ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 27/2009)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana grada Vranja u daljem tekstu: "Prostorni plan".

Član 2

Prostornim planom odrediće se smernice za razvoj delatnosti i namenu površina, kao i uslovi za održivi ravnomerni razvoj na teritoriji jedinice lokalne samouprave. Prostornim planom usmeriće se pravac i tok urbanizacije, korišćenja i namene površina na teritoriji jedinice lokalne samouprave, zoniranje i reonizacija područja, pravila uređenja i građenja za delove teritorije za koje nije predviđena izrada urbanističkog plana, razmeštaj i razvoj saobraćaja, infrastrukturnih sistema i povezivanje sa regionalnom infrastrukturnom mrežom, raspored funkcija među naseljima, razmeštaj proizvodnih kapaciteta javnih i drugih službi, uslovi za zaštitu prirodnih i kulturnih dobara i mere zaštite životne sredine.

Član 3

Prostorni plan grada Vranja obuhvata teritoriju grada Vranja koju sačinjava 107 (sto sedam) katastarskih opština.

Član 4

Prostorni plan predstavlja osnov za razradu delova područja kroz planove nižeg reda, planski i pravni osnov za izdavanje Lokacijske dozvole od strane nadležnog organa Gradske uprave grada Vranja, za delove teritorije u obuhvatu plana za koje nije predviđena izrada urbanističkog plana.

Član 5

Za nosioca izrade Prostornog plana određuje se Javno preduzeće Zavod za urbanizam Vranje.

Član 6

Rok za donošenje Prostornog plana određuje se u trajanju od 15 meseci od dana ustupanja izrade planskog dokumenta.

Član 7

Sredstva za izradu Prostornog plana grada Vranja obezbediće se iz budžeta grada Vranja ili iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 8

Nakon obavljene stručne kontrole nacrta, u skladu sa članom 49. Zakona o planiranju i izgradnji, Prostorni plan se upućuje na javni uvid u trajanju od 30 dana od dana oglašavanja u dnevnim i lokalnim sredstvima javnog informisanja. Izlaganje Prostornog plana obaviće se u prostorijama JP "Zavod za urbanizam" Vranje.

O obavljanju javnog uvida stara se Sekretarijat za urbanizam i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave grada Vranja.

Nakon obavljenog javnog uvida i stručne ocene Skupština grada Vranja će doneti Prostorni plan grada Vranja.

Član 9

Uporedo sa Odlukom o izradi Plana, doneće se Odluka o izradi strateške procene uticaja Plana na životnu sredinu, u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 135/04).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".