ODLUKA
O PODIZANJU I ODRŽAVANJU SPOMENIKA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 33/2009 - prečišćen tekst)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se podizanje, održavanje i finansiranje spomenika na javnim površinama na teritoriji grada Kragujevca.

Član 2

Spomenik u smislu ove Odluke je arhitektonsko i umetničko delo - figura, poprsje, bista, reljef, spomen - ploča, spomen - park, objekat memorijalne arhitekture i drugo spomen obeležje, koje je podignuto u spomen na neki događaj ili ličnost značajnu za grad Kragujevac, nacionalnu ili svetsku istoriju i kulturu.

Član 3

Javna površina u smislu odredaba ove Odluke je: trg, ulica, skver, park, rečna obala, fasada zgrade koja se nalazi na regulacionoj liniji ulice, odnosno javne površine, deo dvorišta ili parka u sklopu kompleksa javnog objekta, koji nije ograđen i javno se koristi.

2. PODIZANJE SPOMENIKA

Član 4

Inicijativu za podizanje spomenika ličnosti ili događaju, sa kritičko istorijske distance, može da pokrene zainteresovano pravno ili fizičko lice.

Inicijativa u pisanom obliku sa obrazloženjem i predlogom za prostorno rešenje odnosno - lokaciju, upućuje se Komisiji koju obrazuje Gradsko veće.

Član 5

Radi sprovođenja ove Odluke Gradsko veće rešenjem obrazuje Komisiju za podizanje spomenika (u daljem tekstu: Komisija) kao stručno radno telo.

Komisija ima pet stalnih i dva povremena člana.

U Komisiju se imenuju istaknuti umetnici i stručnjaci iz oblasti kulture i urbanizma - istoričari umetnosti, akademski slikari, vajari, arhitekte, glavni arhitekta grada, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture i zaslužni građani. Povremeni članovi Komisije imenuju se posle donošenja Odluke o izgradnji spomenika.

Aktom o obrazovanju Komisije utvrđuje se sastav, zadaci, način obavljanja stručno-administrativnih poslova i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 6

Komisija o podnetim inicijativama, a na osnovu procene mogućnosti realizacije, upućuje predlog Gradskom veću, koji predlaže Skupštini grada donošenje odluke o podizanju spomenika.

Član 7

Komisija za podizanje spomenika predlaže Gradskom veću donošenje Odluke o raspisivanju konkursa; pribavlja stručna mišljenja nadležnih organa i ustanova radi utvrđivanja lokacije, uslova uređenja i uslova konkursa.

Na osnovu pribavljenih mišljenja iz stava 1. ovog člana, Komisija utvrđuje lokaciju, bliže uslove konkursa, predlaže finansijski plan projekta i rok završetka radova.

Član 8

Izuzetno od odredaba ove Odluke, na teritoriji grada Kragujevca može se podići replika spomenika značajne umetničke i kulturno - istorijske vrednosti, ili replika već postojećeg vajarskog dela.

O podizanju replike odlučuje Skupština grada na predlog Gradskog veća, uz predlog Komisije za podizanje spomenika.

Komisija pre utvrđivanja predloga Gradskom veću, pribavlja stručno mišljenje o značaju replike, visini sredstava potrebnih za izradu replike, kao i mišljenje o lokaciji i uslovima uređenja, u skladu sa Zakonom.

Član 9

Skupština grada na predlog Gradskog veća i mišljenja Komisije za podizanje spomenika, donosi odluku o premeštanju, izuzetno o uklanjanju spomenika, ako za to postoje opravdani razlozi.

Član 10

Komisija je dužna da u roku od 8 dana, pre otpočinjanja radova na podizanju spomenika, o tome obavesti Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, kao i da u roku od 30 dana od dana završetka radova podnese prijavu o podignutom spomeniku Zavodu.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu sačinjava evidenciju podignutih spomenika na teritoriji grada Kragujevca, postavljenih u skladu sa ovom Odlukom.

3. ODRŽAVANJE SPOMENIKA

Član 11

Spomenici koji su utvrđeni za kulturno dobro, održavaju se po programu zaštite nepokretnih kulturnih dobara.

Član 12

Pod održavanjem spomenika u smislu odredaba ove Odluke podrazumeva se: redovno održavanje čistoće, nega zelenih površina, kontrola rasvete, popravka prilazne staze ili puta i po potrebi sprovođenje mera zaštite spomenika (konzervatorske, restauratorske i dr.).

Član 13

Održavanje spomenika i prostora oko spomenika vrši nadležno javno komunalno preduzeće ili ustanova, kojoj je to posebnom odlukom Gradskog veća povereno. Mere zaštite (konzervatorske, restauratorske i dr.) sprovode se prema uslovima koje utvrđuje Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, na osnovu pisane prijave o fizičkim i drugim oštećenjima, koja se dostavlja Zavodu.

Član 14

Čuvanje i održavanje nadgrobnih spomenika na gradskim grobljima, podignutih ličnostima značajnim za grad Kragujevac, nacionalnu ili svetsku istoriju i kulturu, objekte memorijalne arhitekture ili spomen groblja, poverava se nadležnom komunalnom preduzeću.

Evidenciju nadgrobnih spomenika iz prethodnog stava, sa njihovom valorizacijom, merama tehničke zaštite i održavanja, sačinjava Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

Član 15

Gradsko veće, na predlog Gradske uprave nadležne za oblast kulture, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, može čuvanje i održavanje jednog ili više spomenika poveriti pravnom licu ili drugom organu i organizaciji, uz njihovu saglasnost.

Član 16

Sva lica su dužna da čuvaju spomenike i da se prema njima odnose sa dužnom pažnjom.

Spomenici se ne smeju prljati, skrnaviti, oštetiti ili uništiti.

Član 17

Pravno ili fizičko lice koje neovlašćeno podigne, premesti, ukloni, ošteti ili uništi spomenik, dužno je da uspostavi pređašnje stanje pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, odnosno nadoknadi nastalu štetu u skladu sa Zakonom.

Ukoliko lice iz stava 1. ovog člana ne uspostavi pređašnje stanje, to će učiniti Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Kragujevca, ili drugi nosilac obaveze čuvanja i održavanja, o trošku pravnog ili fizičkog lica iz stava 1. ovog člana.

4. NADZOR

Član 18

Nadzor nad održavanjem spomenika vrši Komunalna inspekcija.

Nadzor nad izvođenjem mera tehničke zaštite, vrši Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

5. FINANSIRANJE

Član 19

Sredstva za podizanje i održavanje spomenika obezbeđuju se u budžetu grada i na drugi način: iz priloga, poklona, donacija i drugo.

Član 20

Pravno ili fizičko lice, koje obezbedi sredstva u potpunosti ili više od 50% sredstava za podizanje spomenika, ima pravo na upisivanje imena na postamentu, pored spomenika ili obeležavanjem na drugi primeren način.

6. KAZNENE ODREDBE

Član 21

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 - 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako podigne, premesti ili ukloni spomenik suprotno odredbama Odluke (čl. 6. i 9.).

Za prekršaj iz stava 1. alineja 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250,00 - 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. alineja 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 250,00 - 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. alineja 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 2.500,00 - 250.000,00 dinara.

Član 22

Novčanom kaznom od 250,00 - 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:

- ako namerno ili iz krajnje nepažnje uništi ili ošteti spomenik (čl. 16. Odluke)

- ako spomenik prlja ili skrnavi (čl. 16. Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. alineja 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250,00 - 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. alineja 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 2.500,00 - 250.000,00 dinara.

7. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Gradsko veće će, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke imenovati Komisiju za podizanje spomenika.

Komisija donosi Poslovnik o radu.

Član 24

Obavezuje se Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, ažurira evidenciju spomenika na teritoriji grada Kragujevca.

Član 25

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o podizanju i održavanju spomenika na teritoriji grada Kragujevca sadrži:
1. Odluku o podizanju i održavanju spomenika na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca" br. 16/07);
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o podizanju i održavanju spomenika na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca" br. 30/08).
Prečišćen tekst Odluke o podizanju i održavanju spomenika na teritoriji grada Kragujevca ne sadrži:
- član 2. i 3. Odluke o izmeni i dopuni Odluke o podizanju i održavanju spomenika na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca" br. 30/08), jer je istim ovlašćen Odbor za normativna akta da uradi i objavi prečišćen tekst ove Odluke i regulisano pitanje stupanja na snagu Odluke.