PRAVILNIK
O NAČINU VOĐENJA POSEBNOG BIRAČKOG SPISKA NACIONALNE MANJINE

("Sl. glasnik RS", br. 91/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju način vođenja posebnog biračkog spiska nacionalne manjine (u daljem tekstu: poseban birački spisak) i druga pitanja koja su potrebna za potpuno, tačno i ažurno vođenje biračkih spiskova, kao i upis i brisanje pripadnika nacionalne manjine iz posebnog biračkog spiska.

Član 2

Poseban birački spisak je javna isprava u kojoj se, u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina (u daljem tekstu: Zakon), vodi evidencija pripadnika nacionalnih manjina koji imaju biračko pravo.

Poseban birački spisak sadrži: redni broj, lično ime, matični broj, pol, nacionalnu pripadnost, godinu rođenja, mesto prebivališta (ulica i broj kuće, selo, zaselak, naselje) i prostor za primedbu.

Poseban birački spisak vodi se istovremeno, na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu i na jeziku i pismu nacionalne manjine za koju se vodi poseban birački spisak, u skladu sa Zakonom i drugim propisima kojima je uređena službena upotreba jezika i pisma.

Član 3

Vođenje posebnog biračkog spiska od strane Ministarstva nadležnog za poslove ljudskih i manjinskih prava (u daljem tekstu: Ministarstvo) obuhvata: analiziranje podataka iz posebnog biračkog spiska i preduzimanje mera radi obezbeđenja njihove međusobne usklađenosti i tačnosti i obavljanje drugih poslova, u skladu sa Zakonom.

Vođenje dela posebnog biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave od strane opštinske, odnosno gradske uprave obuhvata upis, brisanje, izmene i ispravke posebnog biračkog spiska do zaključenja posebnog biračkog spiska, kao i obavljanje drugih poslova u skladu sa Zakonom, po službenoj dužnosti ili na lični zahtev podnosioca.

Član 4

Nakon zaključenja posebnog biračkog spiska, upis, brisanje, izmene, dopune i ispravke na zahtev podnosioca, vrši Centralna izborna komisija, na osnovu odluke suda, najkasnije deset dana pre dana određenog za održavanje izbora.

Upis, brisanje, izmene, dopune i ispravke iz stava 1. ovog člana Centralna izborna komisija unosi u rubriku "Primedbe" zajedno sa podacima o sudskoj odluci na osnovu koje je izvršen upis, brisanje, izmena, dopuna ili ispravka iz stava 1. ovog člana.

Član 5

Upis u poseban birački spisak vrši se na osnovu podnetog zahteva pripadnika nacionalne manjine za upis u poseban birački spisak.

Obrazac zahteva za upis u poseban birački spisak nacionalne manjine (Obrazac broj 1) odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, u pisanoj formi i svojeručno potpisan, podnosi se neposredno ili poštom organu uprave jedinice lokalne samouprave, prema mestu prebivališta podnosioca zahteva.

Član 6

Organ uprave jedinice lokalne samouprave, po prijemu zahteva iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika, po službenoj dužnosti vrši uvid u opšti birački spisak koji se vodi u Republici Srbiji, radi utvrđivanja postojanja uslova opšteg biračkog prava kod podnosioca zahteva.

Ako organ iz stava 1. ovog člana na osnovu izvršenog uvida, utvrdi da je podnosilac zahteva upisan u opšti birački spisak, smatra se da su ispunjeni opšti uslovi za sticanje biračkog prava podnosioca zahteva. Po izvršenom uvidu, organ iz stava 1. ovog člana, donosi rešenje o upisu u poseban birački spisak, nakon čega vrši upis u poseban birački spisak i rešenje o upisu dostavlja podnosiocu zahteva.

Ako organ iz stava 1. ovog člana utvrdi da podnosilac zahteva ne ispunjava opšte uslove za sticanje biračkog prava, donosi rešenje kojim se zahtev iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika odbija.

Ako zahtev iz člana 5. stav 1. sadrži očigledne pogreške u imenu, kao i druge očigledne pogreške, organ iz stava 1. ovog člana postupa na način opisan u stavu 2. ovog člana i o tome ispunjava rubriku "Primedbe".

Ako zahtev iz člana 5. stav 1. sadrži takve formalne nedostatke da ga čine nerazumljivim ili nepotpunim, odnosno sprečavaju postupanje po zahtevu, organ iz stava 1. ovog člana učiniće sve što treba da se nedostaci otklone i odrediće podnosiocu rok u kom je dužan da to učini. To se može saopštiti podnosiocu pismeno ili usmeno ako se podnosilac zatekne kod organa iz stava 1. ovog člana. Ako podnosilac otkloni nedostatke u određenom roku, smatraće se da je zahtev bio od početka uredan. Ako podnosilac ne otkloni nedostatke u određenom roku, pa se usled toga ne može postupati po zahtevu iz stava 1. ovog člana, doneće zaključak o odbacivanju takvog zahteva, u skladu sa Zakonom.

Član 7

Brisanje iz posebnog biračkog spiska vrši se na osnovu zahteva za brisanje, koji se svojeručno potpisan podnosi u pisanoj formi, organu uprave jedinice lokalne samouprave prema mestu prebivališta podnosioca zahteva.

Obrazac zahteva za brisanje iz posebnog biračkog spiska nacionalne manjine (Obrazac broj 2) odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Brisanje iz posebnog biračkog spiska vrši se i na osnovu zahteva organa nadležnog za vođenje posebnog biračkog spiska u slučaju neispunjavanja jednog od opštih uslova za sticanje biračkog prava.

O brisanju iz posebnog biračkog spiska organ iz stava 1. ovog člana donosi rešenje o brisanju iz posebnog biračkog spiska, nakon čega vrši brisanje iz posebnog biračkog spiska i dostavljanje rešenja.

Član 8

Svaka ispravka i izmena u posebnom biračkom spisku vrši se samo na lični zahtev podnosioca zahteva, u skladu sa Zakonom.

Organ nadležan za vođenje posebnog biračkog spiska dužan je da, na osnovu ličnog zahteva za ispravku ili izmenu u posebnom biračkom spisku, uporedi podatke iz posebnog biračkog spiska sa podacima iz opšteg biračkog spiska, iz matičnih knjiga i ostalih javnih isprava i izvrši traženu ispravku ili izmenu ako se podaci iz posebnog biračkog spiska ne razlikuju od onih iz opšteg biračkog spiska, matičnih knjiga i ostalih javnih isprava.

Član 9

Ministarstvo i organi jedinica lokalne samouprave dužni su da ovlašćenim predstavnicima podnosilaca potvrđenih izbornih lista omoguće uvid u poseban birački spisak, kao i uvid u službenu dokumentaciju na osnovu koje organ nadležan za vođenje posebnog biračkog spiska vrši upis, brisanje, izmene, dopune ili ispravke posebnog biračkog spiska, u skladu sa Zakonom.

Uvid u poseban birački spisak iz stava 1. ovog člana, vrši se neposredno u službenoj prostoriji organa nadležnog za vođenje posebnog biračkog spiska, u skladu sa Zakonom.

Član 10

Poseban birački spisak zaključuje se rešenjem Ministarstva najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, u skladu sa Zakonom.

Centralna izborna komisija sastavlja overeni izvod iz posebnog biračkog spiska za svako biračko mesto, u skladu sa Zakonom.

Član 11

Centralna izborna komisija utvrđuje i objavljuje ukupan broj birača u celini, po jedinicama lokalne samouprave i biračkim mestima, u roku od 48 časova, u skladu sa Zakonom.

Član 12

Organ nadležan za vođenje posebnog biračkog spiska dostavlja biraču koji je upisan u poseban birački spisak, najkasnije pet dana pre dana održavanja izbora, obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora za nacionalni savet nacionalne manjine, sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa i brojem pod kojim je upisan u izvod iz posebnog biračkog spiska, u skladu sa Zakonom.

Obaveštavanje se vrši u skladu sa Zakonom i drugim propisima kojima je uređena službena upotreba jezika i pisma.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac broj 1

Zahtev za upis u poseban birački spisak nacionalne manjine

 

OPŠTINA

 

, GRAD

 

 

(naziv jedinice lokalne samouprave kojoj se podnosi zahtev)

 

Z A H T E V

za upis u poseban birački spisak

 

 nacionalne manjine

 

(naziv nacionalne manjine)

 

Podnosilac zahteva:

PREZIME

 

 

IME JEDNOG RODITELJA

 

 

IME

 

 

POL

 

 

GODINA ROĐENJA

 

 

JMBG

 

 

BROJ LIČNE KARTE

 

izdata u MUP-u / PU

 

 

MESTO PREBIVALIŠTA

 

 

OPŠTINA/GRAD

 

 

ULICA I BROJ

 

 

TELEFON (_ _ _)

 

 

(nije obavezno ali je poželjno upisati)

 

Ja,

 

   (

 

)    

 

,

 

(prezime)

 

(ime oca)

 

(ime)

 

 

kao pripadnik

 

 nacionalne manjine podnosim zahtev

 

(naziv nacionalne manjine)

 

za upis u poseban birački spisak moje nacionalne manjine, u skladu sa članom 52. st. 2. i 3. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

 

 

 

 

 

Podnosilac zahteva:

U

 

, dana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(potpis)

*Napomena: svi podaci popunjavaju se čitko, štampanim slovima i identično kao što su upisani u ličnoj karti.

 

Obrazac broj 2

Zahtev za brisanje iz posebnog biračkog spiska nacionalne manjine

 

OPŠTINA

 

, GRAD

 

 

(naziv jedinice lokalne samouprave kojoj se podnosi zahtev)

 

Z A H T E V

za brisanje iz posebnog biračkog spiska

 

 nacionalne manjine

 

(naziv nacionalne manjine)

 

Podnosilac zahteva:

PREZIME

 

 

IME JEDNOG RODITELJA

 

 

IME

 

 

POL

 

 

GODINA ROĐENJA

 

 

JMBG

 

 

BROJ LIČNE KARTE

 

izdata u MUP-u / PU

 

 

MESTO PREBIVALIŠTA

 

 

OPŠTINA/GRAD

 

 

ULICA I BROJ

 

 

TELEFON (_ _ _)

 

 

(nije obavezno ali je poželjno upisati)

 

Ja,

 

   (

 

)    

 

,

 

(prezime)

 

(ime oca)

 

(ime)

 

 

podnosim zahtev da budem brisan iz posebnog biračkog spiska

 

 nacionalne manjine,

 

(naziv nacionalne manjine)

 

u skladu sa članom 53. stav 1. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

 

 

 

 

 

 

Podnosilac zahteva:

U

 

, dana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(potpis)

*Napomena: svi podaci popunjavaju se čitko, štampanim slovima i identično kao što su upisani u ličnoj karti.