ODLUKA
O UTVRĐIVANJU OSNOVICE I VISINE ČLANARINE REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE SUBOTICA ZA 2009. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 5/2009 i 89/2009)

I

Ovom odlukom uređuje se način obezbeđenje sredstava za rad Regionalne privredne komore u Subotici (u daljem tekstu: Komora), obveznici stopa i osnovica doprinosa članova Komore, kao i način obračuna i naplata doprinosa za 2009. godinu.

II

Obveznici doprinosa su sva privredna društva, koja obavljaju privrednu delatnost i njihove poslovne zajednice, banke, društva za osiguranje imovine i lica i drugih oblika organizovanja koja obavljaju registrovanu privrednu delatnost sa sedištem na teritoriji opština: Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Subotica (područje Komore).

III

Osnovicu obračuna članarine za preduzeće čini ostvarena bruto zarada zaposlenih u tekućem mesecu, bez umanjenja po osnovu oslobađanja i olakšica.

IV

Članice Komore iz tačke II obračunavaju i plaćaju članarinu Komori po stopi od 0,30% na osnovicu iz tačke III.

Članarina se uplaćuje svakog meseca prilikom isplate zarada na jedan od poslovnih računa Regionalne privredne komore Subotica:

- Vojvođanska banka broj 355-1014933-62,

- Komercijalna banka broj 205-118451-46,

- Aik banka broj 105-00000000009192-98.

V

Članovi Komore koji nemaju zaposlene ili imaju do 3 zaposlenih, plaćaju članarinu u paušalnom iznosu od 3.500,00 dinara godišnje.

Uplata godišnjeg paušalnog iznosa vrši se odjednom, najkasnije do 30. juna 2009. godine.

VI

Članovi Komore iz tačke II ove odluke obračunavaju i plaćaju članarinu Komori prilikom svake isplate zarada zaposlenih.

Član Komore daće nalog za prenos sredstava u visini obračunate članarine, poslovnoj banci kod koje ima tekući račun sa kojeg je izvršena isplata zarada.

Ukoliko član Komore vrši isplatu zarada sa više računa dužan je da izda nalog za prenos sredstava saglasno obračunatim i isplaćenim zaradama sa tog računa.

Poslovna banka, kod koje član Komore vrši isplatu zarada, izvršiće, saglasno članu 9. stav 2. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", broj 3/02), isplatu zarada uz podnošenje naloga za plaćanje članarine Regionalnoj privrednoj komori Subotica saglasno ovoj odluci.

VII

Privatni preduzetnici (zanatske, ugostiteljske, trgovinske i druge radnje i agencije) članovi opštih udruženja samostalnih privrednika - preduzetnika, plaćaju doprinos udruženjima po odluci njihovih Skupština, koje se odnose na članarinu za 2009. godinu.

Iznos se uplaćuje na žiro-račun Udruženja.

VIII

Ovlašćuje se Upravni odbor Regionalne privredne komore Subotica, da donese izmene i dopune ove odluke u koliko u toku godine dođe do značajnijih promena, koje bitnije utiču na finansiranje Komore.

IX

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. januara 2009. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o utvrđivanju osnovice i visine članarine Regionalne privredne komore Subotica za 2009. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 89/2009)

II

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. decembra 2009. godine.