ODLUKA
O UTVRĐIVANJU EROZIVNOG PODRUČJA I PROPISIVANJU PROTIVEROZIVNIH MERA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 34/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se erozivna područja i propisuju protiverozivne mere u cilju zaštite poljoprivrednog zemljišta ugroženog erozijom i sprečavanja šteta na objektima, zaštite od dalje degradacije i erozije degradiranih šuma, šikara i šumskog zemljišta, sprečavanja štetnog dejstva voda i nanosa i stvaranje uslova za racionalnu i ekonomičnu upotrebu i zaštitu voda.

Član 2

Pod erozivnim područjem u smislu ove Odluke podrazumevaju se katastarske parcele čije je zemljište ugroženo odnosno napadnuto erozijom I, II i III stepena u bujičnim tokovima, odnosno skeletna zemljišta VI, VII i VIII klase i zemljišta na kome usled dejstva vode nastaju pojave spiranja, brazdanja, podrivanje i kliženja, kao zemljišta podložna ovim uticajima, a nalaze se u slivovima:

- gornjeg i srednjeg toka reke Lepenice,

- gornjeg toka reke Dulenke,

- izvorišnog dela reke Jasenice i

- slivu Kameničke reke,

i to prvenstveno u katastarskim opštinama: Adžine Livade, Trešnjevak, Vlakča, Stragari, Ugljarevac, Ljubičevac, Kamenica, Pajazitovo, Ramaća, Bukorovac, Dulene, Velika Sugubina, Velike Pčelice, Jabučje, Gornje Komarice, Donje Komarice i Veliki Šenj.

Granice erozivnih područja utvrđuje osnova zaštite korišćenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta.

Član 3

Na erozivnim područjima I, II i III stepena intenziteta i bujičnim tokovima primenjivaće se biotehničke mere i to: pošumljavanje, zatravnjivanje, izgradnja retencionih objekata (gradoni, terasice, rustikalni zidići, pletare i ostali retencioni objekti) kao i izgradnju deponsko-konsolidacionih objekata u rečnom koritu vodotoka (pregrade, kaskade i ostale poprečne i uzdužne građevine).

Član 4

Protiverozivnim merama na erozivnom području u smislu ove Odluke smatraju se i:

1. Privremena ili trajna zabrana preoravanja livada i pašnjaka i drugih površina, radi njihovog pretvaranja u njive sa jednogodišnjim usevom,

2. Podizanje višegodišnjih zasada (šumskih i voćarskih),

3. Način obrade zemljišta kojim se obezbeđuje sprečavanje erozije na zemljištu (obrada na izohipsama),

4. Podizanje i gajenje poljozaštitnih pojaseva,

5. Zabrana vađenja korenja industrijskog i lekovitog bilja,

6. Zabrana krčenja dugogodišnjih zasada,

7. Zabrana vađenja zemlje, peska i kamena,

8. Melioracija degradiranih šuma i pašnjaka,

9. Uređenje bujičnih vodotoka,

10. Zabrana napasanja stoke na određeno vreme ili ograničavanje broja grla stoke koja se mogu puštati na određenim površinama.

Član 5

Za izgradnju investicionih objekata i izvođenje biotehničkih radova na erozivnim područjima investitor je u obavezi da na osnovu izdatih vodoprivrednih uslova od nadležne gradske uprave uredi investiciono tehničku dokumentaciju i za istu pribavi vodoprivrednu saglasnost.

Nadležna gradska uprava iz stava 1. ovog člana izdaće vodoprivredne uslove u skladu sa Osnovom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i Vodoprivrednom Osnovom za određeno područje.

Član 6

Na osnovu odobrene investicione tehničke dokumentacije iz čl. 5. ove Odluke, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, investitor donosi godišnje izvođačke planove.

Član 7

Sredstva za finansiranje radova iz čl. 3. i 4. obezbeđuje Fond za vode Republike Srbije kao i druga pravna i fizička lica u skladu sa godišnjim planom propisanim Zakonom o vodama Republike Srbije i drugim propisima.

Član 8

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši nadležna gradska uprava.

Član 9

Preduzeće ili drugo pravno lice koje postupi suprotno članu 4. ove Odluke kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 500.000.

Za isti prekršaj, novčanom kaznom od 250 do 25.000 kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.

Član 10

Novčanom kaznom od 250 do 25.000 kazniće se za prekršaj građanin koji postupi suprotno odredbama člana 4. ove Odluke.

Član 11

Danom donošenja ove Odluke prestaje da važi Odluka o proglašenju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Službeni list Regiona Šumadije i Pomoravlja", br. 6/83).

Član 12

Do donošenja Osnove zaštite i korišćenja i uređenje poljoprivrednog zemljišta iz člana 4. Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 49/92, 53/93, 67/93, 48/94, 46/95, 54/96 i 14/2000) primenjivaće se postojeći propisi kojima se uređuje ova oblast.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera sadrži:
1. Odluku o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 09/93);
2. Odluku o izmeni odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 05/94) i
3. Odluku o izmeni odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 12/05).
Prečišćen tekst Odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ne sadrži odredbe:
- člana 3. Odluke o izmeni odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 05/94), jer je odredbom ovog člana regulisano pitanje stupanja na snagu ove Odluke;
- člana 6. Odluke o izmeni odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 12/05), jer se odredbom ovog člana obavezuje Odbor za organizaciju i normativna akta da utvrdi prečišćen tekst ove Odluke i
- člana 7. Odluke o izmeni odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 12/05), jer je odredbom ovog člana regulisano pitanje stupanja na snagu ove Odluke.