REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVREDU ZA 2009. GODINU IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE, NAMENJENIH ZA TURISTIČKU SIGNALIZACIJU I INFRASTRUKTURNO OPREMANJE INDUSTRIJSKIH ZONA U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 15/2009)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu za 2009. godinu iz prihoda od privatizacije, namenjenih za turističku signalizaciju i infrastrukturno opremanje industrijskih zona u lokalnim samoupravama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao i obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja.

II

Program iz tačke I čini sastavni deo ovog Rešenja.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVREDU ZA 2009. GODINU IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE, NAMENJENIH ZA TURISTIČKU SIGNALIZACIJU I INFRASTRUKTURNO OPREMANJE INDUSTRIJSKIH ZONA U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

 

I Cilj Programa

Cilj Programa rasporeda i korišćenja sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu za 2009. godini iz prihoda od privatizacije, namenjenih za turističku signalizaciju i infrastrukturno opremanje industrijskih zona u gradovima i lokalnim samoupravama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini je unapređenje i podsticaj razvoja turizma i privrede u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, koji će se ostvariti kroz podizanje kvaliteta turističke ponude, podizanje nivoa infrastrukturne opremljenosti industrijskih zona, porast proizvodnih kapaciteta, povećanje zaposlenosti, poboljšanja kvaliteta usluga, kao i razvoj oblasti i grana koje imaju uticaj na ostvarenje Strategije razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine, optimalno korišćenje komparativnih prednosti Autonomne Pokrajine Vojvodine i intezivniju privrednu saradnju, kako u okviru regiona tako i sa susednim zemljama.

II Finansijska sredstva

Za sprovođenje ovog Programa, potrebna su finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 3.600.000,00 dinara, koja su predviđena Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2009. godinu ("Službeni list APV", br. 4/2009, 14/2009) i Finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za privredu za 2009. godinu u razdelu 05 Pokrajinski sekretarijat za privredu, aktivnost 03 Podrška razvoju saobraćaja i telekomunikacija u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, funkcionalna klasifikacija 450 Saobraćaj, iz izvora finansiranja 1204 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije.

Sredstva iz stava 1. ove tačke raspoređuju se na sledeći način:

424 SPECIJALIZOVANE USLUGE - u iznosu od 600.000,00 dinara.

4249 OSTALE SPECIJALIZOVANE USLUGE - u iznosu od 600.000,00 dinara.

463 TRANSFERI OSTALIM NIVOIMA VLASTI - u iznosu od 3.000.000,00 dinara.

4632 KAPITALNI TRANSFERI OSTALIM NIVOIMA VLASTI - u iznosu od 3.000.000,00 dinara.

III Raspored i namena sredstava i očekivani efekti

Sredstva utvrđena ovim Programom koristiće se na sledeći način:

424 SPECIJALIZOVANE USLUGE - u iznosu od 600.000,00 dinara.

4249 OSTALE SPECIJALIZOVANE USLUGE - u iznosu od 600.000,00 dinara.

Sredstva su namenjena za:

Dana 22.11.2006. godine sklopljen je Ugovor između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i GTZ/WBF Srbija o sufinansiranju izrade i postavljanja putokaza - turističke signalizacije na Dunavskoj biciklističkoj stazi na delu kroz AP Vojvodinu, na deonici Bački Breg - Novi Banovci kao sastavnog dela Evropske mreže biciklističkih staza (EuroVelo 6).

Prema članu 8. ovog Ugovora Pokrajinski sekretarijat za privredu je obavezan da finansira i održava turističku signalizaciju, finansira moguće popravke i zamene oštećenih putokaza - turističke signalizacije, kao i onih koji nedostaju. Obilaskom kompletne deonice biciklističke staze Bački Breg - Novi Banovci predstavnici GTZ/WBF Srbija i Pokrajinskog sekretarijata za privredu konstatovali su da veliki broj putokaza-turističke signalizacije, nedostaje, kao i da je veliki broj oštećen, te zahteva hitnu popravku. Da bi se sve dovelo u prethodno stanje prema urađenoj specifikaciji potrebna su sredstva u iznosu od 600.000,00 dinara.

Očekivani efekti su:

- normalno funkcionisanje turističke staze

- podizanje turističke ponude

463 TRANSFERI OSTALIM NIVOIMA VLASTI - u iznosu od 3.000.000,00 dinara.

4632 Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti - u iznosu od 3.000.000,00 dinara, namenjena su opštinama i gradovima sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine za sufinansiranje razvojnih projekata infrastrukturnog opremanja industrijskih zona.

Sredstva su namenjena za:

1. Sufinansiranje projekata infrastrukturnog opremanja industrijskih zona u lokalnim samoupravama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zajedno sa lokalnim samoupravama Autonomne Pokrajine Vojvodine, sufinansiraće projekte infrastrukturnog opremanja poslovnih industrijskih zona, koji se odnose na: servisne saobraćajnice, elektroinstalacije (trafo stanice, nisko-naponska mreža, javno osvetljenje), vodovodna mreža, kanalizaciona mreža, protivpožarna mreža, telekomunikaciona infrastruktura, vrelovodi, gasne instalacije i sl.

Analiza dosadašnjih konkursa, koje je sprovodio Pokrajinski sekretarijat za privredu, pokazala je veliku zainteresovanost lokalnih samouprava u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini za razvoj poslovnih industrijskih zona, sa ciljem privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mesta. Međutim, ulaganja u izgradnju infrastrukture često prevazilaze mogućnosti lokalne samouprave.

Sufinansiranjem projekata infrastrukturnog opremanja poslovnih industrijskih zona, koji su predviđeni planovima lokalnih samouprava, povećava se atraktivnost lokacije za domaće i strane investitore i stvara mogućnost za povećanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta.

Očekivani efekti su:

• Povećanje atraktivnosti za investiranje u lokalnim zajednicama;

• Otvaranje novih radnih mesta;

• Povećanje proizvodnje;

• Povećanje investicija.

Vrednost sredstava sa PDV-om: 3.000.000,00 dinara.

IV Kriterijumi i opšti uslovi

Kriterijumi za sufinansiranje kapitalnih transfera ostalim nivoima vlasti su:

1. Priložena projektna dokumentacija,

2. Visina traženih sredstava,

3. Procenat učešća lokalne samouprave u sufinansiranju projekata i

4. Razvijenost lokalne samouprave.

Opšti uslovi:

1. Sredstva se dodeljuju lokalnim samoupravama koje obezbeđuju potrebnu tehničku i projektnu dokumentaciju i sprovode postupak javnih nabavki u skladu sa zakonom;

2. Uslovi korišćenja sredstava definisaće se Ugovorom, kojim će se precizirati proporcije sufinansiranja, rokovi izvršenja, nadzor i razlozi i rokovi povraćaja eventualno neiskorišćenih sredstava i drugo;

3. Uslov za sufinansiranje je opredeljenje lokalne samouprave kroz davanje prioriteta realizaciji projekata i spremnosti za finansiranje svog dela;

4. Sredstava će biti raspoređena na osnovu raspisanog konkursa;

5. Sredstva se dodeljuju lokalnim samoupravama koje su pravovremeno dostavile izveštaje o namenskom utrošku dobijenih sredstava po prethodnim konkursima i zahtevima.

V

Na osnovu člana 7. Odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2009. godinu ("Službeni list APV", br. 4/2009, 14/2009), realizacija ovog Programa vršiće se u skladu sa visinom ostvarenih prihoda od prodaje subjekata privatizacije sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine po prethodnom odobrenju Pokrajinskog sekretarijata za finansije o korišćenju sredstava.