ODLUKA

O BUDŽETSKOM FONDU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 76/2009)

Osnivanje Fonda

Član 1

Ovom odlukom osniva se budžetski fond za zaštitu životne sredine Grada Niša (u daljem tekstu: Fond).

Član 2

Ovom odlukom uređuje se:

1. svrha budžetskog fonda,

2. vreme za koje se budžetski fond osniva,

3. nadležna uprava odgovorna za upravljanje fondom i

4. izvori finansiranja budžetskog fonda.

Svrha budžetskog fonda

Član 3

Svrha osnivanja budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Niša je finansiranje programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Grada Niša.

Sredstva budžetskog fonda koristiće se i za finansiranje lokalnih akcionih i sanacionih planova, u skladu sa strateškim dokumentima koje donosi Grad Niš.

Vreme za koje se budžetski fond osniva

Član 4

Fond se osniva na neodređeno vreme.

Nadležna uprava odgovorna za upravljanje budžetskim fondom

Član 5

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine odgovorna je za zakonito i namensko korišćenje sredstava Fonda.

Uprava za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke Grada Niša odgovorna je za kontrolu i upravljanje sredstvima budžetskog Fonda.

Izvori finansiranja i sredstva za poslovanje budžetskim fondom

Član 6

Sredstva za rad Fonda obezbeđuju se iz:

1. aproprijacija obezbeđenih u okviru budžeta Grada Niša za tekuću godinu;

2. dela namenskih sredstava od naknade za zagađivanje životne sredine koje zagađivač plaća, u skladu sa članom 85. Zakona o zaštiti životne sredine;

3. dela namenskih sredstava ostvarenih od naknade, u skladu sa članom 85a Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine;

4. dela sredstava ostvarenih od naknade u skladu sa članom 84. Zakona o zaštiti životne sredine;

5. sredstava ostvarenih od naknade, u skladu sa Odlukom o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine Grada Niša ("Službeni list Grada Niša" br. 53/09);

6. prihoda ostvarenih na osnovu međunarodne, regionalne i lokalne saradnje i saradnje sa republičkim organima na programima, projektima i drugim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine;

7. priloga donacija, poklona i pomoći;

8. sredstava ostvarenih na konkursima (domaćim i inostranim) za programe i projekte, i

9. drugih sredstava u skladu sa Zakonom.

Korišćenje sredstava budžetskog fonda

Član 7

Sredstva ostvarena u budžetskom fondu koriste se u skladu sa usvojenim programom korišćenja sredstava budžetskog fonda, koji donosi Gradsko veće za tekuću godinu.

Programe predlaže Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine uz saglasnost Gradonačelnika.

Član 8

Grad Niš je dužan da pribavi saglasnost Ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine Republike Srbije na predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda.

Član 9

Načelnik Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine ovlašćen je za raspolaganje sredstvima sa evidencionog računa fonda i odgovoran je za njihovo zakonito i namensko korišćenje.

Član 10

Na kraju tekuće godine neiskorišćena sredstva sa računa budžetskog fonda prenose se u narednu godinu.

Član 11

Budžetski fond kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora, u okviru razdela Uprava Grada kod Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, otvara Gradonačelnik Grada Niša.

Član 12

Stručne, administrativne i druge poslove za Fond obavlja Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine i Uprava za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke.

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o Fondu za zaštitu životne sredine grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 25/93 i 9/98).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu Grada Niša".