ODLUKA
O POLOŽAJU, NAGRADAMA I NAKNADAMA VRHUNSKIH SPORTISTA I SPORTSKIH STRUČNJAKA GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 33/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se bliži uslovi, kriterijumi i način dodele dodatka za sportsko usavršavanje, naknade i nagrade za ostvarene rezultate vrhunskim sportistima i sportskim stručnjacima.

Član 2

Pravo na sportski dodatak i druga primanja vrhunski sportista ostvaruje na osnovu stečenih sportskih zvanja, utvrđenih republičkom kategorizacijom sportista i to:

1. zaslužni sportista

2. sportista međunarodnog razreda

3. sportista saveznog razreda

4. sportista prvog juniorskog razreda koji nemaju zvanje vrhunskih sportista, ali nastupaju za svoje klubove u saveznim ligama

5. potencijalni olimpijski kandidati u tekućem olimpijskom ciklusu.

Dužina trajanja statusa vrhunskih sportista iz stava 1. tačka od 1-5. ovog člana određuje se u skladu sa odredbama republičke kategorizacije sportista.

Član 3

Prava vrhunskim sportistima za vreme služenja vojnog roka i sportiskinjama za vreme trudnoće i porođaja miruju u trajanju od jedne godine.

Prava vrhunskim sportistima za vreme trajanja sportskih povreda mogu se produžiti najviše do godinu dana.

Član 4

Visina dodatka za sportsko usavršavanje određuje se tako što se cena rada množi sa koeficijentom.

Utvrđuju se koeficijenti i to za:

 

- zaslužnog sportistu

5

- sportistu međunarodnog razreda

3

- sportistu saveznog razreda

2

- sportistu prvog juniorskog razreda

1

Gradsko veće utvrđuje cenu rada na predlog nadležne gradske uprave, i predviđenim sredstvima za ove namene.

Član 5

Prava i obaveze vrhunskih sportista i Grada Kragujevca regulišu se ugovorom koji se zaključuje svake godine.

Član 6

Primalac sportskog dodatka se obavezuje:

- da će redovno trenirati,

- da će učestvovati na takmičenjima za klub, reprezentaciju i takmičenjima na koja ga uputi klub ili sportski savez,

- da će svojim ponašanjem dostojno reprezentovati klub, grad, republiku,

- da će biti uzorni sportista,

- da će se takmičiti i trenirati u opremi koju mu odredi klub ili sportski savez.

Član 7

Primalac sportskog dodatka se obavezuje da na zahtev nadležnih organa grada Kragujevca dostavi izveštaj o izvršenju obaveza u skladu sa ugovorom, kao i neophodne dokaze o statusu vrhunskog sportiste od strukovnih saveza Republike.

Član 8

Davalac sportskog dodatka i drugih primanja može ova primanja umanjiti ili ukinuti i to:

- ukoliko sportista negativno deluje na ostale članove, i time naruši ugled kluba,

- ukoliko neopravdano izostaje sa treninga,

- ukoliko neopravdano izostane sa treninga i takmičenja na koja ga upućuju klub ili savez.

Član 9

Za vreme bolovanja prouzrokovanog povredom nastalom bavljenjem sportom u skladu sa odredbama ove Odluke dodatak za sportsko usavršavanje isplaćivaće se u punom iznosu najduže do jedne godine.

Član 10

Zdravstvenu kontrolu vrhunskih sportista u gradu Kragujevcu, obavljaće Odeljenje sportske medicine Doma zdravlja Kragujevac.

Član 11

Nagrade se dodeljuju sportistima i sportskim stručnjacima za ostvarene rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Visinu nagrade utvrđuje Gradsko veće na predlog nadležne gradske uprave.

Iznos nagrade iz stava 2. ovog člana ne može biti veći od ukupnog iznosa dodatka za sportsko usavršavanje sportiste međunarodnog razreda, u tekućoj godini.

Član 12

Pravo na naknadu za rad ostvaruju sportski stručnjaci - treneri koji su republičkom kategorizacijom sportskih stručnjaka rangirani u sledeća zvanja:

- zaslužni trener

- trener međunarodnog razreda

- trener saveznog razreda.

Visinu naknade za rad sportskih stručnjaka utvrđuje Gradsko veće određivanjem koeficijenta i cene rada.

Koeficijenti ne mogu biti veći od koeficijenta predviđenog Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 44/01, 30/02) za fizičku kulturu.

Član 13

Sredstva za naknade za rad sportskih stručnjaka - trenera iz budžeta grada obezbeđivaće se samo za klubove saveznog ranga takmičenja (prva i druga savezna liga) i to za sportove prve i druge grupe prema republičkoj kategorizaciji sportova.

Član 14

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o položaju, nagradama i naknadama sportista i sportskih stručnjaka grada Kragujevca ("Sl. list grada Kragujevca", br. 8/98 i 4/01).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o položaju, nagradama i naknadama vrhunskih sportista i sportskih stručnjaka grada Kragujevca, sadrži:
1. Odluku o položaju, nagradama i naknadama vrhunskih sportista i sportskih stručnjaka grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", br. 8/05);
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o položaju, nagradama i naknadama vrhunskih sportista i sportskih stručnjaka grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", br. 30/08).
Prečišćen tekst Odluke o položaju, nagradama i naknadama vrhunskih sportista i sportskih stručnjaka grada Kragujevca ne sadrži:
- odredbu člana 4. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o položaju, nagradama i naknadama vrhunskih sportista i sportskih stručnjaka grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", br. 30/08), jer je odredbom člana 4. obavezan Odbor za normativna akta da uradi i objavi prečišćen tekst Odluke;
- odredbu člana 5. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o položaju, nagradama i naknadama vrhunskih sportista i sportskih stručnjaka grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", br. 30/08), jer je odredbom ovoga člana regulisano pitanje stupanja na snagu Odluke.