javnog preduzeća.

Sporazum iz stava 1. ovog člana primenjivaće se do donošenja "Programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu restrukturiranja, racionalizacije i priprema za privatizaciju javnih preduzeća čiji je osnivač grad Beograd".

Član 2

Na osnovu merila i kriterijuma iz ovog sporazuma poslodavac utvrđuje broj zaposlenih koje će proglasiti tehnološkim viškom.

Na principu izjašnjavanja i davanja saglasnosti zaposlenih za prestanak radnog odnosa u javnom preduzeću sprovodi se racionalizacija ukupnog broja zaposlenih i usklađivanje broja zaposlenih sa Programom poslovanja javnog preduzeća uz poštovanje profesionalne, kvalifikacione i starosne strukture zaposlenih sa potrebama procesa rada.

Član 3

Obaveza poslodavca u javnom preduzeću je da upozna zaposlene o pravima, uslovima, merilima i visini ukupne otpremnine na koje zaposleni imaju pravo po osnovu prestanka radnog odnosa.

Po obavljenom upoznavanju o pravima i sprovedenoj anketi o zainteresovanosti zaposlenih za prestanak radnog odnosa, komisija za primenu ovog sporazuma, iz člana 12, utvrđuje i upućuje predlog direktoru na dalji postupak preduzeća za proglašenje zaposlenih tehnološkim viškom na osnovu merila i kriterijuma iz ovog sporazuma.

Član 4

Sredstva namenjena za otpremnine, po osnovu ovog sporazuma, mogu koristiti zaposleni u javnom preduzeću koji imaju najmanje deset godina staža osiguranja u javnom preduzeću i više od 12 meseci do navršetka 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Prioritet imaju zaposleni po sledećem redosledu:

1. stariji od 50 godina života;

2. koji ispunjavaju jedan od uslova za odlazak u penziju, zakonom propisan (godine staža osiguranja ili godine života);

3. koji u roku od godinu dana, od datuma prestanka radnog odnosa, stiču jedan od uslova za odlazak u penziju;

4. koji u roku do dve godine, od datuma prestanka radnog odnosa, stiču jedan od uslova za odlazak u penziju;

5. kojima nedostaje do pet godina za ispunjenje jednog od uslova za penziju;

6. koji imaju umanjenu radnu sposobnost, na osnovu nalaza nadležne zdravstvene ustanove zbog koje se ne mogu rasporediti na drugu vrstu poslova.

Kriterijumi i merila, iz ovog sporazuma, za korišćenje sredstava za otpremnine ne mogu se primeniti na direktora i zamenika i pomoćnika direktora, a imajući u vidu specifičnu vrstu poslova i prirodu zastupanja i predstavljanja preduzeća iz člana 1. ovog sporazuma.

Zaposlenom kome se obračunava i isplaćuje otpremnina mora biti najmanje tri meseca na istom radnom mestu pre obračuna otpremnine.

Član 5

Zaposlenom koji se opredeli za prestanak radnog odnosa pripada otpremnina u visini zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu za prvih deset godina provedenih u radnom odnosu i četvrtine zarade zaposlenog za svaku narednu navršenu godinu rada u radnom odnosu preko deset godina provedenih u radnom odnosu zaključno sa četrdeset godina rada. Preko četrdeset godina rada zaposlenom se ne obračunava otpremnina u visini od 1/4 zarade.

Zaposlenom čija je zarada ispod prosečno isplaćene zarade kod poslodavaca, osnovica za obračun pripadajuće otpremnine je prosečno isplaćena zarada zaposlenih kod poslodavca u prethodna tri meseca koja prethode mesecu u kojem se isplaćuje otpremnina.

Zaradom u smislu stava 1. i 2. ovog člana smatra se zarada zaposlenog ili poslodavca, koja sadrži porez i doprinose koji se plaćaju iz zarade, isplaćena u poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kojem se isplaćuje otpremnina.

Član 6

Zaposlenom kojem se utvrdi prestanak radnog odnosa iznos otpremnine iz člana 5. ovog sporazuma uvećava se za navršenih:

Od 10 do 15 godina rada

30%

Od 16 do 20 godina rada

40%

Od 21 do 25 godina rada

40%

Od 26 do 30 godina rada

40%

Od 31 do 35 godina rada

30%

preko 36 godina rada

20%

Član 7

Zaposleni kome poslodavac, posle isplate otpremnine iz čl. 5. i 6. ovog sporazuma, otkaže ugovor o radu zbog prestanka potrebe za njegovim radom, ima pravo da se prijavi Nacionalnoj službi za zapošljavanje i ostvaruje prava u skladu sa zakonima.

Član 8

Sredstva za isplatu otpremnina na osnovu merila i kriterijuma iz čl. 5. i 6. ovog sporazuma obezbeđuje osnivač iz budžeta grada Beograda.

Sredstva budžeta grada Beograda za isplatu otpremnina uplaćuju se javnom preduzeću na osnovu Odluke Upravnog odbora javnog preduzeća o racionalizaciji zaposlenih kojom su zaposleni proglašeni tehnološkim viškom i spiska radnika sa utvrđenim iznosima otpremnina.

Član 9

O isplati sredstava za otpremnine iz budžeta grada Beograda vodi se evidencija u Gradskoj upravi - Sekretarijatu za privredu - Upravi za cene, a izveštaj o izvršenim isplatama u javnom preduzeću se dostavlja gradonačelniku grada Beograda preko Gradske uprave - Sekretarijata za upravu - Uprave za cene, najkasnije u roku od 15 dana od dana isplate otpremnina zaposlenima.

Javno preduzeće iz stava 1. ovog sporazuma je u obavezi da Sekretarijatu za privredu - Upravi za cene dostavi kompletan izveštaj o realizaciji aktivnosti i sredstava po ovom sporazumu, koji posebno treba da sadrži opis razloga i promenjene okolnosti koje otežavaju i sprečavaju realizaciju sredstava za namene iz sporazuma.

Organ gradske uprave iz stava 1. ovog člana, zatražiće povraćaj neiskorišćenih sredstava uplaćenih javnom preduzeću za isplatu otpremnina u slučaju da su međuvremenu nastale neplanirane okolnosti, odustajanje zaposlenog i sl., najkasnije u roku od 15. dana od dana saznanja za neplanirane okolnosti i odustajanje zaposlenog.

Član 10

Zaposlene koji se opredele za prestanak radnog odnosa poslodavac može dodatno stimulisati jednokratnom isplatom novčanog iznosa.

Zaposlenom, koji u trenutku prestanka radnog odnosa ispunjava jedan od uslova za odlazak u penziju poslodavac je dužan da isplati stimulaciju koja ne može biti niža od tri prosečno isplaćene zarade kod poslodavca i jubilarne nagrade u skladu sa kolektivnim ugovorom.

Upravni odbor Javnog preduzeća određuje dodatnu stimulaciju posebnom odlukom na predlog komisije za primenu ovog sporazuma (iz člana 12) preduzeća i direktora.

Član 11

Zaposlenom kome se utvrdi prestanak radnog odnosa, po osnovu merila i kriterijuma iz ovog sporazuma, mora se uručiti posebno rešenje na osnovu člana 179. stav 1. tačka 9. kojim se proglašava tehnološkim viškom i da mu po tom osnovu prestaje radni odnos.

Zaposlenom prestaje radni odnos danom isplate otpremnine i potpisivanjem rešenja o prestanku radnog odnosa.

Po prestanku radnog odnosa zaposlenog, javno preuzeće ne može vršiti popunjavanje radnog mesta prijemom novih radnika, osim za poslove osnovne delatnosti i ako je to planirano Programom poslovanja i uz saglasnost gradonačelnika.

Zaposleni kome je prestao radni odnos na osnovu tehnološkog viška i kojem je isplaćena otpremnina iz budžeta grada, ne može se zaposliti u javnom preduzeću, ustanovi i službi čiji je osnivač grad, niti u gradskom organu uprave.

Član 12

U javnom preduzeću, u kome se primenjuju merila i kriterijumi iz ovog sporazuma, formiraće se komisija za primenu ovog sporazuma sastavljena od predstavnika: poslodavca i Samostalnog sindikata javnog preduzeća - potpisnika ovog sporazuma.

Član 13

Ovaj sporazum smatra se zaključenim kada ga zaključe direktor javnog preduzeća i Samostalni sindikat JP "Sava centar".

Član 14

Sporazum objaviti u "Službenom listu grada Beograda" po dobijenoj saglasnosti od osnivača, a primenjuje se narednog dana od dana objavljivanja.

Član 15

Zaključivanjem ovog sporazuma prestaje da važi "Sporazum o merilima i kriterijumima i postupku smanjenja broja zaposlenih u javnom preduzeću "Sava centar" čiji je osnivač grad Beograd usled tehnoloških, ekonomskih i organizacionih promena" broj 628 od 19. marta 2007. godine ("Službeni list grada Beograda", br. 9/07 i 19/07).