ODLUKA
O PLAĆANJU DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO, PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE SAMOSTALNIH UMETNIKA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 33/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

U cilju obezbeđivanja uslova za rad samostalnih umetnika, grad Kragujevac učestvuje u plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje ovih lica, na način i pod uslovima utvrđenim ovom Odlukom.

Sredstva za namene iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu grada Kragujevca.

Član 2

Grad Kragujevac učestvuje u plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: doprinos za osiguranje) za samostalnog umetnika koji:

- obavlja književnu, književno-prevodilačku, filmsku, dramsku, scensko-muzičku, muzičku, likovnu, primenjenu likovnu, dizajnersku ili umetničko-fotografsku delatnost;

- ima svojstvo samostalnog umetnika utvrđeno od strane ovlašćenog umetničkog udruženja u skladu sa zakonom;

- ima prebivalište na teritoriji grada Kragujevca;

- umetničku delatnost obavlja kao jedino i glavno zanimanje;

- nije osiguran po drugom osnovu i

- nije vlasnik - suvlasnik u privrednom društvu ili radnji, odnosno preduzetnik.

Član 2a

Samostalni umetnik ima obavezu da dostavi sledeće dokaze: potvrdu umetničkog udruženja o statusu samostalnog umetnika; fotokopiju lične karte i radne knjižice; potvrdu nadležnog Ministarstva - Poreske uprave - sa područja opštine na kojoj ima prebivalište o prijavi ukupnog prihoda i o prijavi poreza na nepokretnu imovinu.

Dokazi iz stava 1. ovog člana ne mogu biti stariji od šest meseci.

Član 3

Gradsko veće na predlog nadležne Gradske uprave, do 30. novembra tekuće godine utvrđuje broj samostalnih umetnika - članova određenog umetničkog udruženja za koje grad Kragujevac plaća doprinos za osiguranje za narednu godinu.

Nadležna Gradska uprava, pre utvrđivanja predloga iz stava 1. ovog člana, dužna je da zatraži mišljenje odgovarajućih umetničkih udruženja.

Član 4

Umetničko udruženje, u okviru broja utvrđenog u skladu sa članom 3. ove Odluke, određuje samostalne umetnike za koje grad Kragujevac, plaća doprinose za osiguranje.

Prilikom određivanja umetnika iz stava 1. ovog člana, umetničko udruženje utvrđuje da li samostalni umetnik ispunjava uslove iz člana 2. ove Odluke.

Član 5

Umetničko udruženje dostavlja nadležnoj Gradskoj upravi spisak samostalnih umetnika za koje grad Kragujevac plaća doprinose za osiguranje do 15. novembra tekuće godine.

Doprinos za osiguranje za umetnike iz stava 1. ovog člana, plaća se za period od 01.01. do 31.12. naredne godine.

Ukoliko je iznos sredstava potreban za plaćanje doprinosa za sve umetnike koji ispunjavaju uslove iz ove Odluke znatno veći od iznosa sredstava planiranih u budžetu grada Kragujevca za te svrhe, prioritet u priznavanju prava imaju umetnici sa dužim stažom osiguranja i umetnici iz oblasti književne, likovne i muzičke umetnosti.

Član 6

(Brisan)

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjivaće se od 01.01.2007. godine.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika sadrži:
1. Odluku o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list grada Kragujevca" br. 8/01);
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list grada Kragujevca" br. 13/06);
3. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list grada Kragujevca" br. 30/08).
Prečišćen tekst Odluke o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ne sadrži:
- član 6. Odluke o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list grada Kragujevca" br. 8/01) koji je brisan;
- član 5. i 6. Odluke o izmeni i dopuni Odluke o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list grada Kragujevca" br. 13/06): članom 5 izbrisan je član 6. osnovne Odluke, a članom 6. ovlašćen je Odbor za organizaciju i normativna akta da uradi i objavi prečišćen tekst ove Odluke;
- član 4. i 5. Odluke o izmeni i dopuni Odluke o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list grada Kragujevca" br. 30/08), jer je istim ovlašćen Odbor za normativna akta da uradi i objavi prečišćen tekst ove Odluke i regulisano pitanje stupanja na snagu Odluke.