ODLUKA
O OBRAZOVANJU GRADSKIH ROBNIH REZERVI I REALIZACIJI PROGRAMA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 34/2009 - prečišćen tekst)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se obrazovanje, korišćenje i obnavljanje robnih rezervi, izgradnja i održavanje skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje robnih rezervi, način poslovanja robnim rezervama i realizacija sredstava iz budžeta grada za razvoj i unapređenje poljoprivrede na teritoriji grada Kragujevca.

II ROBNE REZERVE

Član 2

Robne rezerve se obrazuju i koriste za:

1. Stabilizaciju proizvodnje i tržišta,

2. Obezbeđenje potreba grada za slučaj vanrednog stanja, neposredne ratne opasnosti i rata.

Član 3

Robne rezerve grada Kragujevca čine osnovni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, priplodna stoka, reprodukcioni materijal za potrebe poljoprivredne proizvodnje, hemijski proizvodi za prečišćavanje vode i dizel gorivo.

Struktura i obim robnih rezervi utvrđuju se godišnjim programom.

Član 4

Poslovanje robnim rezervama vrši Direkcija za robne rezerve (u daljem tekstu: Direkcija).

Direkcija ima svojstvo pravnog lica, sa pravima i dužnostima utvrđenim Zakonom, ovom Odlukom i posluje po tržišnim principima.

a) OBRAZOVANJE, OBNAVLJANJE I KORIŠĆENJE ROBNIH REZERVI

Član 5

Gradske robne rezerve obrazuju se godišnjim programom koji se donosi u skladu sa programom za razvoj poljoprivrede, planom razvoja grada Kragujevca, merama tekuće ekonomske politike i bilansom potreba grada.

Član 6

Godišnjim programom utvrđuje se vrsta, naziv, količina, kvalitet i vrednost robe, koja se obrazuje i obnavlja, potreban iznos sredstava, uslovi korišćenja i drugi uslovi od značaja za korišćenje robnih rezervi.

Sredstva koja se obezbeđuju za robne rezerve utvrđuju se i raspoređuju finansijskim planom za ostvarivanje programa.

Godišnji program i finansijski plan za njegovo ostvarivanje donosi Gradsko veće na predlog Direkcije.

Član 7

Robne rezerve održavaju se povremenim obnavljanjem zavisno od vrste, prirode robe i njenog veka trajanja.

Obnavljanje robnih rezervi vrši se zamenom robe iste vrste i kvaliteta novijeg datuma proizvodnje, prodajom i kupovinom iste robe i nabavkom druge robe za uništenu robu.

Direkcija je dužna da preduzme sve neophodne mere radi blagovremenog sprečavanja nastanka materijalne štete na robi.

Obrazovanje i obnavljanje robnih rezervi vrši se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Član 8

Poslovanje gradskim robnim rezervama obuhvata:

1. Zaključenje ugovora o poslovima robnog prometa, smeštaju, čuvanju i obnavljanju robnih rezervi.

2. Smešta i čuva robu gradskih robnih rezervi u svojim skladištima, zajedničkim skladištima, skladištima čiju je izgradnju kreditirala i skladištima uzetim u zakup.

3. Poslove u vezi sa izgradnjom i održavanjem skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje robnih rezervi i druge poslove predviđene Zakonom i ovom Odlukom.

Član 9

U cilju stabilizacije proizvodnje i tržišta gradske robne rezerve se obrazuju:

- kupovinom robe za robne rezerve radi sprečavanja, odnosno uklanjanja većih poremećaja koji mogu nastati ili su nastali na tržištu,

- prodajom robe iz robnih rezervi,

- davanjem robe na zajam zainteresovanim preduzećima uz obavezu da se u robne rezerve vrati roba iste vrste, količine i kvaliteta.

O davanju robe iz gradskih robnih rezervi na zajam i preuzimanju mera intervencije na tržištu odlučuje Gradsko veće na predlog Direkcije.

Član 10

Poslovanje Direkcije vrši se preko posebnog žiro računa.

Član 11

Sredstva za obrazovanje gradskih robnih rezervi obezbeđuju se iz: budžeta grada, prihoda koje Direkcija ostvari u obavljanju svojih poslova, kredita banaka i drugih izvora.

Visina sredstava, koja se za potrebe gradskih robnih rezervi obezbeđuju iz budžeta grada, utvrđuje se Odlukom o budžetu grada za svaku godinu.

Član 12

Finansijskim planom koji donosi Gradsko veće, sredstva iz člana 11. ove Odluke utvrđuju se i raspoređuju se za:

1. Obrazovanje, obnavljanje i korišćenje gradskih robnih rezervi,

2. Izgradnju skladišnih prostora, nabavku opreme i održavanje skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje robnih rezervi,

3. Troškove smeštaja i čuvanja robnih rezervi,

4. Pokrivanje gubitaka na robi gradskih robnih rezervi,

5. Pokrivanje negativnih razlika u poslovanju robnim rezervama koja je utvrđena završnim računom,

6. Ostale troškove u poslovanju sa gradskim robnim rezervama.

Član 13

Godišnji obračun podnosi se Gradskom veću na usvajanje.

Uz godišnji bilans Direkcija dostavlja i izveštaj o poslovanju.

Član 14

Za vreme vanrednog stanja, neposredne ratne opasnosti i rata, o obrazovanju, obnavljanju i korišćenju robnih rezervi odlučuje Gradsko veće.

b) SMEŠTAJ I ČUVANJE ROBNIH REZERVI

Član 15

Za smeštaj i čuvanje robnih rezervi obezbeđuje se skladišni prostor na sledeći način:

1. Izgradnjom sopstvenog skladišnog prostora,

2. Udruživanje sredstava sa preduzećima radi izgradnje i adaptacije zajedničkog skladišnog prostora,

3. Uzimanjem skladišnog prostora u zakup.

Član 16

Obezbeđenje skladišnog prostora iz člana 15. Odluke, obavlja se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Član 17

Posebnim ugovorima o uskladištenju utvrđuju se uslovi za smeštaj i čuvanje robnih rezervi.

Član 18

Skladištari kojima se roba iz gradskih robnih rezervi poverava na osnovu Ugovora o smeštaju i čuvanju, ne mogu bez odobrenja Gradskog veća tu robu koristiti, otuđiti i promeniti skladišni prostor protivno Ugovoru.

Ugovorom iz člana 18. ove Odluke ne može se predvideti pravo preče kupovine robe iz gradskih robnih rezervi u korist skladištara kome je roba poverena na smeštaj i čuvanje.

III REALIZACIJA SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE

Član 19

Direkcija obavlja i poslove koji se odnose na realizaciju sredstava iz budžeta grada namenjenih za unapređenje i razvoj poljoprivrede na teritoriji grada Kragujevca.

Član 20

Realizacija sredstava za razvoj poljoprivrede vrši se na osnovu godišnjeg programa Gradske uprave nadležne za poslove poljoprivrede, koji usvaja Gradsko veće.

Član 21

Sredstva koja se u gradskom budžetu obezbeđuju za unapređenje i razvoj poljoprivrede grada Kragujevca, utvrđuju se i raspoređuju u okviru Finansijskog plana Direkcije, sa isključivom namenom za ostvarivanje Programa za razvoj poljoprivrede.

Član 22

Gradska uprava nadležna za poslove poljoprivrede organizuje sve potrebne aktivnosti, kao i obezbeđenje određenih podataka, kriterijuma i uslova za korišćenje sredstava za realizaciju Programa iz člana 20. ove Odluke.

Član 22a

Gradska uprava nadležna za poslove poljoprivrede organizuje kontrolu namenskog trošenja sredstava, predviđenih za razvoj poljoprivrede kod korisnika na terenu, o čemu podnosi izveštaj Gradonačelniku.

Član 22b

Direkcija je odgovorna za blagovremeni prenos sredstava korisnicima, u skladu sa donetim programom i utvrđenim uslovima za korišćenje sredstava, kao i preduzimanje svih potrebnih mera, radi povraćaja kreditnih sredstava u ugovorenom roku od strane korisnika.

Direkcija, o realizaciji sredstava iz budžeta grada za razvoj poljoprivrede, podnosi godišnji izveštaj Gradskom veću.

IV ORGANIZACIJA RADA DIREKCIJE

Član 23

Direkcijom za robne rezerve rukovodi direktor Direkcije, koga postavlja načelnik Gradske uprave nadležne za poslove poljoprivrede.

Za direktora Direkcije može biti postavljeno lice koje ispunjava uslove utvrđene aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi nadležnoj za poslove poljoprivrede.

Član 24

Direkcija ima svoj pečat koji je okruglog oblika sa tekstom: "Republika Srbija, Grad Kragujevac, Kragujevac, Gradska uprava za privredne resurse". U sredini je grb Republike Srbije, ispod grba se nalazi br. "IV".

Štambilj je pravougaonog oblika sa tekstom: "Gradska uprava za privredne resurse, Odeljenje za poljoprivredu, Direkcija za robne rezerve, Kragujevac".

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Stupanjem na snagu, ova Odluka postaje sastavni deo Odluke o obrazovanju gradskih robnih rezervi i realizaciji programa za razvoj poljoprivrede na teritoriji grada Kragujevca ("Sl. list grada Kragujevca", br. 5/95, 9/02,15/06 i 35/08).

Član 26

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o obrazovanju gradskih robnih rezervi i realizaciji programa za razvoj poljoprivrede na teritoriji grada Kragujevca sadrži:
1. Odluku o obrazovanju gradskih robnih rezervi i snabdevanju korisnika budžeta ("Službeni list grada Kragujevca", br. 5/95);
2. Odluku o izmeni Odluke o obrazovanju gradskih robnih rezervi i snabdevanju korisnika budžeta ("Službeni list grada Kragujevca", br. 9/02);
3. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o obrazovanju gradskih robnih rezervi i realizaciji programa za razvoj poljoprivrede na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", br. 15/06);
4. Odluku o izmenama Odluke o obrazovanju gradskih robnih rezervi i realizaciji programa za razvoj poljoprivrede na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/2008).
Prečišćen tekst Odluke o obrazovanju gradskih robnih rezervi i realizaciji programa za razvoj poljoprivrede na teritoriji grada Kragujevca ne sadrži:
- odredbu člana 2. Odluke o izmeni Odluke o obrazovanju gradskih robnih rezervi i snabdevanju korisnika budžeta ("Službeni list grada Kragujevca", br. 9/02), jer je odredbom ovog člana regulisano pitanje stupanja na snagu ove Odluke;
- odredbu člana 28. Odluke o obrazovanju gradskih robnih rezervi i snabdevanju korisnika budžeta ("Službeni list grada Kragujevca", br. 5/95), jer je odredbom ovog člana regulisano pitanje stupanja na snagu ove Odluke;
- odredbu člana 10. Odluke o izmenama Odluke o obrazovanju gradskih robnih rezervi i snabdevanju korisnika budžeta ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/08), jer se odredbom ovog člana obavezuje Odbor za normativna akta da uradi i objavi prečišćen tekst ove Odluke.