PRAVILNIK
O DODELJIVANJU POMOĆI KORISNICIMA FONDACIJE "PETAR BOGAVAC - ANĐELKO SAVIĆ"

("Sl. list grada Kraljeva", br. 21/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi, kriterijumi, merila i način dodele materijalne pomoći učenicima sa teritorije grada Kraljeva, a u skladu sa ciljevima Fondacije "Petar Bogavac - Anđelko Savić" (u daljem tekstu: Fondacija).

II NAMENA SREDSTAVA FONDACIJE

Član 2

Sredstva Fondacije se mogu koristiti isključivo za ciljeve i zadatke utvrđene Odlukom o osnivanju Fondacije i ovim Pravilnikom, a u skladu sa usvojenim Finansijskim planom Fondacije za tekuću godinu.

Sredstva Fondacije su namenjena za razvijanje stvaralaštva mladih sa teritorije grada Kraljeva kroz podsticanje razvoja nadarenih učenika srednjih škola za ostvarene rezultate u obrazovanju, sportu, kulturi i umetnosti, dodeljivanjem jednokratne novčane pomoći.

Član 3

U skladu sa usvojenim Finansijskim planom Fondacije za tekuću godinu, materijalnu pomoć Fondacije može dobiti redovan učenik srednje škole koja se finansira iz budžeta Republike Srbije, lošeg materijalnog stanja i ostvarenim odličnim uspehom u školi, ili redovan učenik koji je ostvario zapažene rezultate iz oblasti znanja, nauke, umetnosti i sporta, sa prebivalištem na teritoriji grada Kraljeva, koji ispunjava uslove utvrđene ovim Pravilnikom.

Član 4

Na osnovu raspoloživih sredstava u Fondaciji i kriterijuma ovog Pravilnika, Upravni odbor Fondacije odlučuje o dodeljivanju jednokratne novčane pomoći korisnicima, nakon raspisivanja javnog konkursa.

Upravni odbor Fondacije prilikom donošenja odluke o dodeljivanju jednokratne novčane pomoći vrednuje uspeh i status u školovanju, materijalni status korisnika i njegove porodice, ostvarene rezultate, kao i druge neophodne elemente za dobijanje pomoći, prema kriterijumima iz ovog Pravilnika i dodatnim kriterijumima koje utvrdi Upravni odbor Fondacije.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA DODELU MATERIJALNE POMOĆI

Član 5

Novčana pomoć Fondacije se dodeljuje korisnicima iz člana 3. ovog Pravilnika, na osnovu javnog konkursa objavljenog u lokalnom listu i na sajtu grada Kraljeva, a o čemu se potencijalni korisnici obaveštavaju i preko matičnih škola i sredstava informisanja.

Odluku o raspisivanju konkursa donosi Upravni odbor Fondacije.

Konkurs ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja, ili kraće na osnovu odluke Upravnog odbora Fondacije.

Konkurs za dodelu novčane pomoći se raspisuje jedanput godišnje na početku nove školske godine, u skladu sa usvojenim Finansijskim planom Fondacije za tekuću godinu.

Član 6

Konkurs sadrži naročito sledeće elemente:

- uslove za dodelu sredstava;

- dokumentaciju koju treba priložiti uz prijavu;

- ukupan broj jednokratnih novčanih pomoći;

- rok za podnošenje prijava i adresa na koju se prijave podnose;

- rok u kome će Upravni odbor Fondacije doneti odluku po zaključivanju konkursa.

Član 7

Prijavu za konkurs za dodelu jednokratne novčane pomoći može podneti kandidat pod sledećim uslovima:

- da je državljanin Republike Srbije;

- da ima prebivalište na teritoriji grada Kraljeva najmanje 6 meseci pre raspisivanja konkursa;

- da je redovan učenik srednje škole koja se finansira iz budžeta Republike Srbije;

- da je u srednjoj školi postigao u prethodnim školskim godinama prosečnu ocenu veću od 4,49, odnosno za redovne učenike I razreda srednje škole sa prosečnom ocenom iz osmog razreda osnovne škole većom od 4,49;

- da je lošeg materijalnog statusa sa prosekom primanja po članu domaćinstva ispod 30% od prosečne mesečne zarade isplaćene u gradu Kraljevu prema zvanično objavljenim podacima za mesec koji prethodi mesecu raspisivanja konkursa, ili

- da je redovan učenik koji je postigao zapažene rezultate u oblasti znanja, nauke, umetnosti i sporta na međunarodnim, republičkim ili okružnim-regionalnim takmičenjima osvajanjem jednog od prva tri mesta u kalendarskoj godini za koju se raspisuje konkurs, ili da je državni reprezentativac u ekipnom sportu u sportskoj disciplini članici Olimpijskog komiteta Srbije, bez obzira na materijalni status.

Član 8

Kriterijumi za dodelu jednokratne novčane pomoći redovnim učenicima su:

1. postignut odličan opšti uspeh redovnog učenika srednje škole u prethodnim školskim godinama iskazan srednjom ocenom sa dve decimale, odnosno postignut odličan opšti uspeh u prethodnoj školskoj godini osnovne škole za redovnog učenika I razreda srednje škole, sa prebivalištem na teritoriji grada Kraljeva, uz ispunjenje kriterijuma materijalnog statusa sa prosekom primanja po članu zajedničkog domaćinstva ispod 30% od prosečne mesečne zarade isplaćene u gradu Kraljevu ili

2. postignuti rezultati na međunarodnim, republičkim i regionalnim-okružnim takmičenjima ili status državnog reprezentativna u ekipnom sportu u sportskoj disciplini članici Olimpijskog komiteta Srbije, redovnog učenika sa prebivalištem na teritoriji grada Kraljeva bez obzira na materijalni status.

Kandidati za dodelu jednokratnih novčanih pomoći mogu podneti prijavu na konkursu samo po jednom od dva kriterijuma iz prethodnog stava ovog člana.

Član 9

Opšti uspeh i materijalni status se iskazuju ukupnim brojem bodova, koji po oba osnova iznosi maksimalno 100 bodova.

1. Po osnovu postignutog odličnog opšteg uspeha u prethodnim školskim godinama, kandidat može ostvariti najviše 40 bodova i to:

- za ostvareni opšti uspeh od 5,00

40 bodova

- za ostvareni opšti uspeh od 4,90-4,99

30 bodova

- za ostvareni opšti uspeh od 4,80-4,89

25 bodova

- za ostvareni opšti uspeh od 4,70-4,79

20 bodova

- za ostvareni opšti uspeh od 4,60-4,69

15 bodova

- za ostvareni opšti uspeh od 4,50-4,59

10 bodova

Opšti uspeh se iskazuje tako što se saberu srednje ocene za sve godine školovanja i podele sa brojem godina.

2. Po osnovu materijalnog statusa kandidat može ostvariti najviše 60 bodova i to:

- bez prihoda po članu domaćinstva

60 bodova

- sa prosekom primanja po članu domaćinstva do 10% od prosečne mesečne zarade

50 bodova

- sa prosekom primanja po članu domaćinstva od 10-15% od prosečne mesečna zarade

40 bodova

- sa prosekom primanja po članu domaćinstva od 15-20% od prosečne mesečne zarade

30 bodova

- sa prosekom primanja po članu domaćinstva od 20-25% od prosečne mesečne zarade

20 bodova

- sa prosekom primanja po članu domaćinstva od 25-29% od prosečne mesečne zarade

10 bodova

Rangiranje kandidata po oba osnova se dobija sabiranjem bodova ostvarenih po osnovu opšteg uspeha i bodova dobijenih po osnovu materijalnog statusa.

U slučaju istog broja bodova prednost ima kandidat koji je lošeg materijalnog statusa.

Broj jednokratnih novčanih pomoći po ovom osnovu utvrđuje svojom odlukom Upravni odbor Fondacije pri raspisivanju javnog konkursa.

Član 10

Postignuti rezultati redovnih učenika na međunarodnim, republičkim i okružnim-regionalnim takmičenjima i prvenstvima se iskazuju ukupnim brojem bodova za osvojeno jedno od prva tri mesta, ili statusom standardnog državnog reprezentativca u ekipnom sportu, i to:

- međunarodno takmičenje ili međunarodno prvenstvo, koje je u organizaciji nadležnog ministarstva: za osvojeno prvo mesto - 100 bodova, drugo mesto - 80 bodova i treće mesto - 70 bodova;

- republičko takmičenje ili državno prvenstvo, koje organizuje nadležno ministarstvo: za osvojeno prvo mesto - 60 bodova, drugo mesto - 50 bodova i treće mesto - 40 bodova;

- okružno - regionalno takmičenje ili regionalno prvenstvo, koje je u organizaciji nadležnog ministarstva: za osvojeno prvo mesto - 30 bodova, drugo mesto - 20 bodova i treće mesto - 10 bodova;

- standardni članovi državne reprezentacije u ekipnom sportu u sportskoj disciplini članici Olimpijskog komiteta Srbije u odgovarajućoj kategoriji - 100 bodova.

Ukoliko kandidat ostvari na različitim takmičenjima u toku kalendarske godine više prvih mesta, bodovi se po tom osnovu sabiraju.

Broj jednokratnih novčanih pomoći po ovom osnovu utvrđuje svojom odlukom Upravni odbor Fondacije pri raspisivanju javnog konkursa.

Član 11

Redovni učenici stiču pravo da konkurišu za jednokratnu novčanu pomoć ukoliko uz odgovarajući zahtev - prijavu dostave:

1. Dokaz o materijalnom stanju (potvrda o prosečnim mesečnim primanjima svih članova zajedničkog porodičnog domaćinstva za prvih 6 meseci godine u kojoj se raspisuje konkurs, uverenje o katastarskom prihodu i prihodu od obavljanja samostalnih delatnosti izdatu od Poreske uprave za godinu za koju se konkurs raspisuje, i uverenja o ostvarenim primanjima po drugim osnovama), izjavu o zajedničkom domaćinstvu sa navedenim prezimenom i imenom, mestom stanovanja, srodstvom i zanimanjem svakog člana zajedničkog domaćinstva ili drugi dokaz koji Upravni odbor utvrdi svojom odlukom pre raspisivanja konkursa;

2. Uverenje o ostvarenoj prosečnoj oceni u prethodnim školskim godinama;

3. Uverenje o redovnom statusu učenika;

4. Dokaz o osvojenom jednom od prva tri mesta na takmičenjima međunarodnog, republičkog ili okružnog-regionalnog karaktera, u godini za koju se konkurs raspisuje;

5. Dokaz o statusu standardnog državnog reprezentativca u ekipnom sportu i sportskoj disciplini članici Olimpijskog komiteta Srbije za odgovarajuću kategoriju u godini za koju se konkurs raspisuje;

6. Potvrdu o prebivalištu na teritoriji grada Kraljeva izdatu od nadležnog organa ili overenu fotokopiju važeće lične karte ili pasoša.

Sve potvrde, uverenja i druge dokaze koje učesnici konkursa prilažu uz zahtev - prijavu moraju biti podneti u originalu ili overenoj fotokopiji.

Član 12

U zavisnosti od obezbeđenih finansijskih sredstava u Fondaciji, Upravni odbor Fondacije donosi odluku o ukupnom broju i visini jednokratnih novčanih pomoći korisnicima.

U slučaju da nakon raspisanog konkursa preostane sredstava predviđenih Finansijskim planom Fondacije za dodelu jednokratne novčane pomoći korisnicima, Upravni odbor Fondacije može doneti odluku o raspisivanju novog konkursa za raspodelu preostalih sredstava, najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj je raspisan prethodni konkurs, prema kriterijumima utvrđenim ovim Pravilnikom.

Član 13

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs neće se uzimati u razmatranje.

Član 14

Odluka po prispelim prijavama za dodelu novčane pomoći donosi se u roku od 15 dana od dana završetka konkursa.

Odluka se javno oglašava na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Kraljeva ili na sajtu grada Kraljeva.

Jednokratna novčana pomoć korisnicima na osnovu odluke Upravnog odbora Fondacije dodeljuje se do 19. decembra tekuće godine, ili na Svetog Nikolu.

Član 15

Na odluku Upravnog odbora o dodeljenoj novčanoj pomoći učesnici konkursa mogu podneti prigovor u roku od 8 dana od dana objavljivanja odluke, Upravnom odboru Fondacije.

Odluku po prigovoru donosi Upravni odbor Fondacije, najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja prigovora.

Odluka Upravnog odbora Fondacije po prigovoru je konačna.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dodeljivanju pomoći korisnicima Fondacije "Petar Bogavac - Anđelko Savić" (Službeni list opštine Kraljevo", broj 23/04, 16/05, 5/06 i 16/06).

Član 17

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".