ODLUKA
O OSNIVANJU FONDA "AKADEMIK DRAGOSLAV SREJOVIĆ" U KRAGUJEVCU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 33/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

Ovom odlukom Skupština grada Kragujevca osniva Fond "Akademik Dragoslav Srejović" za stipendiranje najuspešnijih učenika i studenata diplomskih akademskih studija-master i doktorskih akademskih studija sa teritorije grada Kragujevca (u daljem tekstu: Fond).

Član 2

Ciljevi osnivanja Fonda su:

1. Vrednovanje dometa naučne kulture negovanjem sećanja na naučno delo i stvaralaštvo dr Dragoslava Srejovića kroz stipendiranje najuspešnijih učenika i studenata diplomskih akademskih studija-master i doktorskih akademskih studija sa teritorije grada Kragujevca u toku redovnog školovanja.

2. Dodela godišnje nagrade "Akademik Dragoslav Srejović" najboljem mladom stvaraocu iz oblasti arheologije.

Član 3

Iz Fonda se dodeljuju mesečne stipendije i novčane nagrade najuspešnijim učenicima i studentima diplomskih akademskih studija-master i doktorskih akademskih studija sa teritorije grada Kragujevca.

Član 4

Visinu mesečne stipendije i novčane nagrade određuje Gradsko veće vodeći računa o planiranom iznosu budžetskih sredstava za ove namene u tekućoj godini.

Gradsko veće donosi odluku o dodeli i visini mesečne stipendije i novčane nagrade za svaku školsku godinu po sprovedenom konkursu.

Gradsko veće donosi odluku o dodeli i visini nagrade najboljem mladom stvaraocu iz oblasti arheologije na predlog Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Kragujevcu.

Član 5

Fond nema svojstvo pravnog lica.

Član 6

Sedište Fonda je u Kragujevcu u Skupštini grada Kragujevca, ul. Trg slobode br. 3.

Član 7

Sredstva za rad i osnivanje Fonda obezbeđivaće se:

- iz budžeta grada Kragujevca

- od sponzora i donatora

- iz drugih izvora.

Član 8

Sredstva Fonda se vode na posebnoj poziciji u budžetu grada Kragujevca.

Član 9

Fondom u ime osnivača upravlja Gradonačelnik.

Član 10

Fond ima pravila.

Pravilima Fonda utvrđuje se: bliži način ostvarivanja ciljeva, organ odnosno lice koje predstavlja Fond, nadzor, mere obezbeđenja namenskog korišćenja sredstava, uslovi, kriterijumi i način dodele stipendije i novčane nagrade i način čuvanja uspomene na lice čije ime nosi Fond.

Član 11

Stručne i administrativno tehničke poslove za potrebe Fonda obavljaće Gradska uprava nadležna za poslove obrazovanja.

Član 12

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Fonda za stipendiranje talentovanih učenika i studenata osnovnih i postdiplomskih studija sa područja grada Kragujevca i Odluke o izmenama i dopunama pomenute Odluke ("Sl. list grada Kragujevca", br. 11/95 i "Sl. list grada Kragujevca", br. 8/96 i br. 9/97)

- Fond preuzima prava i obaveze Fonda iz stava 1. ovog člana prema stanju na dan stupanja ove Odluke.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o osnivanju Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu sadrži:
1. Odluku o osnivanju Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu ("Službeni list grada Kragujevca", br. 8/98);
2. Odluku o izmenama Odluke o osnivanju Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu ("Službeni list grada Kragujevca", br. 9/01);
3. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu ("Službeni list grada Kragujevca", br. 16/05);
4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu ("Službeni list grada Kragujevca", br. 18/07);
5. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu ("Službeni list grada Kragujevca", br. 30/08).
Prečišćen tekst Odluke o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu ne sadrži:
- odredbu člana 6. i 7. Odluke o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu ("Službeni list grada Kragujevca", br. 16/05), jer je odredbom člana 6. ovlašćen odbor za organizaciju i normativna da utvrdi prečišćen tekst ove Odluke, a članom 7. regulisano je pitanje stupanja na snagu ove Odluke;
- odredbu člana 7. i 8. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu ("Službeni list grada Kragujevca", br. 18/07), jer se odredbom člana 7. ovlašćen odbor za organizaciju i normativna da utvrdi prečišćen tekst ove Odluke, a članom 7. regulisano je pitanje stupanja na snagu ove Odluke;
- odredbu člana 2. i 3. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu ("Službeni list grada Kragujevca", br. 30/08), jer se odredbom člana 2. obavezuje odbor za normativna akta da uradi i objavi prečišćen tekst ove Odluke, a članom 3. regulisano je pitanje stupanja na snagu ove Odluke.