PRAVILNIK

O USLOVIMA ZA ISPUNJAVANJE PUNOG I NEPOTPUNOG POREKLA KVALITETNIH PRIPLODNIH DOMAĆIH ŽIVOTINJA, USLOVIMA ZA UPIS DOMAĆIH ŽIVOTINJA U MATIČNU EVIDENCIJU, ODNOSNO U REGISTAR, KAO I O SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA MATIČNE EVIDENCIJE, ODNOSNO REGISTRA

("Sl. glasnik RS", br. 94/2009)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi za ispunjavanje punog i nepotpunog porekla kvalitetnih priplodnih domaćih životinja, uslovi za upis domaćih životinja u matičnu evidenciju, odnosno u registar, kao i sadržina i način vođenja matične evidencije, odnosno registra.

II USLOVI ZA ISPUNJAVANJE PUNOG I NEPOTPUNOG POREKLA KVALITETNIH PRIPLODNIH DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Član 2

Kvalitetne priplodne domaće životinje imaju puno poreklo pod uslovom da su njihovi roditelji i roditelji roditelja upisani u matičnu evidenciju, izuzev kod kopitara gde puno poreklo imaju ona grla kod kojih je pet generacija predaka upisano u matičnu evidenciju.

Puno poreklo utvrđuje se uvidom u matičnu evidenciju.

Član 3

Ženske kvalitetne priplodne domaće životinje imaju nepotpuno poreklo ako se mogu identifikovati na način propisan glavnim odgajivačkim programom za određenu vrstu i rasu domaćih životinja i ako imaju puno poreklo za jednog roditelja.

III USLOVI ZA UPIS DOMAĆIH ŽIVOTINJA U MATIČNU EVIDENCIJU, ODNOSNO U REGISTAR

Član 4

Domaće životinje mogu biti upisane u matičnu evidenciju, odnosno u registar, ako pripadaju kvalitetnim priplodnim domaćim životinjama, što se utvrđuje na osnovu podataka o njihovom poreklu, eksterijeru grla, njegovim proizvodnim osobinama i odgajivačkoj vrednosti za kategorije za koje je to moguće utvrditi, kao i na osnovu podataka o proizvodnim osobinama i odgajivačkim vrednostima predaka i srodnika, ako ti podaci postoje.

Kvalitetne priplodne domaće životinje iz hibridnog odgoja dedovskih i roditeljskih linija mogu se upisati u matičnu evidenciju, odnosno u registar ako se na osnovu dokumentacije u kojoj su navedene vrednosti za pojedine osobine linija i hibrida određene odgajivačkim programom, može proceniti odgajivačka vrednost programa ukrštanja ili hibridnog programa.

Član 5

Kvalitetne priplodne domaće životinje mogu se upisati u matičnu evidenciju kao ukrštene domaće životinje, ako je udeo gena dominantne rase manji od 87,5%, izuzev ako to nije drugačije određeno glavnim odgajivačkim programom.

Član 6

Kvalitetne priplodne domaće životinje moraju zadovoljiti odgajivačke standarde za rasu, linije i hibride prema glavnom odgajivačkom programu da bi bile upisane u matičnu evidenciju.

IV SADRŽINA I NAČIN VOĐENJA MATIČNE EVIDENCIJE, ODNOSNO REGISTRA

Član 7

Matična evidencija sadrži sledeće podatke po vrstama, odnosno rasama domaćih životinja, i to:

1) identifikacioni broj domaće životinje;

2) datum rođenja;

3) naziv rase, hibrida ili linije;

4) pol;

5) identifikacioni broj oca;

6) identifikacioni broj majke;

7) ime i prezime, odnosno naziv odgajivača i adresa, odnosno sedište odgajivača;

8) poznate rezultate ispitivanja proizvodnih sposobnosti domaćih životinja;

9) datum izlučenja.

Pored podataka iz stava 1. ovog člana, glavna matična evidencija sadrži i glavni matični broj pod kojim je domaća životinja upisana u glavnu matičnu evidenciju.

Kod kvalitetnih priplodnih domaćih životinja koje su dobijene prenosom embriona, a upisuju se u matičnu evidenciju, ta evidencija mora da sadrži, pored podataka iz stava 1. ovog člana, podatke o biološkim roditeljima i njihovim genetskim testovima.

Član 8

Registar matica pčela poznatog porekla sadrži podatke o:

1) rasi pčela;

2) broju i oznaci matice;

3) poreklu;

4) imenu i prezimenu, odnosno nazivu odgajivača i adresi, odnosno sedištu odgajivača;

5) godini oplodnje ili procenjenom datumu oplodnje.

Član 9

Registar matičnih jata živine sadrži podatke o:

1) vrsti živine;

2) rasi ili liniji;

3) broju i oznaci jata;

4) datumu rođenja;

5) imenu i prezimenu, odnosno nazivu odgajivača i adresi, odnosno sedištu odgajivača.

Član 10

U matičnu evidenciju, odnosno u registar pored podataka iz čl. 7, 8. i 9. ovog pravilnika upisuju se i novi podaci o proizvodnim i odgajivačkim osobinama kvalitetne priplodne domaće životinje, i to:

1) podaci o proizvodnim osobinama i rezultatima ispitivanja domaće životinje;

2) ocena eksterijera domaće životinje;

3) reproduktivni pokazatelji;

4) ostali podaci za koje se može utvrditi da su od značaja za pojedine vrste, rase, linije ili hibride.

Podaci iz stava 1. ovog člana vode se na obrascima propisanim glavnim odgajivačkim programom.

Član 11

Kvalitetne priplodne domaće životinje upisuju se u matičnu evidenciju, odnosno u registar koji se vodi odvojeno za pojedine vrste, rase, linije i hibride.

Matična evidencija sastoji se iz glavnog i dodatnog dela.

Član 12

U glavni deo matične evidencije upisuju se kvalitetne priplodne domaće životinje čiste rase, dobijene u skladu sa glavnim odgajivačkim programom, ako:

1) imaju poznate roditelje i roditelje roditelja iste rase, izuzev kod kopitara gde moraju imati poznato pet generacija predaka;

2) su obeležene od rođenja u skladu sa propisima kojima se uređuje obeležavanje;

3) ispunjavaju uslove za izdavanje pedigrea, u skladu sa glavnim odgajivačkim programom.

Član 13

U dodatni deo matične evidencije upisuju se ženske kvalitetne priplodne domaće životinje koje ne ispunjavaju uslove iz člana 12. ovog pravilnika, ako:

1) se mogu identifikovati na način propisan glavnim odgajivačkim programom za određenu vrstu i rasu domaćih životinja;

2) je ocenom eksterijera potvrđeno da ispunjavaju standarde rase, u skladu sa glavnim odgajivačkim programom;

3) ispunjavaju minimalne proizvodne i reproduktivne osobine za upis u glavnu matičnu evidenciju, u skladu sa glavnim odgajivačkim programom.

U dodatni deo matične evidencije mogu se upisati i muške kvalitetne priplodne životinje koje ispunjavaju uslove iz stava 1. ovoga člana, a od posebnog su odgajivačkog značaja.

Član 14

Kvalitetne priplodne životinje kod kojih su majka i majke njihovih roditelja upisane u dodatnom delu matične evidencije i kod kojih su otac i dedovi upisani u glavni deo matične evidencije mogu se prihvatiti kao čista rasa i upisati u glavni deo matične evidencije, ako je to u skladu sa glavnim odgajivačkim programom.

Član 15

U dodatni deo matične evidencije upisuju se i kvalitetne priplodne domaće životinje koje potiču iz hibridnog ili linijskog programa, kao i domaće životinje kod kojih je poznato poreklo jednog od roditelja, a od posebnog su odgajivačkog značaja.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana domaća životinja se može upisati u dodatni deo matične evidencije bez poznatog porekla, ako u Republici Srbiji nema dovoljno kvalitetnih priplodnih domaćih životinja neke rase, a ona je od posebnog odgajivačkog značaja.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe čl. 87. do 111. Pravilnika o načinu ispitivanja svojstava priplodne stoke i o uslovima proizvodnje i transporta živine ("Službeni glasnik RS", broj 21/96).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".