ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU EVIDENTIRANJA KREDITNIH POSLOVA SA INOSTRANSTVOM IZ ČLANA 4. STAV 2. I ČLANA 5. STAV 3. ZAKONA O DEVIZNOM POSLOVANJU

("Sl. glasnik RS", br. 11/2007 i 96/2009)

1. Ovom odlukom propisuju se uslovi i način evidentiranja poslova izvoza robe ili usluga sa ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana od dana izvoznog carinjenja, odnosno od dana izvršenja usluge - poslovi iz člana 4. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju (u daljem tekstu: Zakon) i poslova uvoza unapred plaćene robe ili usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana od dana izvršenog naloga za plaćanje - poslovi iz člana 5. stav 3. Zakona, kao i rokovi i obrasci za evidentiranje tih poslova.

2. Rezident - izvoznik po poslu iz člana 4. stav 2. Zakona, odnosno rezident - uvoznik po poslu iz člana 5. stav 3. Zakona dužan je da prijavu tog posla podnese na evidentiranje kod Narodne banke Srbije na način propisan ovom odlukom.

3. Prijava za poslove iz tačke 1. ove odluke podnosi se:

1) za poslove kod kojih je, kod zaključenja ugovora, od početka ugovoren rok duži od 180 dana (prvobitno ugovoreni rok) - na Obrascu PI 1 (Prijava izvoznog posla s prvobitno ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana), odnosno na Obrascu PA 1 (Prijava avansnog plaćanja robe ili usluga s prvobitno ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana) - u roku do 15 dana od dana zaključenja ugovora;

2) za poslove izvoza robe ili usluga koji nisu naplaćeni u roku do 180 dana od dana izvoznog carinjenja robe, odnosno izvršenja usluge, a po kojima je pre isteka tog roka ugovoren novi rok naplate duži od 180 dana - na Obrascu PI 2 (Prijava izvoznog posla s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana) - u roku do 15 dana od isteka roka od 180 dana;

3) za poslove uvoza unapred plaćene robe ili usluga po kojima je pre isteka roka od 180 dana od izvršenog plaćanja avansa ugovoren novi rok uvoza duži od 180 dana - na Obrascu PA 2 (Prijava avansnog plaćanja robe ili usluga s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana) - u roku do 15 dana od isteka roka od 180 dana.

4. Izmena ugovora, odustajanje od ugovora ili raskid ugovora po poslovima iz tačke 1. ove odluke podnose se na evidentiranje u roku do 15 dana od dana ugovaranja izmene, odustajanja ili raskida - na istoj vrsti obrasca na kome je evidentiran odgovarajući posao (obrasci PI 1 ili PI 2 za posao iz člana 4. stav 2. Zakona, odnosno obrasci PA 1 ili PA 2 za posao iz člana 5. stav 3. Zakona).

Uz obrasce iz stava 1. ove tačke dostavlja se aneks ugovora ili drugi dokument kojim se dokazuje izmena ugovora, odustajanje od ugovora ili raskid ugovora, pri čemu se pod drugim dokumentom podrazumevaju jedan ili više dokumenata kojima se dokazuje saglasnost volja rezidenta i nerezidenta o ugovaranju roka dužeg od 180 dana, o izmeni ugovora, odustajanju od ugovora ili raskidu ugovora.

5. Uz prijavu iz tačke 3, odredba pod 1, ove odluke dostavlja se ugovor ili drugi dokument iz kog se može utvrditi da je prvobitno ugovoreni rok duži od 180 dana.

Uz prijavu iz tačke 3, odredbe pod 2 i 3, ove odluke, pored ugovora ili drugog dokumenta iz kog se može utvrditi koji je rok prvobitno ugovoren - dostavlja se i aneks ugovora ili drugi dokument na osnovu kog se može utvrditi da je pre isteka roka od 180 dana ugovoren rok duži od 180 dana.

6. Izveštaj o realizaciji po evidentiranom poslu iz tačke 1. ove odluke dostavlja se Narodnoj banci Srbije na evidentiranje u roku od 15 dana od dana okončanja posla - i to za poslove iz člana 4. stav 2. Zakona na Obrascu II (Izveštaj o okončanoj realizaciji po prijavi izvoznog posla sa ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana), a za poslove iz člana 5. stav 3. Zakona na Obrascu IA (Izveštaj o okončanoj realizaciji po prijavi avansnog plaćanja robe ili usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana).

Izveštaj iz stava 1. ove tačke vodi se pod brojem prijave posla iz tačke 3. ove odluke.

7. Poslovi koji se odnose na pružanje usluga u vazdušnom, železničkom, drumskom, pomorskom, rečnom, PTT i telekomunikacionom saobraćaju, na osnovu međunarodnih ugovora i uzansi (pravila), prekogranični promet električne energije i usluge prekograničnog prenosa električne energije na osnovu međunarodnih ugovora, pružanje zdravstvenih usluga nerezidentima na osnovu međunarodnih ugovora, kao i izvoz i uvoz knjiga, časopisa, novina i drugih publikacija (pretplata), čiji je ugovoreni rok naplate do godinu dana - ne smatraju se poslovima koji se u smislu ove odluke evidentiraju kod Narodne banke Srbije.

Poslovima koji se u smislu ove odluke evidentiraju kod Narodne banke Srbije ne smatraju se ni kompenzacioni poslovi u roku iz rešenja kojim su odobreni, kao ni izvođenje investicionih radova u inostranstvu u roku iz potvrde o evidentiranju tog spoljnotrgovinskog posla kod nadležnog organa.

Poslovi iz stava 1. ove tačke čiji je ugovoreni rok duži od godinu dana i poslovi iz stava 2. te tačke posle proteka roka iz rešenja, odnosno potvrde iz tog stava - evidentiraju se na način, u rokovima i na obrascima propisanim ovom odlukom.

8. Obrasci iz ove odluke, sa uputstvima za njihovo popunjavanje, priloženi su uz tu odluku i njen su sastavni deo.

Obrasci iz ove odluke dostavljaju se u četiri primerka, koje overava Narodna banka Srbije, od kojih dva primerka zadržava ona, a dva dostavlja rezidentu iz tačke 2. te odluke.

Dokumenti uz obrasce iz tačke 3. ove odluke dostavljaju se u originalu ili kopiji, a ako su na stranom jeziku - uz overene kopije dostavljaju se i overeni prevodi ovih dokumenata, pri čemu rezident pečatom i potpisom ovlašćenog lica potvrđuje da je kopija istovetna originalu, odnosno da je prevod veran originalu na stranom jeziku.

9. Odredbe ove odluke primenjuju se i na poslove iz člana 9. stav 3. i člana 10. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni list SRJ", broj 23/2002) koji su registrovani do dana stupanja na snagu te odluke ali čija realizacija nije okončana do tog dana, kao i na izmene ugovora, odustajanje od ugovora ili raskid ugovora po tim poslovima.

10. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu registrovanja, rokovima i obrascima za registrovanje i evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom iz člana 9. stav 3. i člana 10. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni glasnik RS", broj 132/2004).

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

Samostalna odredba Odluke o izmenama
Odluke o uslovima i načinu evidentiranja kreditnih poslova sa inostranstvom iz člana 4. stav 2. i člana 5. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju

("Sl. glasnik RS", br. 96/2009)

3. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Obrazac PI-1

___________________________________________
(poslovno ime rezidenta-izvoznika koji podnosi prijavu)

Matični broj:   

 

 

 

PIB:

 

 

Adresa podnosioca: ____________________
Telefon za kontakt:  _____________________

PRIJAVA IZVOZNOG POSLA
S PRVOBITNO UGOVORENIM ROKOM NAPLATE DUŽIM OD 180 DANA

(posao iz člana 4. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju)

 

 

      

novo

 

 

 

 

izmena   

 

broj prijave koja se menja

 

 

storno

 

broj prijave koja se stornira

 

1.

Broj i godina iz knjige kontrolnika:

 

_______________________

2.

Vrsta izvoznog posla:

 

_______________________

3.

Strani kupac:

 

_______________________

4.

Datum zaključenja ugovora o izvozu:

 

_______________________

5.

Vrednost izvoza sa ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana:

 

_______________________

6.

Ugovoreni rok naplate:

 

_______________________

7.

Napomena:

 

 

Potvrđujem da su podaci navedeni u ovoj prijavi tačni i verodostojni.

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M.P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

 

8.

Evidentiranje u Narodnoj banci Srbije:

 

 

 

 

1) datum:

 

 

 

 

2) broj prijave:

 

M.P.

__________________________

 

3) redni broj izmene:

 

 

NBS

(potpisi za NBS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4) datum podnošenja: 

   

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje obrasca Prijava izvoznog posla s prvobitno ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana

U gornjem levom uglu obrasca popunjavaju se podaci o rezidentu-izvozniku koji podnosi prijavu. Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" u odgovarajuće polje, zavisno od toga da li je reč o prvom podnošenju prijave (nova prijava), izmeni ili stornu evidentirane prijave (detaljnije objašnjenje u tekstu koji sledi).

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava podnosi prvi put (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "novo".

Broj obeležja

1

Upisuju se broj i godina iz knjige kontrolnika koju izvoznik vodi u skladu s propisom o vršenju kontrole deviznog poslovanja, izveštavanju i evidenciji koju vode rezidenti i nerezidenti.

 

2

Kod prijavljivanja izvoza robe ili usluga koji se carine - upisuje se vrsta izvoznog posla u skladu s propisom kojim se uređuje način popunjavanja isprava u carinskom postupku, a kod prijavljivanja izvoza usluga koje se ne carine - vrsta usluge koja se izvozi.

 

3

Upisuju se naziv, sedište i zemlja stranog kupca robe ili usluga.

 

4

Upisuje se datum zaključenja ugovora o izvozu.

 

5

Upisuje se oznaka valute i vrednost izvoza sa ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana.

 

6

Upisuje se ugovoreni rok naplate izvoza duži od 180 dana (u danima) ako je taj rok isti za svaku JCI/fakturu (npr. 200 dana od svakog izvoza), a ako se po izvoznom poslu ugovaraju različiti rokovi naplate duži od 180 dana - upisuje se najduži ugovoreni rok naplate (npr. ako je za prva tri izvoza rok 300 dana, a za preostala dva 200 dana - upisuje se 300 dana).

 

7

Upisuju se podaci iz ugovora za koje ne postoje obeležja u prijavi (ugovorena kamata, osiguranje od rizika, instrument obezbeđenja naplate - ako su ugovoreni) ili druga važna napomena.

 

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava menja (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "izmena", kao i broj prijave koja se menja (podatak iz obeležja 8.2. prijave koja je evidentirana na ovom obrascu). Popunjavaju se samo obeležja koja se menjaju u već evidentiranoj prijavi.

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava stornira (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "storno", kao i broj prijave koja se stornira (podatak iz obeležja 8.2. prijave koja je evidentirana na ovom obrascu). Ostala obeležja se ne popunjavaju.

Popunjava Narodna banka Srbije

8.

1.

8.

2.

8.

3.

8.

4.

Upisuje se datum evidentiranja u NBS.

Upisuje se broj pod kojim je prijava evidentirana u NBS.

Ne popunjava se kod evidentiranja nove prijave, već samo kod evidentiranja izmene.

Upisuje se datum podnošenja na evidentiranje.

 

 

 

Obrazac PI-2

________________________________________
(poslovno ime rezidenta-izvoznika koji podnosi prijavu)

Matični broj:   

 

 

 

PIB:

 

 

Adresa podnosioca: ______________________
Telefon za kontakt: ______________________

PRIJAVA IZVOZNOG POSLA
S NAKNADNO UGOVORENIM ROKOM NAPLATE DUŽIM OD 180 DANA

(posao iz člana 4. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju)

 

      

novo

 

 

 

 

izmena   

 

broj prijave koja se menja

 

 

storno

 

broj prijave koja se stornira

 

1.

Broj i godina iz knjige kontrolnika:

 

_______________________

2.

Vrsta izvoznog posla:

 

_______________________

3.

Strani kupac:

 

_______________________

4.

Datum naknadnog ugovaranja roka naplate koji je duži od 180 dana:

 

_______________________

5.

Vrednost izvoza s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana:

 

_______________________

6.

Datum prvog izvoza (s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana):

 

_______________________

7.

Ugovoreni rok naplate:

 

_______________________

8.

Napomena:

 

 

Potvrđujem da su podaci navedeni u ovoj prijavi tačni i verodostojni.

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M.P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

9.

Evidentiranje u Narodnoj banci Srbije:

 

 

 

 

1) datum:

 

 

 

 

2) broj prijave:

 

M.P.

__________________________

 

3) redni broj izmene:

 

 

NBS

(potpisi za NBS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4) datum podnošenja: 

   

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje obrasca Prijava izvoznog posla s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana

U gornjem levom uglu obrasca popunjavaju se podaci o rezidentu-izvozniku koji podnosi prijavu. Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" u odgovarajuće polje, zavisno od toga da li je reč o prvom podnošenju prijave (nova prijava), izmeni ili stornu evidentirane prijave (detaljnije objašnjenje u tekstu koji sledi).

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava podnosi prvi put (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "novo".

Broj obeležja

1

Upisuju se broj i godina iz knjige kontrolnika koju izvoznik vodi u skladu s propisom o vršenju kontrole deviznog poslovanja, izveštavanju i evidenciji koju vode rezidenti i nerezidenti.

 

2

Kod prijavljivanja izvoza robe ili usluga koji se carine - upisuje se vrsta izvoznog posla u skladu s propisom kojim se uređuje način popunjavanja isprava u carinskom postupku, a kod prijavljivanja izvoza usluga koje se ne carine - vrsta usluge koja se izvozi.

 

3

Upisuju se naziv, sedište i zemlja stranog kupca robe ili usluga.

 

 

4

Upisuje se datum naknadnog ugovaranja roka naplate koji je duži od 180 dana.

 

 

5

Upisuju se oznaka valute i vrednost izvoza s naknadno ugovorenim rokom naplate koji je duži od 180 dana.

 

 

6

Upisuje se datum prve JCI, odnosno fakture po kojoj je izvršen izvoz s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana.

 

 

7

Upisuje se ugovoreni rok naplate izvoza duži od 180 dana (u danima) ako je taj rok isti za svaku JCI/fakturu (npr. 200 dana od svakog izvoza), a ako se po izvoznom poslu ugovaraju različiti rokovi naplate duži od 180 dana - upisuje se najduži ugovoreni rok naplate (npr. ako je za prva tri izvoza rok 300 dana, a za preostala dva 200 dana - upisuje se 300 dana).

 

8

Upisuju se podaci iz ugovora za koje ne postoje obeležja u prijavi (ugovorena kamata, osiguranje od rizika, instrument obezbeđenja naplate - ako su ugovoreni) ili druga važna napomena.

 

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava menja (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "izmena", kao i broj prijave koja se menja (podatak iz obeležja 9.2. prijave koja je evidentirana na ovom obrascu). Popunjavaju se samo obeležja koja se menjaju u već evidentiranoj prijavi.

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava stornira (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "storno", kao i broj prijave koja se stornira (podatak iz obeležja 9.2. prijave koja je evidentirana na ovom obrascu). Ostala obeležja se ne popunjavaju.

Popunjava Narodna banka Srbije

9.

1.

9.

2.

9.

3.

9.

4.

Upisuje se datum evidentiranja u NBS.

Upisuje se broj pod kojim je prijava evidentirana u NBS.

Ne popunjava se kod evidentiranja nove prijave, već samo kod evidentiranja izmene.

Upisuje se datum podnošenja na evidentiranje.

 

 

Obrazac II

___________________________________________
(poslovno ime rezidenta-izvoznika koji podnosi izveštaj)

Matični broj:   

 

 

 

PIB:

 

 

Adresa podnosioca: ______________________
Telefon za kontakt:  ______________________

IZVEŠTAJ O OKONČANOJ REALIZACIJI PO PRIJAVI IZVOZNOG POSLA
SA UGOVORENIM ROKOM NAPLATE DUŽIM OD 180 DANA

(posao iz člana 4. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju)

1. Broj prijave:

_________________

 

2. Valuta:

_________________

 

 


      3. Ukupno izvezeno
 


      4. Ukupno naplaćeno
 

 

 

5. Spisak JCI/faktura za izvršeni izvoz iz obeležja 3. ovog obrasca:

 

6. Spisak naloga za naplatu iz obeležja 4. ovog obrasca:

 

Potvrđujem da podaci navedeni u ovom izveštaju odgovaraju stanju u našoj dokumentaciji.

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M.P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

 

7.

Evidentiranje izveštaja u NBS:

 

 

 

1) datum:

 

 

 

 

 

 

M.P.

 

 

 

 

NBS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(potpisi za NBS)

 

 

 

2) datum podnošenja: 

   

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje obrasca Izveštaj o okončanoj realizaciji po prijavi izvoznog posla sa ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana

U gornjem levom uglu su podaci o rezidentu-izvozniku koji podnosi izveštaj.

Način popunjavanja ovog obrasca (popunjava podnosilac)

Broj obeležja

1.

Upisuje se broj prijave:

 

- za poslove s prvobitno ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana - podatak iz obeležja 8.2. prijave koja je evidentirana na Obrascu PI-1;

 

- za poslove s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana - podatak iz obeležja 9.2. prijave koja je evidentirana na Obrascu PI-2.

2.

Upisuje se valuta u kojoj je posao ugovoren.

 

3.

Upisuje se vrednost ukupno izvršenog izvoza po prijavi izvoznog posla sa ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana navedenoj u obeležju 1. ovog obrasca.

 

4.

Upisuje se iznos ukupno izvršene naplate po prijavi izvoznog posla sa ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana navedenoj u obeležju 1. ovog obrasca.

 

5.

Upisuju se: broj carinske ispostave i broj i datum JCI, odnosno broj fakture po kojoj je izvršen izvoz iz obeležja 3. ovog obrasca.

 

6.

Upisuju se: matični broj banke i broj i datum naloga za naplatu po kojima je izvršena naplata iz obeležja 4. ovog obrasca.

 

Popunjava Narodna banka Srbije

7.

1.

7.

2.

Upisuje se datum evidentiranja izveštaja u NBS.

Upisuje se datum podnošenja izveštaja na evidentiranje.

 

Obrazac PA-1

________________________________________
(poslovno ime rezidenta-uvoznika koji podnosi prijavu)

Matični broj:   

 

 

 

PIB:

 

 

Adresa podnosioca: _____________________
Telefon za kontakt: ______________________

PRIJAVA AVANSNOG PLAĆANJA ROBE ILI USLUGA
S PRVOBITNO UGOVORENIM ROKOM UVOZA DUŽIM OD 180 DANA

(posao iz člana 5. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju)

 

      

novo

 

 

 

 

izmena   

 

broj prijave koja se menja

 

 

storno

 

broj prijave koja se stornira

 

1.

Broj i godina iz knjige kontrolnika:

 

_______________________

2.

Vrsta uvoznog posla:

 

_______________________

3.

Strani prodavac:

 

_______________________

4.

Datum zaključenja ugovora o uvozu:

 

_______________________

5.

Vrednost avansa sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana:

 

_______________________

6.

Rok uvoza od plaćanja avansa:

 

_______________________

7.

Napomena:

 

 

 

Potvrđujem da su podaci navedeni u ovoj prijavi tačni i verodostojni.

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M.P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

8.

Evidentiranje u Narodnoj banci Srbije:

 

 

 

 

1) datum:

 

 

 

 

2) broj prijave:

 

M.P.

__________________________

 

3) redni broj izmene:

 

 

NBS

(potpisi za NBS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4) datum podnošenja: 

   

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje obrasca Prijava avansnog plaćanja robe ili usluga s prvobitno ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana

U gornjem levom uglu obrasca popunjavaju se podaci o rezidentu-uvozniku koji podnosi prijavu. Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" u odgovarajuće polje, zavisno od toga da li je reč o prvom podnošenju prijave (nova prijava), izmeni ili stornu evidentirane prijave (detaljnije objašnjenje u tekstu koji sledi).

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava podnosi prvi put (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "novo".

Broj obeležja

1

Upisuju se broj i godina iz knjige kontrolnika koju uvoznik vodi u skladu s propisom o vršenju kontrole deviznog poslovanja, izveštavanju i evidenciji koju vode rezidenti i nerezidenti.

 

2

Kod prijavljivanja uvoza avansnog plaćanja robe ili usluga koji se carine - upisuje se vrsta uvoznog posla u skladu s propisom kojim se uređuje način popunjavanja isprava u carinskom postupku, a kod prijavljivanja uvoza avansnog plaćanja usluga koje se ne carine - vrsta usluge koja se uvozi.

 

3

Upisuju se naziv, sedište i zemlja stranog prodavca robe ili usluga.

 

4

Upisuje se datum zaključenja ugovora o uvozu.

 

5

Upisuje se oznaka valute i vrednost avansa sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana.

 

6

Upisuje se ugovoreni rok uvoza avansno plaćene robe i usluga duži od 180 dana (u danima) ako je taj rok isti za svako plaćanje avansa (npr. 200 dana od svakog plaćanja avansa), a ako se po uvoznom poslu ugovaraju različiti rokovi duži od 180 dana - upisuje se najduži ugovoreni rok uvoza (npr. ako je za prvo plaćanje avansa rok uvoza 300 dana, a za drugo 200 dana - upisuje se 300 dana).

 

7

Upisuju se podaci iz ugovora za koje ne postoje obeležja u prijavi (ugovorena kamata, instrument obezbeđenja za povraćaj avansa - ako su ugovoreni) ili druga važna napomena.

 

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava menja (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "izmena", kao i broj prijave koja se menja (podatak iz obeležja 8.2. prijave koja je evidentirana na ovom obrascu). Popunjavaju se samo obeležja koja se menjaju u već evidentiranoj prijavi.

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava stornira (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "storno", kao i broj prijave koja se stornira (podatak iz obeležja 8.2. prijave koja je evidentirana na ovom obrascu). Ostala obeležja se ne popunjavaju.

Popunjava Narodna banka Srbije

8.

1.

8.

2.

8.

3.

8.

4.

Upisuje se datum evidentiranja u NBS.

Upisuje se broj pod kojim je prijava evidentirana u NBS.

Ne popunjava se kod evidentiranja nove prijave, već samo kod evidentiranja izmene.

Upisuje se datum podnošenja na evidentiranje.

 

Obrazac PA-2

_______________________________________
(poslovno ime rezidenta-uvoznika koji podnosi prijavu)

Matični broj:   

 

 

 

PIB:

 

 

Adresa podnosioca: _____________________
Telefon za kontakt:  ______________________

PRIJAVA AVANSNOG PLAĆANJA ROBE ILI USLUGA
S NAKNADNO UGOVORENIM ROKOM UVOZA DUŽIM OD 180 DANA

(posao iz člana 5. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju)

 

      

novo

 

 

 

 

izmena   

 

broj prijave koja se menja

 

 

storno

 

broj prijave koja se stornira

 

1.

Broj i godina iz knjige kontrolnika:

 

_______________________

2.

Vrsta uvoznog posla:

 

_______________________

3.

Strani prodavac:

 

_______________________

4.

Datum naknadnog ugovaranja roka uvoza dužeg od 180 dana:

 

_______________________

5.

Vrednost avansa s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana:

 

_______________________

6.

Datum prvog plaćanja avansa (s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana):

 

_______________________

7.

Rok uvoza od plaćenog avansa:

 

_______________________

8.

Napomena:

 

 

 

Potvrđujem da su podaci navedeni u ovoj prijavi tačni i verodostojni.

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M.P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

 

9.

Evidentiranje u Narodnoj banci Srbije:

 

 

 

 

1) datum:

 

 

 

 

2) broj prijave:

 

M.P.

 

 

3) redni broj izmene:

 

 

NBS

__________________________

 

 

 

 

 

(potpisi za NBS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4) datum podnošenja: 

   

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje obrasca Prijava avansnog plaćanja robe ili usluga s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana

U gornjem levom uglu obrasca popunjavaju se podaci o rezidentu-uvozniku koji podnosi prijavu. Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" u odgovarajuće polje, zavisno od toga da li je reč o prvom podnošenju prijave (nova prijava), izmeni ili stornu evidentirane prijave (detaljnije objašnjenje u tekstu koji sledi).

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava podnosi prvi put (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "novo".

Broj obeležja

1

Upisuju se broj i godina iz knjige kontrolnika koju uvoznik vodi u skladu s propisom o vršenju kontrole deviznog poslovanja, izveštavanju i evidenciji koju vode rezidenti i nerezidenti.

 

2

Kod prijavljivanja uvoza avansnog plaćanja robe ili usluga koji se carine - upisuje se vrsta uvoznog posla u skladu s propisom kojim se uređuje način popunjavanja isprava u carinskom postupku, a kod prijavljivanja uvoza avansnog plaćanja usluga koje se ne carine - vrsta usluge koja se uvozi.

 

3

Upisuju se naziv, sedište i zemlja stranog prodavca robe ili usluga.

 

4

Upisuje se datum naknadnog ugovaranja roka uvoza koji je duži od 180 dana.

 

5

Upisuju se oznaka valute i vrednost avansa s naknadno ugovorenim rokom uvoza koji je duži od 180 dana.

 

6

Upisuje se datum prvog plaćanja avansa za koji je naknadno ugovoren rok uvoza duži od 180 dana.

 

7

Upisuje se ugovoreni rok uvoza avansno plaćene robe ili usluga duži od 180 dana (u danima) ako je taj rok isti za svako plaćanje avansa (npr. 200 dana od svakog plaćanja avansa), a ako se po uvoznom poslu ugovaraju različiti rokovi uvoza duži od 180 dana - upisuje se najduži ugovoreni rok uvoza (npr. ako je za prvo plaćanje avansa rok uvoza 300 dana, a za drugo 200 dana - upisuje se 300 dana).

 

8

Upisuju se podaci iz ugovora za koje ne postoje obeležja u prijavi (ugovorena kamata, instrument obezbeđenja za povraćaj avansa - ako su ugovoreni) ili druga važna napomena.

 

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava menja (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "izmena", kao i broj prijave koja se menja (podatak iz obeležja 9.2. prijave koja je evidentirana na ovom obrascu). Popunjavaju se samo obeležja koja se menjaju u već evidentiranoj prijavi.

Način popunjavanja ovog obrasca kada se prijava stornira (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "storno", kao i broj prijave koja se stornira (podatak iz obeležja 9.2. prijave koja je evidentirana na ovom obrascu). Ostala obeležja se ne popunjavaju.

Popunjava Narodna banka Srbije

9.

1.

9.

2.

9.

3.

9.

4.

Upisuje se datum evidentiranja u NBS.

Upisuje se broj pod kojim je prijava evidentirana u NBS.

Ne popunjava se kod evidentiranja nove prijave, već samo kod evidentiranja izmene.

Upisuje se datum podnošenja na evidentiranje.

 

Obrazac IA

________________________________________
(poslovno ime rezidenta-uvoznika koji podnosi izveštaj)

Matični broj:   

 

 

 

PIB:

 

 

Adresa podnosioca: _____________________
Telefon za kontakt: ______________________

IZVEŠTAJ O OKONČANOJ REALIZACIJI PO PRIJAVI AVANSNOG PLAĆANJA ROBE ILI USLUGA SA UGOVORENIM ROKOM UVOZA DUŽIM OD 180 DANA

(posao iz člana 5. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju)

1. Broj prijave:

__________________

 

2. Valuta:

__________________

 

 


      3. Ukupno plaćeni avans:
 


      4. Ukupno uvezeno:
 

 

 

5. Spisak naloga za plaćanje avansa iz obeležja 3. ovog obrasca:

 

6. Spisak JCI/faktura za izvršeni uvoz iz obeležja 4. ovog obrasca:

 

Potvrđujem da podaci navedeni u ovom izveštaju odgovaraju stanju u našoj dokumentaciji.

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M.P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

 

7.

Evidentiranje izveštaja u NBS:

 

 

 

1) datum:

 

 

 

 

 

 

M.P.

 

 

 

 

NBS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(potpisi za NBS)

 

 

 

 

 

 

 

 

2) datum podnošenja: 

   

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje obrasca Izveštaj o okončanoj realizaciji po prijavi avansnog plaćanja robe ili usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana

U gornjem levom uglu su podaci o rezidentu-uvozniku koji podnosi izveštaj.

Način popunjavanja ovog obrasca (popunjava podnosilac)

Broj obeležja

1.

Upisuje se broj prijave:
- za poslove s prvobitno ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana - podatak iz obeležja 8.2. prijave koja je evidentirana na Obrascu PA-1;
- za poslove s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana - podatak iz obeležja 9.2. prijave koja je evidentirana na Obrascu PA-2.

 

 

2.

Upisuje se valuta u kojoj je posao ugovoren.

 

3.

Upisuje se iznos ukupno plaćenog avansa po prijavi avansnog plaćanja robe ili usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana navedenoj u obeležju 1. ovog obrasca.

 

4.

Upisuje se vrednost ukupno izvršenog uvoza po prijavi avansnog plaćanja robe ili usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana navedenoj u obeležju 1. ovog obrasca.

 

5.

Upisuju se: matični broj banke i broj i datum naloga za plaćanje po kojima je izvršeno plaćanje avansa iz obeležja 3. ovog obrasca.

 

6.

Upisuju se: broj carinske ispostave i broj i datum JCI, odnosno broj fakture po kojoj je izvršen uvoz iz obeležja 4. ovog obrasca.

 

Popunjava Narodna banka Srbije

7.

1.

7.

2.

Upisuje se datum evidentiranja izveštaja u NBS.

Upisuje se datum podnošenja izveštaja na evidentiranje.