UREDBA

O USLOVIMA I NAČINU PODSTICANJA PROIZVODNJE I PRODAJE TRAKTORA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 28/2009 i 96/2009)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način podsticanja proizvodnje i prodaje novih traktora proizvedenih u Republici Srbiji.

Član 2

Direktni korisnici podsticaja u smislu ove uredbe su proizvođači traktora u Republici Srbiji, a indirektni korisnici su krajnji kupci.

Član 3

Sredstva za namene iz člana 1. ove uredbe u iznosu od 400.000.000,00 dinara (četristomiliona dinara) obezbeđena su u budžetu Republike Srbije za 2009. godinu.

Raspodela sredstva iz stava 1. ovog člana vršiće se avansnim plaćanjem proizvođačima traktora i motora u Republici Srbiji u ratama, srazmerno dinamici proizvodnje i prodaje novih traktora.

Član 4

Podsticanje proizvodnje i prodaje iz člana 1. ove uredbe sprovodi se umanjenjem proizvođačke cene novog traktora za iznos od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Član 5

Ministar nadležan za poslove ekonomije i regionalnog razvoja bliže propisuje način podsticanja proizvodnje i prodaje traktora, predviđenih ovom uredbom.

Član 6

Pravo kupovine novih traktora u skladu sa ovom uredbom imaju:

1) fizička lica upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava;

2) pravna lica-poljoprivredni proizvođači, registrovani u skladu sa zakonom.

Pri prvoj registraciji traktora iz stava 1. ovog člana, u saobraćajnu dozvolu će biti uneta klauzula o zabrani otuđenja traktora u roku od tri godine od dana registracije.

Član 7

Podsticanje proizvodnje i prodaje novih traktora primenjivaće se do utroška sredstava iz člana 3. ove uredbe, a najkasnije do 31. decembra 2009. godine.

Član 8

Ministarstvo nadležno za poslove ekonomije i regionalnog razvoja kvartalno će izveštavati Vladu o korišćenju sredstava u skladu sa ovom uredbom.

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe u delu koji se odnosi na postupak podsticanja proizvodnje i prodaje traktora vrši ministarstvo nadležno za poslove ekonomije i regionalnog razvoja, a u delu koji se odnosi na zabranu raspolaganja - ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".