ODLUKA
O IZRADI GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 27/2009)

Član 1

Pristupa se izradi Generalnog urbanističkog plana Vranja (u daljem tekstu: Generalni urbanistički plan).

Član 2

Generalnim urbanističkim planom odrediće se dugoročna projekcija razvoja i prostornog uređenja naselja, granice područja obuhvaćene planom, generalne namene površina, pretežno planirane na nivou urbanističkih zona, generalni pravci i koridori za saobraćajnu, energetsku, vodoprivrednu, komunalnu i drugu infrastrukturu.

Član 3

Generalni urbanistički plan se donosi za područje od oko 3000 ha, u granicama cele katastarske opštine Vranje 1 i u delovima sledećih katastarskih opština Vranje 2, Soderce, Bunuševac, Donji Neradovac, Ribince, Suvi Dol i Ranutovac.

Granica planskog obuhvata iz prethodnog stava je okvirna, biće bliže utvrđena u fazi izrade Nacrta Generalnog urbanističkog plana.

Član 4

Generalni urbanistički plan se donosi kao strateški razvojni plan, sa opštim elementima prostornog razvoja, i on predstavlja osnov za donošenje planova generalne regulacije za celo građevinsko područje sedišta jedinice lokalne samouprave Vranja.

Član 5

Za nosioca izrade Generalnog urbanističkog plana određuje se Javno preduzeće Zavod za urbanizam Vranje, u skladu sa Odlukom o poveravanju poslova izrade Generalnog plana Vranja (''Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 24/06).

Član 6

Nosilac izrade Generalnog urbanističkog plana dužan je da Plan izradi u roku od 90 dana od dana objavljivanja ove Odluke.

Vreme potrebno za izlaganje plana na javni uvid i sprovođenje stručne rasprave nije obuhvaćeno rokom predviđenim u prethodnom stavu.

Član 7

Sredstva za izradu Generalnog urbanističkog plana obezbeđuje Grad Vranje po posebnom Programu.

Član 8

Po objavljivanju Odluke, Program za izradu Generalnog plana koji je prošao stručnu kontrolu usvaja se kao koncept plana na osnovu mišljenja komisije za planove, broj 06-108/09-07 od 29.09.2009. godine.

Član 9

Nakon obavljene stručne kontrole Nacrta, u skladu sa članom 49. Zakona o planiranju i izgradnji, Generalni urbanistički plan se upućuje na javni uvid u trajanju od 30 dana od dana oglašavanja u dnevnim i lokalnim sredstvima javnog informisanja. Izlaganje Generalnog urbanističkog plana obaviće se u prostorijama JP "Zavod za urbanizam" Vranje.

O obavljanju javnog uvida stara se Sekretarijat za urbanizam i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave grada Vranja.

Nakon obavljenog javnog uvida i stručne ocene Skupština grada Vranja će doneti Generalni urbanistički plan.

Član 10

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o izradi Generalnog plana Vranja ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga" broj 9/09).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja".