ODLUKA

O OBLIKU I NAČINU OSTVARIVANJA SARADNJE KOMUNALNE POLICIJE I INSPEKCIJSKIH SLUŽBI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 23/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se oblik i način ostvarivanja saradnje između Komunalne policije i unutrašnjih organizacionih jedinica gradske uprave grada Pančeva nadležnih za obavljanje inspekcijskih poslova (u daljem tekstu: gradske inspekcijske službe) u skladu sa zakonima i propisima grada Pančeva.

Član 2

Komunalna policija i gradske inspekcijske službe su dužne da međusobno sarađuju.

Saradnja iz stava 1. ovog člana obuhvata: međusobno obaveštavanje, razmenu informacija, pružanje neposredne pomoći i preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne policije i gradskih inspekcijskih službi i drugi vidovi saradnje.

Komunalna policija i gradske inspekcijske službe su dužne da o međusobnoj saradnji vode evidenciju koja sadrži: datum prijave, predmet prijave, datum postupanja po prijavi i preduzete mere.

II OBLIK I NAČIN OSTVARIVANJA SARADNJE

1. Međusobno obaveštavanje

Terenski obilasci

Član 3

O zapažanjima uočenim pri terenskim obilascima, a koja su iz nadležnosti gradskih inspekcijskih službi, komunalni policajac je dužan da obavesti nadležnu gradsku inspekcijsku službu.

Način obaveštavanja

Član 4

U obavljanju poslova i primeni ovlašćenja Komunalna policija i gradske inspekcijske službe dužne su da se međusobno obaveštavaju. Međusobno obaveštavanje se vrši usmeno i pismeno.

U slučaju potrebe preduzimanja hitnih mera iz nadležnosti Komunalne policije ili gradskih inspekcijskih službi obaveštavanje se vrši usmeno, odmah nakon saznanja, a u ostalim slučajevima, najkasnije u roku od 24 sata od saznanja, pismenim podneskom.

Službena beleška

Član 5

Komunalni policajac je dužan da u slučaju kada je izdao obavezna uputstva, zabrane i naložio mere i radnje od kojih neposredno zavisi uspešno obavljanje poslova iz delokruga rada Komunalne policije, a lice nije postupilo po datom uputstvu, zabrani ili naloženoj meri i radnji o tome sačini službenu belešku.

Službenu belešku iz stava 1. komunalni policajac je dužan da dostavi u roku od 24 sata nadležnoj gradskoj inspekcijskoj službi, radi preduzimanja odgovarajućih mera u skladu sa važećim propisima.

2. Razmena informacija

Član 6

Komunalna policija i gradske inspekcijske službe dužne su da vrše razmenu informacija i iskustava do kojih su došli u neposrednom izvršavanju poslova iz svojih nadležnosti, u cilju kvalitetnijeg obavljanja komunalnih i drugih poslova iz nadležnosti Grada.

Razmena informacija i iskustava vrši se pismeno ili organizovanjem zajedničkih sastanaka.

Radi usklađivanja rada Komunalne policije i gradskih inspekcijskih službi, pre usvajanja godišnjeg plana rada Komunalne policije, potrebno je pribaviti mišljenje nadležnih gradskih inspekcijskih službi, u vezi sa ostvarivanjem međusobne saradnje.

3. Sačinjavanje izveštaja

Član 7

Komunalna policija i gradske inspekcijske službe dužne su da sačinjavaju pismene mesečne, polugodišnje i godišnje izveštaje o međusobnoj saradnji i iste dostavljaju načelniku gradske uprave.

Izveštaj obavezno sadrži: broj sačinjenih pismenih beleški, broj pismenih obaveštenja, broj usmenih obaveštenja i s tim u vezi preduzetih mera odnosno broj pokrenutih upravnih postupaka.

4. Pružanje neposredne pomoći

Pomoć pri izvršenjima

Član 8

Kad po oceni organizacione jedinice gradske uprave nadležne za poslove izvršenja, postoji verovatnoća da sprovođenje izvršne odluke neće biti moguće bez prisustva Komunalne policije, Komunalna policija je dužna da istoj pruži pomoć, na osnovu pismenog zahteva.

Pomoć pri vršenju nadzora

Član 9

Kad po oceni nadležne gradske inspekcijske službe postoji verovatnoća da vršenje inspekcijskog nadzora neće biti moguće bez prisustva Komunalne policije, Komunalna policija je dužna da pruži pomoć nadležnoj gradskoj inspekcijskoj službi, na osnovu pismenog zahteva.

Izuzetno, pomoć iz stava 1. ovog člana komunalna policija je dužna da pruži nadležnoj gradskoj inspekcijskoj službi, po usmenom zahtevu, kada je u toku nadzora nadležni inspektor izložen porotivpravnom napadu, odnosno kada vršenje inspekcijskog nadzora nije moguće bez prisustva Komunalne policije, a nadležni inspektor to nije mogao unapred da predvidi.

Provera identiteta

Član 10

Na usmeni zahtev nadležnog inspektora Gradske uprave komunalni policajac je dužan da na licu mesta proveri identitet lica.

Provera na terenu

Član 11

Po usmenom i pismenom nalogu nadležnog inspektora Gradske uprave komunalni policajac je dužan da na terenu proveri da li je stranka postupila po rešenju nadležnog inspektora i o zatečenom stanju sačini službenu belešku koju dostavlja nadležnom inspektoru.

5. Preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti

Zajedničke mere i aktivnosti

Član 12

Komunalna policija i nadležne gradske inspekcijske službe dužne su da preduzimaju zajedničke mere i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti Komunalne policije i gradskih inspekcijskih službi.

Kad preduzimaju zajedničke akcije, Komunalna policija upozorava i usmenim naređenjem izdaje obavezna uputstva, zabrane i nalaže mere i radnje od kojih neposredno zavisi uspešno obavljanje posla, a kada je za to ovlašćena zakonom, drugim propisom i opštim aktom grada izriče mandatnu kaznu.

Ukoliko lice ne postupi po nalogu Komunalne policije, nadležni inspektor gradske uprave pokreće upravni postupak, podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka, prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, privredni prestup i obaveštava drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Zajedničke mere i aktivnosti organizuju se po potrebi po nalogu načelnika gradske uprave.

Izveštaj

Član 13

Izveštaj o zajedničkoj akciji podnosi se načelniku gradske uprave.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva" a primenjivaće se od dana stupanja na snagu akta o izmenama i dopunama akta o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta koji se odnosi na Komunalnu policiju.